Hlavné jedláRecepty

Recept na gratinované zemiaky

Krémová syrová omáčka a jemné zemiaky v tomto klasickom francúzskom jedle spolu vytvárajú lahodný návykový zážitok. Tieto domáce gratinované zemiaky sú na stole vždy vítané a ich príprava je veľmi jednoduchá. Výborne sa hodia napríklad k bravčovému či kuraciemu mäsu. Na spestrenie sa dá experimentovať s rôznymi syrmi.


Obsah článku


Čo bude na prípravu tých najlepších gratinovaných zemiakov potrebné a ako postupovať je popísané nasledovnom recepte.

Recept na gratinované zemiaky

Nič sa nevyrovná gratinovaným zemiakom, ktoré vyzdvihnú každé jedlo na vrchol. Tento krémový, dekadentný a veľmi sýty recept určite poteší každého pri stole.

Ingrediencie na gratinované zemiaky

  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • 2 šálky smotany alebo mlieka
  • 1 šálka rozdrobeného syra čedar
  • 5 šálok tenko nakrájaných ošúpaných zemiakov (asi 6 stredne veľkých)
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule

Postup na gratinované zemiaky

  1. Predhriať rúru na 175 °C. Vo veľkom hrnci roztopiť maslo na miernom ohni. Vmiešať múku, soľ a korenie do hladka.
  2. Postupne pridávať mlieko. Priviesť do varu; variť a miešať 2 minúty alebo kým nezhustne.
  3. Odstaviť z ohňa; miešať syr, kým sa nerozpustí. Pridať zemiaky a cibuľu.
  4. Preložiť do vymastenej zapekacej misy. Prikryť a piecť 1 hodinu. Odokryť; piecť 30-40 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. V prípade potreby posypať ďalším korením.
Gratinované zemiaky sa skvelo hodia napríklad k lososovi.

Tipy na suroviny na gratinované zemiaky

Na prípravu tohto špičkového receptu na gratinované zemiaky budú potrebné tieto ingrediencie:

  • Zemiaky: Tento recept sa začína tenkými plátkami červenohnedých zemiakov.
  • Cibuľa: Cibuľu nakrájať na kolieska, aby sa mohla položiť na zemiaky.
  • Korenie: Tieto krémové zemiaky au gratin sú jednoducho ochutené len soľou a korením.
  • Maslo a múka: Syrová omáčka sa začína zápražkou z masla a hladkej múky.
  • Mlieko alebo smotana: Nezabudnúť pomaly zašľahať mlieko alebo smotanu, aby sa vytvorila čo najkrémovejšia konzistencia.
  • Syr: Veď nie je všetko lepšie s rozdrveným syrom čedar?

Najlepšie zemiaky na prípravu gratinovaných zemiakov sú zemiaky varného typu C. Majú najviac škrobu a vytvárajú najkrémovejšiu omáčku. (Sú ideálne aj na prípravu zemiakovej kaše a pečených zemiakov).

Možno budú ľuadia v pokušení znížiť množstvo kalórií tým, že namiesto smotany použijú polovicu mlieka. Pre tú správnu chuť je však najlepšia šľahačková smotana, ktorá omáčku krásne zahustí.

Namiesto čedaru sa môže použiť aj parmezán Parmigiano Reggiano. Ak sa nenájde, výbornou a ešte chutnejšou náhradou je Pecorino Romano.

Ako pripraviť gratinované zemiaky?

Začne sa tým, že zemiaky sa nakrájajú na čo najtenšie a najrovnomernejšie plátky. Vhodné je použitie krájača na mandolíne.

  1. Pripraviť gratin: Na dno pripravenej zapekacej misy navrstviť polovicu zemiakov. Dochutiť. Navrch poukladať plátky cibule a potom zvyšné zemiaky. Opäť ochutiť.
  2. Pripraviť omáčku: V hrnci rozpustiť maslo, postupne zašľahať múku a soľ a variť asi 1 minútu. Postupne zašľahať smotanu alebo mlieko. Za stáleho šľahania variť, kým zmes nezhustne. Vmiešať syr.
  3. Zapiecť: Zemiaky zaliať omáčkou. Pokrm zakryť fóliou a piecť vo vyhriatej rúre, kým zemiaky nezmäknú a omáčka nebude bublať.

Na dosiahnutie najlepších výsledkov nakrájať zemiaky na polcentimetrové (alebo tenšie) plátky.

Krémové gratinované zemiaky si vychutnáte samostatne aj ako výnimočnú prílohu.

Ako podávať gratinované zemiaky?

Niektorí kuchári tieto gratinované zemiaky radi podávajú samostatne ako kompletné jedlo. Na tom určite nie je nič zlé.

Samozrejme, je to skvelá príloha k mnohým obľúbeným jedlám – a bude to skvelý doplnok každého sviatočného stola. Preskúmať sa oplatí aj recepty, v ktorých sa dá nájsť inšpirácia na lákavé kombinácie:

Ako skladovať gratinované zemiaky?

Zvyšky gratinovaných zemiakov skladovať v plytkej vzduchotesnej nádobe v chladničke. Znovu ich ohriať prikryté alobalom v rúre vyhriatej na 180 °C, kým sa neprehrejú a nevybublajú. Gratinované zemiaky sa neodporúča zmrazovať, pretože sú veľmi bohaté na mliečne výrobky.

Vyskúšajte batáty na nový spôsob – zapekané s bylinkami, syrom a omáčkou.

Gratinované zemiaky ako príloha

K mäsu sa môžu servírovať gratinované zemiaky ako príloha. Jemná chuť a krémová konzistencia dokáže nahradiť tradičnú zemiakovú kašu či klasické varené zemiaky. Zemiakový gratin sa pripravuje zo surovín, ktoré má doma takmer každý:

  • zemiaky
  • smotana
  • syr
  • cesnak
  • korenie

Ak sa má zachovať autentická chuť, odporúča sa pripraviť gratinované zemiaky originál podľa francúzskeho spôsobu. V ňom sa nevyužíva žiadna múka ani zahusťovadlá, iba kvalitná smotana a maslo.

Zemiaky sa krájajú na tenké plátky, ktoré sa vrstvia do zapekacej misy a prelievajú dochutenou smotanou. Následne sa celý zemiakový gratin pečie, kým sa na povrchu nevytvorí zlatistá kôrka.

Gratinované zemiaky ako príloha sa hodia najmä k pečenému mäsu, divine alebo grilovanej zelenine. V mnohých domácnostiach sa tento pokrm považuje za sviatočnú špecialitu, no dá sa pripraviť aj počas týždňa.

Gratinované zemiaky originál sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí si potrpia na kvalitnú chuť bez zbytočných prísad. Zemiakový gratin sa vďaka svojej univerzálnosti uplatní aj v moderných kuchyniach, kde sa dopĺňa rôznymi bylinkami alebo syrovými variáciami.

Recept na gratinované zemiaky batáty

Sladké zemiaky sa nemusia len piecť. Môžu sa stať niečím oveľa zaujímavejším – gratinované sladké zemiaky. Tak ako klasické zemiaky, aj batáty sa navrstvia s množstvom syra a bylinkovej smotanovej omáčky a zapečú sa dozlatista.

Ingrediencie na gratinované zemiaky batáty

  • 3 lyžice masla, zmäknuté, rozdelené, plus ďalšie na alobal
  • 4 lyžičky cesnaku, nasekaného
  • 2 lyžice nasekaných lístkov čerstvého tymianu, plus ďalšie na podávanie
  • 1 lyžica nasekaných čerstvých šalviových listov
  • soľ
  • 1 šálka hustej smotany
  • 3/4 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 2 veľké vajcia
  • 3/4 šálky strúhaného parmezánu, rozdelené
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • 1 kg sladkých zemiakov, ošúpané a nakrájané na 0,3 cm hrubé plátky
  • 2 a 1/3 šálky strúhaného syra Gruyère (alebo iného tvrdého syra), rozdelené

Postup na gratinované zemiaky batáty

  1. Predhriať rúru na 180 °C. Pekáč alebo zapekaciu misu vymastiť 1 lyžicou masla.
  2. V malom hrnci na miernom ohni rozpustiť 2 lyžice masla. Keď maslo začne peniť, pridať cesnak a za stáleho miešania variť, kým sa nerozvonia, približne 30 sekúnd. Pridať tymian, šalviu a 1/2 lyžičky soli a za občasného miešania variť, kým sa nezahreje, približne 30 sekúnd.
  3. Pridať smotanu, mlieko, škoricu a muškátový oriešok. Priviesť do varu (nenechajte zovrieť) a za občasného miešania variť, kým mierne nezhustne, asi 5 minút. Odstaviť z ohňa.
  4. V stredne veľkej mise rozšľahať vajcia. Za stáleho šľahania pomaly prilievať 1 šálku smotanovej zmesi do vajec po niekoľkých polievkových lyžiciach, kým sa nezapracuje. Vajíčkovú zmes pridať do hrnca so zvyšnou smotanovou zmesou a šľahať, kým sa nespojí. Vmiešať 1/2 pohára parmezánu.
  5. Dno pripravenej misy vyložiť vrstvu zemiakov, mierne prekrývajúcich sa plátkov; ochutiť štipkou soli. Navrch položiť 2/3 pohára Gruyère a 2/3 pohára smotanovej zmesi. Postup zopakovať 3-krát a na záver naniesť smotanovú zmes. Poslednú vrstvu posypať zvyšnou 1/4 šálky parmezánu.
  6. Kúsok alobalu vymazať maslom a misu pevne prikryť. Gratin sa pečie 30 minút, odokryje sa a pokračuje v pečení, kým sa na bokoch neobjavia bublinky a nezískajú zlatohnedú farbu, približne ďalších 30 minút. Na vrch nasypať tymian.
Na spôsob gratinovaných zemiakov si môžete pripraviť rôzne druhy zeleniny.

Recept na zeleninu au gratin

Tento neodolateľne krémový gratin plný zeleniny môže byť skvelou prílohou, avšak môže byť z neho aj fantastický hlavný chod. Stačí vedieť ako pripraviť klasickú bešamelovú omáčku, správne uvariť zeleninu a pripraviť jedlo, ktoré si všetci zamilujú.

Tento zeleninový nákyp au gratin je maslový a bohatý vďaka bešamelovej omáčke – klasické francúzske jedlo. A je také krémové bez toho, aby bolo potrebné veľké množstvo syra.

Ingrediencie na zeleninu au gratin

Bešamelová omáčka:

  • ⅓ šálky masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa nakrájaná nadrobno
  • ⅓ šálky múky
  • 3 šálky plnotučného mlieka
  • ¼ lyžičky rozmarínu
  • 2 lyžičky soli
  • 2 lyžičky korenia
  • ¼ šálky smotany

Zelenina:

  • 2 zemiaky nakrájané na 1 cm
  • ½ šálky ružičiek karfiolu
  • 3 mrkvy nakrájané na 0,5 cm
  • ½ šálky fazuliek nakrájanej na 0,5 cm
  • ¼ šálky zeleného hrášku

Syrová posýpka:

  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ½ šálky strúhaného taveného syra alebo mozzarelly
  • 2 lyžičky strúhanky

Postup na zeleninu au gratin

  1. Do 2 a ½ šálky vriacej vody pridať zemiaky a variť 3 minúty v stredne veľkom hrnci. Do toho istého hrnca pridať mrkvu a variť ďalšie 3 minúty. Potom pridať karfiol a fazuľu a variť ďalšie 3 minúty. Nakoniec pridať zelený hrášok, variť jednu minútu a všetku zeleninu scediť. Odstaviť.
  2. Bešamelová omáčka: V hrnci s ťažkým dnom rozpustiť maslo na strednom ohni. Pridať cesnak a cibuľu a restovať 2 minúty. Pridať múku a zašľahať ju do masla. Variť 2 minúty, kým sa múka nerozvarí a nevonia mierne po orechoch.
  3. Znížiť plameň a za stáleho šľahania začať rovnomerným prúdom pridávať mlieko. Mlieko pridávať po častiach a zašľahať ho do múky, kým nezhustne, a postupne pridávať ďalšie mlieko. Zabráni sa tak tomu, aby omáčka hrudkovala.
  4. Pridať rozmarín a dochutiť soľou a korením. Znížiť teplotu na minimum a za častého šľahania variť, kým omáčka nezhustne natoľko, že pokryje chrbát lyžice, približne 3 – 4 minúty. Pridať smotanu a premiešať. Odstaviť z ohňa a nechať bokom.
  5. Do omáčky pridať zeleninu a dobre premiešať. Naliať ju do zapekacej misy a lyžicou ju zľahka zarovnať. Zeleninu rovnomerne posypať parmezánom, syrom mozzarella a strúhankou.
  6. Piecť v predhriatej rúre pri 180 °C 20 minút alebo kým vrch nie je zlatistý.
  7. Vybrať z rúry a podávať horúce s chlebom.

Gratinované zemiaky ponúkajú inšpirácie mnohé variácie – zaliať krémovou smotanovo-syrovou omáčkou a zapiecť sa dá takmer čokoľvek a chuť bude vždy výborná.

TIP: Pripraviť sa dá tiež chrumkavé zemiakové Rosti, ktoré je možné pripraviť na mnoho spôsobov.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang