Hlavné jedláMorské plodyRecepty

Mušle (slávky) na katalánsky spôsob – recept

Mušle po katalánsky, známe ako „musclos a la catalana“, sú obľúbeným pokrmom z morských plodov pochádzajúcim z pobrežných oblastí Katalánska, regiónu na severovýchode Španielska. Je to jednoduchá, ale chutná pokrm, ktorý vyzdvihuje čerstvosť a chuť mušlí.

Toto jedlo je obľúbené pre svoju jednoduchosť a dôraz na kvalitu mušlí. Jemné a šťavnaté mušle v kombinácii s bohatým a aromatickým vývarom vytvárajú lahodný zážitok. Príprava v katalánskom štýle dodáva jedlu jedinečný nádych vďaka živým stredomorským chutiam. Výsledkom je pokrm, ktorý je rustikálny a elegantný zároveň.

Katalánske mušle sú obdivované nielen pre svoju lahodnú chuť, ale sú cenené aj pre svoju všestrannosť. Môžu sa podávať ako predjedlo s chrumkavým chlebom, ktorý nasiakne aromatickú omáčku. Okrem toho môžu byť hlavným chodom, ku ktorému sa podáva čerstvý šalát alebo tanier chrumkavých hranolčekov.

Recept na mušle po katalánsky – chuť Stredomoria v každom súste

Jednou z najznámejších verzií katalánskych mušlí je „mussels a la marinera“, čo v doslovnom preklade znamená „mušle po námornícky“. Pri tejto príprave sa mušle varia vo vývare z bieleho vína s bylinkami alebo koreninami. Táto kombinácia ingrediencií dodáva jedlu nádhernú vôňu a pikantnú chuť.

Suroviny na mušle na katalánsky spôsob

  • 1 kg sláviek
  • 200 ml olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 olúpané paradajky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 200 ml suchého bieleho vína
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • korenie

Postup na mušle na katalánsky spôsob

  1. Mušle dobre umyjeme. Dáme ich do hrnca. Zalejeme 100 ml vína a necháme trochu povariť.
  2. Precedíme vývar z mušlí a mušle vyberieme.
  3. Na panvicu dáme rozohriať olej a opražíme cibuľu.
  4. Pridáme nakrájané paradajky, strúčik cesnaku a petržlenovú vňať.
  5. Zalejeme vývarom z vína. Povaríme na miernom ohni 5 minút a pridáme zvyšok vína.
  6. Necháme chvíľku povariť.
  7. Pridáme mušle a varíme ešte 5 minút.
  8. Dochutíme soľou a korením. Podávame ozdobené petržlenom.
Návšteva Stredomoria sa nezaobíde bez ochutnávky tejto katalánskej špeciality.

Pikantné katalánske mušle – recept s mandľovou pikádou

Rýchly a jednoduchý predkrm z pikantných katalánskych mušlí, recept, ktorý je oživený mandľovou pikádou. Ideálny na posedenie počas teplých letných večerov.

Suroviny na katalánske mušle s mandľovou pikádou

Mušle

  • 1 kg mušlí (očistených)
  • 100 ml ľahkého olivového oleja
  • 1 veľká šalotka (nakrájaná na drobné kocky)
  • 1 strúčik cesnaku (nakrájaný na tenké plátky)
  • 125 ml suchého bieleho vína
  • 2 plechovky nakrájaných paradajok
  • štipka chilli vločiek
  • štipka papriky
  • štipka šafranu
  • 2 lyžičky octu sherry

Mandľová pikáda

  • 100 g blanšírovaných mandlí (opražených)
  • 1 strúčik cesnaku (rozdrvený)
  • 1 veľký plátok bieleho chleba (opečený a natrhaný na kúsky)
  • 100 ml extra panenského olivového oleja
  • veľký zväzok petržlenovej vňate (nasekaný)

Postup na katalánske mušle s mandľovou pikádou

  1. V ťažkom stredne veľkom hrnci (dostatočne veľkom na to, aby sa doň zmestili všetky mušle) zohrejte olej.
  2. Na miernom ohni orestujte šalotku, cesnak, bylinky a okoreňte.
  3. Po 3 minútach alebo keď sa šalotka stratí, zvýšte teplotu a pridajte biele víno.
  4. Víno nechajte 2 minúty vrieť, potom pridajte nakrájané paradajky a ocot. Prikryte a jemne varte 15 minút.
  5. Medzitým pripravte pikádu. Všetky prísady okrem oleja vložte do kuchynského robota a rozmixujte, kým sa dobre nespoja. Teraz pomaly pridávajte olej a zároveň pulzujte, kým nevznikne hustá omáčka pripomínajúca pesto.
  6. Po 15 minútach paradajkovú omáčku ochutnajte, okoreňte a pridajte mušle. Raz premiešajte a potom prikryte pokrievkou. Varte 4 minúty, alebo kým sa mušle neotvoria.
  7. Neotvorené mušle vyhoďte a vmiešajte 1 veľkú polievkovú lyžicu picady.
  8. Rozdeľte mušle do misiek a polejte ich ďalšou lyžicou picady.
  9. Podávajte s opečeným chlebom.
Mušle musia byť pred prípravou zbavené piesku a nečistôt.

Tipy k receptu

  • Ak nemôžete nájsť šafran, skúste kurkumu – poskytuje podobnú farbu a chuť.
  • Pri príprave mušlí sa uistite, že ste ich vydrhli a zbavili šupín.
  • Uistite sa, že všetky mušle, ktoré sa pred varením otvorili alebo zostali po varení zatvorené, ste vyhodili. Sú pokazené a nie sú bezpečné na konzumáciu.
  • Údená paprika môže byť buď ostrá, alebo sladká. Výborne sa hodí sladká údená španielska paprika. Skúste použiť pol čajovej lyžičky z každej z nich, aby ste získali úžasnú chuť!
  • Použite víno, ktoré preferujete aj na pitie. Výborne je svieže biele víno, napríklad suchý Rizling rýnsky, Pinot Grigio alebo dokonca Chardonnay. Ak víno nepijete, namiesto neho použite extra vývar z mušlí alebo morských plodov.
  • Odporúčame kupovať čerstvé, na farme chované mušle. Sú menej plné piesku a majú sviežu chuť a vôňu.

Recept na španielske mušle – recept s chorizom a paradajkami

Jednoducho pripravené, intenzívne chutné španielske mušle, recept s chorizom a paradajkami, sú jedlom, ktoré musíte vyskúšať pripraviť. Kombinuje sladké jemné mušle s bohatou španielskou chuťou.

Suroviny na španielske mušle s chorizom a paradajkami

  • ¼ šálky olivového oleja
  • 1 žltá cibuľa (mletá)
  • 2 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1 lyžička údenej papriky
  • 2 kúsky suchej klobásy chorizo (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • ¼ šálky suchého bieleho vína
  • 500 g cherry paradajok (prekrojené na polovicu)
  • 2 kg mušlí (očistených a opláchnutých)
  • ½ zväzku koriandra (nahrubo nasekaného)

Postup na španielske mušle s chorizom a paradajkami

  1. Veľký hrniec postavte na stredný oheň a pridajte olivový olej, cibuľu, cesnak, papriku a chorizo.
  2. Za občasného miešania varte asi 5 minút, kým sa nerozvonia. Pridajte biele víno, aby sa rozriedilo, a potom varte ďalších 5 minút, kým sa takmer všetka tekutina nevyparí.
  3. Vmiešajte paradajky, všetko priveďte do varu a potom naraz pridajte mušle. Všetko spolu raz premiešajte a potom hrniec zakryte pokrievkou.
  4. Mušle varte s pokrievkou asi 3 minúty, raz premiešajte, potom opäť prikryte pokrievkou a varte ďalšie 3 až 4 minúty. Slávky sú hotové, keď sú všetky mušle úplne otvorené.
  5. Slávky preložíme do servírovacej misy, polejeme trochou vývaru a posypeme koriandrom. Podávajte hneď s chrumkavým chlebom.
Citrónová šťava je jedným zo základných dochucovadiel katalánskych mušlí.

Recept na korenené modré mušle – recept v kokosovom mlieku

Pripravte si lahodné modré mušle, recept s omáčkou z kokosového mlieka, ktorých jemnosť vyvažuje pikantná korenená pasta.

Suroviny na korenené modré mušle v kokosovom mlieku

Mušle

  • 1 šálka kokosového mlieka
  • štipka cukru
  • 1 kg modrých mušlí (vyčistených a zbavených šupín)
  • 1 lyžica rybacej omáčky
  • 1 limetka (odšťavená)
  • jazmínová ryža na podávanie

Korenená pasta

  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 4 cm zázvoru (nakrájaný)
  • 2 stredne veľké červené chilli papričky (zbavené jadierok a nasekané)
  • 2 stonky citrónovej trávy (len biela časť, jemne nasekané)
  • 4 červené šalotky (nasekané)
  • 2,5 cm kúsok kurkumy (nastrúhaný)

Postup na korenené modré mušle v kokosovom mlieku

  1. Najprv si pripravte korenenú pastu.
  2. Cesnak, zázvor, chilli, citrónovú trávu, šalotku a kurkumu vložte do kuchynského robota a rozmixujte na pastu, pričom v prípade potreby pridajte trochu hustého kokosového mlieka, aby ste ju pomohli rozmixovať.
  3. Vo woku zohrejte 2 lyžice hustého kokosového mlieka, pridajte pastu z korenia a varte asi 5 minút, kým nie je aromatická a olejnatá.
  4. Pridajte cukor a zvyšné kokosové mlieko a priveďte do varu.
  5. Pridajte mušle, prikryte a varte minútu alebo dve, kým sa mušle nezačnú otvárať. Keď sa každá mušľa otvorí, vyberte ju do veľkej servírovacej misy.
  6. Keď sa všetky mušle otvoria, v omáčke rozmiešajte rybiu omáčku a limetkovú šťavu, nalejte na mušle a podávajte s ryžou.

S čím podávať mušle na katalánsky spôsob

Katalánske mušle sa zvyčajne podávajú s rôznymi prílohami, ktoré zvýrazňujú ich chuť a vytvárajú kompaktné jedlo. Tu je zoznam chutných príloh, ktoré sa môžu podávať spolu s katalánskymi mušľami:

Chrumkavý chlieb

Podávanie teplého chrumkavého chleba je nevyhnutnosťou, pretože sa môže použiť na namáčanie do aromatického vývaru z mušlí. Pomáha nasiaknuť lahodnú šťavu a dodáva jedlu uspokojujúci prvok.

Krutóny či opečený chlieb a šalát sa výborne hodia k mušliam na katalánsky spôsob.

Aioli

Tradičná katalánska cesnaková majonéza známa ako aioli je dokonalým doplnkom k mušliam. Jej krémová konzistencia a cesnaková chuť sa skvele spájajú s morskými plodmi. Môžete si pripraviť domáce aioli alebo si ho kúpiť v obchode.

Patatas Bravas

V katalánskej kuchyni sú tieto chrumkavé zemiakové kocky, často poliate pikantnou paradajkovou omáčkou a aioli, obľúbenou prílohou. Ich výrazná chuť príjemne kontrastuje s mušľami.

Grilovaná zelenina

Výborne sa hodí ku katalánskym mušliam podávanie grilovanej zeleniny, napríklad cukety, papriky alebo baklažánu. Dymová chuť z grilu zvýrazní celkovú chuť pokrmu.

Paradajkový chlieb

Paradajkový chlieb je jednoduchá, ale chutná katalánska špecialita, ktorá sa pripravuje tak, že sa zrelé paradajky natrú na plátok opečeného chleba a pokvapkajú sa olivovým olejom. Jeho svieža, pikantná chuť dokonale dopĺňa mušle.

Biele víno

Katalánske mušle sa dajú kombinovať so sviežim bielym vínom, napríklad s miestnou katalánskou odrodou, ako je Cava alebo Viura, čo umocní celkový zážitok z jedla. Kyslosť a ovocné tóny vína doplnia chuť morských plodov.

Zelený šalát

Svieži zelený šalát s ľahkou zálievkou alebo citrónovým dresingom môže byť osviežujúcim kontrastom k bohatej chuti mušlí. Odporúčame použitie čerstvej zelenej zeleniny, ako je zmes mesclun, rukola alebo maslový šalát.

Pečená paprika

Pečené červené alebo žlté papriky dodajú jedlu dymovú sladkosť. Nakrájajte ich na pásiky a pridajte olivový olej, soľ a korenie, aby ste získali aromatickú prílohu.

Či už si mušle po katalánsky vychutnáte v útulnej pobrežnej krčme, alebo si ich pripravíte doma, sú výborným pokrmom z morských plodov, ktorý odráža kulinárske bohatstvo Katalánska a stredomorskej oblasti. Vďaka svojej jednoduchosti, čerstvosti a živej chuti je obľúbený medzi milovníkmi morských plodov a je potrebné ho ochutnať pri objavovaní kulinárskych špecialít Katalánska.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang