Recepty

Pečeňová paštéta – recept

Pečeňová paštéta je obľúbená pochúťka, ktorá slúžila ako elegantná súčasť slávnostných stolov. Okrem toho poteší aj vo všedný deň na raňajky alebo ako predkrm. Kombinuje krémovú konzistenciu, výraznú chuť pečene a jedinečný gastronomický zážitok. V tomto článku sú rôzne recepty na pečeňovú paštétu – od rýchlych nátierok až po sofistikované, pečené paštéty.


Obsah článku


Základné techniky prípravy pečeňovej paštéty

Recept na pečeňovú paštétu zahŕňa varenie alebo pečenie. Varená paštéta (napr. morčacia s klinčekmi a citrónom) sa pripravuje krátkym varením, následným mixovaním a dochutením maslom – výsledkom je svieža jemná chuť.

Pečená paštéta sa zas pripravuje zmiešaním surovín (pečeň, masť, smotana, vajcia), vložením do formy alebo terriny, zaliata roztopeným maslom a pečená napr. na 150 – 180 °C po dobu 40 – 45 minút. Medzi základné suroviny na prípravu pečeňovej paštéty patria:

  • Pečeň: najčastejšie kuracia alebo bravčová, niekedy morčacia, husacia či teľacia.
  • Tuk: maslo, masť, husacia masť – niekedy oba dohromady.
  • Koreniny: cibuľa, cesnak, koreniny (nové korenie, klinčeky, bobkový list, tymian, majorán).
  • Alkohol: brandy, bourbon či koňak.
  • Voliteľné: smotana, vajcia, syr a pod.

Dochutenie paštéty je možné napríklad aj ovocím či inými koreninami. Správne pripravená paštéta by mala byť jemná, krémová, hladká, bez horkosti a dobre roztierateľná.

Recept na pečeňovú paštétu

Suroviny:

  • 500 g kuracích pečienok (ideálne čerstvé, nie mrazené)
  • 3 lyžice masla (na restovanie cibule)
  • 100 g zmäknutého masla (na záverečné spracovanie)
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • približne 150 ml smotany na šľahanie
  • mletá sladká paprika
  • mletá rasca
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • soľ (pridáva sa až po tepelnej úprave)
  • vetvička čerstvého tymianu a rozmarínu

Postup prípravy:

  1. Príprava surovín: Kuracie pečienky sa dôkladne prepláchnu studenou vodou, osušia papierovou utierkou a zbavia blán. Cibuľa sa nakrája nadrobno, cesnak sa roztlačí alebo naseká na jemno.
  2. Restovanie: Na panvici sa rozpustí maslo, na ktorom sa osmaží cibuľa do zlatista. Pridajú sa kuracie pečienky a krátko, no intenzívne sa opečú zo všetkých strán. Cieľom je, aby sa na povrchu zatiahli a vo vnútri zostali jemne ružové.
  3. Dochutenie a bylinky: Teplota sa zníži a pridajú sa aromatické koreniny – paprika, rasca, čierne korenie a čerstvé bylinky. Soľ sa v tomto štádiu ešte nepridáva. Pridá sa však cesnak a všetko sa ešte krátko restuje, kým sa neodparí prebytočná tekutina. Dôležité je neprekročiť dobu tepelnej úpravy, aby paštéta nezískala horkú pachuť.
  4. Mixovanie: Panvica sa odstaví a zmes sa nechá mierne vychladnúť. Potom sa všetko rozmixuje dohladka. Počas mixovania sa pridá smotana, ktorá paštétu zjemní, a nakoniec aj zmäknuté maslo, ktoré celú hmotu spojí a dodá jej krémovú textúru.
  5. Finálne dochutenie: Až po úplnom rozmixovaní sa paštéta ochutí soľou a podľa potreby doladí korením. Konzistencia by mala byť hladká a ľahko roztierateľná.
  6. Zrenie a skladovanie: Najlepšiu chuť dosiahne paštéta po odležaní – odporúča sa nechať ju odstáť v chladničke aspoň cez noc, aby sa chute prepojili.

Ak sa paštéta pripravuje na dlhšie uskladnenie, naplní sa do čistých zaváracích pohárov, ktoré sa uzavrú a sterilizujú vo vodnom kúpeli pri teplote okolo 90 °C približne 20 minút. Takto pripravená paštéta vydrží v chlade aj niekoľko mesiacov.

Táto domáca paštéta z kuracích pečienok predstavuje dokonalú rovnováhu medzi jemnosťou, bohatou chuťou a prirodzenou konzistenciou. Skvelo chutí na čerstvom chlebe, s kyslou uhorkou alebo cibuľovým džemom.

Dochutenie paštéty je možné napríklad aj ovocím či inými koreninami. Správne pripravená paštéta by mala byť jemná, krémová, hladká, bez horkosti a dobre roztierateľná.

Kačacia paštéta s pomarančovou kôrou a tymianom

Ingrediencie:

  • 500 g kačacej pečene
  • 150 g kačacej masti alebo masla
  • 1 väčšia červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 ml bieleho vína alebo koňaku
  • 1 ČL pomarančovej kôry (z chemicky neošetreného pomaranča)
  • čerstvý tymian, muškátový oriešok, soľ, čierne korenie

Postup:

  1. Kačaciu pečeň umyť, osušiť a očistť od žiliek. Cibuľu a cesnak nasekajť nadrobno.
  2. Na masti orestovať cibuľu do sklovita, pridať cesnak, následne pečeň. Restovať 5 – 7 minút.
  3. Zaliať vínom alebo koňakom a nechať chvíľu prevariť, aby sa alkohol odparil.
  4. Pridať tymián, pomarančovú kôru, štipku muškátu a nechať mierne vychladnúť.
  5. Všetko spolu rozmixovať na hladký krém, pridať zmäknuté maslo a dosoliť podľa chuti.
  6. Preliať do misiek a zaliať trochou masti. Nechať odležať v chladničke aspoň 12 hodín.

Paštéta z diviny s brusnicami a borievkami

Ingrediencie:

  • 400 g jelenieho alebo diviačieho mäsa (stehno, plece)
  • 200 g bravčového bôčika
  • 150 g pečene z diviny (alebo bravčovej)
  • 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 80 ml smotany
  • 50 ml červeného vína
  • 1 ČL sušených borievok
  • 2 PL sušených brusníc
  • soľ, korenie, tymian, bobkový list
  • slanina na vystlanie formy

Postup:

  1. Mäso a bôčik nakrájať na kúsky, osoliť, okoreniť, pridať borievky, tymián, bobkový list a marinovať cez noc.
  2. Na druhý deň pridať aj nakrájanú pečeň a spolu pomieť. Pridajte vajce, smotanu, víno, sušené brusnice a premiešať.
  3. Formu (napr. na biskupský chlieb) vyložiť plátkami slaniny, vliať hmotu a prikryť alobalom.
  4. Pečie sa vo vodnom kúpeli pri 160 °C cca 1,5 hodiny. Nechajte úplne vychladnúť a uložiť do chladničky.
Pečeňová paštéta je obľúbená pochúťka, ktorá slúžila ako elegantná súčasť slávnostných stolov.

Vidiecka bravčová paštéta s majoránom

Ingrediencie:

  • 500 g bravčovej pečene
  • 200 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajcia
  • 100 ml smotany
  • 1 ČL majoránu
  • ½ ČL mletej rasce
  • soľ, korenie, masť na pečenie

Postup:

  1. Slaninu pokrájať a vyškvariť do sklovita, pridá sa cibuľa a cesnak, orestuje sa.
  2. Pridá sa pokrájaná pečeň, krátko sa orestujte a nechá sa mierne vychladnúť.
  3. Všetko rozmixovať, pridať vajcia, smotanu, korenie a majorán.
  4. Zmes vložiť do masťou vymazanej formy, povrch uhladiť.
  5. Pečie sa na 170 °C približne 45 minút. Po vychladnutí sa podáva s nakladanou uhorkou.

Rýchla francúzska paštéta

Ingrediencie:

  • 500 g kuracej pečienky
  • 250 g masla
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL brandy
  • horčica
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Maslo roztopiť, opražiť cibuľu a cesnak.
  • Pridať pečienku, restovať 5 – 10 min.
  • Nechať vychladnúť, pridať brandy, horčicu, soľ, korenie a rozmixovať.
  • Hotovú možno sterilizovať (15 min vo vodnom kúpeli).

Domáca paštéta s marhuľovou nátierkou

Ingrediencie:

  • 250 g pečienok
  • 200 g masla
  • šalotka
  • cesnak
  • tymián
  • bobkový list
  • brandy
  • korenie
  • na prílohu cukor, cibuľa, jablko, víno, zázvor

Postup:

  • Šalotku a cesnak orestovať na masle s bylinkami.
  • Pridajú sa pečienky, flambujú sa s brandy.
  • Následne sa pečienka dusí, potom sa všetko mixuje spolu s maslom.
  • Paštéta sa preleje vrstvou masla a skladuje v chladničke.
Paštéta sa podáva s chlebom, bagetou, nakladanou zeleninou, čatní alebo ovocným želé.

Morčacia paštéta s citrónom a klinčekmi

Ingrediencie:

  • 200 g morčacej pečene
  • 5 klinčekov
  • citrón (šťava a kôra)
  • vajce na tvrdo
  • maslo
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Pečeň sa varí iba krátko s klinčekmi, nechá sa vychladnúť, vyhodia sa klinčeky.
  • Pridá sa vajce a citrón, rozmixuje, pridá sa maslo a celá zmes je rozmixovaná do hladka.
  • Podáva sa na pečive ako slávnostné predjedlo.

Pečená paštéta

Ingrediencie:

  • 500 g kuracích pečienok
  • 5 vajec
  • 250 ml smotany na šľahanie (30 %)
  • 100 ml oleja (rastlinného alebo olivového)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vo väčšej mise sa zmieša rozmixovaná pečeň, vajcia, smotana a olej.
  2. Ochutí sa soľou a korením. Dobre premiešať metličkou, aby vznikla homogénna zmes.
  3. Hmota sa naleje do pekáča, zakryje sa alobalom a pečie vo vopred vyhriatej rúre na 190 °C približne 45 – 50 minút.
  4. Po tejto dobe sa alobal odstráni a paštéta sa zapeká ešte 15 – 20 minút.
  5. Kuraciu paštétu treba nechať úplne vychladnúť. Potom sa nakrája na kúsky alebo natrie na chlieb.

Tipy pre dokonalú paštétu

Tu je prehľadná tabuľka s tipmi pre dokonalú pečeňovú paštétu:

TipOpis
Dôkladné očistenie pečeneOdstrániť žilky, blany a zelenkasté časti. Zlepší sa chuť aj konzistencia – zabráni sa horkosti.
Namáčanie v mliekuPečeň sa namočí na 1 – 2 hodiny do mlieka alebo smotany čím sa zjemní chuť a odstráni pachuť.
Pomaly a šetrne tepelne upraviťPečeň sa len krátko restuje (5 – 7 min). Pri pečení sa použije nízka teplota (150 – 160 °C), forma sa zakryje.
Použitie kvalitného tukuMaslo, bravčová/husacia masť dodajú jemnosť, trvanlivosť a zjednotia chuť.
DochuteniePoužíva sa soľ, korenie, bylinky (bobkový list, tymian, muškát). Brandy alebo koňak dodajú hĺbku.
Mixovanie do hladkaPoužíva sa ponorný mixér. Ak je paštéta hustá, pridá sa výpek alebo smotana. Mixuje sa pri izbovej teplote.
Zalievanie roztopeným tukomVrstva tuku ochráni paštétu, predĺži trvanlivosť, dodá vzhľad. Možno ozdobiť (korenie, brusnice).
Odležanie pred podávanímNechať postáť v chladničke min. 2 hodiny, ideálne 12 – 24 hodín – chuť sa spojí, stuhne konzistencia.
Sterilizácia pre dlhšiu trvanlivosťZaváracie poháre treba sterilizovať 15 – 20 minút vo vodnom kúpeli (85 – 90 °C) – paštéta tak vydrží týždne v chlade.
Správne servírovaniePodáva sa s chlebom, bagetou, nakladanou zeleninou, čatní alebo ovocným želé.
Použitie ovocia a orieškovBrusnice, hrušky, figy dopĺňajú chuť. Orechy (vlašské, pistácie) sa môžu pridať do paštéty a použiť sa aj ako ozdoba.
Použitie vajec či smotanyVajcia spevňujú, smotana zjemňuje. Vhodné najmä pri pečených paštétach.

Kategorie:

Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang