DezertyRecepty

Recept na čokoládové cookies

Keď sa pripravuje sladké pohostenie, ktoré si získa srdcia malých aj veľkých, často sa siahne po sušienkach. Medzi najobľúbenejšie patria práve čokoládové cookies, ktoré sa dajú pripraviť podľa rôznych receptov a nemusia byť len s čokoládou.


Obsah článku


Recept na americké cookies

Tieto čokoládové cookies sú vyrobené z čokoládových kúskov alebo lupienkov, ktoré zaručujú čokoládovú chuť v každom kúsku.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 170 g nesoleného masla (izbovej teploty)
  • 100 g trstinového cukru
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 veľké vajce
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • ½ čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • 200 g čokoládových kúskov (horká, mliečna alebo biela čokoláda)

Postup:

  1. Maslo sa vloží do väčšej misy a spolu s oboma druhmi cukru sa vyšľahá do nadýchanej a svetlej hmoty. Tento krok je dôležitý, pretože zabezpečí jemnosť a ľahkosť výsledných cookies.
  2. Po vyšľahaní sa do zmesi pridá vajce a vanilkový extrakt. Mieša sa, kým sa ingrediencie dôkladne nespoja.
  3. V samostatnej mise sa zmieša múka, sóda bikarbóna a soľ. Táto suchá zmes sa následne po častiach primieša k mokrej zmesi, kým nevznikne hladké cesto.
  4. Nakoniec sa do cesta vmiešajú čokoládové kúsky. Je dôležité, aby sa čokoláda rovnomerne rozložila po celom ceste, čím sa zabezpečí rovnaká chuť pri každej sušienke.
  5. Pripravené cesto sa odloží do chladničky aspoň na 30 minút. Tento krok pomôže tomu, aby sa cookies počas pečenia neroztiekli a zachovali si svoj tvar.
  6. Rúra sa predhreje na 180 °C. Z cesta sa lyžicou odoberajú kôpky, ktoré sa ukladajú na plech vystlaný papierom na pečenie. Medzi jednotlivými kúskami sa necháva dostatok priestoru, pretože počas pečenia zväčšia svoj objem.
  7. Cookies sa pečú 10 až 12 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Po vybratí z rúry sa nechajú vychladnúť na plechu, pretože sú ešte mäkké a mohli by sa zlomiť. Po niekoľkých minútach sa prenesú na mriežku, kde sa nechajú úplne vychladnúť.

Recept na čokoládové americké cookies sa osvedčil ako jednoduchý, no zároveň mimoriadne chutný. Vďaka kombinácii kvalitných surovín a jednoduchému postupu sa môže pripraviť doma bez potreby špeciálneho vybavenia.

Tento cookies recept sa dá prispôsobiť podľa chuti a nálady, čo ho robí ideálnym dezertom na každú príležitosť. Pri dodržaní základných krokov sa dosiahne výsledok, ktorý si získa pozornosť všetkých prítomných.

Recept na čokoládové americké cookies sa osvedčil ako jednoduchý, no zároveň mimoriadne chutný.

Recept na cookies s brusnicami

Americké cookies s čokoládou nie sú jediná možnosť, ako pripraviť skvelé sušienky. Recept na cookies s brusnicami spája sladkosť cesta s jemne kyslastou chuťou sušených brusníc. Vďaka kontrastu chutí a vláčnej konzistencii sa tieto cookies zaraďujú medzi obľúbené domáce dezerty.

Ingrediencie (na cca 20 – 24 kusov):

  • 230 g masla (mäkkého, izbovej teploty)
  • 120 g trstinového cukru
  • 80 g bieleho cukru
  • 2 vajcia
  • 1 a ½ ČL vanilkového extraktu
  • 300 g hladkej múky
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli
  • 150 g sušených brusníc
  • 100 – 150 g bielej čokolády (voliteľne nasekaná alebo v čokoládových kvapkách)
  • voliteľne: hrsť nasekaných orechov (napr. pekanové alebo vlašské)

Postup:

  1. Do veľkej misy sa vloží mäkké maslo spolu s trstinovým a bielym cukrom. Šľahá sa, kým zmes nezbledne a nezíska nadýchanú textúru.
  2. Pridajú sa vajcia a vanilka, jedno po druhom, pričom sa dobre zašľahajú do maslovej zmesi. Pridá sa vanilkový extrakt.
  3. Suché suroviny sa spoja – múka, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ sa premiešajú v samostatnej mise.
  4. Suchá zmes sa zapracuje do mokrej, po častiach sa pridáva do maslovo-vaječnej hmoty a mieša sa, kým vznikne hladké cesto.
  5. Brusnice, biela čokoláda a orechy sa pridajú do cesta. Suroviny sa premiešajú, aby sa rovnomerne rozložili.
  6. Cesto sa nechá vychladiť minimálne 30 minút v chladničke, čím sa zabezpečí, že cookies si pri pečení zachovajú svoj tvar.
  7. Rúra sa predhreje na 180 °C. Na plech sa kladú kôpky cesta s dostatočnými rozstupmi.
  8. Pečie sa 10 – 12 minút kým okraje jemne zhnednú, stredy ostávajú mäkké. Po dopečení sa nechajú 5 minút chladnúť na plechu, následne sa prenesú na mriežku.

Cookies s brusnicami sa vyznačujú mierne chrumkavým povrchom a mäkkým stredom. Sušené brusnice dodajú jemne kyslý nádych, ktorý krásne kontrastuje s prípadne pridanou bielou čokoládou. Tieto sušienky sa výborne hodia k šálke čaju, kávy alebo ako sladké pohostenie počas sviatkov.

Recept na cookies s brusnicami spája sladkosť cesta s jemne kyslastou chuťou sušených brusníc.

Recept na ovsené cookies

Vďaka ovseným vločkám bude recept na cookies výživnejší. Ovsené cookies sa často pripravujú ako zdravšia alternatíva ku klasickým sušienkam, pričom sa výborne kombinujú so sušeným ovocím, orechmi alebo čokoládou.

Ingrediencie (cca 20 – 24 kusov):

  • 150 g hladkej múky
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL škorice (voliteľne)
  • 150 g ovsených vločiek (jemných)
  • 120 g masla (izbovej teploty)
  • 100 g trstinového cukru
  • 50 g bieleho cukru
  • 2 vajcia
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 100 g hrozienok alebo sušených brusníc (voliteľne)
  • 80 g nasekaných orechov alebo čokolády (voliteľne)

Postup:

  1. Maslo sa vyšľahá s cukrom v mise. Mieša sa elektrickým mixérom alebo ručne, až kým zmes nie je svetlá a nadýchaná.
  2. Vajcia a vanilka sa zašľahajú, po jednom sa pridajú vajcia, následne sa pridá vanilkový extrakt.
  3. V druhej mise sa zmiešajú suché suroviny, teda múka, prášok do pečiva, sóda, škorica a soľ. Do tejto zmesi sa primiešajú ovsené vločky.
  4. Suchá zmes sa zmieša s mokrou a cesto sa dôkladne premieša, kým nevznikne rovnomerne spojená hmota.
  5. Podľa chuti sa primiešajú hrozienka, brusnice, nasekaná čokoláda alebo orechy.
  6. Cesto sa nechá odpočinúť minimálne 20 – 30 minút v chladničke. Tak sa zabezpečí správna konzistencia počas pečenia.
  7. Rúra sa predhreje na 180 °C. Na plech sa kladú malé kôpky cesta, medzi ktorými sa nechá rozostup.
  8. Pečie sa 10 – 12 minút kým nie sú cookies po okrajoch zlatisté a v strede mäkké. Po dopečení sa nechajú niekoľko minút chladnúť na plechu, potom sa premiestnia na mriežku.

Ovsené cookies sa vyznačujú rustikálnym vzhľadom, výraznou chuťou a výbornou textúrou. Vďaka ovseným vločkám sú sýtejšie, no zároveň si zachovávajú jemnosť. V kombinácii so sušeným ovocím či čokoládou sa vytvorí chuťový zážitok, ktorý uspokojí aj náročnejších milovníkov domácich sušienok.

Ovsené cookies sa vyznačujú rustikálnym vzhľadom, výraznou chuťou a výbornou textúrou.

Tipy na prípravu netradičných cookies

Tu je niekoľko tipov, vďaka ktorým sa môžu tradičné sušienky obohatiť o nové chute, zaujímavé textúry a originálny vzhľad. Všetky varianty sa dajú pripraviť z klasického základu a upraviť podľa sezónnych surovín.

Použitie netradičných druhov múky

Na miesto bežnej hladkej múky sa môže použiť:

  • Mandľová múka sušienkam dodá orieškovú chuť a vláčnosť, často sa používa pri bezlepkových receptoch.
  • Kokosová múka pre exotickejší výsledok, vhodná na kombináciu s čokoládou a tropickým ovocím.
  • Celozrnná múka zvýši nutričnú hodnotu a dodá mierne orieškový tón.

Pri alternatívnych múkach je potrebné upraviť pomer tekutín, pretože niektoré typy múk absorbujú viac vlhkosti. Sú však vhodné aj na bezlepkové cookies.

Pridanie korenín a byliniek

Na zvýraznenie chuti sa môžu do cesta pridať:

  • škorica, zázvor, muškátový oriešok – vhodné najmä na zimné mesiace.
  • levanduľa, rozmarín, tymian – pre gurmánske cookies, ideálne v kombinácii s citrónovou kôrou alebo bielou čokoládou.
  • čierne korenie alebo kajenské korenie – na vytvorenie mierne pikantného kontrastu k sladkej čokoláde.

Slané suroviny v sladkom ceste

Do sladkých cookies sa môžu vmiešať jemne slané zložky, čím sa vytvorí zaujímavý chuťový kontrast:

  • Morská soľ sa môže posypať na vrch pred pečením a zvýrazniť chuť čokolády.
  • Parmezán alebo syr čedar v malom množstve v kombinácii s bylinkami a orieškami.
  • Slanina (napr. kandizovaná) pre milovníkov sladko-slaných chutí.
Morská soľ sa môže posypať na vrch pred pečením a zvýrazniť chuť čokolády.

Ovocné a zeleninové kúsky

Cookies sa môžu obohatiť aj o suroviny, ktoré bežne nebývajú súčasťou sladkého pečiva:

  • Sušené figy, datle, marhule, ananás rozsekané na malé kúsky a pridané do cesta.
  • Strúhaná mrkva, cuketa alebo červená repa dodajú vláčnosť a jemne zemitú chuť, ideálne v kombinácii s orechmi.
  • Citrónová, limetková alebo pomarančová kôra pre osviežujúci tón, najmä v kombinácii s bielou čokoládou.

Krehké, mäkké alebo plnené cookies

Okrem chutí sa môže experimentovať aj s konzistenciou:

  • Plnené cookies napr. s arašidovým maslom, čokoládovou nátierkou, džemom alebo karamelom.
  • Dvojfarebné cookies v kombinácii kakaového a vanilkového cesta vytvoria vizuálne zaujímavé vzory.
  • Cookies s posýpkou (crumble topping), povrch sa posype zmesou masla, cukru a múky pred pečením.

Alternatívy k cukru a tuku

Pri tvorbe zdravších verzií cookies sa môžu nahradiť niektoré základné zložky:

  • Cukor sa nahradí javorovým sirupom, kokosovým cukrom, medom alebo datľovým pyré.
  • Maslo sa nahradí kokosovým olejom, rastlinným margarínom, avokádom alebo jablkovým pyré.

Tieto náhrady zmenia chuť aj textúru, preto sa odporúča testovať v menších dávkach.

Nepečené cookies

Na prípravu netradičných cookies netreba vždy rúru. Nepečené verzie sa pripravujú z ovsených vločiek, orieškového masla, medu a kakaa. Tvarujú sa do guľôčok alebo placiek a tuhnú v chladničke. Tieto cookies sú rýchle, výživné a vhodné na letné obdobie.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang