Hlavné jedláRecepty

Cestoviny s kuracím mäsom – recept

Kuracie cestoviny sú jedným z najobľúbenejších jedál na rodinných stretnutiach pri stole. Toto chutné jedlo sa pripravuje rýchlo a jednoducho a kombinácia kuracieho mäsa, cestovín a krémovej omáčky je lahodná a sýta.

Kuracie cestoviny sú skvelým spôsobom, ako využiť zvyšky kuracieho mäsa, podobne ako kuracia polievka. Pripraviť si ich, samozrejme, môžete aj z čerstvého kuracieho mäsa. Cestoviny môžu byť akékoľvek, ale fettuccine, rigatoni a penne sú skvelou voľbou.

Na prípravu tradičnej krémovej omáčky k cestovinám s kuracím mäsom sa používa maslo, cesnak, smotana a parmezán. V nasledujúcich receptoch objavíte aj nové variácie a spôsoby prípravy cestovín s mäsom. Obľúbenou prísadou sú huby, špenát, paprika aj kukurica.

Prečo by ste mali zaradiť cestoviny s mäsom do vášho jedálnička

  1. Rýchle a jednoduché – také sú recepty na cestoviny s mäsom. Od začiatku do konca sa dajú zvládnuť za menej ako 30 minút.
  2. Lahodné – Chce to trochu cviku a zvládnete pripraviť tie najchutnejšie cestovinové jedlá s mäsom. Určite sa stanú obľúbeným jedlom u vás doma a vaša rodina si ich bude opakovane pýtať.
  3. Zdravé – Do cestovinových jedál viete ukryť množstvo zeleniny a ak chcete, aby boli cestoviny s mäsom ešte o niečo zdravšie, použite namiesto klasických cestovín celozrnné. Celozrnné cestoviny sa vyrábajú z celých zŕn a na jednu porciu obsahujú 5 g vlákniny a 7 g bielkovín.

Cestoviny s kuracím mäsom – recept

Tieto jednoduché kuracie cestoviny sú ideálnym jedlom na rušné všedné večery alebo keď potrebujete nakŕmiť väčšie množstvo ľudí. Pripraviť si ich môžete pripraviť so špagetami alebo použite iné obľúbené cestoviny.

Suroviny na cestoviny s kuracím mäsom

  • 500 g kuracieho mäsa
  • 500 g póru a cibule
  • 400 g bielej kapusty
  • 500 g mrkvy
  • 500 g špagiet
  • olej
  • cesnak
  • sójová omáčka
  • soľ

Postup na cestoviny s kuracím mäsom

  1. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a vypražíme na rezance nakrájané kuracie mäso, ktoré sme deň predtým naložili do sójovej omáčky a cesnaku. Mäso podlejeme trochou vody a dusíme domäkka.
  2. Medzitým na troške oleja dozlata opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pór. Potom podlejeme vodou a pridáme rezance z 2/3 bielej kapusty a dusíme domäkka.
  3. Keď je podusené mäso aj kapusta s cibuľou a pórom mäkké, všetko zmiešame s čerstvo uvarenými ešte teplými špagetami, osolíme a necháme uležať cca 10 min.
  4. Pri podávaní vmiešame do zmesi zvyšok nadrobno nakrájanej čerstvej nedusenej kapusty a nastrúhanú mrkvu.
K cestovinám s kuracím mäsom sa výborne hodí pohár bieleho vína.

Špagety s kuracím mäsom servírujte s kúskami hrianky, s čistou domácou tortillou alebo s cviklovým šalátom s kozím syrom.

Recept na kuracie cestoviny Rasta Pasta

Rasta Pasta je pestré cestovinové jedlo z rôznych druhov papriky, krémovej omáčky a karibského korenia, inšpirované pôvodným talianskym receptom, ale pripravené z tradičnejších jamajských ingrediencií. Vďaka svojej jedinečnej a lákavej chuti si získala celosvetovú popularitu a nájdete ju na jedálnych lístkoch po celom svete.

Názov „Rasta“ odkazuje na „rastafariánstvo“, silné spoločenské hnutie, ktoré vzniklo na Jamajke v 30. rokoch 20. storočia. Zvyčajne sa podáva ako vegetariánske jedlo, pretože rastafariáni nejedia mäkkýše ani mäso, ale mnohí nerastafariánski kuchári pridávajú do jedla mäso na oživenie.

Suroviny na kuracie cestoviny Rasta Pasta

  • 500 g cestovín penne
  • 3 vykostené kuracie prsia bez kože
  • 2 lyžice korenia na trhané mäso (karibské korenie)
  • kuchynská soľ
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 zelená paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 oranžová paprika
  • 1/3 lyžičky nakrájanej zelenej cibuľky a viac na ozdobu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky kuracieho vývaru
  • 3/4 šálky smotany na varenie
  • 1/2 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu a viac na ozdobu

Postup na kuracie cestoviny Rasta Pasta

  1. Cestoviny uvarte podľa pokynov na obale na al dente. Scedíme ich a odložíme bokom.
  2. Kuracie prsia po celom povrchu ochuťte 1 lyžicou korenia na trhané mäso a soľou.
  3. Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte 1 lyžicu oleja. Kuracie mäso opečte do zlatista, 8 minút z každej strany. Vyberte ho z panvice a odložte bokom.
  4. Kým sa kuracie mäso pečie, nakrájajte si všetky tri druhy papriky na tenké rezance.
  5. Pridajte na panvicu zvyšný olej a duste papriky, kým nezmäknú, 3 až 4 minúty. Pridajte zelenú cibuľu, nastrúhaný cesnak a varte, kým sa nerozvonia, 1 minútu. Dochuťte zvyšným korením.
  6. Pridajte kurací vývar a smotanu a nechajte variť, kým nezhustne, 5 minút.
  7. Pridajte parmezán a miešajte, kým sa nerozpustí.
  8. Kuracie mäso nakrájajte na plátky.
  9. K smotane pridajte cestoviny a kuracie mäso a premiešajte, kým sa úplne nespoja.
Cestoviny s kuracím mäsom ozdobte zelenou cibuľkou a parmezánom.

Recept na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom

Tento recept na kuracie cestoviny je plný chutí s množstvom čerstvých ingrediencií. Paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a so špenátom sú zdravým a ľahkým jedlom so stredomorským dovolenkovým nádychom.

Tieto cestoviny sú samy o sebe naozaj sýtym jedlom, ale ak obľubujete k večeri kúsok chleba, naservírujte si ich s celozrnným chlebom, rovnako dobrou voľbou je aj cesnakový chlieb.

Ak máte navyše huby, papriku alebo cibuľu, pokojne ich do zmesi pridajte. Príprava cestovín s mäsom je skvelou príležitosťou, ako upratať v chladničke potraviny, ktoré je potrebné zjesť.

Suroviny na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom

  • 350 g cestovín penne
  • ⅓ šálka sušených paradajok (nakrájané, scedené)
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 500 kuracieho mäsa (bez kostí a kože)
  • ½ lyžičky soli
  • ½ lyžičky korenia
  • ½ lyžičky vločiek červenej papriky
  • 6 stredne veľkých paradajok
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 šálka nastrúhaného parmezánu

Postup na paradajkové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom

  1. Uvarte cestoviny al dente podľa pokynov na obale.
  2. Kuracie mäso nakrájajte na rezance.
  3. Vložte sušené paradajky, olivový olej, kúsky kuracieho mäsa, soľ, korenie, vločky červenej papriky do veľkej panvice a varte na strednom ohni 5 minút alebo kým kuracie mäso nie je mäkké.
  4. Pridajte nakrájané paradajky, nastrúhaný cesnak a špenát a varte ďalšie 3 minúty alebo kým špenát trochu nezvädne.
  5. Pridajte scedené cestoviny do panvice spolu s ½ šálky parmezánu a všetko spolu dobre premiešajte.
  6. Cestoviny pokvapkajte olivovým olejom a posypte zvyšným parmezánom. Okamžite podávajte.

Tipy k receptu

  • Môžete použiť naberačku vody z varenia cestovín, aby ste omáčke dodali krémovú konzistenciu.
  • K tomuto jedlu môžete pridať aj inú zeleninu, napríklad špargľu, brokolicu alebo aj papriku.

Vyskúšajte aj iné druhy cestovín napríklad fettuccine, fusilli, linguine alebo makaróny. Prípadne si pripravte tieto kuracie cestoviny bez lepku tak, že namiesto bežných penne použijete bezlepkové cestoviny penne z hnedej ryže.

Nedojené cestoviny skladujte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až 3 dni.

Zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom – recept

Ak hľadáte recept na mimoriadne krémové zapekané cestoviny s kuracím mäsom, práve ste ho našli. Vďaka omáčke Alfredo a syru mozzarela získavajú tieto kuracie cestoviny vláčnosť a lahodnosť.

Suroviny na zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom

  • 450 g penne
  • 4 lyžice masla
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 500 g kuracích pŕs bez kože
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • kuchynská soľ
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 4 lyžice hladkej múky
  • 1 šálka smotany na varenie
  • 1/2 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1 šálka strúhanej mozzarelly
  • 1/4 šálky čerstvo nasekanej petržlenovej vňate

Postup na zapekané Alfredo cestoviny s kuracím mäsom

  1. Vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou uvarte cestoviny podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Okamžite ich sceďte a odložte bokom.
  2. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte maslom veľkú zapekaciu misu s rozmermi 23×33 cm.
  3. Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olej. Kuracie mäso z oboch strán ochuťte talianskym korením, soľou a čiernym korením. Pridajte na panvicu a pečte, kým kurča nie je prepečené, 8 minút z každej strany. Vyberte kurča a panvicu očistite. Pred krájaním nechajte kurča 5 minút odpočívať.
  4. Vráťte panvicu na stredný oheň a rozpustite maslo. Pridajte nastrúhaný cesnak a varte, kým sa nerozvonia, približne 30 sekúnd.
  5. Vmiešajte múku a varte, kým zmes nezačne bublať a nie je zlatistá, ešte 1 minútu. Postupne za stáleho šľahania prilievajte smotanu.
  6. Zmes priveďte do varu a vmiešajte parmezán. Nechajte variť, kým omáčka nezhustne, 1 minútu, a potom ju dochuťte soľou a korením.
  7. Vo veľkej mise zmiešajte cestoviny, kuracie mäso a omáčku Alfredo. Na dno zapekacej misy rozložte približne polovicu zmesi cestovín a potom ju posypte polovicou mozzarelly. Pridajte zvyšnú zmes cestovín a posypte mozzarellou.
  8. Pečte, kým sa syr nerozpustí, približne 15 minút.
  9. Pred podávaním ozdobte petržlenovou vňaťou.
Omáčka Alfredo má všetrané využite v receptoch a pokrmom dodáva lahodnosť a krémovosť.

TIP: Omáčka Alfredo sa najčastejšie podáva s cestovinami fettuccine, vyskúšajte aj recept na rovnako lahodné cestoviny Fettuccine Alfredo vo verzii bez mäsa.

Všetky z receptov na cestoviny s kuracím mäsom si viete pripraviť aj s niektorým z druhov domácich cestovín, podľa našich receptov. Ak máte chuť na niečo iné, inšpirujte sa niektorým z našich ďalších cestovinových receptov.

Skúste aj ďalšie recepty s kuracím mäsom, napríklad recept na Cordon Bleu alebo recept na kuracie rezne s omáčkou.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang