Hlavné jedláRecepty

Kuracie mäso s čili po sečuánsky – recept

Chutné ázijské jedlo, ktoré pripravíte za 10 minút. Toto pikantné sečuánske kuracie mäso z panvice nie je pre slabé povahy, keďže je pripravené zo sečuánskej papriky, ktorá je veľmi pálivá. Ak to však máte radi horúce, toto vám bude chutiť!

Sečuánske kurča, známe aj ako laziji, je krásne korenené kuracie jedlo z panvice, ktoré je charakteristické použitím sečuánskeho korenia a množstva sušených červených papričiek.

Pochádza z mesta Chongqing v juhozápadnej Číne a je to veľmi obľúbené jedlo. Kuracie mäso sa často vypráža a množstvo sušených čili papričiek v jedle zvykne výrazne prevyšovať množstvo kuracieho mäsa.

Recept na kuracie po sečuánsky

Pikantné sečuánske kuracie mäso pripravené so sečuánskou paprikou, ktorá je pálivá. Toto pikantné sačuánske smažené jedlo je rýchle a jednoduché na prípravu. Môžete si ho pripraviť štipľavé alebo jemné, ako vám to vyhovuje.

Ingrediencie na kuracie po sečuánsky

  • 6-8 kuracích stehien, vykostených, zbavených kože, nakrájaných na kúsky
  • 1 vrchovatá lyžička mletého čínskeho korenia
  • 2 lyžice kukuričnej múky
  • 2 lyžice arašidového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku, rozdrvené, olúpané a nadrobno nasekané
  • kus čerstvého koreňa zázvoru, olúpaný a nadrobno nasekaný
  • 1 kajenská paprika, zbavená jadierok a nadrobno nasekaná
  • 1 lyžica ryžového vína
  • 3 hrste sušených celých sečuánskych červených papričiek
  • 1 štipka mletého opečeného sečuánskeho korenia
  • 2 veľké štipky soli
  • 2 veľké štipky mletého bieleho korenia
  • 4 jarné cibuľky nakrájané na 7 cm kúsky
  • kúsky citróna a limetky na ozdobu

Postup na kuracie po sečuánsky

  1. Kuracie mäso obalíme v korení. Potom ho poprášte kukuričnou múkou.
  2. Rozpáľte wok na vysokej teplote, pridajte arašidový olej, rýchlo orestujte cesnak, zázvor, čili a potom pridajte kúsky kurčaťa.
  3. Wok podlejeme ryžovým vínom a za stáleho miešania varíme, kým mäso nezmení farbu na nepriehľadnú.
  4. Pokračujeme vo vyprážaní kurčaťa nasucho a pridáme čili papričky a jarnú cibuľku, prikryjeme wok pokrievkou a varíme na strednom ohni 4-5 minút, pričom čili papričky s kurčaťom prehadzujeme a opekáme, kým sa do kurčaťa nedostane štipľavosť čili papričiek.
  5. Kuracie mäso ďalej ochuťíme korením, soľou a mletým bielym korením podľa chuti. Podávame s plátkami citróna a limetky.
  6. Ako prílohu môžeme podávať ryžu alebo ho primiešať k bohatému nachos pre chlapov.
kuracie stehná
Pikantná sečuánska omáčka rozhodne zaujme.

Suroviny na kuracie po sečuánsky – tipy a triky

Základom dobre pripraveného sečuánskeho jedla je správna kombinácia surovín, kontrastov a textúr. Výber mäsa, zeleniny a korenín má zásadný vplyv na celkový zážitok z jedla.

Kuracie mäso

Ideálnou voľbou sú vykostené kuracie stehná – marinovaním zostávajú šťavnaté, majú bohatšiu chuť a pri restovaní sa krásne skaramelizujú. Kto uprednostňuje jemnejšiu štruktúru, môže siahnuť po kuracích prsiach. V prípade experimentovania je možné použiť aj hovädzie plátky, bravčovinu, krevety alebo marinované tofu.

TIP: Mäso nakrájať na tenké pásiky a pred restovaním obaliť v zemiakovom škrobe – vytvorí sa tenká chrumkavá vrstva, ktorá výborne drží omáčku.


Sečuánske korenie

Kľúčová zložka tohto jedla – sečuánske korenie – nie je klasické korenie, no aromatické bobule s mierne pichľavým účinkom. V ústach vyvolávajú jemné brnenie a znecitlivenie, ktoré trvá len krátko. Po rozomletí uvoľňujú kvetinovo-citrusovú vôňu a výborne dopĺňajú pálivé zložky.

Dostupné sú červené a zelené varianty. Červené bobule ponúkajú komplexnejšiu, zemitejšiu arómu. Zelené majú čistejší, sviežejší otupujúci efekt. V receptoch ich možno kombinovať pre bohatšiu chuťovú paletu.

TIP: Sečuánske korenie vždy jemne opražiť na suchej panvici pred mletím – tým sa aktivujú esenciálne oleje a prehĺbi vôňa.


Zelenina

Do panvice sa hodí prakticky každá zelenina určená na rýchlu tepelnú úpravu. Osvedčenou kombináciou je červená paprika a cibuľa, no výborné sú aj brokolica, špargľa, bambusové výhonky, cukrový hrášok, huby či mrkva nakrájaná na tenké prúžky.

TIP: Zeleninu krájať rovnomerne a na tenké pásiky – zaručí sa tým rýchla príprava a rovnaký stupeň prepečenia.


Prílohy a ozdoby

Jedlo je možné podávať bez prílohy, no v kombinácii s dusenou jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami ešte viac vynikne intenzívna chuť omáčky. Vhodné sú aj opečené udon alebo vaječné rezance.

Na záver možno pridať sezamové semienka, zelenú cibuľku nakrájanú na šikmé kolieska, čerstvý koriander alebo čili vločky pre extra štipľavosť.

TIP: Pokrm získa výnimočný záver kvapkou sezamového oleja alebo niekoľkými kvapkami čínskeho čierneho octu pred servírovaním.

Spojenie kuracieho mäsa a pikantných sečuánskych papričiek je neodolateľná.

Sečuánska omáčka

Hodí sa na prípravu kuracieho po sečuánsky, ale s jej pomocou môžete pripraviť aj výborné hovädzie či bravčové mäso, taktiež ňou ochutíte ryby alebo plody mora, napríklad krevety, no aj tofu alebo tempeh.

Omáčka sa vyšľahá z nasledujúcich surovín:

  • Kurací vývar
  • Sójová omáčka
  • Čili pasta
  • Ryžový ocot
  • Kukuričný škrob
  • Hnedý cukor
  • Vločky červenej papriky

Omáčku pridáme až na konci, aby sa vytvorila hustá omáčka, ktorá pokryje mäso a zeleninu.

Ako chutí kuracie sečuánske mäso?

Sečuánska kuchyňa je zvyčajne veľmi pikantná a aromatická. Kuracie po sečuánsky je typ čínskeho jedla, ktorý obsahuje veľa cesnaku a čili papričiek. Zo Sečuánu pochádzajú aj jedlá Kung Pao, Hot & Sour a Mapo.

Čo sa ešte dá pripraviť po sečuánsky?

Keďže sa sečuánsky štýl neobmedzuje len na kuracie mäso, so základom omáčky v tomto recepte môžete vyskúšať naozaj čokoľvek:

  • Hovädzie mäso
  • Krevety
  • Bravčové mäso
  • Mäsové guľky
  • Brokolica (alebo iná zeleninová zmes)
  • Rezance
  • Tofu

Nižšie sa nachádza recept na výborné hovädzie po sečuánsky. Ak chcel niekto vyskúšať hovädzie mäso na sečuánsky spôsob, čaká ho zážitok. Toto sečuánske hovädzie mäso je veľmi jemné, šťavnaté a zaliate úžasnou domácou sečuánskou omáčkou.

Najlepšou časťou tohto jedla je omáčka. Je to dokonalá kombinácia sladkej a pikantnej chuti.

Aj hovädzie mäso na sečuánsky spôsob chutí výborne.

Recept na hovädzie po sečuánsky

V tomto recepte sa nakrájaný steak opečie na rozpálenej panvici a potom sa obalí v sečuánskej omáčke. Tento pokrm z hovädzieho mäsa na jednej panvici má nízky obsah sacharidov a je ideálny na rýchle a jednoduché sýte rodinné jedlo.

Tento recept sme odľahčili tým, že sa hovädzie mäso nesmaží. Namiesto toho sa opečie na troche oleja na naozaj vysokej teplote. Táto rýchla príprava pomáha udržať hovädzie mäso mäkké a na povrchu sa pekne skaramelizuje.

Prečo je tento recept na hovädzie po sečuánsky taký dobrý?

  • Je nabitý chuťou: obsahuje viac ako 8 rôznych korenín, byliniek a omáčok.
  • Dá sa pripraviť rýchlo: Stačí 15 minút prípravy a 15 minút varenia.
  • Používa sa jedna panvica: Menej neporiadku na neskoršie upratovanie.
  • Má nízky obsah sacharidov: len 14 g čistých sacharidov na porciu. Ak si dávate pozor na sacharidy, podávajte ho na karfiolovej ryži.

Ingrediencie na hovädzie po sečuánsky

Hovädzie mäso a marináda:

  • 2 lyžice oleja, rozdelené
  • 1 stredne veľká červená paprika, nakrájaná na tenké plátky
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička cesnaku, mletého
  • zelená cibuľka na ozdobu, voliteľné
  • sezamové semienka na ozdobu, voliteľné
  • 0,5 kg hovädzieho steaku, nakrájaného na tenké plátky
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 2 lyžice mirinu
  • 1 lyžica sójovej omáčky

Omáčka:

  • 3 lyžice sójovej omáčky
  • 1/2 lyžičky čili oleja
  • 1 lyžica vody
  • 1/2 lyžičky sezamového oleja
  • 1 lyžica ryžového octu
  • 1 lyžica hoisinu
  • 1 lyžica svetlého hnedého cukru

Postup na hovädzie mäso po sečuánsky

  1. Steak a prísady na marinádu vložíme do veľkej misy. Premiešame a necháme hovädzie mäso marinovať 15 minút alebo kým si pripravíme prísady na omáčku.
  2. Medzitým v malej miske zmiešame prísady na omáčku, odložíme bokom.
  3. Rozohrejeme 1 polievkovú lyžicu oleja vo veľkej panvici na stredne silnom ohni.
  4. Pridáme hovädzie mäso (marinádu zlikvidujte). Hovädzie mäso opečieme z oboch strán na 2 až 3 miestach. Len dovtedy, kým hovädzie mäso zvonka nezhnedne. Vyberieme ho z panvice a odložíme bokom.
  5. Do panvice pridáme zvyšnú lyžicu oleja. Pridáme papriku, zázvor a cesnak a restujeme 3-4 minúty alebo kým paprika nezmäkne.
  6. Hovädzie mäso spolu s omáčkou pridáme späť do panvice. Dusíme 1-2 minúty alebo kým omáčka nezhustne.
  7. Okamžite podávame so zelenou cibuľkou a sezamovými semienkami na ozdobu.

TIP: Pre zmenu skúsime aj tieto hovädzie kúsky s ananásom.

Poďme si spolu pripraviť ešte jeden recept zo Sečuánu, tentokrát s krevetami.

Sečuánska omáčka má široké využitie – skvelo chutí aj s krevetami.

Čakankové listy so sečuánskymi krevetami – recept

Pikantné stretnutie so zdravými krevetami a vodnými gaštanmi. Toto chrumkavé predjedlo v čínskom štýle sa dá použiť buď na večierky, alebo ako ľahké občerstvenie či jedlo. Je vhodné aj keď dodržiavame zásady delenej stravy.

Ingrediencie na čakankové listy so sečuánskymi krevetami

  • 250 g malých kreviet olúpaných, nasekaných
  • 1 šálka nasekaných vodných gaštanov
  • 1 hlávka čakanky rozdelená na kúsky
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 2 lyžičky omáčky sriracha
  • 1 lyžička omáčky hoisin
  • 1/2 lyžičky strúhaného koreňa zázvoru
  • 1/2 lyžičky opečeného sezamového oleja
  • extra sriracha a nasekaný koriander na ozdobu voliteľné

Postup na čakankové listy so sečuánskymi krevetami

  1. Krevety a vodné gaštany nakrájame a čakanku rozdelíme na listy.
  2. Omáčku zmiešame v malej miske.
  3. Vodné gaštany zohrejeme na nepriľnavej panvici s nepriľnavým sprejom a pridáme krevety, miešame, kým sa neuvaria a nezmatnejú.
  4. Vmiešame omáčku a prehrejeme.
  5. Kúsky čakanky naplníme krevetovou zmesou, ozdobíme a podávame.

Podobne si pripravíme aj ďalšie ázijské šalátové wrapy.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang