Hlavné jedláRecepty

Recept na domáce cestoviny

Náš jednoduchý recept na domáce čerstvé cestoviny môžete použiť na prípravu akéhokoľvek štýlu alebo tvaru cestovín.

Ingrediencie

  • 300 g múky na cestoviny, plus navyše na posypanie
  • 2 vajcia a 4 žĺtky, zľahka vyšľahané
  • krupicová múka na posypanie

Postup

  1. Do kuchynského robota dajte múku s ¾ vaječnej zmesi a štipkou soli. Rozmixujte na veľké kúsky, po stlačení by sa mali spojiť a vytvoriť cesto (ak je trochu suché, postupne pridajte ešte trochu vajíčka).
  2. Cesto vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a hnetieme 1 minútu alebo kým nie je pekné a hladké. Nebojte sa, ak je dosť tuhé, pretože pri odležaní zmäkne.
  3. Prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte 30 minút odležať.
  4. Odrežte ¼ cesta (zvyšok nechajte zakrytý potravinárskou fóliou) a presuňte ho cez najširšie nastavenie strojčeka na cestoviny. Ak strojček nemáte, použite ťažký valček, aby ste cesto rozvaľkali čo najtenšie.
  5. Následne cesto preložte na tri časti, otočte ho na štvrtinu a opäť ho presuňte cez strojček na cestoviny. Tento postup zopakujte ešte raz a potom pokračujte v prechádzaní cesta cez strojček, pričom postupne zužujte valčeky po jednom záreze, až kým nezískate hladký plát cestovín. Pri najužšom nastavení presuňte plát dvakrát.
  6. Krájajte podľa potreby a použite na plnené cestoviny, ako sú tortellini, alebo nakrájajte na dĺžky na prípravu špagiet, linguine, tagliatelle alebo pappardelle.
  7. Nakoniec ich poprášte krupicovou múkou a odložte alebo zaveste, kým sa nevysušia (stačí hodina).
  8. Skladujte v uzavretej nádobe v chladničke a spotrebujte do niekoľkých dní alebo dajte zamraziť na 1 mesiac.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang