Bryndzové halušky sú tradičným slovenským jedlom. Ak ste si ich ešte samy doma nikdy nepripravovali, je najvyšší čas to napraviť.
Suroviny
- 1 šálka múky
- 1 vajce
- 1 zemiak
- 1/3 šálky vody
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 ovčia bryndza
- 5-7 plátkov hrubej slaniny
- bravčová masť
- soľ podľa chuti
Postup
- Zemiaky nastrúhajte najemno do misy, šťavu si nechajte. Pridajte múku, vajce a soľ a premiešajte.
- Postupne pridávajte vodu a miešajte, kým sa nevyhladia všetky hrudky. Ak je cesto príliš riedke, pridajte múku, ak je príliš husté, pridajte ešte vodu.
- Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu a pridajte soľ. Zemiakové cesto preneste do vriacej vody pomocou haluškovača .
- Halušky varte asi 7-8 minút, kým všetky nevyplávajú na povrch.
- Medzitým nakrájajte slaninu na kocky a opečte ju na bravčovej masti slaninu do chrumkava.
- Halušky sceďte a zmiešame s bryndzou. Posypte slaninou a zalejte vyškvareným slaninovým tukom. Podľa chuti osoľte a ihneď podávajte.