Suroviny
- 30 g masla
- 3 až 4 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
30 g masla (asi 3 až 4 lyžice) rozpustíme, pridáme 3 až 4 lyžice hladkej múky a miešaním vytvoríme hladkú hmotu. Keď začne ľahko červenieť, vlejeme do nej mlieko (smotanu), osolíme a okoreníme. Na miernom ohni miešame asi 10 minút, kým nezhustne.
Podávame k zapekaným jedlám, jedlám z hydiny, vajec, zeleniny a bielych druhov mäsa. Omáčku môžme prichutiť čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom. Základom dobrej prípravy je správne spojenie horúcej zápražky s chladným mliekom.
Ak do bešamelu pridáme 4 lyžice ostrejšieho strúhaného syra, získame omáčku Mornay. Správne pripravená omáčka má byť svetlá a priesvitná.