Hlavné jedláRecepty

Cestoviny s pestom – recept

cestoviny-s-pestom-2

Vo svete talianskej kuchyne patria cestoviny s pestom medzi ikonické pokrmy, ktoré v sebe spájajú jednoduchosť, eleganciu aj bohatstvo chutí. Vôňa čerstvej bazalky, kvalitného olivového oleja a parmezánu dokáže z bežného jedla urobiť kulinársky zážitok, ktorý je zároveň rýchly, výživný a nadčasový.

Pesto – či už klasické genovské, sicílske s paradajkami alebo moderné varianty so špenátom či rukolou – otvára dvere nekonečným kombináciám. Práve vďaka tejto univerzálnosti sa cestoviny s pestom stali obľúbenou voľbou nielen medzi gurmánmi, no aj medzi odborníkmi na výživu, ktorí oceňujú ich vyvážený pomer zdravých tukov, bielkovín a sacharidov.

Recept na Pesto Genovese – tradičné talianske pesto na cestoviny

Pesto Genovese je založené na pôvodnej receptúre na pravé talianske pesto. Pripravuje sa bez tepelnej úpravy zo siedmich základných surovín.

Suroviny na tradičné pesto:

💠 50 g bazalkových listov (asi 60-65 listov)
💠 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
💠 3/4 šálky Parmigiano Reggiano alebo Grana Padano
💠 2 lyžice Pecorino Fiore Sardo
💠 2 menšie olúpané strúčiky cesnaku
💠 1 lyžica píniových orieškov
💠 1/2 lyžičky hrubej morskej soli

Postup na tradičné pesto

  1. Pripravíme si mažiar a tĺčik.
  2. Bazalku umyjeme v studenej vode a necháme ju vysušiť na kuchynskej utierke. Medzitým odstránime šupku z cesnaku.
  3. Pomocou tĺčika rozdrvíme cesnak a štipku soli na hladkú pastu. Teraz pridáme píniové oriešky a opäť rozdrvíme. Predtým, ako prejdeme k ďalšiemu kroku, by mala byť pasta hladká.
  4. Postupne pridávame lístky bazalky. Namiesto toho, aby sme ich drvili, jemnými rotačnými pohybmi ich otáčame o steny mažiaru, kým sa nevytvorí pyré a nezačnú uvoľňovať vôňu.
  5. Teraz do zmesi pridáme syry. Po kvapkách prilievame olivový olej, aby bolo pesto kompaktné, no nie riedke, a opäť premiešame.
  6. Okamžite podávame s cestovinami, zemiakovými haluškami, rybou alebo mäsom.

TIP: Suroviny môžeme rozmixovať aj v mixéri s nožmi, rovnakým spôsobom s postupným pridávaním olivového oleja.

Recept na pesto cestoviny

Ak niekto obľubuje kvalitné cestoviny s pestom, môže si cestoviny pripraviť sám podľa tohto receptu. Prácu uľahčí kúpa už hotového pesta, treba však vsadiť na kvalitnejšiu značku a sledovať zloženie pesta.

Suroviny na pesto cestoviny:

💠 2 vajíčka
💠 50 ml vody
💠 hladká múka
💠 soľ
💠 pesto
💠 parmezán
💠 olivový olej

Postup na pesto cestoviny

  1. Vajíčka a vodu zmiešame. Pridávame múku, až kým nevznikne tuhé cesto (asi 400 g).
  2. Cesto potom prekrojíme na dve časti a vyvaľkáme ich na asi 5 mm tenké pláty. Necháme uschnúť asi hodinu.
  3. Cesto nakrájame na 5cm pásiky. Každý pásik krájame na asi 1 cm rezance. V hrnci dáme variť vodu s lyžicou olivového oleja a štipkou soli. Keď zovrie, nasypeme rezance a varíme asi 5-8 minút. Scedíme.
  4. V miske zmiešame uvarené cestoviny s pestom (asi 2 lyžice). Podávame na tanieri. Posypeme parmezánom.

TIP: Ako sladkú bodku na záver môžeme servírovať eskimo rezy.

Recept na svieže a rýchle cestoviny s pestom

Tieto rýchle a jednoduché cestoviny s pestom sú chutnou vegetariánskou večerou. Majú sviežu chuť, ktorá sa výborne dopĺňa s hrsťou rukoly.

Suroviny na cestoviny s pestom:

💠 170 g špagiet (vyhraďte si 1/2 šálky škrobovej vody z varenia cestovín)
💠 1/3 až 1/2 šálky bazalkového pesta alebo vegánskeho pesta
💠 extra panenský olivový olej na pokvapkanie
💠 čerstvá citrónová šťava, podľa potreby
💠 4 šálky rukoly
💠 2 polievkové lyžice píniových orieškov
💠 štipka vločiek červenej papriky
💠 morská soľ
💠 čerstvo mleté čierne korenie
💠 čerstvo nastrúhaný parmezán alebo vegánsky parmezán

Postup na cestoviny s pestom

  1. Cestoviny uvaríme vo veľkom hrnci s osolenou vriacou vodou podľa návodu na obale alebo kým nie sú al dente.
  2. Pred scedením si necháme 1/2 šálky škrobovej tekutiny z varenia.
  3. Cestoviny scedíme a premiešame s trochou olivového oleja.
  4. Na veľkej panvici na veľmi miernom ohni zohrejeme pesto, 1/4 šálky rezervovanej vody z cestovín a premiešame.
  5. Pridáme cestoviny, premiešame a podľa potreby pridáme viac vody z cestovín. Množstvo potrebnej vody závisí od hustoty pesta.
  6. Vypneme ohrev. Podľa chuti pridáme citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  7. Potom pridáme rukolu a premiešame, aby listy mierne zvädli.
  8. Ozdobíme vločkami červenej papriky a píniovými orieškami a podávame.

Ak niekto nemá píniové oriešky, použiť môže namiesto nich vlašské orechy alebo mandle. Namiesto rukoly dochutíme špenátom. Finálne jedlo ozdobíme niekoľkými čerstvými cherry paradajkami alebo špargľou. Primiešame mini guľôčky mozzarelly. Špagety vymeníme za svoj obľúbený tvar cestovín.

Hotové pesto sa tiež výborné hodí ako náplň do wrapov a tortíll.

Bazalkové pesto vieme s menšou obmenou surovín pripraviť aj vo vegánskej verzii.

Tento recept si vie človek prispôsobiť podľa toho, čo má doma alebo mu chutí. Fantázii sa medze nekladú.

Špagety môžemenahradiť aj penne či cestovinami fettuccine.

Tipy na dokonalé cestoviny s pestom

1. Použiť vodu z cestovín
Pred zliatím si odložiť trochu slanej, škrobnatej vody, v ktorej sa varili cestoviny. Pridaním do pesta sa vytvorí krémová omáčka, ktorá sa lepšie spojí s cestovinami a zvýrazní ich chuť.

2. Zeleninu pridať na konci
Listovú zeleninu (napr. rukolu, baby špenát či bazalku) vmiešať až tesne pred podávaním. Horúce cestoviny ju jemne zvláčnia, no zachová si farbu aj jemnú chrumkavosť.

3. Dochutiť podľa potreby
Každé pesto má inú intenzitu. Pred servírovaním treba pokrm ochutnať a doladiť podľa chuti – pridať štipku soli, pár kvapiek citróna alebo čerstvo mleté čierne korenie.

Základné suroviny na pesto – prehľad, tipy a náhrady

Pesto je viac než len kombinácia bazalky a parmezánu. Tento všestranný zelený zázrak si možno prispôsobiť podľa chuti, dostupných surovín alebo diétnych preferencií. Nižšie je prehľad najdôležitejších zložiek pesta spolu s možnými náhradami a zaujímavosťami.

ZložkaOdporúčané možnostiZaujímavosti a tipy
Zelenina a bylinkyBazalka, rukola, špenát, baby kapusta, mangold, mäta, estragón, fenikel, koriander, citrónová/thajská bazalka, tymián, šalvia, oregano, rozmarínSkúsiť kombinovať viac druhov – napr. špenát a koriander pre jemnú a sviežu chuť
SyrParmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino Romano, Manchego, Cotija, vyzretý čedar, vyzretá Gouda, AsiagoNahradiťpodľa chuti alebo dostupnosti, ideálne sú tvrdé a vyzreté syry
OlejExtra panenský olivový olej, olej z hroznových jadierok, kvalitný repkový olejPre ľahšiu verziu použiť menej oleja alebo nahradiť časť orechovým mliekom
CesnakČerstvý cesnak (ideálne mladý), klíčky odstráňte pri staršom cesnakuObsahuje zdraviu prospešné látky ako alicín – priaznivo pôsobí na tlak a cholesterol
OrieškyPíniové oriešky, mandle, vlašské orechy, pekanové orechy, lieskové orechy, kešu, pistácie, slnečnicové a tekvicové semienkaNiektoré sú chutnejšie po jemnom opražení – napr. kešu, tekvicové a slnečnicové semienka
Soľ a korenieMorská soľ, himalájska soľ, čerstvo mleté čierne korenieDochutiť podľa chuti – pesto je často intenzívne, preto ochutnajte pred pridaním väčšieho množstva soli

Najrozšírenejšie druhy pesta v Taliansku

Pesto je v Taliansku veľmi regionálne. Jeho zloženie závisí od oblasti, v ktorej sa pripravuje.

V Kalábrii sa pesto alla calabrese skladá z pečených paprík, cesnaku, čierneho korenia, bazalky, syra a olivového oleja.

Pesto Rosso zo Sicílie má červený pôvod, pretože sa doň pridávajú paradajky a používa sa len malé množstvo bazalky.

Gremolata alebo gremolada je hustá pasta z nasekanej petržlenovej vňate, citrónovej kôry a cesnaku, niekedy s prídavkom olivového oleja, strúhanky, ančovičiek a syra Pecorino Romano. Je to tradičná príloha k osso buco alla Milanese (dusené teľacie stehno, hoci sa dá nahradiť jahňacím stehnom).

Variácie receptu na pesto vo svete

Ostatné krajiny majú vlastnú verziu pesta. V Provensálsku je francúzskou verziou „pistou“, kombinácia bazalky, petržlenovej vňate, drveného cesnaku a strúhaného syra. Pistou sa používa ako príloha k výdatnej zeleninovej polievke. Táto francúzska polievka má taký blízky pravopis a názov ako omáčka, ktorú dnes všetci používame, je koreňom modernej histórie pesta.

Španielsko„romesco“, čo je červená pasta z čili papričiek romesco spracovaná s paradajkami, sladkou červenou paprikou, píniovými orieškami, cesnakom a olivovým olejom.

Nemci pripravujú pesto z plochých elipsovitých listov ramzons, divokého cesnaku, ktorý rastie hojne na vlhkých pastvinách v mnohých európskych krajinách a v južných oblastiach Spojených štátov. U nás tiež známy ako medvedí cesnak.

Pesto si možno jednoducho pripraviť doma alebo kúpiť hotové a dochutiť podľa seba.

História pesta sa začína v Taliansku

Pesto predstavuje starodávny pokrm, ktorý sa pripravuje na celom svete zo zeleniny, byliniek, cesnaku, korenín, orechov, olejov a ďalších prísad v závislosti od poľnohospodárstva a kuchyne danej krajiny. Dnes kuchári vytvárajú pesto aj zo špenátu, kapusty, rukoly, papriky, paradajok a čohokoľvek iného, čo pestujú vo svojich záhradách či terasách.

Najznámejšie pesto má pôvod v talianskom Janove v provincii Ligúria. Pesto Genovese sa vyrába z bazalky, píniových orieškov, cesnaku, olivového oleja, syrov Parmigiano-Reggiano a (alebo) Pecorino Romano a je tradičnou talianskou omáčkou na prípravu cestovín. Pesto sa vynikajúco hodí aj k rybám, mäsu, zelenine, polievkam, chlebu aj ako náplň do domácich tortíll.

Ligúria pestovala cesnak, bazalku a bylinky prirodzene na svojich svahoch. Vrátane miestneho olivového oleja sa všetko spolu rozomlelo na pesto. Názov pochádza z pestare, čo znamená „tĺcť alebo drviť v mažiari s tĺčikom“. V roku 1863 Giovanni Battista Ratto poskytol recept, ktorý sa považuje za prvý moderný recept na pesto. Dodnes je známy pôvod pesta z jeho knihy La Cuciniera Genovese.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang