
Náš jednoduchý recept na domáce čerstvé cestoviny môžete použiť na prípravu akéhokoľvek štýlu alebo tvaru cestovín.
Ingrediencie
- 300 g múky na cestoviny, plus navyše na posypanie
- 2 vajcia a 4 žĺtky, zľahka vyšľahané
- krupicová múka na posypanie
Postup
- Do kuchynského robota dajte múku s ¾ vaječnej zmesi a štipkou soli. Rozmixujte na veľké kúsky, po stlačení by sa mali spojiť a vytvoriť cesto (ak je trochu suché, postupne pridajte ešte trochu vajíčka).
- Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a hnetieme 1 minútu alebo kým nie je pekné a hladké. Nebojte sa, ak je dosť tuhé, pretože pri odležaní zmäkne.
- Prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odležať.
- Odrežte ¼ cesta (zvyšok nechajte zakrytý potravinárskou fóliou) a presuňte ho cez najširšie nastavenie strojčeka na cestoviny. Ak strojček nemáte, použite ťažký valček, aby ste cesto rozvaľkali čo najtenšie.
- Následne cesto preložte na tri časti, otočte ho na štvrtinu a opäť ho presuňte cez strojček na cestoviny. Tento postup zopakujte ešte raz a potom pokračujte v prechádzaní cesta cez strojček, pričom postupne zužujte valčeky po jednom záreze, až kým nezískate hladký plát cestovín. Pri najužšom nastavení presuňte plát dvakrát.
- Krájajte podľa potreby a použite na plnené cestoviny, ako sú tortellini, alebo nakrájajte na dĺžky na prípravu špagiet, linguine, tagliatelle alebo pappardelle.
- Nakoniec ich poprášte krupicovou múkou a odložte alebo zaveste, kým sa nevysušia (stačí hodina).
- Skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní alebo dajte zamraziť na 1 mesiac.