Hlavné jedláRecepty

Recept na gratinované zemiaky

Tieto domáce gratinované zemiaky sú na stole vždy vítané a ich príprava je veľmi jednoduchá. Výborne sa hodia napríklad k bravčovému či kuraciemu mäsu.

Ingrediencie

  • 3 lyžice masla
  • 3 lyžice hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 1/8 lyžičky korenia
  • 2 šálky mlieka
  • 1 šálka rozdrobeného syra čedar
  • 5 šálok tenko nakrájaných ošúpaných zemiakov (asi 6 stredne veľkých)
  • 1/2 šálky nakrájanej cibule

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Vo veľkom hrnci roztopte maslo na miernom ohni. Vmiešajte múku, soľ a korenie do hladka.
  2. Postupne pridávajte mlieko. Priveďte do varu; varte a miešajte 2 minúty alebo kým nezhustne.
  3. Odstavte z ohňa; miešajte syr, kým sa nerozpustí. Pridajte zemiaky a cibuľu.
  4. Preložte do vymastenej zapekacej misy. Prikryte a pečte 1 hodinu. Odokryte; pečte 30-40 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. V prípade potreby posypte ďalším korením.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang