Recepty

Zemiaky: ako vybrať ten správny či ako ich pripraviť

O zemiakoch sa aj v našich končinách hovoria rôzne klebety. My vám však predstavíme ich svetlú stránku. Najradšej ich máme úplne čisté, opražené na cibuľke, na masle a s vychladeným kefírom či opekané na voňavom rozmaríne. Dočítate si ako si vybrať ten správny zemiak aj ako si ho správne pripraviť.

Podľa čoho kupovať zemiaky?

Zemiaky kupujeme podľa toho čo si z nich chceme pripraviť. Odporúčame teda riadiť sa varnými tipmi.

Varný typ A: takéto zemiaky sú najvhodnejšie pre varenie v šupke, lebo nemajú tendenciu rozvariť sa. Sú vhodné na prípravu šalátov.

Varný typ B: zemiaky sú menej pevné s hrubšou dužinou. Po tepelnej úprave sa čiastočne rozpadávajú a zmúčnatejú. Sú vhodné ako univerzálna zemiaková príloha.

Varný typ C: zemiaky sú mäkké a po uvarení sa rozsypávajú. Používajú sa na výrobu zemiakového cesta, kaše, placiek či hranoliek.

Čomu sa pri kúpe zemiakov vyvarovať?

 – nekupujte zemiaky, ktoré na niektorých miestach začali zelenieť, sú naklíčené či so škaredými škvrnami.

– ak máte možnosť kupujte radšej zemiaky v bio kvalite. Tie neboli chemicky hnojené a neboli postrekované proti burine. Hlavne ak si chceme pripraviť zemiaky v šupke. Tesne pod šupkou sa totiž nachádza najviac dôležitých živín, ktoré v prípade ošúpaných zemiakov odplávajú pri varení do vody.

Ako pripraviť zemiaky aby lepšie chutili, resp. mali výraznejšiu chuť?

Chuť zemiakov ovplyvňuje aj množstvo vody, v ktorej ich varíme. Stačí ich zaliať iba toľko, aby boli ponorené.

Prípadne do vody pridáme citrónovú šťavu, trošku octu alebo mlieka. Ocot sa do varenia pridáva aj vtedy, keď sa chceme vyvarovať rozvareniu zemiakov, približne dve lyžice octu.

 Skladovanie zemiakov

Zemiaky by sa mali skladovať v tme, chlade a v suchu, čiže ideálne v pivničke.

Ak nemáte dobré skladovacie možnosti, radšej ich kupujte v menšom množstve.

4 farby a 4 chute zemiakového pyré

1. Pripravte si fialové zemiakové pyré z fialových zemiakov. Nielen krásne vyzerá, ale fialové zemiaky obsahujú okrem iného aj antioxidanty. Nie vždy sa dajú kúpiť v obchode, ale ak na nich natrefíte, určite po nich siahnite.

2. pyré s jemne sladkou chuťou pripravíme pridaním batátov.  Uvaríme si zemiaky a batát v množstevnom pomere 1:1. Primiešame maslo, soľ, čierne korenie a pre jemnosť pridáme 2 PL smotany.

3. zemiakovo – hráškové pyré s maslom a mliekom. K uvarených zemiakov pridajme 1/8 množstva hrášku. Čiže napr. 800 g zemiakov a 100 g hrášku. Pyré zmixujeme s teplým mliekom a maslom.

4. pyré s nastrúhaným syrom parmezánového typu, cesnakom, mliekom a mascarpone. K uvareným zemiakom pridáme nastrúhaný syr, pretlačený cesnak, teplé mlieko a pre extra krémovosť pridáme trošku mascarpone.

Vytunuj si svoju kašu 🙂

Na svoju kašu pridaj opraženú karamelizovanú cibuľku, orestované semiačka alebo oriešky a servíruj ju spolu s rukolou. Takto už z nej nebude iba obyčajná príloha.

Chrumkavé zeleninové Rösti

Rösti je tradičný švajčiarksý recept. Ide o zemiakovú placku, ktorá sa pripravuje v mnohých prevedeniach a môžeme si do neho pridať napríklad strúhaný syr či šampiňóny. Je to ľahšia verzia našich zemiakových placiek, do ktorých sa ale pridávajú vajíčka aj múka.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang