Prinášame vám najlepší recept na omáčku Chimichurri, kde čerstvé oregano, petržlenová vňať a koriander spolu s veľkým množstvom červeného vínneho octu vytvárajú výrazné korenie. Omáčku zároveň môžete použiť ako marinádu, ktorá je rovnako dobrá na grilovaný steak ako na misu šošovice.
Ingrediencie
- 1 šalotka, jemne nasekaná
- 1 Fresno čili alebo červené jalapeño, jemne nasekané
- 3-4 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky alebo nadrobno
- ½ šálka červeného vínneho octu
- 1 lyžička soli
- ½ šálka jemne nasekaného koriandra
- ¼ šálka jemne nasekanej plocholistej petržlenovej vňate
- 2 lyžice jemne nasekaného oregana
- ¾ šálka extra panenského olivového oleja
Postup
- V stredne veľkej miske zmiešajte šalotku, čili, cesnak, ocot a 1 lyžičku soli. Nechajte 10 minút odstáť.
- Vmiešajte koriander, petržlenovú vňať a oregano. Pomocou vidličky zašľahajte olej.
- ½ šálky chimichurri presuňte do malej misky; dochuťte soľou a nechajte si ju ako omáčku.
- Ak omáčku používate na hovädzie mäso, vložte mäso do sklenenej, nerezovej alebo keramickej misky.
- Premiešajte ho so zvyšným chimichurri. Prikryte a nechajte vychladnúť aspoň 3 hodiny alebo až celú noc.
- Mäso vyberte z marinády, osušte a ugrilujte.
- Na grilované mäso naneste lyžicu vyhradeného chimichurri.
TIPY:
- Omáčku použite na pečené kurča, grilované tofu, zemiaky pečené v rúre, vyprážané vajíčka alebo takmer čokoľvek iné, čo viete ochutiť.
- Omáčku zmiešajte s gréckym jogurtom a vytvorte dip, alebo do nej pridajte trochu majonézy a vytvorte krémovú nátierku plnú byliniek na sendvič.