
Koložvárska kapusta je obľúbené jedlo najmä v slovenských a maďarských domácnostiach. Príprava tohto receptu je pomerne rýchla a jednoduchá. Ako vyzerá recept na koložvársku kapustu a aké ingrediencie sú potrebné?
Koložvárska kapusta má veľkú výhodu – chutí výborne hneď po uvarení, avšak podľa viacerých ľudí chutí ešte viac na druhý deň. Taktiež je výhodou množstvo rôznych spôsobov, akými sa dá toto jedlo pripraviť.
Obsah článku
Ingrediencie na koložvársku kapustu
Recept na koložvársku kapustu je pomerne jednoduchý a je naňho potrebných niekoľko ľahko dostupných ingrediencií. Na približne 6 porcií si treba pripraviť:
- 800 g kyslej kapusty
- 500 g bravčového mäsa (lopatka alebo stehno)
- 300 g údeného mäsa alebo údenej slaniny
- 200 g ryže
- 1 väčšiu cibuľu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kyslej smotany
- 2 PL mletej sladkej papriky
- 2-3 PL oleja alebo bravčovej masti
- 1-2 bobkové listy
- soľ a mleté čierne korenie
Ak by niekto chcel, môže pridať aj 1 ČL mletej rasce na chuť, prípadne 1-2 feferóny, aby bola koložvárska kapusta pikantnejšia. Niekto do receptu pridáva pre výraznejšiu vôňu aj údenú papriku.
Postup prípravy
Celková príprava receptu trvá približne 2 hodiny. Čo je potrebné urobiť krok po kroku?
- Predhriať si rúru na 180 °C. Bravčové mäso treba nakrájať na kocky, údené mäso na kúsky, cibuľu nasekať nadrobno a pretlačiť cesnak. Ryžu a kapustu je potrebné prepláchnuť, avšak kapustu len v prípade, že je príliš kyslá.
- Orestovať cibuľu na oleji alebo masti do zlatista, pridať sladkú papriku, premiešať a hneď vložiť bravčové a údené mäso. To treba opiecť zo všetkých strán.
- Dochutiť soľou, korením, bobkovým listom a prípadne rascou. Podliať trochou vody alebo vývarom a dusiť zakryté 30-40 min, kým mäso nebude mäkké.
- Uvariť ryžu v osolenej vode do polomäkka (al dente) a scediť.
- Kapustu možno použiť odkvapkanú surovú alebo ju krátko podusiť (5-10 min) s rascou a lyžicou oleja.
- Vymastit’ zapekaciu misu masťou alebo olejom.
- Vrstviť takto: kapusta → mäso so šťavou → ryža a opakovať podľa množstva, nech je na vrchu kapusta.
- Nakoniec treba rozmiešať kyslú smotanu s trochou vody alebo s mliekom a poliať vrchnú vrstvu.
- Koložvársku kapustu treba piecť prikrytú 45 minút na 180 °C, potom ju treba odkryť a piecť ďalších 10-15 minút na 200 °C, aby mala zlatohnedú kôrku.
- Jedlo treba nechať odstáť pred servírovaním aspoň 10 minút, aby sa chute spojili. Odporúča sa podávať s chlebom a kyslými uhorkami.
Aj keď celá príprava trvá približne 2 hodiny, väčšinu z tohto času zaberá dusenie mäsa a pečenie koložvárskej kapusty, a tak tento recept nie je až tak náročný na prípravu.

Nutričné hodnoty
Nutričné hodnoty koložvárskej kapusty sa môžu dosť líšiť podľa toho, aké mäso jednotlivec použije a koľko ryže, mäsa, kapusty a oleja sa použije na prípravu, avšak priemerne má 1 porcia (400 g) koložvárskej kapusty takéto nutričné hodnoty:
- Energia: 550-600 kcal
- Bielkoviny: 28-32 g
- Tuky: 28-32 g
- z toho nasýtené 12 g
- Sacharidy: 40-45 g
- z toho cukry 5-6 g
- Vláknina: 5-7 g
- Soľ: 3-4 g
Koložvárska kapusta je dosť sýte jedlo, a tak aj menšia porcia človeka dosť zasýti. Čím menej masti a slaniny a čím viac chudého mäsa človek použije, tým bude mať jedlo menej kalórií.
Vývoj receptu na koložvársku kapustu
Koložvárska kapusta pochádza zo Sedmohradska, konkrétne z mesta Kolozsvár v Rumunsku, kde žila silná maďarská komunita. Toto jedlo vzniklo pravdepodobne v 18. alebo 19. storočí. Základ tvorila kyslá kapusta, ryža a bravčové mäso, ktoré častokrát dopĺňala napríklad slanina.
Na konci 19. storočia sa recept na koložvársku kapustu rozšíril do celého Uhorska, hlavne do Maďarska a na územie dnešného Slovenska. V mestách začali prevažovať jemnejšie verzie s mletým mäsom a jemnejšie nakrájanou kapustou, avšak na vidieku sa zachovala tradičná verzia tohto receptu.
V 20. storočí sa v recepte začala pridávať smotana na záver pečenia, čo v pôvodnej maďarskej verzii nebolo. Medzi rokmi 1950 a 1989 sa koložvárska kapusta stala jedlom, ktoré sa bežne varilo v závodných a školských jedálňach.
V dnešnej dobe sa viac a viac uprednostňujú ľahšie varianty s kuracím alebo morčacím mäsom, celozrnnou ryžou alebo dokonca bez mäsa. Namiesto ťažkej slaniny sa tiež používajú skôr údené korenia, aby jedlo bolo stále aromatické, no menej tučné.
Fit koložvárska kapusta s menším množstvom tuku
Existuje viacero možností, ako upraviť recept tak, aby bol fit a s menším množstvom tuku, avšak aby mal stále podobnú chuť ako tradičný variant. Základnou zmenou je výber mäsa – namiesto bravčového je lepšie použiť kuracie alebo morčacie prsia alebo ich nahradiť napríklad sójovým mäsom alebo údeným tofu. Takto sa zníži obsah nasýtených tukov a kalórií.
Ďalším krokom, ako znížiť percento tuku v recepte, je použitie menšieho množstva oleja na restovanie. Takisto chuť masti sa dá nahradiť napríklad údenou paprikou. Smotanu možno nahradiť nízkotučnou verziou, odtučneným tvarohom alebo gréckym jogurtom, čo jedlu dodá viac bielkovín a menej tukov.
Taktiež ryžu možno nahradiť celozrnnou ryžou alebo quinoou, ktoré fit koložvárskej kapuste dodajú bielkoviny a vlákninu. Kapustu sa pred použitím odporúča iba krátko podusiť alebo použiť surovú, aby mala čo najviac vitamínov – bude mať menej tuku a viac bielkovín.

Koložvárska kapusta bez mäsa
V dnešnej dobe sú čoraz viac obľúbené fitness verzie koložvárskej kapusty, či dokonca verzie bez mäsa. Bravčové mäso môže byť nahradené napríklad sójovým mäsom alebo údeným tofu. Tu sú potrebné ingrediencie a postup prípravy verzie so sójovým mäsom.
Ingrediencie
- 800 g kyslej kapusty
- 200 g ryže
- 150-200 g sójových kociek alebo plátov, prípadne mleté sójové mäso
- 1 väčšia cibuľa
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 200 ml kyslej smotany
- 2 PL sladkej mletej papriky
- 1-2 ČL údenej papriky
- 2-3 PL oleja
- 1-2 bobkové listy
- 1 ČL mletej rasce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1 PL sójovej omáčky (na marinovanie sójového mäsa)
- voliteľne: trochu vegety alebo zeleninového bujónu do vývaru
- príloha: chlieb alebo kyslé uhorky
Postup prípravy
- Sójové mäso sa zaleje horúcim vývarom alebo vodou s bujónom a nechá sa 15 minút napučať. Potom sa mäso scedí a jemne sa vyžmýka prebytočná tekutina.
- Sójové kúsky treba dať do marinády – treba ich premiešať s 1 PL sójovej omáčky, údenou paprikou a trochou oleja a nechať postáť aspoň 10 minút.
- Ryža sa uvarí v osolenej vode do polomäkka (al dente).
- Kapusta sa prepláchne a krátko sa podusí s rascou a bobkovým listom (5-10 minút).
- Cibuľa sa orestuje na oleji, pridá sa sladká paprika a hneď aj sójové mäso. Restuje sa pár minút, aby získalo farbu a chuť a dochutí sa soľou a korením.
- Potom treba vymastiť zapekaciu misu a vrstviť kapustu → sójové mäso s cibuľou → ryžu a tieto vrstvy opakovať tak, aby na vrchu bola kapusta.
- Následne sa odporúča rozmiešať smotanu s trochou vody alebo s rastlinným mliekom a poliať vrch.
- Koložvársku kapustu treba piecť prikrytú pri 180 °C približne 40-45 minút, potom odkryť a piecť 10-15 minút, kým vrch nebude zlatohnedý.
- Jedlo sa podáva teplé s chlebom alebo kyslými uhorkami.
Vo väčšine prípadov sa ako náhrada za bravčové mäso používa práve sójové mäso, pretože má správnu štruktúru a po upečení sa viac podobá klasickému mäsu než tofu. Taktiež sa môže použiť údené tofu, avšak jeho konzistencia je tuhšia a iná než mäso.
Ako sa servíruje koložvárska kapusta?
Koložvárska kapusta je najlepšia, keď sa servíruje čerstvá, horúca alebo keď mierne vychladne. Väčšinou sa podáva samostatne, keďže obsahuje ryžu, mäso aj kapustu. Toto jedlo sa môže podávať aj s čerstvým chlebom alebo pečivom.
Niekde sa koložvárska kapusta podáva napríklad s kyslými uhorkami, čalamádou alebo feferónkami. Niektorí ľudia tvrdia, že toto jedlo chutí lepšie až na druhý deň, keď sa chute prepoja.
Publikované: 12. 01. 2021, Aktualizované: 10. 08. 2025