
Kuracie karí s kokosovým mliekom je obľúbeným receptom v mnohých domácnostiach, najmä vďaka jednoduchosti a rýchlosti prípravy. Tento lahodný recept je hotový za 45 minút a následne sa už iba varí niekoľko hodín. Aké suroviny sú potrebné na prípravu, aké verzie karí existujú a ako vyzerá vegetariánska verzia karí bez mäsa?
Slovo karí znamená niečo ako „omáčka“ alebo „prívarok“. V južnej Indii sa slovo karí používalo pre jedlá s korením a zároveň dusené v omáčke. V Európe zas slovo karí pomenúva rôzne druhy korenených indických jedál.
Obsah článku
Ingrediencie na 4 porcie kuracieho karí s kokosovým mliekom
Na prípravu 4 porcií kuracieho karí s omáčkou sú potrebné tieto ingrediencie:
- 700-800 g kuracích pŕs alebo stehien bez kostí
- 1 veľká cibuľa alebo 2 menšie, nasekané nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 1,5 PL čerstvého nastrúhaného zázvoru alebo 1,5 ČL sušeného zázvoru
- 3 PL karí korenia alebo podľa chuti
- 1,5 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL mletej kurkumy (voliteľné)
- 400 ml kokosového mlieka (jedna väčšia konzerva)
- 2 PL rastlinného oleja alebo masla
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- 1,5 ČL cukru (voliteľné, na zjemnenie)
- čerstvý koriander alebo petržlen na ozdobu (voliteľné)
Okrem surovín na omáčku je potrebné myslieť aj na prílohu – či už si niekto zvolí ryžu, chlieb alebo ďalšie možnosti príloh. Kuracie karí s kokosovým mliekom je však výborné a jednoduché jedlo s ryžou. Ďalším výborným indickým jedlom je aj Chicken Tikka Masala.
Postup prípravy – kura na karí
Postup prípravy kuracieho karí je jednoduchý a zahŕňa tieto kroky:
- V mixéri alebo v kuchynskom robote treba zmiešať paradajky so šťavou, 2 lyžice octu, múku, paradajkový pretlak, 1 lyžičku korenia Garam Masala, zázvor, cesnak, 1/2 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia.
- Pyré treba mixovať, kým sa dobre nezmieša a bude len mierne konzistentné, potom ho treba odložiť bokom.
- Zemiaky sa rozložia na dno hrnca. Kuracie mäso sa posype zvyšnou 1 lyžičkou Garam Masaly, 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky korenia a položí sa na zemiaky v jednej vrstve. Kuracie mäso sa zaleje omáčkou.
- Kura na karí treba variť na vysokej teplote 3 a 1/2 až 4 hodiny alebo na nízkej teplote 6 až 7 hodín.
- Hrniec treba odkryť a vmiešať baby špenát, kým nebude mäkký – približne za 1 minútu.
- Karí sa odporúča nechať stáť nezakryté 10 až 15 minút, aby omáčka trochu zhustla. Potom treba pridať zvyšnú 1 lyžičku octu a nasekaný koriander a dochutiť ďalšou soľou a korením.
- Karí sa môže podávať s ďalším koriandrom na ozdobu a s chlebom na naberanie omáčky.
Samotná príprava kuracieho karí zaberie len približne 40 minút, avšak následne sa toto jedlo varí aj niekoľko hodín, aby sa prepojili chute.

S akou prílohou podávať kuracie karí?
Kura na karí je veľmi univerzálne jedlo a existuje hneď niekoľko možností, s čím ho podávať. Čo patrí medzi najbežnejšie prílohy?
1. Biela ryža (jazmínová, Basmati)
- ide o najklasickejšiu prílohu
- ideálne vstrebáva omáčku
- Basmati ryža sa najčastejšie používa pri indickom karí, jazmínová pri thajskom karí
2. Chlieb naan / chapati
- naan je mäkký plochý chlieb z indickej kuchyne
- je skvelý na naberanie karí namiesto lyžice
- môže byť čistý bez príchute, cesnakový, syrový atď.
3. Celozrnná ryža alebo ryža s kurkumou
- zdravšia alternatíva
- kurkumová ryža dodá jedlu farbu a chuť
- výborne ladí s karí korením
4. Quinoa alebo kuskus
- nie je to najbežnejšia príloha, avšak kuskus alebo quinoa je výborná moderná alternatíva pre ľudí, ktorí sú zvyknutí na niečo ľahšie
5. Zeleninové placky alebo roti
- roti je plochý chlieb, ktorý je podobný ako naan
- často sa podáva v Indii
- môže sa podávať s rôznymi dipmi a chutney – čo je hustá omáčka alebo pasta
Dobrým tipom, ako ozvláštniť karí, je jogurt alebo raita – je to jemne chladivý jogurtový dip s uhorkou a bylinkami, ktorý tlmí štipľavosť. Taktiež sa odporúča mango chutney alebo pickles, čo sú sladko-kyslé dochucovadlá, ktoré zvýraznia chuť karí.
Varianty karí omáčok
Karí je rozmanité jedlo a mnoho krajín má špecifický štýl, ako pripravovať tento recept. Varianty karí sa líšia najmä potrebnými surovinami a korením. Tu je porovnanie rôznych typov karí.
Thajské karí s pastou
- Thajské karí je ľahké, tekuté, pikantné a základom sú karí pasty, čo sú čerstvé suroviny vymixované do pasty.
- Existuje viac druhov thajského karí podľa pikantnosti, a to zelené karí (najpikantnejšie), červené karí (stredne pikantné) a žlté karí (je jemnejšie a sladšie).
- Základom je karí pasta zložená z chilli, cesnaku, citrónovej trávy, galangalu, limetkovej kôry a prípadne ďalších voliteľných surovín, ako napríklad rybia omáčka, limetková šťava, cukor alebo thajská bazalka.
- Okrem karí pasty je vždy súčasťou receptu kokosové mlieko.
- Najčastejšie sa thajské karí podáva s jazmínovou ryžou a niekedy aj s rezancami.
Indické karí s korením
- Indické karí je korenisté, veľmi aromatické jedlo a je založené na sušených koreninách a cibuľovo-paradajkovom základe.
- Na prípravu sa používajú suroviny ako paradajky, smotana, kokosové mlieko, cibuľa, cesnak a zázvor.
- Často sa ako súčasť receptu na indické karí používa aj ghee – teda prepustené maslo.
- Potrebné koreniny sú Garam Masala, kurkuma, rasca, koriander, škorica alebo kardamón.
- Medzi najbežnejšie prílohy k indickému karí patrí Basmati ryža, naan, roti, chapati a taktiež raita (jogurtový dip) a chutney.
Japonské karí
- Japonské karí je jemnejšie, sladšie, hustejšie a zvyčajne je menej korenené než indické alebo thajské karí.
- Najčastejšie sa japonské karí robí z kuracieho alebo bravčového mäsa a základom sú karí kocky alebo prášok, čo je hotová zmes, ktorá sa často predáva v blokoch.
- Medzi ďalšie suroviny patria zemiaky, mrkva, cibuľa a jablko, ktoré pridáva sladkosť.
- Japonské karí sa najčastejšie podáva s bielou (krátkozrnnou) ryžou.
Každý z týchto variantov je špecifický a v závislosti od kultúry a surovín môže mať veľké množstvo podôb. Preto sa človeku odporúča ochutnať každý z nich – či už korenisté indické karí, ostré thajské karí alebo sladšie vietnamské karí.

Vegetariánska verzia karí
Ak človek hľadá recept na karí bez mäsa, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako takýto recept pripraviť. Medzi azda najznámejšie rastlinné alternatívy k mäsu, ktoré možno použiť na karí, patrí tofu alebo sójové mäso. Tu sú recepty na obe možnosti prípravy karí bez mäsa.
Vegetariánske karí s tofu
Na prípravu 4 porcií vegetariánskeho karí s tofu sú potrebné tieto ingrediencie:
- 400 g tofu (ideálne je pevné tofu – natural alebo údené)
- 1 väčšia cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL nastrúhaného zázvoru
- 2-3 PL karí korenia
- 1 ČL kurkumy
- 1 konzerva kokosového mlieka (400 ml)
- 1 konzerva nakrájaných paradajok (alebo 3 čerstvé)
- 2-3 PL oleja
- soľ, korenie, 1 ČL cukru (voliteľné)
- zelenina podľa výberu (napríklad paprika, hrášok, mrkva alebo brokolica)
Postup prípravy je jednoduchý:
- Tofu treba nakrájať na kocky a osušiť papierovou utierkou – môže sa krátko opražiť na panvici do zlatista.
- V hrnci sa rozohreje olej, orestuje sa cibuľa, pridá sa cesnak a zázvor.
- Následne sa prisype karí korenie, kurkuma a jedlo sa premieša, nech sa jednotlivé korenia prevoňajú.
- Pridá sa zelenina (najprv tvrdšie kúsky), tofu a jedlo sa opäť krátko premieša.
- Následne treba karí zaliať kokosovým mliekom, paradajkami a dochutiť soľou, korením a cukrom.
- Je potrebné variť 15-20 minút, kým zelenina zmäkne a karí omáčka zhustne.
- Vegetariánske karí s tofu sa podáva s ryžou alebo naanom.

Vegetariánske karí so sójovým mäsom
Na prípravu 4 porcií vegetariánskeho karí so sójovým mäsom sú potrebné tieto ingrediencie:
- 100 g sójových kociek (sušených)
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL zázvoru
- 2-3 PL karí korenia
- 400 ml kokosového mlieka
- 1 konzerva paradajok
- zelenina podľa vlastného výberu (napríklad mrkva, karfiol alebo paprika)
- soľ, čierne korenie, cukor
- olej na opekanie
Postup prípravy je taktiež jednoduchý, ako pri predošlom recepte:
- Sójové kocky sa zalejú horúcou osolenou vodou a nechajú sa napučať (10-15 minút). Potom sa scedia a jemne vyžmýkajú.
- Orestuje sa cibuľa, cesnak a zázvor na oleji.
- Pridajú sa koreniny a karí sa premieša.
- Následne sa pridá namočené sójové mäso a krátko sa opečie, aby nasiaklo chuť.
- Zaleje sa kokosovým mliekom, paradajkami a pridá sa zelenina.
- Jedlo sa dochutí a varí sa cca 20 minút, nech je všetko mäkké a prepojené.
- Vegetariánske karí so sójovým mäsom sa podáva s ryžou, naanom alebo celozrnnou prílohou.
Vegetariánske varianty sú vhodné pre tých, ktorí nemôžu alebo nechcú jesť mäso. Základ tvorí buď tofu alebo sójové mäso a obe varianty sú skvelým tipom na zdravú večeru.
Je karí rastlina?
Karí rastlina, inak aj karí bylina, sa takto nazýva len ľudovo. Má malé úzke listy, výraznú vôňu podobnú karí koreniu a taktiež sa používa ako súčasť receptov, najmä v Stredomorí, no jej chuť je jemnejšia a iná než tradičné karí korenie.
Ak niekoho zaujíma, ako vzniká karí korenie, je to zmes viacerých korenín, napríklad kurkumy, koriandra, rasce, zázvoru, chilli, škorice, klinčekov, atď. Karí korenie teda nerastie ako jedna karí rastlina, no vyrába sa ako zmes korenín z viacerých rastlín.
Publikované: 13. 08. 2025, Aktualizované: 22. 08. 2025