Piešťanský závitok – recept

Suroviny

  • 400g teľacieho stehna
  • 40g hladkej múky
  • 2dl smotany
  • 1dl mlieka
  • 60g tuku
  • 30g masla
  • citrón
  • 1dl bieleho vína
  • mleté čierne korenie
  • nové korenie
  • bobkový list
  • voda a soľ

Na plnku potrebujeme :

  • 40g údenej slaniny bez kože
  • 40g ryže
  • 40g cibule
  • 1 vajce
  • 60g zeleru
  • 40g petržlenu
  • 60g mrkvy
  • mleté čierne korenie a soľ

Postup

Najskôr pripravíme plnku a to tak, že väčšiu časť koreňovej zeleniny ( zvyšok použijeme na prípravu zeleninového základu ) nakrájame na rezance a udusíme na údenej slanine.

Potom pridáme soľ, koreniny a spojíme s vajcom. Nakoniec pridáme nie celkom dovarenú ryžu a pomiešame. Stehno pokrájame na rezne, zľahka naklepeme a osolíme.

Potom ich naplníme pripravenou plnkou, zvinieme a spevníme špáradlom. Pripravíme si zeleninový základ a to tak, že cibuľu pokrájame na drobné kúsky a speníme ju na tuku.

Pridáme zvyšok koreňovej zeleniny pokrájanú na rezance, pridáme taktiež naplnené mäso a všetko dusíme až do mäkka. Ak je mäso už mäkké, tak ho vyberieme a šťavu vydusíme na tuk. Potom zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vodou a povaríme.

Omáčku prepasírujeme cez husté cedidlo, pridáme mlieko a krátko povaríme. Jej chuť vylepšíme citrónom, octom a bielym vínom. Nakoniec pred podávaním ju zjemníme smotanou a maslom. Piešťanský závitok podávame s ryžou.