
William Howard Hay /1866 – 1940/. Americký lekár, spisovateľ a zakladateľ teórie delenej stravy. William Hay prišiel prvýkrát s teóriou delenej stravy po rokoch pôsobenia ako doktor súkromného sanatória v New Yorku a úspešný lektor zdravej výživy.
William Howard Hay úspešne promoval na New York University Medical College v roku 1891 a strávil ďalších 16 rokov v praktickej medicíne ako ordinujúci lekár. Viac sa však špecializoval na operácie, než na bežnú medicínu.
V jeho živote však nastal zlom, keď sa u neho prvýkrát prejavila Brigtova choroba, čo je ochorenie obličiek, vtedajšej dobe neliečiteľné. On sa však nezdal a rozhodol sa pomôcť si sám vlastnými schopnosťami a skúsenosťami.
Vyvinul metódu, ktorú neskôr nazval “delená strava” (niekedy je označovaná ako diéta Dr. Haye). Táto metóda je založená na fakte, že určité potraviny potrebujú pre svoje trávenie kyslé Ph prostredie, zatiaľ čo iné potrebujú Ph zásadité a preto by sa tieto potraviny nemali kombinovať.
William Howard Hay sa vďaka svojej metóde úspešne vyliečil a začal jazdiť po Spojených štátoch a Kanade, aby prednášal a šíril svoje poznatky.
Napísal tiež niekoľko kníh:
- How to Always Be Well, (1967)
- A new health era, (1939)
- Health Via Food, (1929)
- Weight control, (1935)
- What price health, (1946)
- The Medical Millennium, (1927)
Ráno a večer sa doporučuje konzumovať viac uhľovodíkov, na poludnie viac bielkovín. Zásadne vám doporučuje časový odstup medzi konzumáciou potravín aspoň 4 hodiny.
William Howard Hay ďalej doporučoval, aby bežný jedálniček obsahoval až 4x v iac potravín zvyšujúcich zásadivosť krvi / zelenina, šaláty, ovocie, jogurty/ ako jedlá, ktoré zásadivosť krvi znižujú /mäso, syr, zemiaky, ryby, vajcia, orechy, pokrmy obsahujúce sacharidy a citrusy/.
Považoval túto rovnováhu za žiadúcu, pretože odráža pomer kyselín a zásad bežne vylučovaných z tela.
Hayova diéta často naozaj prospeje ľuďom, ktorí sa ju rozhodnú vyskúšať. Vedie totiž k tomu, aby sa nad svojimi stravovacími návykmi zamysleli a vyhli nestriedmnosti v jedle.
Pravidlá Hayovej diéty:
- Sacharidy sa nesmú konzumovať s bielkovinami a kyslým ovocím.
- Zelenina, šaláty a ovocie tvoria väčšiu časť jedálnička.
- Bielkoviny, sacharidy a tuky konzumujte iba v malom množstve.
- Vyhýbajte sa rafinovaným a priemyselne spracovaným potravinám.
- Medzi jedlami odlišného zloženia by mali uplynúť aspoň 4 hodiny.