PečivoRecepty

Recept na mini burgre v lístkovom ceste

Mini burgre v lístkovom ceste predstavujú originálnu a chutnú alternatívu ku klasickým hamburgerom. Vďaka ich menšej veľkosti sú vhodné ako slané jednohubky na oslavy, párty alebo ako snack na bežný deň. Kombinácia chrumkavého lístkového cesta, šťavnatého mäsového základu a syra je neodolateľná pre deti aj dospelých.


Obsah článku


Ako pripraviť mini burgre z lístkového cesta?

Recept na mini burgre sa hodí vždy, keď sa očakáva návšteva alebo sa pripravuje párty. Je to vďačné pohostenie pre kamarátov či kolegov, originálne jednohubky však ocenia aj deti.

Ingrediencie

  • 225 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 lyžičky kečupu
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja
  • hladká múka na posypanie
  • 1 list lístkového cesta
  • 60 g rozdrveného čedaru
  • 1 veľké vajce rozšľahané s 1 lyžičkou vody

Postup

  1. Predhriať rúru na 200 °C. Vyložiť plech s okrajmi mastným papierom a odložiť ho bokom.
  2. Vo veľkej mise zmiešať hovädzie mäso, kečup, horčicu, soľ a korenie. Zo zmesi vytvarovať 8 rovnako veľkých placiek. Vo veľkej ťažkej panvici na stredne silnom ohni opekať placky 1 až 2 minúty.
  3. Na ľahko pomúčenej ploche rozvaľkať cesto, ktoré sa pozdĺžne rozreže na 4 rovnaké pásy a potom sa pásy priečne rozrežú na polovicu. Na každý pás sa položí 1 placka mäsa a navrch syr.
  4. Cesto sa preloží okolo hamburgerov a okraje treba zovrieť, aby sa uzavreli. Vytvarujú sa tak, aby sa zmestili okolo placiek. Vrch pečiva sa potrie vaječnou zmesou.
  5. Mini hamburgery položiť na pripravený plech. Pečenie trvá 12 až 15 minút alebo kým sa nenafúknu a sa neopečú do zlatista. Pred podávaním nechať 5 minút postáť.

Mini burgre v lístkovom ceste sa podávajú teplé, ideálne čerstvo upečené. Výborne sa hodia k rôznym dipom – cesnakový dresing, barbecue omáčka, kyslá smotana s bylinkami alebo pikantný paradajkový čatní. Vďaka ich praktickej veľkosti sa dajú ľahko konzumovať rukami bez príboru, vďaka čomu sú ideálnym občerstvením pre väčší počet hostí.

Orientačné nutričné hodnoty

Na základe uvedených surovín a množstiev sa dajú orientačné nutričné hodnoty pre celé množstvo mini burgrov v lístkovom ceste vypočítať nasledovne (8 kusov).

Orientačné nutričné hodnoty (celková dávka/8 kusov)

ZložkaMnožstvoEnergia (kcal)Bielkoviny (g)Tuky (g)Sacharidy (g)
Hovädzie mäso (225 g)225 g~520 kcal~47 g~36 g0 g
Kečup (2 lyžičky)cca 20 g~25 kcal0 g0 g~6 g
Horčica (2 lyžičky)cca 10 g~10 kcal0.5 g0.5 g~1 g
Olivový olej (1 lyžička)5 ml~40 kcal0 g~4,5 g0 g
Lístkové cesto (1 plát, cca 275 g)275 g~1050 kcal~18 g~70 g~85 g
Čedar (60 g)60 g~240 kcal~15 g~20 g~1 g
Vajce (1 ks)1 ks~70 kcal~6 g~5 g~1 g

Variácie receptu na mini burgre z lístkového cesta

Mini burgre v lístkovom ceste sa dajú ľahko prispôsobiť a upraviť. Základná verzia s hovädzím mäsom môže byť nahradená inými druhmi plniek, ktoré dodajú burgrom iné chute.

Náhrada hovädzieho mäsa

Namiesto hovädzieho mäsa sa môže použiť mleté kuracie alebo bravčové mäso. Kuracie mäso vytvorí ľahšiu a menej tučnú verziu, ktorá je vhodná najmä pre deti alebo tých, ktorí uprednostňujú jemnejšiu chuť. Bravčové mäso zas dodá burgrom výraznejšiu a šťavnatejšiu chuť, najmä ak sa zmieša s cibuľou a bylinkami.

Vegetariánska alternatíva

Pre vegetariánsku verziu možno mleté mäso nahradiť zmesou na báze strukovín, napríklad rozmixovanými červenými fazuľami, cícerom alebo šošovicou. K tejto zmesi sa môžu pridať ovsené vločky, vajce a koreniny, aby sa vytvorila konzistencia vhodná na tvarovanie placiek. Takéto plnky sú výživné a bohaté na rastlinné bielkoviny.

Zelenina

Do vnútra burgrov sa môžu pridať ďalšie ingrediencie, ktoré zvýraznia chuť a textúru. Obľúbenou voľbou je tenký plátok kyslej uhorky, ktorý dodá sviežosť a jemnú kyslosť. Restovaná paprika alebo karamelizovaná cibuľa prinesú sladkastý tón, ktorý výborne kontrastuje s korenenou mäsovou náplňou.

Obmena cesta

Lístkové cesto možno nahradiť inými druhmi cesta podľa preferencií a dostupnosti. Domáce kysnuté cesto vytvorí nadýchanejšiu a mäkšiu štruktúru, podobnú žemliam. Maslové cesto zase zabezpečí bohatšiu a intenzívnejšiu chuť, ktorá sa výborne hodí k syrovým plnkám. Pri použití týchto typov cesta sa odporúča predĺžiť čas kysnutia alebo mierne upraviť čas pečenia.

Posýpka

Na záver možno mini burgre ozvláštniť aj rôznym posýpkami na cesto. Namiesto klasického sezamu sa môžu použiť mak, čierna rasca alebo strúhaný syr, ktorý sa počas pečenia zapečie do chrumkavej vrstvy.

Takéto variácie umožňujú vytvárať nové a originálne verzie mini burgrov pri zachovaní základného konceptu – kombinácie plnky a cesta v malom, praktickom formáte.

Namiesto klasického sezamu sa môžu použiť mak, čierna rasca alebo strúhaný syr, ktorý sa počas pečenia zapečie do chrumkavej vrstvy.

Recept na mini burgre z klasického kysnutého cesta

Mini burgre z klasického kysnutého cesta predstavujú chutnú domácu alternatívu ku kupovaným burgrom či objednávkam na Bistro SK. Mäkučké žemle s lesklým povrchom, šťavnaté mäsové placky a perfektné dochutenie vytvárajú jedlo, ktoré je vhodné ako hlavný chod aj ako občerstvenie na oslavu.

Ingrediencie (na cca 10 – 12 mini burgrov)

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
  • 1 lyžica cukru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 150 ml mlieka (vlažného)
  • 40 ml oleja
  • 1 vajce (do cesta)
  • 1 vajce na potretie
  • sezam alebo mak na posypanie

Na plnku:

  • 300 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 malá cibuľa (najemno nasekaná)
  • 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
  • soľ, čierne korenie, horčica podľa chuti
  • plátky syra (napr. čedar, eidam)
  • kyslá uhorka, listový šalát, paradajka (voliteľné)

Postup

  1. Príprava kysnutého cesta: Vo vlažnom mlieku sa rozpustí cukor a droždie a nechá sa 10 minút aktivovať. Do misy sa preoseje múka, pridá sa soľ, vajce, olej a kvások. Všetko sa spracuje na hladké, pružné cesto, ktoré sa prikryje utierkou a nechá kysnúť na teplom mieste 45 – 60 minút, kým zdvojnásobí objem.
  2. Tvarovanie mini žemličiek: Nakysnuté cesto sa rozdelí na 10 až 12 malých kúskov. Z každého sa vytvaruje guľka, ktorá sa položí na plech vystlaný papierom na pečenie. Žemličky sa jemne sploštia a nechajú ešte 10 – 15 minút podkysnúť. Povrch sa potrie rozšľahaným vajíčkom a posype sezamom alebo makom. Pečú sa v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 – 18 minút dozlatista.
  3. Príprava mäsa a zostavenie burgrov: Z mletého mäsa, cibule, cesnaku a korenín sa vytvarujú malé placky, ktoré sa opečú na panvici z oboch strán dozlatista. Každú placku možno v poslednej fáze pečenia doplniť plátkom syra, aby sa mierne roztopil. Upečené žemle sa po vychladnutí rozrežú a naplnia plackou, syrom a podľa chuti doplnkami ako sú šalát, kyslá uhorka či paradajka.

Mini burgre sa môžu podávať samostatne alebo s hranolkami, zeleninovým šalátom či domácou tatárskou omáčkou. Pre efektnú prezentáciu sa odporúča každú porciu spojiť špajľou alebo ozdobnou napichovacou ihlou. Môžu sa tiež pripraviť vopred a krátko pred podávaním ohriať v rúre.

Mini burgre sa môžu podávať samostatne alebo s hranolkami, zeleninovým šalátom či domácou tatárskou omáčkou.

Tipy na finger food na oslavy

Tu je výber tipov na obľúbené finger food, ktoré sa výborne hodia na párty, oslavy alebo ako neformálne občerstvenie pri spoločných stretnutiach. Sú malé, praktické a chutné, často pripravené vopred a podávané bez potreby príboru.

1. Špízy na jedno sústo

  • Kombinácie:
    • cherry paradajka + mozzarella + bazalka (caprese)
    • syr + hrozno
    • grilované kuracie kúsky + paprika + uhorka
    • prosciutto + melón
  • Špízy možno napichnúť na špáradlá alebo ozdobné ihly.

2. Mini tortilly a wrapy

  • Tortilly sa naplnia krémovým syrom, zeleninou, šunkou či kuracím mäsom, zrolujú a nakrájajú na kolieska.
  • Príklady:
    • losos + krémový syr + rukola
    • kuracie mäso + avokádo + paprika
    • hummus + mrkva + špenát

3. Slané košíčky z lístkového alebo krehkého cesta

  • Cesto sa pečie vo forme na muffiny, plní sa slanými zmesami:
    • špenát + feta
    • vajíčko + slanina + syr (mini quiche)
    • tuniak + kukurica + majonéza

4. Mini pizze a pizza slimáky

  • Lístkové alebo pizza cesto sa rozvaľká, naplní obľúbenými surovinami, zroluje a nakrája na kolieska alebo vykrojí malé kruhy.
  • Náplne: šunka, syr, paradajková omáčka, olivy, saláma.

5. Mini sendviče a toastové trojuholníčky

  • Plátkový toastový chlieb sa plní a následne rozreže na malé kúsky.
  • Tipy na plnky:
    • vajíčková nátierka + pažítka
    • šunka + syr + uhorka
    • tuniaková nátierka + kukurica

6. Slané syrové guličky

  • Zmes syra, masla, orechov a korenín sa vytvaruje do malých guliek, ktoré sa môžu obaľovať v pažítke, sezame alebo v strúhanom syre.

7. Mini šatôčky alebo taštičky

  • Lístkové cesto sa naplní slanou plnkou a zapečie.
  • Obľúbené náplne: bryndza s pažítkou, oštiepok a slanina, tuniak s paradajkou.

8. Pečené zemiakové jednohubky

  • Malé zemiaky sa upečú v šupke, rozrežú napoly a naplnia napríklad smotanovým dresingom, syrom, opečenou slaninkou a pažítkou.

9. Guľky z falafelu alebo mletého mäsa

  • Malé pečené alebo vyprážané guľky sa servírujú so studeným dipom (napr. jogurtovo-cesnakový, tahini, barbecue).

10. Zeleninové tyčinky s dipmi

  • Mrkva, zeler, paprika a uhorka sa nakrájajú na tenké pásiky a podávajú s rôznymi dipmi (hummus, jogurt, cesnakový krém, avokádový dip).

Mini burgre, či už pripravené z lístkového alebo klasického kysnutého cesta, predstavujú ideálne spojenie chuti a praktickosti. Či už ide o rodinné posedenie, detskú oslavu alebo večerné pohostenie pre hostí, mini burgre a finger food ako plnené tortilly sa vždy postarajú o príjemné prekvapenie a dobrú náladu pri stole.

Kategorie:

Pečivo | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang