
Tieto domáce gratinované zemiaky sú na stole vždy vítané a ich príprava je veľmi jednoduchá. Výborne sa hodia napríklad k bravčovému či kuraciemu mäsu.
Ingrediencie
- 3 lyžice masla
- 3 lyžice hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky soli
- 1/8 lyžičky korenia
- 2 šálky mlieka
- 1 šálka rozdrobeného syra čedar
- 5 šálok tenko nakrájaných ošúpaných zemiakov (asi 6 stredne veľkých)
- 1/2 šálky nakrájanej cibule
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C. Vo veľkom hrnci roztopte maslo na miernom ohni. Vmiešajte múku, soľ a korenie do hladka.
- Postupne pridávajte mlieko. Priveďte do varu; varte a miešajte 2 minúty alebo kým nezhustne.
- Odstavte z ohňa; miešajte syr, kým sa nerozpustí. Pridajte zemiaky a cibuľu.
- Preložte do vymastenej zapekacej misy. Prikryte a pečte 1 hodinu. Odokryte; pečte 30-40 minút alebo kým zemiaky nezmäknú. V prípade potreby posypte ďalším korením.