Hlavné jedláPečivoRecepty

Recept na kubánsky sendvič

Tento sendvič je výnimočný vďaka vrstvám marinovanej bravčovej pečienky, šunky, syra a uhoriek. Môžete ho podávať teplý alebo studený.

Kubánsky sendvič, známy aj ako Cubano, sa začína mäkkým, mierne sladkým kubánskym chlebom. Kopa silne ochutenej bravčovej pečienky a plátky šunky sa striedajú s vrstvami syra a kyslej uhorky. Sendvič je spojený horčicou a cesnakovou maslovou nátierkou. Je to prakticky kompletné jedlo, ktoré môžete zjesť počas chôdze. Je ideálny na jednoduchý obed so sebou.

Keď vám život dá citróny, urobte si limonádu. Keď vám minulosť dá zvyšky pečeného bravčového mäsa, najprv si pripite na minulosť za štedrosť a predvídavosť (Mojito alebo Bahama mama sú tematicky aj chuťovo vhodné drinky) a potom jej to oplatíte tým, že pripravíte kubánsky sendvič pre budúcnosť.

Nebojte sa: keď už máte to bravčové mäso, zvyšok sendviča je mimoriadne jednoduchý na prípravu. Nie je to nič viac ako vylepšený toastový chlieb so šunkou a syrom, aj keď to ho znevažuje.

Je to nespochybniteľný šampión sendvičov so šunkou a syrom. Sendvič so šunkou a syrom, ktorý uhorky, bravčová pečienka a horčica povýšili natoľko, že takmer presahuje hranice tohto žánru.

Ako a kde vznikol kubánsky sendvič?

Predpokladá sa, že ide o kubánsky výtvor, ktorý na Floridu, kde je dnes kubánsky sendvič populárny, priniesli cestovatelia a prisťahovaleckí robotníci.

Ťažko pracujúci robotníci potrebovali poludňajšie jedlo, ktoré by ich nasýtilo počas pracovného dňa, ale zároveň by nebolo príliš náročné a dalo by sa nosiť so sebou počas práce. Tento nápad sa ujal v Key Weste a Cubano sa objavilo v USA.

Ak kubánsky sendvič rozkrojíte na polovice, bude krásne vidno jeho vrstvy.

Kubánsky sendvič – recept

Grilovaný kubánsky sendvič je naskladaný na sebe, pričom je pekne vidieť rozdrobené bravčové mäso, horčicu, syr a uhorky. Poteší tak oko aj chuťové poháriky.

Ingrediencie na kubánsky sendvič

  • 1 bochník kubánskeho alebo talianskeho chleba
  • 2 lyžice masla, zmäknuté
  • 1 malý strúčik cesnaku, rozdrvený
  • 2 lyžice horčice
  • 250 g syra nakrájaného na tenké plátky, približne 10 plátkov
  • 500 g rozdrobenej bravčovej pečienky
  • nakrájané nakladané uhorky, podľa potreby
  • 10 plátkov Schwarzwaldskej alebo údenej šunky

Na podávanie:

  • Hranolčeky
  • Nakladané uhorky

Postup na kubánsky sendvič

  1. Rozohrejte panvicu alebo kontaktný gril na strednú teplotu. Rozrežte bochník chleba na polovicu vodorovne. Ak používate panvicu, možno budete musieť bochník rozrezať aj vertikálne, aby sa vám zmestil do panvice a sendvič pripravovali po častiach.
  2. Opekajte obe polovice chleba reznou stranou nadol, kým povrch nie je svetlo zlatohnedý. Tento krok znižuje rozmočenosť, ktorá často vzniká po pridaní horčice a uhoriek.
  3. Kým sa chlieb opeká, vymiešajte maslo a pretlačený cesnak na nátierku. Keď sú plátky chleba opečené, namažte cesnakové maslo na rozrezanú stranu jednej polovice chleba. Potom natrite horčicu na odkrojenú stranu druhej polovice chleba.
  4. Na horčicovú stranu položte vrstvu syra a hrsť ohriatej bravčovej pečienky. Pridajte ďalšiu vrstvu švajčiarskeho syra, po ktorej nasleduje vrstva uhoriek a šunky. Na šunku položte zvyšný syr a sendvič prikryte druhým kusom chleba.
  5. Sendvič Cubano grilujte 5-6 minút z jednej strany a potom ho opatrne otočte a grilujte ďalších 5-6 minút z druhej strany. Ak používate kontaktný gril, grilujte celkovo 6 minút, alebo kým sa syr nerozpustí.
  6. Kubánsky sendvič vyberte z panvice alebo grilu. Nakrájajte ho na plátky podľa počtu hostí a podávajte s hrsťou hranolčekov a uhorkami.

Čo je to kubánsky chlieb?

Základom kubánskeho sendviča je jemne sladký, mäkký, ale stále chrumkavý kubánsky chlieb. Tvarom je podobný talianskemu chlebu, len má chrumkavejšiu kôrku ako francúzska bageta.

Kubánsky chlieb chutí sladšie, ako by ste si mysleli. Práve táto malá sladkosť dodáva kubánskemu sendviču ďalší rozmer chuti.

Ak nemáte pekáreň, kde by ste si mohli kúpiť kubánsky chlieb, môžete si pripraviť tento chlieb doma, alebo jednoducho použiť taliansky chlieb. V konečnom dôsledku si môžete vybrať akýkoľvek chlieb, ktorý sa dá ľahko roztlačiť a chutí vám.

Hoci sú ingrediencie do kubánskeho sendviča celkom presne určené, môžete aj experiomentovať.

Aká je najlepšia šunka do kubánskych sendvičov?

Na prípravu kubánskeho sendviča sa najčastejšie používa schwarzwaldská šunka. Je údená s väčším množstvom korenín ako varená, plátková šunka.

Ak nemôžete nájsť Schwarzwaldskú šunku, druhou voľbou je údená šunka. Snažíme sa vytvoriť chutný sendvič, takže pridávajme chuť na každom kroku.

Aká je najlepšia bravčová pečienka na kubánske sendviče?

Do tradičného kubánskeho sendviča by sa malo používať pečené bravčové stehno alebo pliecko.

Tieto latinskoamerické pečienky sú plné omamnej chuti cesnaku a byliniek. Výrazne ochutené, pomaly pečené bravčové mäso vyniká cez slanosť uhoriek a syra spôsobom, ktorý vám unikne, ak tento krok vynecháte. Pečené mäso robí kubánsky sendvič kubánskym sendvičom.

Ak si na nedeľný obed pripravíte pečené bravčové mäso, zo zvyškov môžete pripraviť tento úžasný sendvič a máte obed do práce na pondelok.

Čo ak nejete bravčové mäso?

Dá sa pripraviť pravé Cubano bez pečeného bravčového mäsa? Stručne povedané, nie.

Ak máte diétne obmedzenia alebo odpor k bravčovému mäsu, môžete si však pripraviť verziu kubánskeho sendviča z drveného kuracieho mäsa a plátkov morčacieho mäsa, pričom na ochutenie hydiny použijete rovnakú marinádu.

Tipy na prípravu kubánskeho sendviča vopred

Môžete si pripraviť cesnakovú maslovú nátierku, opiecť chlieb a zostaviť vrstvy bravčového mäsa, šunky a syra až 4 hodiny pred podávaním. Opečenie chleba teraz pomôže zabrániť jeho rozmočeniu.

Sendvič zabaľte do fólie. Vďaka nej chlieb nezostane zatuchnutý a bude menej špinavý. Zabalené sendviče skladujte v chladničke. Vytiahnite ich polhodinu pred plánovaným varením, aby sa zohriali.

Po príprave sendviče rozbaľte, pridajte k nim uhorky, horčicu a cesnakovú maslovú nátierku, potom ich opečte a stlačte.

Čo podávať s kubánskym sendvičom?

Kubánsky sendvič je v podstate kompletné jedlo, takže žiadne prílohy nepotrebuje. Ak sa vám však k nemu niečo žiada, najčastejšie sa podáva s obyčajnými hranolkami a niekedy s chrumkavou nakladanou uhorkou. Hodia sa k nemu aj batátové hranolky.

Do kubánskeho sendviča môžete použiť zvyšky pečeného mäsa z nedeľného obeda, alebo pripraviť čerstvé.

Pečené bravčové mäso nielen do kubánskeho sendviča – recept

Bravčové mäso namarinované a upečené podľa nasledujúceho postupu využijete na prípravu rôznych jedál, nielen na kubánsky sendvič. Vychutnajte si ho napríklad s cviklovým šalátom alebo ním naplňte arabský chlieb.

Ako pripraviť pečené bravčové mäso (nielen) na kubánsky sendvič

  1. Na pečené bravčové mäso si pripravte marinádu z olivového oleja, pomarančovej šťavy, limetkovej šťavy, hnedého cukru, soli, čerstvo mletého čierneho korenia, údenej papriky, mletej rasce, sušeného oregana, strúčikov cesnaku a nahrubo nasekanej cibule. A, samozrejme, bravčové stehno.
  2. Všetky prísady na pečené bravčové mäso okrem bravčového stehna zmiešajte v kuchynskom robote do hladka.
  3. Bravčové mäso niekoľkokrát z každej strany prepichnite ostrým nožom. Bravčové mäso vložte do misy a zalejte ho marinádou. Misku zabaľte plastovou fóliou a vložte ju do chladničky na najmenej 8 hodín alebo až na 24 hodín.
  4. Rúru predhrejte na 160 °C a pekáč vyložte alobalom. Bravčové mäso vyberte z marinády a položte ho na pekáč. Pekáč prikryte alobalom a pečte 2,5 hodiny.
  5. Odstráňte alobal a zvýšte teplotu rúry na 210 °C. Bravčové mäso pečte ďalšiu 1,5 hodinu, kým nie je mäkké.
  6. Bravčové mäso prikryte a odložte bokom, aby vychladlo, potom ho nakrájajte na plátky.

Ako stlačiť kubánske sendviče

Na lisovanie sendvičov existuje niekoľko možností. Ak máte lis na panini alebo kontaktný gril s plochými alebo rebrovanými platňami, určite ho použite, samozrejme, po vymastení maslom. Vďaka rebrovaniu je sendvič mimoriadne chrumkavý a chutný.

TIP: Okrem kubánskeho sendviča vyskúšajte aj anglické obložené chlebíčky.

Ak nemáte lis, stačí si vytvoriť provizórny s niekoľkými horúcimi plochami. Môžete použiť mriežku na pečenie spolu s liatinovou panvicou na zaťaženie sendviča (v polovici prípravy budete musieť sendvič obrátiť). Ale aj dve liatinové panvice fungujú dobre, rovnako ako panvica z nehrdzavejúcej ocele, teflónová panvica, dokonca aj vaflovač.

Kľúčom k úspechu je pomerne silné stlačenie. Chlieb by sa mal stlačiť asi na tretinu svojho pôvodného objemu a všetky vnútorné zložky by sa mali rozpustiť. Len netlačte tak silno, aby sa horčica a šťavy vytlačili a chlieb sa rozmočil.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang