Dezerty

Eskimo rezy – recept

Eskimo rezy predstavujú jednoduchý koláč, ktorý je ideálny pre tých, ktorí majú obzvlášť radi kombináciu kokosu a čokolády. Tento zákusok je navyše mimoriadne univerzálny a hodí sa na bežné posedenie ku káve, no pripravený v tortovej forme sa stane slávnostným koláčom na výnimočné dni.


Obsah článku


Nie je žiadnym tajomstvom, že kokos je v posledných rokoch mimoriadne populárny, a to z dobrého dôvodu. Táto zložka má nekonečné množstvo funkcií. Kokosový olej môžete použiť na všetko od varenia a čistenia až po skrotenie krepovatenia vlasov, odstránenie make-upu a obmedzenie chronických zápalov. Kokosová voda je vďaka antioxidantom a vitamínu C plná zdraviu prospešných látok.

Využitie plodov kokosu v kuchyni je skutočne všestranné. Slúži ako krémová vegánska náhrada rastlinných dezertov a mliečnych výrobkov, ako je zmrzlina a jogurt. Dodajú chrumkavosť müsli a zákuskom ako sú kokosové ježe. Kokosová smotana je výborná aj na prípravu omáčok alebo krémov do koláčov ako tento koláč so šľahačkou. Nehovoriac o zdravotných benefitoch zaradenia kokosu do jedálnička.

Eskimo rezy – recept

Tento recept na eskimo rezy je mimoriadne rýchly a jednoduchý. Korpus sa pripravuje zmiešaním všetkých surovín dohromady. Ak si chce niekto prácu rozdeliť, môže si korpus upiecť deň vopred a na druhý deň už len dokončiť krém.

Suroviny na eskimo rezy:

2 hrnčeky hladkej múky
1 hrnček práškového cukru
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
2 vajcia
1 hrnček mlieka
1/2 hrnčeka oleja
2 lyžice kakaa

Krém:
2 hrnčeky mlieka
2 kokosové pudingy
125 g masla
pol hrnčeka práškového cukru
1 kyslá smotana

Postup na eskimo rezy

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vytvoríme hladké cesto bez hrudiek.
  3. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  4. Pečieme v rúre 30 minút. Koláč odskúšame špajdľou, ak je vo vnútri vlhký, chvíľu dopečieme.
  5. Kým sa koláč pečie uvaríme pudingy v mlieku a necháme vychladnúť.
  6. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po lyžiach do zmesi zamiešame puding a kyslú smotanu a vytvoríme krém.
  7. Krém natrieme na vychladnuté cesto, polejeme čokoládou a môžeme podávať ozdobené lístkami medovky.

TIP: Na dosiahnutie extra kokosovej chuti, môžete klasické mlieko nahradiť plnotučným kokosovým. Plech na pečenie môžete namiesto múky vysypať strúhaným kokosom a trochu ho pridať aj k pudingovému krému.

Eskimo rezy sú chutnejšie, keď ich necháme cez noc vychladiť v chladničke.

Recept na sviatočné eskimo rezy

Táto vlhká aromatická torta je menšou obmenou eskimo rezov. Rezy pripravené v tortovej forme získajú sviatočnejší charakter. Spojenie čokolády a kokosu je skutočne vynikajúce. Po odležaní v chladničke na druhý deň budú tieto sviatočné eskimo rezy ešte chutnejšie.

Suroviny na sviatočné eskimo rezy:

💠
Korpus
5 vajec (oddelené žĺtky a bielky)
40 g kakaa bez cukru
120 g hladkej múky
180 g svetlého hnedého cukru
1 lyžička prášku do pečiva
100 ml oleja

💠 Náplň
850 ml mlieka
1 kokosový puding (na 500 ml mlieka)
120 g cukru
2 lyžičky vanilkového extraktu
300 g strúhaného kokosu
200 g masla

💠 Čokoládová poleva
150 g horkej čokolády
100 g mliečnej čokolády
200 g šľahačkovej smotany

Postup na sviatočné eskimo rezy

  1. Predhrejeme rúru na 160 °C.
  2. Bielka vyšľaháme dotuha. Postupne pridávame cukor a šľaháme elektrickým mixérom, kým zmes nezhustne a nezíska lesklý povrch. Pridáme žĺtky a pokračujeme v šľahaní, až kým nedosiahne ľahkú, krémovú konzistenciu.
  3. V samostatnej miske zmiešame múku, kakao a prášok do pečiva.
  4. Do vaječnej zmesi prilejeme olej a jemne premiešame stierkou. Potom do nej preosejeme múčnu zmes a zľahka premiešame, aby sme zachovali nadýchanosť cesta.
  5. Cesto nalejeme do väčšej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, uhladíme a vložíme do predhriatej rúry.
  6. Pečieme približne 30 minút. Upečený koláč vyberieme a necháme ho úplne vychladnúť.
  7. Vychladnutý piškótový korpus vyberieme z formy, odstránime papier a vrchnú kôrku zarovnáme. Potom piškótu vložíme späť do formy.
  8. V hrnci zohrejeme 600 ml mlieka, pridáme cukor, vanilkový extrakt a strúhaný kokos. Za občasného miešania privedieme k varu.
  9. Keď začne zmes vrieť, znížime teplotu a za stáleho miešania varíme približne 10–12 minút, kým zmes nezhustne.
  10. Do kokosovej hmoty pridáme nakrájané maslo a miešame, kým sa neroztopí. Potom zmes opäť privedieme do varu.
  11. V zvyšnom mlieku (250 ml) vymiešame puding a prilejeme ho do vriacej kokosovej zmesi. Dôkladne premiešame a znova necháme zovrieť. Vriacu zmes ešte 1 minútu povaríme na miernom ohni.
  12. Horúcu kokosovú náplň rovnomerne rozotrieme na piškótový základ a necháme úplne vychladnúť.
  13. Po vychladnutí pripravíme čokoládovú polevu. V hrnci zohrejeme smotanu na šľahanie, až kým nezačne vrieť.
  14. Kúsky čokolády dáme do misky a zalejeme ich horúcou smotanou. Počkáme 30 sekúnd a potom miešame, kým nevznikne hladký čokoládový krém.
  15. Čokoládovú polevu nalejeme na kokosovú vrstvu, uhladíme a posypeme kokosovými hoblinami.
  16. Hotový koláč necháme odležať v chladničke cez noc, aby sa chute prepojili a poleva zatuhla.

Eskimo rezy si môžeme vychutnávať s obľúbeným teplým nápojom, napríklad s alžírskou kávou alebo cappuccinom.

Ak máte radšej eskimo rezy vychladené a servírované počas horúcich dní, dobre sa bude hodiť aj Bahama mama alebo Bloody Mary.

Hotovú eskimo tortu môžete dozdobiť kokosovými tyčinkami nakrájanými na kúsky.

Nanaimo rezy – recept

Svetovo obľúbenou alternatívou eskimo rezov su nanaimo rezy. Tento klasický zákusok je jedným z najobľúbenejších kanadských dezertov. Ich základom sú čokoládové a kokosové sušienky, krémová náplň a hladká čokoládová ganache na vrchu. Tak, ako halloweenske koláčiky, aj eskimo rezy sú tou správnou voľbou na detskú párty.

Nanaimo rezy sú na rozdiel od eskimo rezov nepečené, ich príprava je teda o niečo menej náročná. Pozostávajú z troch rôznych vrstiev: čokoládovo-kokosového grahamového základu, krémovej maslovej náplne a čokoládovej ganache na vrchu.

Každá vrstva sa od seba extrémne líši, ale dohromady je to ako trojitý efekt chutí a textúr, čo robí tento dezert takým jedinečným a úžasným.

Názov dostal podľa mesta Nanaimo v Britskej Kolumbii, kde sa stal populárnym v rokoch po druhej svetovej vojne. Následne sa dostal do širšieho povedomia po výstave Expo 86, kde bol uvedený v oficiálnej kuchárskej knihe Expo 86.

V roku 2006 boli nanaimo rezy vyhlásené za najobľúbenejšiu kanadskú cukrovinku v čitateľskej ankete denníka National Post.

Suroviny na naimo rezy:

💠
Sušienkový základ
½ šálky masla
¼ šálky cukru
5 lyžic nesladeného kakaového prášku
¼ lyžičky soli
1 veľké vajce (mierne vyšľahané)
1 a ¾ šálky grahamových sušienok
½ šálky pekanových orechov (jemne nasekaných)
1 šálka strúhaného kokosu

💠 Náplň
½ šálky masla (zmäknutého)
3 lyžice pudingového prášku
½ lyžičky vanilky
1 šálka práškového cukru
3 lyžice šľahačkovej smotany (plus 1-2 lyžice len v prípade potreby)

💠 Ganache
170 g polosladkej čokolády (nakrájanej na kúsky)
3 lyžice šľahačkovej smotany

Postup na Nanaimo rezy

  1. Menší plech na pečenie vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie, pričom po bokoch necháme väčší presah.
  2. Maslo rozpustíme vo veľkej žiaruvzdornej miske nad hrncom s mierne vriacou vodou. Vmiešame cukor, kakaový prášok a štipku soli.
  3. Odstránime z ohňa a za stáleho intenzívneho šľahania pomaly pridáme vajce.
  4. Zmes vrátime späť na oheň a varíme ešte 1–2 minúty, kým nezískame hladkú konzistenciu podobnú horúcemu fondánu.
  5. Pridáme drvené grahamové sušienky, strúhaný kokos a nasekané orechy. Miešame, kým sa všetko dobre nespojí – zmes sa môže zdať spočiatku suchá, ale pokračujeme v premiešavaní, až kým sa nezjednotí.
  6. Pripravenú zmes rovnomerne vtlačíme na dno formy a uložíme do chladničky, aby základ stuhol, kým si pripravíme krémovú vrstvu.
  7. Vo väčšej miske vyšľaháme zmäknuté maslo, pudingový prášok a vanilkový extrakt.
  8. Postupne primiešavame 1 šálku práškového cukru a 1 polievkovú lyžicu smotany, pričom medzi dávkami krém dôkladne miešame do hladka. Ak je potrebné, pridáme ešte 1–2 lyžičky smotany, aby sme dosiahli ideálnu konzistenciu.
  9. Krém rovnomerne rozotrieme na vychladnutý sušienkový základ pomocou stierky. Vložíme do mrazničky na 10–15 minút, aby vrstva stuhla.
  10. Čokoládu so smotanou rozpustíme v miske nad vodným kúpeľom za občasného miešania, až kým nezískame hladký, lesklý krém.
  11. Čokoládovú polevu nalejeme na stuhnutý krém a rýchlo ju rozotrieme po celom povrchu.
  12. Hotové rezy opäť uložíme do chladničky, aby všetky vrstvy dobre zatuhli a rezy sa dali krásne nakrájať.

Nanaimo rezy uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až týždeň alebo ich zmrazte v silnom vrecku na zips alebo v nádobe vhodnej do mrazničky až na 3 mesiace.

Ak si chcete pripraviť nejakú kokosovú pochúťku naozaj rýchlo, skúste chia-kokosový puding alebo raffaello guľky.

Pri krájaní máte dve možnosti, buď vytvoríte klasické štvorcové rezy alebo môžete pripraviť do okrúhle formy a krájať ako tortu.

Kokos a jeho účinky na zdravie

Kokos ako súčasť zdravej stravy vykazuje antioxidačnú aktivitu vďaka obsahu polyfenolov. Tieto polyfenoly môžu bojovať proti zápalovým procesom v tele. Najlepšie výsledky sa v tomto prípade dosahujú pri konzumácii čerstvého nespracovaného surového kokosu alebo kokosového oleja.

1. Antioxidačné účinky

  • Kokos obsahuje polyfenoly, ktoré majú silný antioxidačný účinok.
  • Pomáhajú bojovať proti zápalom v tele.
  • Najlepšie účinky má čerstvý kokos alebo kokosový olej v surovom stave.

2. Podpora zdravého trávenia

  • Kokos je bohatý na vlákninu, ktorá:
    • podporuje zdravý črevný mikrobióm,
    • slúži ako potrava pre „dobré“ črevné baktérie,
    • zlepšuje celkové trávenie.

3. Lepšie vstrebávanie vitamínov

  • Vysoký obsah zdravých tukov v kokose napomáha vstrebávaniu vitamínov A, D, E, K.
  • Tieto vitamíny sú dôležité pre:
    • imunitu,
    • zdravú pokožku,
    • tráviaci systém,
    • nervový systém.
  • TIP: Pridaj si strúhaný kokos do rannej kaše alebo jogurtu.

4. Výživa a ochrana pokožky

  • Kokosový olej je výborný na vonkajšie použitie:
    • zmierňuje zápaly a začervenanie,
    • hydratuje pokožku,
    • urýchľuje hojenie drobných rán.
  • POZOR: Kokosový olej je komedogénny – môže upchávať póry, najmä pri mastnej pleti.

5. Podpora mozgu a prevencia Alzheimerovej choroby

  • Alzheimerova choroba súvisí s zníženou schopnosťou mozgu využívať glukózu.
  • Ketolátky môžu slúžiť ako alternatívny zdroj energie pre mozog.
  • Kokosový olej obsahuje prekurzory ketolátok, ktoré môžu:
    • zlepšiť kognitívne funkcie,
    • podporiť zdravie mozgu v rámci vyváženej stravy.

Kokos je nielen chutnou, no aj výživnou súčasťou jedálnička, ktorá podporuje zdravie tráviaceho traktu, mozgu aj pokožky – stačí ho zaradiť do každodennej rutiny s mierou a rozumom.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang