Recepty

Chrumkavé zemiakové Rösti

Rösti je tradičný švajčiarksý recept. Ide o zemiakovú placku, ktorá sa pripravuje v mnohých prevedeniach a môžeme si do neho pridať napríklad strúhaný syr či šampiňóny.

Recept pre 2 osoby

Potrebujeme:

  •  8 väčších zemiakov
  • 1 cibuľu
  • 1 cesnak (podľa chuti)
  • muškátový orech
  • soľ, korenie
  • olej
  • maslo

Zemiaky ošúpeme a nastúhame nahrubšie alebo na jemno, podľa toho ako máte radi. Nastrúhame aj cibuľu a malý strúčik cesnaku. Z nastrúhaných zemiakov dobre vymačkáme tekutinu a premiestnime ich do misky. Zmiešame s cibuľou a cesnakom, osolíme a okoreníme čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Dobre premiešame.

Na panvici si rozohrejeme olej a umiesnime na ňu pripravenú zemiakovú zmes a vyformujeme placku. Pri miernej teplote necháme piecť 10-15 min. Potom Rösti pomocou taniera otočíme a pečieme aj z druhej strany 10-15 min. dozlatista, aby boli zemiaky dobre upečené. V polovici pečenia ešte na okraje pridáme kúsky masla, aby bolo Rösti extra chrumkavé.

Podávame len tak alebo s jogurtovo-bylinkovým dipom či šalátom. My rösti milujeme v kombinácií s vychladeným acidkom. Výborne sa hodí aj ako príloha k rôznym jedlám.

Dobrú chuť!

tip:  Rösti sa pripravuje aj z varených zemiakov. Ak sa rozhodnete pre túto verziu, uvarte si zemiaky v šupke deň vopred. Na ďalší deň ich ošúpte a postúhajte na hrubom strúhadle. Ak používate varené zemiaky, stačí Rösti piecť 4-5 min. z každej strany do zlatista.

Kategorie:

Recepty

© 2022 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang