Hlavné jedláRecepty

Recept na domáce tortilly

Názov tortilla pochádza zo španielčiny a označuje „malý koláč“. Tortilla je druh tenkého plochého chleba vyrobeného z jemne mletej pšeničnej múky a nekvaseného cesta na báze vody, ktorý sa lisuje a pečie.

Za tortilly vďačíme Mexiku

Tortilla je bezpochyby základným prvkom, ktorý sa používa v mnohých ikonických mexických jedlách. Či už ide o tacos, nachos, enchiladas alebo burritos. Mexické jedlo by bez tortilly nebolo také, aké je dnes.

Prvé použitie je doložené približne v polovici 16. storočia. Samotné jedlo, tenký plochý chlieb zo sušenej a jemne mletej kukurice, pochádza od ľudí z pohoria Sierra Madre v Mexiku a jeho pôvod je dlhý niekoľko tisíc rokov.

Predpokladá sa, že tortilly vznikli približne 10 000 rokov pred naším letopočtom, čo sa zhoduje s obdobím, keď bola v tejto oblasti prvýkrát domestikovaná kukurica. V aztéckych časoch sa kukuričné tortilly jedli buď obyčajné, namáčané v čili omáčke alebo plnené mäsom, fazuľou, tekvicou a inými prísadami a často sa predávali na trhoch.

Hernán Cortés (alebo Hernando Cortez) prišiel so Španielmi do dnešného Mexika v apríli 1519. Zistili, že tamojší domorodí obyvatelia vyrábajú plochý kukuričný chlieb, ktorý vo svojom rodnom jazyku nazývajú „tlaxcalli„. Toto je prvé európske svedectvo o tortillách.

Španieli ich nazvali tortilly a rýchlo sa rozšírili do celého sveta. Tradične sa cesto na tortilly pripravovalo z rozomletých kukuričných zŕn. Kukuričné cesto veľkosti golfovej loptičky sa rukou uplácalo do tvaru placky, položilo sa na rozpálenú panvicu a z oboch strán sa upieklo. Tento spôsob výroby tortilly sa v južnom Mexiku používa dodnes.

V polovici 20. storočia sa v dôsledku rozmachu mexických reštaurácií a vysokého dopytu po tortillách v Spojených štátoch tradičný proces ručnej výroby tortill nahradil strojmi.

Kukurica nie je pre Mexičanov a obyvateľov Strednej Ameriky len plodinou, ale aj symbolom ich kultúry.

Tortilly sú v Mexiku jednou z najcennejších potravín a základom mnohých tradičných mexických jedál.

Recept na domáce tortilly

Podľa tohto tradičného receptu na múčne tortilly pripravíte mäkké a chutné domáce tortilly, ktoré chutia oveľa lepšie ako kúpené v obchode.

Suroviny na cesto tortilly

  • 4 šálky polohrubej múky
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice bravčovej masti
  • 1 a ½ šálky vody

Postup na cesto tortilly

  1. V miske spolu vymiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Prstami vmiešajte bravčovú masť, kým zmes nebude pripomínať kukuričnú múku. Pridajte vodu a miešajte, kým sa cesto nespojí.
  2. Cesto preneste na jemne pomúčenú plochu a niekoľko minút ho hneťte, kým nebude hladké a pružné.
  3. Cesto rozdeľte na 24 rovnakých častí a každú z nich vyformujte do tvaru gule.
  4. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni. Pomocou dobre pomúčeného valčeka rozvaľkajte guľôčku cesta na tenkú okrúhlu tortillu.
  5. Tortillu vložte na rozpálenú panvicu a pečte, kým nebude bublinkovať a nebude zlatistá, otočte ju a pokračujte v pečení, kým nebude zlatistá aj z druhej strany.

TIP: Vyskúšajte aj anglické obložené chlebíčky, ktoré si vyžadujú minimum času na prípravu!

Varianty tortilly

Podobný plochý chlieb sa vyrába v južnej Ázii a nazýva sa „chapati„.

Západná Arábia, východné Stredomorie a krajiny južnej Ázie majú svoj vlastný pšeničný plochý chlieb, ktorý vyzerá ako tortilla.

Ďalšími variantmi sú čínsky „laobing“ a indický chlieb naan alebo roti.

Tortilly sa vyrábajú v priemere od približne 6 do viac ako 30 cm v závislosti od regiónu alebo krajiny, v ktorej boli vyrobené, a od pokrmu, na ktorý sú určené. Vyrábajú sa ručne, ale v komerčnej výrobe a dokonca aj v niektorých väčších reštauráciách sa môžu vyrábať na strojoch.

Pokiaľ však chcete zvoliť inú variantu na vaše obľúbené wrapy, ako tortillu, vyskúšajte ázijské šalátové wrapy.

Recept na domáce kukuričné tortilly

Domáce tortilly z kukuričnej múky sú lepšie ako kúpené v obchode, sú zdravé a predstavujú skvelú bezlepkovú možnosť pre tých, ktorí nemôžu múčne tortilly. Pripravujú sa z múky Masa harina.

Ide o druh kukuričnej múky vyrobenej z nixtamalizovanej kukurice, ktorá má jedinečnú chuť a štruktúru a je nevyhnutná na výrobu pravých mexických kukuričných tortíll.

Suroviny na domáce kukuričné tortilly

  • 2 šálky masa harina
  • 1 lyžička jemnej soli
  • 1 a ½ šálky teplej vody, plus ďalšie podľa potreby
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja alebo sadla, voliteľne

Postup na domáce tortilly

  1. Vo veľkej miske zmiešajte masu harina a soľ. Vmiešajte vodu a olej, kým sa nevytvorí cesto.
  2. Rukami miesime cesto, kým sa úplne nespojí a všetka voda sa nevstrebe, približne 3 minúty. Ak sa chcete uistiť, že je cesto hotové, uchopte malý kúsok a zrolujte ho do guľôčky.
  3. Prstom ho stlačte. Ak okraje cesta praskajú, cesto je príliš suché. Ak sa cesto lepí na pokožku, je príliš vlhké. Podľa potreby pridajte viac vody alebo masa harina.
  4. Cesto rozdeľte na 14 rovnakých častí a každú z nich vyvaľkajte do guľôčky.
  5. Prikryte ich čistou vlhkou utierkou alebo plastovou fóliou, aby cesto zostalo vlhké, kým budete tortilly vaľkať a piecť.
  6. Guľôčky vaľkajte vždy po jednom a hneď pečte.
  7. Tortillu položte na rozpálenú panvicu a pečte 15 až 20 sekúnd. Obráťte ju na druhú stranu a pečte ďalších 15 až 20 sekúnd. Tortillu opäť otočte a varte ďalších 30 sekúnd na každej strane.
  8. Upečené tortilly zabaľte do čistej kuchynskej utierky a vložte do uzatvárateľného plastového vrecka, aby zostali teplé a mäkké.
  9. Podávajte ihneď. tesne zabalené skladujte v chladničke až 1 týždeň.
Tortilly tesne zabalené v potravinovej fólii môžete skladovať v chladničke až 1 týždeň.

Tipy k receptu

  • Nastavenie správnej vlhkosti cesta môže byť trochu zložité, najmä ak kukuričné domáce tortilly vyrábate prvýkrát. Odporúča sa začať s 1,5 šálky vody a potom pridať viac podľa potreby.
  • Hlavným znakom toho, že máte dokonalú tortillu je nadýchanosť. To, čo ovplyvňuje, či sa vaša tortilla nafúkne, je úroveň vlhkosti cesta. Čím viac vlhkosti, tým lepšie, pretože pri varení tortilly na horúcej panvici vzniká para, ktorá vytvára nadúvanie.
  • Teplota panvice. Nepečte tortillu príliš dlho na jednej strane, optimálne je piecť 15 sekúnd na jednej strane, otočiť a 15 sekúnd ju piecť druhej strane. Potom znova otočiť a piecť ju asi 30 sekúnd, kým ju naposledy otočím. Prvé dve otočenia vytvoria na tortille akúsi škvrnu, ktorá pomáha udržať paru.
  • Tortilly môžete podávať ako prílohu k moravskej fazuľovej polievke, šalátom alebo mäsu.

Náplň do domácej tortilly – 9 chutných možností servírovania

Tortilly si viete pripraviť na nespočetne veľa spôsobov. Ako chutné wrapy, naplniť ich nátierkami, zeleninou, mäsom či pripraviť ich vo vegetariánskej verzii. K lete sa k nim skvelo hodia aj osviežujúce koktaily.

Tofu s jarnou cibuľkou

Nakrájajte ½ bloku pevného údeného tofu na pásiky a potrite hoisin omáčkou. Grilujte, kým sa nelepí a nezasklovatie. Na 2 tortilly rozotrite trochu viac omáčky hoisin a potom pridajte tofu s nakrájanou uhorkou, jarnou cibuľkou a žeruchou. Zrolujte a zjedzte.

Avokádo, mozzarela a pesto

Tortilly potrite 1 lyžicu ľubovoľného pesta, potom naň položte ¼ plátkov avokáda, 1 pečenú červenú papriku rozdelenú pozdĺžne, niekoľko plátkov mozzarelly a trochu čerstvej bazalky. Zrolujte a zjedzte.

Ak si tortilly chcete obohatiť o ďalšie zdraviu prospešné látky, ktoré sú vo vysokom množstve obsiahnuté vo vajíčkach, pripravte si k nim navyše dve pošírované vajcia.

Pikantné arašidové kuracie tortilly

Do misky dajte 1 lyžicu chrumkavého arašidového masla a zašľahajte 1 lyžicu práve prevarenej vody. Primiešajte 1 lyžičku nastrúhaného zázvoru, ½ nasekanej chilli papričky, 1 lyžičku opečeného sezamového oleja a limetkovú šťavu.

Nakrájajte uvarené kuracie prsia a premiešajte ich s arašidovou omáčkou. Kuracie mäso rozdeľte na tortilly, pridajte 1 nastrúhanú mrkvu, ¼ uhorky nakrájanej na kolieska, hrsť strúhaného šalátu a hrsť koriandra. Zrolujte a zjedzte.

Feta s humusom

Každú tortillu potrite 2 lyžice humusu a 1 lyžička ružovej harissy. Na každý z nich pridajte niekoľko rozpolených cherry paradajok, hrsť špenátu a 3 lyžice rozdrvenej fety. Zrolujte a zjedzte.

Cícerová náplň

Do misky vložte 200 g odkvapkaného cíceru a nahrubo ho roztlačte vidličkou. Primiešajte 2 lyžice tzatziki citrónovú šťavu a ½ lyžičky opražených rascových semienok. Rozotrite na domáce tortilly, na vrch dajte špenát a plátky červenej papriky a zrolujte.

Pri servírovaní sa nemusíte držať receptu a pridať do tortíll všetko, čo máte radi.

Avokádo, uhorka, feta

Nakrájajte malé avokádo a ¼ uhorky na kocky a premiešajte ich s trochou limetkovej šťavy, soľou a niekoľkými chilli vločkami. Roztlačte 100 g fety s 2 lyžicemi prírodného jogurtu a dochuťte korením. Na tortilly rozotrite zmes fety, navrch dajte avokádo a uhorku a zrolujte.

Kuracie mäso

Nakrájajte 2 paradajky na kocky a zmiešajte ich s 2 lyžicami nadrobno nakrájanej červenej cibule, hrsťou koriandra a 1 lyžičkou chipotle pasty. Rozdeľte na tortilly a do každého pridajte 2 lyžice čiernej fazule. Na vrch položte plátky uvarených kuracích pŕs a zviňte. Prípadne skúste aj ďalšie kuracie wrap recepty.

Krevety a pažítka

Zmiešajte 100 g uvarených olúpaných kreviet s ½ avokáda nakrájaného na kocky a 2 PL nasekanej pažítky. Zmiešajte 1 lyžici majonézy s ½ lyžičkou paradajkového kečupu a pridajte pár kvapiek worcesterskej omáčky a tabasca. Omáčku pridajte ku krevetám a avokádu a premiešajte. Rozdeľte na tortilly a zrolujte.

Do tortíl môžete pre zmenu použiť aj krevety či iné suroviny vysmažené v cestíčku na obaľovanie.

Vegetariánska náplň

Hrsť nakrájanej červenej kapusty osoľte, pokvapkajte citrónovou šťavou a nechajte 10 minút zavädnúť. Na tortilly natrite po 2 lyžice humusu, pridajte kapustu, 1 nastrúhanú mrkvu, niekoľko plátkov červenej a žltej papriky a hrsť baby špenátu a zrolujte. Ako vegetariánsku náplň môžete tiež použiť falošnú tresku z tofu alebo indický dhal.

Ak hľadáte sýtejšiu alternatívu, vyskúšajte si pripraviť domáce calzone.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang