PečivoRecepty

Recept na indický chlieb naan

Naan je jedinečný a obľúbený plochý chlieb so žuvačkovou štruktúrou, ktorý má korene v Indii. Pozostáva z bielej múky, droždia, vajec, mlieka, soli a cukru a pôvodne sa pečie v peci tandoor. Jeho typický tvar slzy sa dosahuje tým, že cesto pri pečení na stenách tandoor klesá. S obľubou sa konzumuje vo väčšine juhoázijských reštaurácií a domácností po celom svete.

Prvé zdokumentované stopy po chlebe naan sa nachádzajú v zápiskoch indo-perzského básnika Amira Kushraua z roku 1300 n. l. Jeho názov pochádza z perzského slova označujúceho chlieb. Naan sa pôvodne pripravoval na cisárskom dvore v Dillí v dvoch verziách – naan-e-tunuk (ľahký chlieb) a naan-e-tanuri (pečený na kamenných stenách pece tandoor).

Naan, ktorý je známy svojou jemnosťou, nadýchanosťou a originálnou chuťou, viedol aj k vytvoreniu ďalších druhov. Obľúbenými sa stali rôzne druhy naanu, ktoré boli plnené alebo potiahnuté špecifickými polevami.

Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Obyčajný Naan – najjednoduchšia forma, ktorá je potretá ghí alebo maslom.
  • Cesnakový Naan – posypaný drveným cesnakom a potretý maslom.
  • Kulcha Naan – s náplňou z varenej cibule.
  • Keema Naan – obsahuje náplň z mletého jahňacieho, baranieho alebo kozieho mäsa.
  • Roghani Naan – posypaný sezamovými semienkami.
  • Peshawari Naan a Kashmiri Naan – plnené zmesou orechov a hrozienok vrátane pistácií.
  • Paneer Naan – plnený náplňou z paneeru (syra) ochutenou mletým koriandrom a paprikou.
  • Amritsari Naan – plnený zemiakovou kašou a korením.
Naan chutí výborne samostatne, no rôzne koreniny a náplne ho ozvláštnia.

Recept na indický chlieb naan

Podľa tohto receptu pripravíte mäkký naan s maslovou chuťou. Konzumuje sa teplý, potretý roztopeným maslom alebo podávaný s obľúbeným kari či vegánskym poke bowl.

Suroviny na indický chlieb naan

  • 1 balenie sušeného droždia
  • 1 šálka teplej vody
  • ¼ šálky bieleho cukru
  • 3 lyžice mlieka
  • 1 veľké vajce
  • 2 lyžičky soli
  • 4 a ½ šálky chlebovej múky
  • ¼ šálky rozpusteného masla

Postup na indický chlieb naan

  1. Droždie rozpustite v teplej vode vo veľkej miske. Nechajte stáť asi 10 minút.
  2. Inú misku bohato vymažte olejom.
  3. Do zmesi droždia vmiešajte cukor, mlieko, vajce a soľ. Primiešajte toľko múky, aby vzniklo vláčne cesto.
  4. Cesto hnetieme, kým nie je hladké, 6 až 8 minút.
  5. Cesto vložte do pripravenej vymastenej misky, prikryte vlhkou utierkou a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, približne 1 hodinu.
  6. Z cesta oddeľujte kúsky veľké asi ako golfová loptička, mali by ste ich mať približne 14 kusov.
  7. Každý kúsok vyformujte do guľôčky, prikryte utierkou a nechajte kysnúť, kým sa nezdvojnásobí, približne 30 minút.
  8. Medzitým rozohrejte panvicu na vysokú teplotu.
  9. Každý kúsok cesta rozvaľkajte na tenký kruh.
  10. Rozpusteným maslom potrite predhriatu panvicu.
  11. Naan pečte 2 až 3 minúty, kým nie je nadýchaný a mierne zhnednutý.
  12. Neopečené strany potrite maslom, obráťte a pečte do zhnednutia ďalšie 2 až 4 minúty.
  13. Vyberte z panvice a zopakujte prípravu zvyšných naanov.

Čo sa tradične podáva s chlebom naan?

Kým chlieb naan sa tradične podával k zeleninovým kari a omáčkam, ako masala, hubová masala, šošovicový indický dhal, čatní, raita, nakladaná zelenina, mäsovým jedlám (tikka masala alebo tandoori) či kebab, v poslednom čase sa jeho využitie zmenilo.

V súčasnosti sa bežne používa aj ako predjedlo s dipmi, ako je hummus, rôznymi nátierkami, napríklad s baklažánovou, avokádovou alebo cesnakovou. No hodí sa aj ku fazuľovému nákypu.

Chlieb naan sa používa ako jednoduchá príloha na namáčanie do kari, polievokhráškovej, krémovej kuracej či arabskej alebo k dusenému mäsu.

Použiť ho môžete aj na chlebíčky alebo základ na pizzu a obložiť ho obľúbenými prílohami.

Z čerstvo upečeného naanu pripravíte sendviče alebo ich ugrilujte na panini. Naplňte naan náplňami (napr. falafel a kuracie souvlaki) a pripravte si wrapy alebo tacos.

Indický chlieb sa postupom času stal univerzálnou prílohou k takmer akémukoľvek jedlo.

Chlieb naan – recept

V tomto recepte na chlieb naan nie sú použité vajíčka. Okrem vody sa na prepojenie cesta používa biely jogurt. Chlieb naan podľa tohto receptu je veľmi chutný, mäkký, nadýchaný, vzdušný, s krásnymi zlatohnedými škvrnami na povrchu. Chutí presne ako v indických reštauráciách.

Suroviny na chlieb naan

  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky bieleho jogurtu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 lyžica oleja
  • trochu oleja (na vymastenie panvice)
  • 3 lyžice rozpusteného masla

Postup na chlieb naan

  1. V malej miske zmiešajte cukor, teplú vodu a droždie. Dobre premiešajte, aby sa spojili. Kvasnice by mali byť aktivované, keď sa spenia, približne o 10 minút.
  2. Nasypte múku na rovnú plochu a do stredu urobte jamku.
  3. Pridajte zmes droždia, jogurt, soľ a olej a mieste cesto, kým povrch nebude hladký a lesklý, približne 10 minút.
  4. Cesto prikryte vlhkou utierkou a nechajte ho vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu (napríklad: pri sporáku alebo v teplej rúre). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  5. Cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí. Pomocou valčeka vyvaľkajte cesto na kruh s priemerom 15 cm.
  6. Rozohrejte panvicu (najlepšie liatinovú) na vysokom ohni a povrch zľahka potrite trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo na panvicu. Cesto položte na panvicu. Keď sa nafúkne a objavia sa bublinky a spálené miesta, obráťte ho a upečte z druhej strany.
  7. Rovnaký postup opakujte, kým nie sú všetky cestá hotové.
  8. Potrite naan rozpusteným maslom a podávajte teplý.

Recept na syrový naan chlieb s cesnakom

Na rozdiel od bežného naanu, ktorý je už aj tak výborný, tento syrový cesnakový naan povyšuje obyčajný naan na vyššiu úroveň. Najprv sa natrie roztopeným cesnakovým maslom a potom sa posype rozdrobeným syrom čedar. Keď sú naany horúce, syr sa roztopí a dotvorí dokonalosť chutí tohto naan chleba.

Suroviny na syrový naan chlieb s cesnakom

  • 1 lyžička cukru
  • 1/2 šálky teplej vody
  • 2 a 1/4 lyžičky sušeného droždia
  • 2 a 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/2 šálky obyčajného jogurtu
  • 1 lyžica oleja
  • trochu oleja (na vymastenie panvice)
  • 4 lyžice rozpusteného osoleného masla
  • 4 strúčiky cesnaku (jemne roztlačené)
  • 1 šálka rozdrobeného syra čedar
  • 2 lyžice nasekaného koriandra

Postup na syrový naan chlieb s cesnakom

  1. V malej miske zmiešajte cukor, teplú vodu a droždie. Dobre premiešajte, aby sa spojili. Kvasnice by mali byť aktivované, keď sa spenia, približne 10 minút.
  2. Nasypte múku na rovnú plochu a do stredu urobte jamku.
  3. Pridajte zmes droždia, jogurt a olej a mieste cesto, kým povrch nebude hladký a lesklý, približne 10 minút.
  4. Cesto prikryte vlhkou utierkou a nechajte ho kysnúť na teplom mieste (napríklad: pri sporáku alebo v teplej rúre). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
  5. Cesto rozdeľte na 8 rovnakých častí. Pomocou valčeka vyvaľkajte cesto do tvaru kruhov.
  6. Rozohrejte panvicu a povrch zľahka potrite trochou oleja, aby sa cesto neprilepilo na panvicu.
  7. Cesto položte na panvicu. Keď sa nafúkne a objavia sa bublinky a spálené miesta, obráťte ho a opečte z druhej strany.
  8. Opakujte, kým nie sú všetky naany hotové.
  9. Vymiešajte rozpustené maslo (na chvíľu ho zohrejte v mikrovlnnej rúre) a pridajte cesnak. Dobre premiešajte.
  10. Potrite naan cesnakovým maslom a na každý naan nasypte trochu syra.
  11. Ozdobte nasekaným koriandrom a ihneď podávajte.

TIP: Tento domáci naan je veľmi jednoduchý na prípravu. Môžete ho podávať ako predjedlo alebo prílohu k indickému jedlu.

Syr možno nastrúhať navrch alebo ho zapracovať do cesta pri príprave naanu.

Tipy k príprave dokonalého indického chleba

Aby sa droždie správne aktivovalo, musí mať zmes vody a medu teplotu približne 40 °C. Táto teplota by mala byť teplá, ale nie horúca na dotyk. Možno použiť teplomer na kontrolu vody. Príliš horúca voda by kvasinky zabila, príliš studená by zase kvasinkám neumožnilo aktiváciu.

Ak kvasnice v prvých krokoch receptu nepenia, môže ísť o zlú šaržu alebo o kvasnice, ktorým vypršala platnosť. Dbajte na to, aby bolo droždie čerstvé.

Nevadí, ak cesto nie je rozdelené na rovnako veľké kusy. Stačí ich rozvaľkať na približne rovnakú hrúbku. Pridajte cesnakové maslo a už nikdy nebude naany pripravovať bez neho.

Čerstvý koriander alebo petržlen sú tradičné bylinky, ktoré sa často používajú v naane. Môžete experimentovať aj s inými čerstvými alebo sušenými bylinkami, ktoré sa vám zdajú dobré.

Do cesta pridajte hrsť strúhaného syra čedar alebo naany posypte tesne pred podávaním nastrúhaným parmezánom.

Príprava naanu je zábavná, pretože zakaždým ho môžete pripraviť inak. Ak si ho raz obľúbite stane sa vo vašej kuchyni univerzálnou prílohou ku každému jedlu.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang