DezertyRecepty

Kávová roláda – recept

Kávová roláda, delikátna pochúťka, ktorú milujú mnohí, spája lahodnú chuť kávy a sladkého pečiva do nebeského pôžitku. Je to obľúbené pečivo, ktoré sa stalo základom pekární a kaviarní na celom svete. Kávová roláda je dokonalým doplnkom k šálke horúcej kávy a predstavuje vynikajúci spôsob, ako začať deň alebo si dopriať sýte popoludňajšie občerstvenie.

Podstatou kávovej rolády je mäkké, nadýchané a maslové cesto z droždia, ktoré sa zroluje do obdĺžnikového tvaru. Cesto je potreté bohatou aromatickou kávovou náplňou, ktorá sa zvyčajne vyrába z kombinácie mletej kávy, cukru a masla. Pri zostavovaní rolády sa náplň rovnomerne rozotrie, čím sa vytvorí lákavý vír kávovej dobroty.

K lahodnej kávovej roláde si vychutnajte aj šálku kvalitnej zrnkovej kávy z poctivej pražiarne

Po zrolovaní sa kávová roláda dokonale upečie a vzduch naplní neodolateľnou vôňou čerstvo uvarenej kávy. Výsledkom je zlatohnedý, mierne chrumkavý vonkajšok, ktorý dopĺňa jemné, v ústach sa rozplývajúce vnútro. Každé sústo odhalí harmonickú zmes chutí, v ktorej sa jemná sladkosť cesta dokonale mieša s výraznými tónmi kávy.

Kávovú roládu si môžete vychutnať v rôznych podobách v závislosti od regionálnych preferencií a kreatívnych úprav pekární. V niektorých variantoch sa môžu pridávať orechy, napríklad pekanové alebo vlašské, ktoré roláde dodajú chrumkavosť. Iné rolády môžu mať na vrchnej časti pridanú sladkú polevu alebo glazúru, čím sa zvýrazní celková sladkosť a prezentácia.

Kávovú roládu môžete obohatiť o ďalšie prísady, ako sú pekanové či vlašské oriešky

Okrem lahodnej chuti má kávová roláda v srdciach mnohých ľudí osobitné miesto ako nostalgická pochúťka. Pripomína útulné rána strávené v spoločnosti blízkych, pohodové raňajky v kaviarňach na rohu alebo vzácne chvíle samoty pri šálke teplej kávy. Jej upokojujúce a známe chute vytvárajú pocit pohodlia a spokojnosti, ktorému je ťažké odolať.

Kávová roláda si stále podmaňuje chuťové poháriky a inšpiruje kulinársku tvorivosť, či už si ju vychutnáte ako ranné potešenie, poludňajšiu vzpruhu alebo dezert po sýtom jedle. Spojenie kávy a pečiva vytvára harmonickú symfóniu chutí, ktorú si milovníci kávy aj milovníci pečiva nemôžu nevychutnať.

Takže keď budete mať nabudúce chuť na lahodnú pochúťku, vyhľadajte kávovú roládu a nechajte sa jej bohatou vôňou a chuťou preniesť do stavu čistej kulinárskej blaženosti.

Ingrediencie na kávovú roládu

Na cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • ¾ šálky kryštálového cukru
  • 1 lyžica instantného kávového zrna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ šálky hladkej múky
  • ¼ šálky kakaového prášku
  • ½ lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 1 a ½ šálky hustej smotany
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžičky instantného kávového zrna
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na posypanie:

  • 2 lyžice kakaového prášku
  • Práškový cukor na ozdobu

Postup na kávovú roládu

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Plech s rozmermi 25×35 cm vyložte papierom na pečenie a zľahka ho vymastite, aby sa neprilepil.
  2. V miske vyšľahajte vajcia a kryštálový cukor, kým zmes nebude svetlá a nadýchaná. Môže to trvať niekoľko minút.
  3. Rozpustite instantný kávový granulát v 1 lyžici horúcej vody a pridajte ho do vaječnej zmesi. Pridajte aj vanilkový extrakt a pokračujte v šľahaní, kým sa dobre nespojí.
  4. V samostatnej miske preosejte múku, kakaový prášok, prášok do pečiva a soľ. Túto suchú zmes postupne pridávajte do vaječnej zmesi a jemne ju prekladajte, až kým nezostanú pruhy múky.
  5. Cesto vylejte na pripravený plech a rovnomerne ho stierkou rozotrite tak, aby pokrylo celú plochu.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre asi 10 až 12 minút alebo kým nie je piškótové cesto pevné a pri ľahkom dotyku pružné.
  7. Kým sa piškóta pečie, pripravte si čistú kuchynskú utierku tak, že ju posypete práškovým cukrom.
  8. Po upečení vyberte piškótu z rúry a okamžite ju obráťte na pripravenú kuchynskú utierku. Opatrne odlepte papier na pečenie.
  9. Začnite na jednom z kratších koncov a opatrne zrolujte piškótu a utierku dokopy, čím vytvoríte poleno. Nechajte ho v tejto zrolovanej polohe úplne vychladnúť.
  10. Kým piškót chladne, pripravte si náplň. V miske vyšľahajte plnotučnú smotanu, práškový cukor, instantný kávový granulát a vanilkový extrakt, kým sa nevytvoria mäkké špičky.
  11. Po vychladnutí piškótu opatrne odviňte z utierky. Šľahačku rovnomerne rozotrite po povrchu piškóty, pričom na okrajoch nechajte malý priestor.
  12. Opatrne ju zrolujte späť, tentoraz bez utierky. Položte ju na servírovací tanier švom nadol.
  13. Vrchnú časť rolády posypte kakaovým práškom a pomocou jemného sitka vytvorte rovnomernú vrstvu.
  14. Kávovú roládu uložte do chladničky aspoň na 1-2 hodiny, aby stuhla.
  15. Tesne pred podávaním posypte vrch práškovým cukrom na elegantné zakončenie.
  16. Roládu nakrájajte na kolieska a podávajte vychladenú. Vychutnajte si lahodnú chuť kávy a smotany v každom súste.

TIP: Nabudúce môžete pre zmenu vyskúšať recept na skvelú proteínovú stracciatella roládu!

Zrná kávy môžete použiť aj ako dekoráciu na vrch kávovej rolády

Kávová roláda je úžasný dezert, ktorý spája bohatosť kávy s ľahkosťou piškótového cesta. Vďaka valčekovej prezentácii a dekadentnej náplni je dokonalou pochúťkou na zvláštne príležitosti alebo príjemným zakončením každého jedla. Tak si uvarte šálku alžírskej kávy a vychutnajte si túto kávovú dobrotu v podobe kávovej rolády.

Toto ste o káve vedeli?

Káva, známy nápoj, ktorý obľubujú milióny ľudí po celom svete, je oveľa viac než len nápoj. Vplietla sa do štruktúry kultúr, rituálov a každodenných zvykov. Taktiež sa stala neodmysliteľnou súčasťou života ľudí.

Cesta kávy od zrna až po šálku je podmanivým príbehom pestovania, remeselnej zručnosti a vytvárania pozoruhodného zmyslového zážitku.

Od plantáží k praženiu až po šálku lahodnej kávy

Kávové zrná pochádzajú z bujných rovníkových oblastí Afriky a pestujú sa s dôslednou starostlivosťou a vysokou odbornosťou. Proces sa začína zberom zrelých červených čerešní, ktoré v sebe ukrývajú vzácne semená.

Čerešne sa potom starostlivo spracujú, aby sa získali zrná, ktoré sa následne sušia, triedia a často pražia do dokonalosti.

Praženie je neodmysliteľným procesom, ktorým si musia zrná kávy prejsť na ceste do vašej šálky

Praženie je rozhodujúcim krokom v procese výroby kávy, pretože sa pri ňom uvoľňujú zložité chute a vône zŕn. Šikovní pražiari starostlivo kontrolujú čas, teplotu a intenzitu praženia, aby sa zvýraznili požadované vlastnosti každej odrody kávy. Výsledkom je spektrum chutí od živých a ovocných až po bohaté a čokoládové, ktoré vyhovujú každému jazyku.

Po pražení sa kávové zrná pomelú a uvoľnia voňavý buket, ktorý okamžite podmaní zmysly. Čerstvo zomletá káva sa potom varí, pričom horúca voda vylúči esenciu zŕn a vytvorí komplexný a povzbudzujúci nálev.

Metódy prípravy kávy sú rôzne, od tradičných techník, ako je prelievanie alebo french press, až po moderné zázraky, ako sú kávovary na espresso či kapsuly na jedno použitie. Každá metóda dodáva výslednej šálke jedinečné nuansy, čím ešte viac umocňuje zážitok z kávy.

Navyše vtedy, ak si k nej vychutnávate aj sladký dezert, ako napríklad citrónový zákusok, je pôžitok z kávy o to väčší.

Viac ako len nápoj

Káva je katalyzátor spojenia a konverzácie. Spája ľudí, podporuje sociálne interakcie a vytvára pocit spolupatričnosti. Od spoločných chvíľ v rušných kaviarňach až po dôverné rozhovory pri kuchynskom stole – káva slúži ako katalyzátor zmysluplných vzťahov a cenných spomienok.

Okrem spoločenského pôvabu ponúka káva aj množstvo zmyslových pôžitkov. Vôňa čerstvo uvarenej kávy dokáže prebudiť zmysly, signalizovať začiatok nového dňa alebo poskytnúť upokojujúci oddych uprostred nabitého programu.

Prvý dúšok dobre pripravenej kávy odhalí symfóniu chutí, od jemných tónov citrusov a bobuľovín až po náznaky karamelu alebo korenia. Bohatá, zamatová štruktúra pohladí chuťové bunky a zanechá dlhotrvajúce uspokojenie, ktoré milovníkov kávy núti vrátiť sa po ďalšiu.

Káva je forma umenia, ktorú oslavujú baristi, ktorí sa venujú majstrovstvu v príprave kávy. Odborne extrahujú chute, zručne pripravujú mlieko a vytvárajú zložité latte art. Z obyčajnej šálky kávy sa tak stáva vizuálne a gastronomické dielo. Najlepšie je to vidieť na šálke cappuccina z kvalitne pražených zŕn kávy.

Mäkké vláčne cesto a bohatá sladká plnka vytvára dokonalú kombináciu v podobe kávovej rolády

Kávová roláda trochu inak – recept

Kávová roláda je lahodný dezert s vôňou a chuťou kávy, ktorý sa skladá z jemného a vláčneho cesta, plneného krémom či náplňou. Tento tradičný dezert je obľúbený pre svoju jedinečnú kombináciu kávových aróm, sladkosti a hebkosti. Avšak dá sa pripraviť rôznymi spôsobmi či zavedením drobných ja väčších zmien.

Kávová roláda je nielen vizuálne atraktívna, ale taktiež poteší vaše chuťové poháriky kombináciou sladkej chuti cesta a bohatých kávových tónov. Je to dezert, ktorý spája kávu s eleganciou a poteší každého milovníka kávy a sladkostí.

Ingrediencie na kávovú roládu trochu inak

Na cesto:

  • 4 veľké vajcia
  • 3/4 šálky práškového cukru
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 1/4 šálky kakaa
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na náplň:

  • 1 a 1/2 šálky smotany na šľahanie
  • 1/4 šálky práškového cukru
  • 2 lyžice instantnej kávy
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Na polevu:

  • 1/4 šálky horúcej vody
  • 1 lyžica instantnej kávy
  • 2 lyžice práškového cukru

Na ozdobu (voliteľné):

  • Šľahačka
  • Kakao

Postup na kávovú roládu trochu inak

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Plech s rozmermi 25×35 cm vysteľte papierom na pečenie a jemne ho potrite maslom, aby sa cesto nepripaľovalo.
  2. V miske vyšľahajte vajcia a práškový cukor do peny. To môže trvať niekoľko minút.
  3. Rozpustite instantnú kávu v 1 lyžici horúcej vody a pridajte ju do zmesi vajec spolu s vanilkovým extraktom. Dobre premiešajte.
  4. V inej miske preosejte múku, kakao, prášok do pečiva a soľ. Postupne pridávajte túto suchú zmes do vaječnej zmesi a za stáleho miešania vznikne jednoliate cesto bez hrudiek múky.
  5. Nalejte cesto na pripravený plech a rovnomerne ho rozotrite.
  6. Pečte vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút, kým sa cesto nezačne oddeľovať od okrajov a pružiť sa, keď sa jemne dotknete.
  7. Počas pečenia pripravte čistú utierku posypanú práškovým cukrom.
  8. Keď je cesto upečené, ihneď ho prevráťte na pripravenú utierku. Opatrne odstráňte papier na pečenie.
  9. Začínajúc od kratšieho konca, opatrne zrolujte cesto spolu s utierkou. Nechajte ho úplne vychladnúť v tejto zrolovanej polohe.
  10. Medzitým pripravte polevu tým, že zmiešate horúcu vodu, instantnú kávu a práškový cukor v malej miske. Dôkladne premiešajte, až kým sa káva a cukor nerozpustia.
  11. V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie, práškový cukor, instantnú kávu a vanilkový extrakt, až kým nevznikne stredne tuhá šľahačka.
  12. Keď je cesto úplne vychladnuté, opatrne ho rozrolujte z utierky. Štetcom naneste kávovú polevu rovnomerne po celej ploche cesta.
  13. Rovnomerne natrite smotanovú plnku na polevou premočené cesto, ponechajte malý okraj po obvode.
  14. Opatrne zrolujte cesto späť do rolády a položte ju švom nadol na servírovaciu misu.
  15. Ak chcete, môžete roládu ozdobiť šľahačkou a posypať kakaom.
  16. Roládu nechajte vychladnúť v chladničke aspoň 1-2 hodiny, aby sa sformovala.
  17. Pred podávaním nakrájajte kávovú roládu na plátky a vychutnajte si skvelú kombináciu chutí kávy a smotany.

Tento recept na kávovú roládu vám ponúka jemnú harmóniu chutí, pričom kávou prepojené cesto vytvára dokonalý kontrast s krémovou plnkou. Je to lahodný dezert, s ktorým sa môžete podeliť s vašimi priateľmi a rodinou, alebo si ho vychutnať ako špeciálnu pochúťku pre seba.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang