DezertyRecepty

Recept na domácu kokosovú zmrzlinu

Táto zmrzlina, ktorá sa skladá z kokosového mlieka, plnotučného mlieka a hustej smotany, má výbornú kokosovú chuť a jemnú štruktúru.

Môže byt zmrzlina vegánska?

Vo všeobecnosti sa väčšina zmrzlín skladá z kombinácie plnotučného mlieka a smotany a niekedy aj z vajec, ktoré zabezpečujú krémovú štruktúru. Vegánska kokosová zmrzlina sa spolieha výlučne na kokosové mlieko a môže byť trochu ľadovejšia a ťažšie sa naberá ako zmrzlina vyrobená z mlieka.

Táto verzia receptu sa skladá z kombinácie kokosového mlieka, plnotučného mlieka a hustej smotany, čím vzniká zmrzlina s kokosovou chuťou a hladkou štruktúrou.

Ingrediencie

  • 1 lyžica plus 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu
  • 60 g smotanového syra
  • 2 zelené kardamónové struky (nepovinné)
  • 100 g strúhaného nesladeného kokosu
  • 250 ml hustej smotany
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 250 ml plnotučného kokosového mlieka v plechovke
  • 200 g kryštálového cukru
  • 2 lyžice kukuričného sirupu
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  1. Do malej misky dajte 2 polievkové lyžice a 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu. Do veľkej misky dajte smotanový syr. Ak používate kardamón, položte plochú stranu kuchárskeho noža a opatrne na ne tlačte rukami, kým jemne neprasknú.
  2. Kardamónové struky a kokos vložte do veľkého hrnca na strednom oheni a varte, kým nezískajú zlatohnedú farbu, približne 3 minúty, pričom v prípade príliš rýchleho zhnednutia teplotu podľa potreby znížte.
  3. Opatrne prilejte plnotučné mlieko, hustú smotanu, kokosové mlieko, kryštálový cukor a kukuričný sirup. Premiešajte a priveďte do varu.
  4. Znížte teplotu, aby sa udržiaval stály var, a za občasného miešania varte, kým sa cukor nerozpustí, približne 4 minúty. Prelejte horúce mlieko do misky s kukuričným škrobom a šľahajte, kým sa v ňom neurobia hrudky, približne 30 sekúnd.
  5. Zmes kukuričného škrobu nalejte do hrnca a opäť priveďte do varu. Varte za častého šľahania, kým nezhustne, asi 1 minútu.
  6. Polovicu mliečnej zmesi prelejte do misky so smotanovým syrom a šľahajte, kým nezostanú hrudky, asi 1 minútu (na zjemnenie môže byť potrebných ešte niekoľko lyžíc horúceho mlieka). Nechajte pri izbovej teplote odstáť 1 hodinu.
  7. Zmes prelejte cez jemné sitko do inej misy alebo odmerky na tekutinu. Na kokosovú hmotu zatlačte lyžicou alebo stierkou, aby ste získali čo najviac tekutiny.
  8. Pridajte 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu a 1/2 čajovej lyžičky soli a premiešajte. Prikryte a nechajte v chladničke vychladnúť, najmenej 4 hodiny alebo až cez noc.
  9. Zmrzlinový základ rozmiešajte v zmrzlinovači podľa pokynov výrobcu. Zvyčajne to trvá asi 20 minút, alebo kým konzistencia nevyzerá ako zmrzlina.
  10. Zmrzlinu naberte do štvrťlitrovej nádoby alebo do formy na pečenie. Ak vaša nádoba nemá veko, pritlačte papier na pečenie priamo na povrch zmrzliny. Mrazte, kým zmrzlina neztuhne, najmenej 5 hodín alebo cez noc.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang