Dezerty

Eskimo rezy – recept

Eskimo rezy predstavujú jednoduchý koláč, ktorý je ideálny pre tých, ktorí majú obzvlášť radi kombináciu kokosu a čokolády. Tento zákusok je navyše mimoriadne univerzálny a hodí sa na bežné posedenie ku káve, no pripravený v tortovej forme sa stane slávnostným koláčom na výnimočné dni.

Nie je žiadnym tajomstvom, že kokos je v posledných rokoch mimoriadne populárny, a to z dobrého dôvodu. Táto zložka má nekonečné množstvo funkcií. Kokosový olej môžete použiť na všetko od varenia a čistenia až po skrotenie krepovatenia vlasov, odstránenie make-upu a obmedzenie chronických zápalov. Kokosová voda je vďaka antioxidantom a vitamínu C plná zdraviu prospešných látok.

Využitie plodov kokosu v kuchyni je skutočne všestranné. Slúži ako krémová vegánska náhrada rastlinných dezertov a mliečnych výrobkov, ako je zmrzlina a jogurt. Dodajú chrumkavosť müsli a zákuskom ako sú kokosové ježe. Kokosová smotana je výborná aj na prípravu omáčok alebo krémov do koláčov ako tento koláč so šľahačkou. Nehovoriac o zdravotných benefitoch zaradenia kokosu do jedálnička.

Eskimo rezy – recept

Tento recept na eskimo rezy je mimoriadne rýchly a jednoduchý. Korpus sa pripravuje zmiešaním všetkých surovín dohromady. Ak si chcete prácu rozdeliť, môžete si korpus upiecť deň vopred a na druhý deň už len dokončiť krém.

Suroviny na eskimo rezy

Cesto:

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 lyžice kakaa

Krém:

  • 2 hrnčeky mlieka
  • 2 kokosové pudingy
  • 125 g masla
  • pol hrnčeka práškového cukru
  • 1 kyslá smotana

Postup na eskimo rezy

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  2. Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a vytvoríme hladké cesto bez hrudiek.
  3. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  4. Pečieme v rúre 30 minút. Koláč odskúšame špajdľou, ak je vo vnútri vlhký, chvíľu dopečieme.
  5. Kým sa koláč pečie uvaríme pudingy v mlieku a necháme vychladnúť.
  6. Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po lyžiach do zmesi zamiešame puding a kyslú smotanu a vytvoríme krém.
  7. Krém natrieme na vychladnuté cesto, polejeme čokoládou a môžeme podávať ozdobené lístkami medovky.

TIP: Na dosiahnutie extra kokosovej chuti, môžete klasické mlieko nahradiť plnotučným kokosovým. Plech na pečenie môžete namiesto múky vysypať strúhaným kokosom a trochu ho pridať aj k pudingovému krému.

Eskimo rezy sú chutnejšie, keď ich necháme cez noc vychladiť v chladničke.

Kokos a jeho účinky na zdravie

Kokos ako súčasť zdravej stravy vykazuje antioxidačnú aktivitu vďaka obsahu polyfenolov. Tieto polyfenoly môžu bojovať proti zápalovým procesom v tele. Najlepšie výsledky sa v tomto prípade dosahujú pri konzumácii čerstvého nespracovaného surového kokosu alebo kokosového oleja.

Konzumácia kokosu je skvelá pre zdravie čriev, pretože obsahuje značné množstvo vlákniny, ktorá pomáha vášmu mikrobiómu prosperovať tým, že poskytuje potravu pre vaše dobré črevné baktérie.

Kokos má tiež relatívne vysoký obsah tuku, ktorý pomáha telu absorbovať vitamíny D, E, A a K rozpustné v tukoch, ktoré sú dôležité pre lepšie trávenie, imunitu a celkové zdravie. Skúste si ráno do ovsenej kaše alebo jogurtu pridať niekoľko lyžičiek strúhaného kokosu a využite tieto výhody.

Kokos môže byť pre pokožku veľmi prospešný, najmä vo forme kokosového oleja. Pomáha upokojiť zápaly a začervenanie, dopĺňa hladinu vlhkosti a dokonca podporuje rýchlejšie hojenie rán. Kokosový olej je ale komedogénny, čo znamená, že môže upchávať póry.

Jedným z hlavných znakov Alzheimerovej choroby je znížená schopnosť mozgu využívať glukózu ako palivo, ktorá sa môže začať približne 10 až 15 rokov pred stanovením diagnózy. Keď mozog nemôže využívať glukózu, môže ako alternatívny zdroj paliva využívať ketolátky.

Kokosový olej je bohatý na prekurzory ketolátok. Preto sa predpokladá, že kokosový olej ako súčasť celkovej zdravej stravy prospieva kognitívnemu zdraviu tým, že poskytuje alternatívny zdroj energie pre mozog.

Recept na sviatočné eskimo rezy

Táto vlhká aromatická torta je menšou obmenou eskimo rezov. Rezy pripravené v tortovej forme získajú sviatočnejší charakter. Spojenie čokolády a kokosu je skutočne vynikajúce. Po odležaní v chladničke na druhý deň budú tieto sviatočné eskimo rezy ešte chutnejšie.

Suroviny na sviatočné eskimo rezy

Korpus

  • 5 vajec (oddelené žĺtky a bielky)
  • 40 g kakaa bez cukru
  • 120 g hladkej múky
  • 180 g svetlého hnedého cukru
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 100 ml oleja

Náplň

  • 850 ml mlieka
  • 1 kokosový puding (na 500 ml mlieka)
  • 120 g cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 300 g strúhaného kokosu
  • 200 g masla

Čokoládová poleva

  • 150 g horkej čokolády
  • 100 g mliečnej čokolády
  • 200 g šľahačkovej smotany

Postup na sviatočné eskimo rezy

  1. Nastavte rúru na 160 °C.
  2. Bielka vyšľahajte do tuha. Postupne pridávajte cukor a miešajte elektrickým mixérom, kým zmes nezhustne a nezíska lesklý povrch. Pridajte žĺtky a pokračujte v miešaní, kým nedosiahnete ľahkú, krémovú zmes.
  3. V miske zmiešame múku s kakaom a práškom do pečiva.
  4. Do vaječnej zmesi pridajte olej a jemne premiešajte stierkou. Do vaječnej zmesi preosejeme múku a kakao, potom premiešame stierkou, dávame pozor aby sme zmes nepremiešali priveľmi. Sneh má ostať nadýchaný.
  5. Cesto vložte do väčšej tortovej formy vyloženej papierom na pečenie, uhlaďte a vložte do predhriatej rúry.
  6. Pečte približne 30 minút. Koláč vyberte a nechajte vychladnúť.
  7. Vychladnutý piškótový koláč vyberte z tortovej formy a odstráňte papier na pečenie. Koláč na vrchu vyrovnajte a odrežte upečenú kôrku. Piškótu opäť vložte do formy.
  8. Do hrnca nalejte 600 ml mlieka. Pridáme cukor, vanilkový extrakt a strúhaný kokos a premiešame. Postavíme na varnú dosku a za občasného miešania varíme. Keď zmes zovrie, znížte teplotu na minimum a za stáleho miešania varte asi 10 až 12 minút, kým nezhustne.
  9. Do hustej kokosovej zmesi pridajte nakrájané maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Opäť priveďte do varu.
  10. So zvyškom mlieka (250 ml) vymiešajte puding a pridajte ho do vriacej kokosovej zmesi. Premiešajte a opäť priveďte do varu. Po zovretí nechajte na miernom ohni asi 1 minútu. Horúcu kokosovú zmes nalejte na piškótový koláč a uhlaďte. Nechajte úplne vychladnúť.
  11. Keď je koláč vychladený, pripravíme čokoládovú polevu. Do hrnca nalejte smotanu a necháme ju zovrieť.
  12. Do misky pridáme kúsky čokolády a zalejeme horúcou smotanou. Počkajte 30 sekúnd a potom miešajte, kým sa čokoláda nerozpustí. Takto by mal vzniknúť hladký čokoládový krém.
  13. Čokoládový krém nalejte na tortu a opäť uhlaďte. Vrch posypte kokosovými hoblinami a tortu dajte na noc do chladničky.
Hotovú eskimo tortu môžete dozdobiť kokosovými tyčinkami nakrájanými na kúsky.

Eskimo rezy si môžete vychutnávať s obľúbeným teplým nápojom, napríklad s alžírskou kávou alebo cappuccinom.

Ak máte radšej eskimo rezy vychladené a servírované počas horúcich dní, dobre sa bude hodiť aj Bahama mama alebo Bloody Mary.

Nanaimo rezy – recept

Svetovo obľúbenou alternatívou eskimo rezov su nanaimo rezy. Tento klasický zákusok je jedným z najobľúbenejších kanadských dezertov. Ich základom sú čokoládové a kokosové sušienky, krémová náplň a hladká čokoládová ganache na vrchu. Tak, ako halloweenske koláčiky, aj eskimo rezy sú tou správnou voľbou na detskú párty.

Nanaimo rezy sú na rozdiel od eskimo rezov nepečené, ich príprava je teda o niečo menej náročná. Pozostávajú z troch rôznych vrstiev: čokoládovo-kokosového grahamového základu, krémovej maslovej náplne a čokoládovej ganache na vrchu.

Každá vrstva sa od seba extrémne líši, ale dohromady je to ako trojitý efekt chutí a textúr, čo robí tento dezert takým jedinečným a úžasným.

Názov dostal podľa mesta Nanaimo v Britskej Kolumbii, kde sa stal populárnym v rokoch po druhej svetovej vojne. Následne sa dostal do širšieho povedomia po výstave Expo 86, kde bol uvedený v oficiálnej kuchárskej knihe Expo 86.

V roku 2006 boli nanaimo rezy vyhlásené za najobľúbenejšiu kanadskú cukrovinku v čitateľskej ankete denníka National Post.

Suroviny na naimo rezy

Sušienkový základ

  • ½ šálky masla
  • ¼ šálky cukru
  • 5 lyžic nesladeného kakaového prášku
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 veľké vajce (mierne vyšľahané)
  • 1 a ¾ šálky grahamových sušienok
  • ½ šálky pekanových orechov (jemne nasekaných)
  • 1 šálka strúhaného kokosu

Náplň

  • ½ šálky masla (zmäknutého)
  • 3 lyžice pudingového prášku
  • ½ lyžičky vanilky
  • 1 šálka práškového cukru
  • 3 lyžice šľahačkovej smotany (plus 1-2 lyžice len v prípade potreby)

Ganache

  • 170 g polosladkej čokolády (nakrájanej na kúsky)
  • 3 lyžice šľahačkovej smotany

Postup na nanaimo rezy

  1. Namažte maslom a vyložte papierom menší plech na pečenie. Po bokoch nechajte väčší presah.
  2. Rozpustite maslo vo veľkej žiaruvzdornej miske nad hrncom s mierne vriacou vodou. Vmiešajte cukor, kakaový prášok a soľ. Odstráňte z ohňa a pomaly za intenzívneho šľahania pridajte vajce.
  3. Vráťte na oheň a varte ešte 1 až 2 minúty, kým zmes nebude hladká a nebude pripomínať horúci fondán.
  4. Pridajte grahamové sušienky, strúhaný kokos a nasekané orechy. Miešajte, kým sa dobre nespoja. Spočiatku sa môže zdať, že zmes je suchá, ale pokračujte v miešaní.
  5. Zmes preneste do pripravenej formy. Pevne a rovnomerne ju vtlačte na dno formy a vložte do chladničky, aby sa vychladila, kým pripravíte ďalšiu vrstvu.
  6. Vo veľkej miske vyšľahajte maslo, pudingový prášok a vanilku, kým sa nespoja. Primiešajte 1 šálku práškového cukru spolu s 1 polievkovou lyžicou smotany naraz a medzitým miešajte do hladka. V prípade potreby pridajte ešte 1 až 2 lyžičky smotany.
  7. Maslový krém rovnomerne rozotrite na základnú vrstvu pomocou stierky. Vložte do mrazničky na 10-15 minút, aby stuhla, kým sa pripraví ďalšia vrstva.
  8. Čokoládu so smotanou rozpustite v stredne teplej miske nad hrncom s mierne vriacou vodou za častého miešania, kým sa úplne nerozpustí a nezíska hladkú konzistenciu.
  9. Nalejte na vychladnutý krém a rýchlo rozotrite po celej ploche pomocou stierky.
  10. Vložte späť do chladničky, kým nebude pripravený na krájanie.
Pri krájaní máte dve možnosti, buď vytvoríte klasické štvorcové rezy alebo môžete pripraviť do okrúhle formy a krájať ako tortu.

Nanaimo rezy uchovávajte v chladničke vo vzduchotesnej nádobe až týždeň alebo ich zmrazte v silnom vrecku na zips alebo v nádobe vhodnej do mrazničky až na 3 mesiace.

Ak si chcete pripraviť nejakú kokosovú pochúťku naozaj rýchlo, skúste chia-kokosový puding alebo raffaello guľky.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang