Vegan/Vegetarian

Tekvicové karí s červenou šošovicou a cícerom – recept

Naša milovaná tekvica v spojení s milovaným exotickým kari. V kombinácií s červenou šošovicou a cícerom je nenormálne dobrá. Sviežosť a chuť Ázie tomu celému dodáva aróma citrusov a vôňa kokosového mlieka. Krásny zimný recept, ktorý zahreje, zasýti a zrelaxuje. A bez dlhého státia pri sporáku.


Obsah článku


Recept na tekvicové karí

Recept pre: 4 osoby
Čas prípravy: 45 min.

Ingrediencie

  • 750 g očistenej maslovej tekvice
  • 120 g uvareného cícera (môže byť aj z konzervy)
  • 100 g červenej šošovice
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • kúsok nastrúhaného zázvoru (cca. 2 cm)
  • 200 ml kokosového mlieka
  • 5 ČL kari korenia
  • 2 – 3 sušené limetové listy (dostupné v exotických potravinách)
  • bobkový list
  • štipku čili
  • šťavu z polovice až jedného citróna (podľa chuti)
  • kokosový/olivový olej
  • soľ
  • 3 PL strukovinovej múky na zahustenie (múka z červenej šošovice/ cícerová) – dostupné v bio obchode alebo exotických potravinách

Postup

  • Tekvicu a cibuľu očistiť a nakrájať na kocky. Cibuľu opražiť na oleji a pridať tekvicu.
  • Chvíľku opražiť spolu s cibuľkou, následne zaliať kokosovým mliekom. Potom pridať vodu tak, aby bola hladina vody kúsok nad zeleninou.
  • Pridať zázvor, karí korenie, limetové listy, bobkový list, čili, soľ a nechať zovrieť. Povariť 5 minút a následne pridať premytú červenú šošovicu.
  • Variť 15 minút, občas premiešať a posledných 5 minút pridať cícer.
  • Spolu s cícerom do karí vmiešať aj strukovinovú múku, tak že sa odoberú približne 3 žufanky do menšej misky a dobre sa vymieša s múkou. Potom vliať späť do hrnca. Nechať ešte raz zovrieť.
  • Keď je karí uvarené, pridať šťavu z citróna a podľa potreby dosoliť. Servíruje sa s ryžou.

Pri varení sa fantázií medze nekladú. Ak zrovna nie je po ruke tekvica, karí bude výborné aj keď sa nahradí batátom (sladkým zemiakom) či mrkvou.

Výživové hodnoty a zdravotné benefity

  • Cícer je výborným zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a minerálov ako železo a horčík.
  • Červená šošovica je ľahko stráviteľná, obsahuje vysoké množstvo bielkovín a komplexných sacharidov.
  • Tekvica dodáva jedlu betakarotén (provitamín A), vitamín C a draslík.
  • Kokosové mlieko obsahuje zdravé tuky (MCT) a zjemňuje chuť korenín.

Tento pokrm je prirodzene bezlepkový, vegánsky a vhodný pre ľudí so zvýšenou potrebou vlákniny.

Pri varení sa fantázií medze nekladú. Ak zrovna nie je po ruke tekvica, karí bude výborné aj keď sa nahradí batátom (sladkým zemiakom) či mrkvou.

Tipy na prípravu

TipOdporúčanie
Výber tekvicePre karí sa najlepšie hodí tekvica Hokkaido, pretože má jemnú chuť a po uvarení sa nerozpadáva. Výhodou je, že sa nemusí šúpať. Vhodná je aj maslová tekvica, ktorá dodá jedlu krémovú konzistenciu. V prípade nedostupnosti možno použiť aj mrazenú tekvicu.
Použitie kari pastyČervená kari pasta je štipľavejšia a výraznejšia, žltá jemnejšia a sladšia. Pre menej štipľavú verziu postačí 1 lyžica pasty, ktorú možno zjemniť kokosovým mliekom.
Základná hustota a konzistenciaPríliš husté karí sa dá zriediť trochou vody alebo vývaru. Ak je príliš riedke, stačí ho nechať mierne odpariť bez pokrievky.
Šošovica ako zahusťovadloČervená šošovica sa počas varenia prirodzene rozvarí, čím jedlo zahustí. Ak sa uprednostňuje menej hustá verzia, možno časť šošovice nahradiť zelenou alebo hnedou.

Servírovanie a prílohy z tekvicovému karí

  • Ryža: Najčastejšou prílohou k tomuto typu karí je dusená ryža – jazmínová, basmati alebo hnedá. Výborne sa hodí aj kokosová ryža, ktorá zvýrazní exotický nádych pokrmu.
  • Chlieb naan alebo pita: Ako alternatíva k ryži sa môže podávať teplý indický chlieb naan, pita alebo domáci chapati. Chlieb možno použiť na naberanie karí namiesto lyžice.
  • Čerstvé bylinky: Na vrch porcie možno pridať nasekaný koriander, mäta alebo petržlenová vňať. Bylinky dodajú sviežosť a opticky zvýraznia jedlo.
  • Limetka a jogurt: Pre zvýraznenie chuti možno pri servírovaní pridať lyžičku bieleho gréckeho jogurtu a pár kvapiek čerstvej limetkovej šťavy. Vhodná je aj rastlinná alternatíva jogurtu pre vegánsku verziu.

Karí sa dá pripraviť vopred a uchovávať v chladničke 2 – 3 dni. Chuť sa po odležaní ešte prehĺbi. Pri ohrievaní sa odporúča pridať trochu vody alebo kokosového mlieka, pretože jedlo časom hustne.

Karí sa dá pripraviť vopred a uchovávať v chladničke 2 – 3 dni. Chuť sa po odležaní ešte prehĺbi.

Alternatívne verzie receptu

Tekvicové karí sa dá pripraviť na viacero spôsobov, ak niekomu nevyhovuje tekvica, môže sa vymeniť za tofu, mrkvu, batát či cuketu.

Tekvicové karí s batátmi

Batáty sa použijú namiesto tekvice alebo sa k nej pridajú. Táto verzia karí spája sladkastú chuť batátov a tekvice s krémovou omáčkou, čo vytvára výživné a hrejivé jedlo plné rastlinných bielkovín. Postup je takýto:

  • Na lyžici oleja osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu, pridať nastrúhaný cesnak (2 strúčiky) a zázvor (cca 3 cm), krátko orestovať.
  • Vmiešať 2 lyžice kari pasty, 1 ČL kurkumy a ½ ČL rímskej rasce, krátko prepiecť, kým sa rozvinie vôňa korenín.
  • Pridať 200 g nakrájanej tekvice a 200 g batátov (ošúpaných a nakrájaných na kocky), premiešať.
  • Prisypať 150 g červenej šošovice, zaliať 400 ml kokosového mlieka a 400 – 500 ml zeleninového vývaru.
  • Priviesť k varu, potom vari na miernom ohni 20 – 25 minút, kým je zelenina mäkká.
  • Primiešať 1 plechovku scedeného cíceru a nechať ešte 5 minút prevrieť.
  • Dochutiť soľou, korením a limetkovou šťavou.

Podáva sa s jazmínovou alebo basmati ryžou, ozdobené čerstvým koriandrom alebo mätou. Výsledkom je jemne sladkasté a výživné karí vhodné ako vegetariánsky hlavný chod.

Karí s tofu

Do základu karí sa pridá tofu ako zdroj bielkovín, ktoré navyše dodá jedlu jemnosť, štruktúru a výživovú hodnotu. Príprava je takáto:

  • 200 g tofu nakrájať na kocky, osušiť a marinovať v zmesi 1 PL sójovej omáčky, 1 ČL limetkovej šťavy a štipky kari korenia.
  • Opekať na panvici do zlatista z každej strany, potom odložiť bokom.
  • Na lyžici oleja osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu, pridať nastrúhaný cesnak (2 strúčiky) a zázvor (cca 3 cm).
  • Vmiešať 2 lyžice kari pasty, 1 ČL kurkumy a ½ ČL rímskej rasce. Krátko orestovať.
  • Pridať 400 g tekvice nakrájanej na kocky a 150 g červenej šošovice.
  • Zaliať 400 ml kokosového mlieka a 400 – 500 ml zeleninového vývaru. Variť 20 – 25 minút.
  • Do hotového karí primiešať opečené tofu a 1 konzervu cíceru. Prehriať 5 minút.
  • Dochutiť soľou, korením a limetkovou šťavou.

Karí s tofu je vyvážené, výživné a vhodné pre vegetariánov aj vegánov. Tofu dodáva jedlu bielkoviny a príjemnú štruktúru.

Tekvicové karí s kokosovou ryžou

Kokosová ryža sa pripraví z 200 g jazmínovej alebo basmati ryže, ktorá sa prepláchne pod tečúcou vodou. Ďalej je potrebné v hrnci zaliať 200 ml kokosového mlieka a 150 ml vody, pridať štipku soli a podľa chuti aj štipku kurkumy (pre farbu).

Priviesť k varu, znížiť plameň na minimum, prikryť a variť 12–15 minút, kým ryža nevstrebá tekutiny. Nechať 5 minút dojarnúť pod pokrievkou.

Následne sa pripraví samotné tekvicové karí.

  • Na lyžici oleja osmažiť nakrájanú cibuľu do sklovita, pridať nastrúhaný cesnak a zázvor, krátko orestovať.
  • Vmiešať 2 lyžice kari pasty, 1 ČL kurkumy a ½ ČL rímskej rasce, nechať rozvoniavať.
  • Pridať 400 g nakrájanej tekvice (Hokkaido alebo maslovej), premiešať a orestovať 2-3 minúty.
  • Zaliať 400 ml kokosového mlieka a 300 ml zeleninového vývaru, pridať 150 g červenej šošovice, priveď k varu a na miernom ohni variť 20 minút, kým tekvica nie je mäkká.
  • Do hotového karí vmiešať jednu konzervu scedeného cíceru, prehrej 5 minút, dochuť soľou, korením a šťavou z limetky.

Na taniere sa naservíruje kokosová ryža a vedľa porcia tekvicového karí. Ozdobiť sa môže čerstvým koriandrom a prípadne plátkami chilli. Vďaka jemnej sladkosti kokosovej ryže a aromatickému karí so šťavnatou tekvicou vznikne dokonale vyvážené jedlo plné exotických chutí a textúr.

Na taniere sa naservíruje kokosová ryža a vedľa porcia tekvicového karí. Ozdobiť sa môže čerstvým koriandrom a prípadne plátkami chilli.

Pikantné karí s chilli a limetkovými listami

Toto karí je výrazne aromatické, jemne kyslasté a štipľavé vďaka chilli a limetkovým listom, ktoré mu dodávajú thajský charakter. Postup prípravy je nasledovný:

  • Na lyžici kokosového alebo rastlinného oleja osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridať 2 strúčiky cesnaku, 3 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaného) a 1 – 2 čerstvé červené chilli papričky nakrájané nadrobno (množstvo podľa požadovanej pikantnosti).
  • Vmiešať 2 lyžice červenej kari pasty, 1 ČL kurkumy, ½ ČL mletej rímskej rasce a krátko orestovať.
  • Pridať 400 g nakrájanej tekvice, 150 g červenej šošovice, 2 – 3 natrhané limetkové listy (kafir lime leaves) a zaliať 400 ml kokosového mlieka a 400 – 500 ml vývaru.
  • Priviesť k varu, potom znížiť plameň a variť 20 – 25 minút, kým tekvica zmäkne a šošovica sa rozvarí.
  • Pridať 1 plechovku scedeného cíceru, premiešať a prevariť ešte 5 minút.
  • Dochutiť soľou, čerstvo mletým čiernym korením a šťavou z polovice limetky.

Podávať s jazmínovou ryžou alebo naanom. Ozdobiť čerstvým koriandrom a plátkami chilli.

Karí so špenátom a cuketou

Do základného receptu možno na konci varenia pridať hrsť čerstvého špenátu alebo kúsky cukety. Tieto zeleniny sa varia len krátko a dodajú sviežosť. Postup prípravy:

  • Na lyžici oleja osmažiť nadrobno nakrájanú cibuľu, pridať nastrúhaný cesnak (2 strúčiky) a zázvor (cca 3 cm), krátko orestovať.
  • Vmiešať 2 lyžice kari pasty, 1 ČL kurkumy a ½ ČL rímskej rasce, nechať rozvoňať.
  • Pridať 1 menšiu cuketu nakrájanú na polkolieska a 150 g červenej šošovice.
  • Zaliať 400 ml kokosového mlieka a 400 – 500 ml vývaru.
  • Variť na miernom ohni 15 – 20 minút, kým je šošovica mäkká a cuketa uvarená, ale nie rozvarená.
  • Pridať 1 konzervu scedeného cíceru a 2 – 3 hrste čerstvého baby špenátu.
  • Nechať prevariť ešte 3 – 5 minút, kým špenát zvädne.
  • Dochutiť soľou, korením a limetkovou šťavou.

Táto verzia je ľahšia, svieža a bohatá na vitamíny, ideálna ako jarné alebo letné karí.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang