Cuketový chlieb je vynikajúce a zdravé pečivo, ktoré si v priebehu rokov získalo veľkú obľubu. Je to skvelý spôsob, ako do sladkej pochúťky zakomponovať zeleninu, a vďaka svojej vlhkej štruktúre a bohatej chuti je obľúbený medzi deťmi aj dospelými.
Hlavná zložka, cuketa, je letná tekvica, ktorej je počas teplých mesiacov dostatok. Chlebu dodáva vlhkosť, pričom jej chuť v ňom je prakticky nepostrehnuteľná. Cuketa má tiež nízky obsah kalórií a je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov pre zdravie aj dlhý život, vďaka čomu je cuketový chlieb zdravšou alternatívou tradičného pečiva.
Jednou z perfektných vlastností cuketového chleba je jeho všestrannosť. Môžete si ho prispôsobiť pridaním prísad, ako sú nasekané orechy, hrozienka alebo čokoládové lupienky, ktoré zvýraznia jeho chuť a štruktúru. Okrem toho ho môžete pripraviť z rôznych druhov múky, napríklad z celozrnnej alebo mandľovej, aby ste vyhoveli špecifickým diétnym potrebám.
Cuketový chlieb je ideálny na raňajky, desiatu alebo aj ako dezert. Dobre sa hodí ku káve alebo čaju a môžete si ho vychutnať samotný alebo natretý maslom či tvarohom. Okrem toho sa dá dobre zamraziť, takže si jeho lahodnosť môžete vychutnať aj po skončení cuketovej sezóny.
Cuketový chlieb – recept
Či už máte dostatok cukiet zo záhrady, alebo jednoducho chcete vyskúšať niečo nové, cuketový chlieb je fantastický recept, ktorý môžete vyskúšať.
Ponúka úžasnú kombináciu chutí, vlhkú a jemnú mrveničku a ďalšie výživové výhody vyplývajúce zo začlenenia zeleniny do pečiva. Prečo teda nevyskúšať cuketový chlieb a nevychutnať si chuť leta po celý rok?
Ingrediencie na cuketový chlieb
- 2 šálky hladkej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 2 veľké vajcia
- 1/2 šálky kryštálového cukru
- 1/2 šálky baleného hnedého cukru
- 1/2 šálky rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 a 1/2 šálky strúhanej cukety (asi 1 stredne veľká cuketa)
- 1/2 šálky nasekaných orechov (voliteľné)
Postup na cuketový chlieb
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vymastite bochníkovú formu alebo ju vyložte papierom na pečenie.
- V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok. Odstavte.
- Vo veľkej miske rozšľahajte vajcia. Pridajte kryštálový cukor, hnedý cukor, rastlinný olej a vanilkový extrakt. Dobre premiešajte, kým sa cukre nerozpustia a zmes nebude hladká.
- Postupne pridávajte suché prísady do mokrých a miešajte, kým sa nespoja. Dávajte pozor, aby ste to nepreháňali. Cesto bude husté.
- Jemne vmiešajte nastrúhanú cuketu a nasekané orechy (ak ich používate). Cuketa uvoľní vlhkosť, ktorá dodá chlebu vlhkosť.
- Cesto nalejte do pripravenej formy na chlieb a rovnomerne ho rozotrite.
- Pečte približne 50-60 minút alebo kým špáradlo zapichnuté do stredu chleba nevyjde čisté.
- Vyberte plech z rúry a nechajte ho asi 10 minút vychladnúť. Potom chlieb preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
- Po vychladnutí cuketový chlieb nakrájajte na plátky a podávajte. Môžete si ho vychutnať tak, ako je, alebo ho môžete natrieť maslom alebo smotanovým syrom.
- Ak vám zostanú nejaké zvyšky, cuketový chlieb skladujte vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 3 dni alebo ho uchovávajte v chladničke, aby mal dlhšiu trvanlivosť.
TIP: Podobnou alternatívou pečiva bez kysnutia je tiež írsky špaldový chlieb, ktorý je rovnako veľmi chutný.
Prečo radšej zvoliť cuketový chlieb namiesto klasického?
Cuketový chlieb má niekoľko výhod pre ľudské telo a zdravie, nakoľko je obohatený o veľmi výživnú zeleninu. O jej benefitoch si viete viac prečítať v recepte na cuketový prívarok.
Tu sú však niektoré z najväčších výhod konzumácie cuketového chleba:
- Výživová hodnota: Cuketový chlieb obsahuje strúhanú cuketu, ktorá je dobrým zdrojom vitamínov a minerálov vrátane vitamínu A, vitamínu C, draslíka a kyseliny listovej. Tieto živiny prispievajú k celkovému zdraviu a podporujú rôzne telesné funkcie.
- Vláknina: Cuketový chlieb, najmä ak je vyrobený z celozrnnej múky, poskytuje vlákninu. Vláknina podporuje trávenie, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a podporuje zdravý tráviaci systém. Môže tiež prispieť k regulácii hmotnosti tým, že podporuje pocit sýtosti.
- Antioxidanty: Cuketa je bohatá na antioxidanty, ako je vitamín C a betakarotén, ktoré pomáhajú chrániť telo pred voľnými radikálmi. Voľné radikály môžu spôsobiť oxidačný stres a poškodiť bunky, čo vedie k rôznym ochoreniam. Konzumácia cuketového chleba môže prispieť k antioxidačnému obrannému systému organizmu.
- Hydratácia: Cuketa má vysoký obsah vody, a keď sa pridá do cuketového chleba, dodá konečnému výrobku vlhkosť. Hydratácia je nevyhnutná pre celkové zdravie, pretože podporuje správne trávenie, vstrebávanie živín a pomáha udržiavať zdravú pokožku.
- Alternatíva s nižším obsahom kalórií: Cuketový chlieb môže byť zdravšou alternatívou tradičného pečiva, ako sú koláče alebo sušienky. Nahradením časti masla alebo oleja strúhanou cuketou môžete znížiť celkový obsah kalórií a zároveň si vychutnať skvelú pochúťku.
- Zapracovanie zeleniny: Cuketový chlieb ponúka chutný spôsob, ako zaradiť zeleninu do svojho jedálnička, najmä pre tých, ktorí neradi konzumujú zeleninu v jej prirodzenej forme. Nastrúhaním cukety a jej pridaním do chleba môžete zvýšiť príjem zeleniny a zároveň si vychutnať chutné pečivo.
- Všestrannosť: Cuketový chlieb je všestranný recept, ktorý si môžete prispôsobiť. Môžete pridať rôzne prísady, ako sú nasekané orechy, semienka alebo sušené ovocie, aby ste zlepšili výživový profil a chuť. Táto flexibilita vám umožní prispôsobiť recept vašim preferenciám a diétnym potrebám.
- Príloha k jedlám: Cuketový chlieb je jednou z variant, ktoré môžete zvoliť ako prílohu k hlavným jedlám či krémovým polievkam, ako je hrášková polievka alebo brokolicová polievka so syrom. Ak by ste však nemali cukety dosť, môžete tento chlebík zvoliť ako chutnú prílohu k domácemu cuketovému prívarku.
Nezabudnite, že hoci cuketový chlieb môže byť zdraviu prospešný, kľúčom je striedmosť. Na podporu celkového zdravia a pohody je nevyhnutné vyvážiť celkovú stravu rôznymi potravinami bohatými na živiny.
Bezlepkový cuketový chlieb
Bezlepkový cuketový chlieb je chutné a zdravé pečivo, ktoré vyhovuje ľuďom s citlivosťou na lepok alebo celiakiou, a zaručuje im, že si môžu vychutnať lahodnú pochúťku bez toho, aby ohrozili svoje diétne potreby. Tento chutný chlebík je nielen bezlepkový, ale obsahuje aj cuketu, vďaka čomu je výživnou a uspokojivou voľbou azda pre každého.
Hlavná zložka tohto chleba, cuketa, prináša do tradičného receptu na chlieb jedinečný zvrat. Cuketa dodáva chlebu vlhkosť, jemnosť a jemnú sladkosť a zároveň poskytuje celý rad zdraviu prospešných látok. Cuketa, bohatá na vitamíny A a C, draslík a vlákninu, prispieva k vyváženej a výživnej pochúťke.
TIP: Čo z cukety, ktorá zvýši? Urobiť možno cuketové špagety, cuketové fašírky alebo cuketovú pizzu.
Náhrada klasickej pšeničnej múky
Pri príprave bezlepkového cuketového chleba môžete pšeničnú múku nahradiť alternatívnymi múkami, ako je mandľová múka, ryžová múka alebo bezlepková zmes na pečenie. Tieto múky poskytnú chlebu podobnú štruktúru a textúru a zároveň zabezpečia, že chlieb zostane bezlepkový.
Použitie xantánovej gumy alebo mletého ľanového semienka navyše pôsobí ako spojivo, ktoré dodáva chlebu charakteristickú drobivosť a zabraňuje jeho prílišnej hustote.
Na zvýraznenie chuti sa do cesta často pridáva kombinácia teplého korenia, ako je škorica, muškátový oriešok a vanilkový extrakt. Tieto aromatické prísady dodajú chlebu upokojujúcu a lákavú vôňu, vďaka ktorej je ešte lákavejší.
Podávanie čerstvého chlebíka
Po upečení bezlepkového cuketového chleba, nechajte čerstvý chlieb pred krájaním vychladnúť. Vychladnuté plátky si môžete vychutnať samotné, natreté maslom alebo smotanovým syrom, paradajkovým džemom, prípadne ich môžete zľahka opiecť, aby boli ešte chrumkavejšie. Slúži ako vynikajúca možnosť raňajok, chutné popoludňajšie občerstvenie alebo sladké potešenie počas dezertu.
Bezlepkový cuketový chlieb – recept
Bezlepkový cuketový chlieb je atraktívny nielen pre tých, ktorí držia bezlepkovú diétu. Jeho vlhká a jemná štruktúra v kombinácii s jemnou sladkosťou cukety a hrejivým korením z neho robia chlebík, ktorý si zamilujú všetky chute.
Je to fantastický spôsob, ako do pečenej pochúťky zakomponovať zeleninu, vďaka čomu je vynikajúcou voľbou pre vyberavých stravníkov alebo tých, ktorí chcú do svojho jedálnička pridať viac živín.
Ingrediencie na bezlepkový cuketový chlieb
- 2 šálky strúhanej cukety
- 2 šálky zmesi bezlepkovej múky (napríklad zmes ryžovej múky, tapiokovej múky a zemiakového škrobu)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky sódy bikarbóny
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/2 šálky kokosového cukru alebo iného granulovaného sladidla
- 1/4 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja alebo rastlinného oleja
- 3 veľké vajcia (alebo ľanové vajcia pre vegánsku verziu)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup na bezlepkový cuketový chlieb
- Predhrejte rúru na 175 °C. Formu na bochník vymažte olejom alebo ju vyložte papierom na pečenie, aby sa ľahko vyberal.
- Nastrúhanú cuketu vložte do čistej kuchynskej utierky alebo plátna a vyžmýkajte z nej prebytočnú vlhkosť. Odstavte.
- Vo veľkej miske vyšľahajte zmes bezlepkovej múky, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok, kým sa dobre nespoja.
- V samostatnej miske vyšľahajte kokosový cukor, med alebo javorový sirup, rozpustený kokosový olej alebo rastlinný olej, vajcia (alebo ľanové vajcia) a vanilkový extrakt do hladka.
- Mokré prísady nalejte do misy so suchými prísadami a miešajte, kým sa nespoja. Vyhnite sa nadmernému miešaniu.
- Jemne vmiešajte nastrúhanú cuketu, kým sa rovnomerne nerozloží v celom cestíčku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy na bochník a vrch uhlaďte stierkou.
- Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 50-60 minút alebo kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Po upečení vyberte cuketový chlieb z rúry a nechajte ho asi 10 minút vychladnúť v pekáči. Potom ho preložte na mriežku, aby úplne vychladol.
- Po vychladnutí nakrájajte bezlepkový cuketový chlieb na plátky a vychutnajte si ho. Chlebík môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote niekoľko dní alebo v chladničke, aby bol dlhšie čerstvý.
Tento recept si môžete prispôsobiť pridaním nasekaných orechov, hrozienok alebo čokoládových lupienkov do cesta, čím mu dodáte textúru a chuť. Chlieb podávajte ako zdravé raňajky pre deti, občerstvenie na výlety po Slovensku alebo ako chutný dezert po obede.
Či už potrebujete bezlepkovú alternatívu, alebo jednoducho oceníte chutný a výživný chlieb, bezlepkový cuketový chlieb je tou skvelou voľbou. Prijmite jeho lahodnosť a vychutnajte si každé sústo s vedomím, že si doprajete pochúťku, ktorá je zdravá a sýta.