Pečivo

Arabský chlieb – recept

arabsky-chlieb-2

Arabský chlieb, známy aj ako pita chlieb alebo khobz, je základom blízkovýchodnej a stredomorskej kuchyne. Tento plochý chlieb je obľúbený pre svoju všestrannosť, mäkkú štruktúru a možnosť použitia v rôznych jedlách.

Arabský chlieb je druh plochého chleba, ktorý je obľúbený v mnohých krajinách Blízkeho východu. Vyrába sa z múky, vody a droždia a často sa pečie v tradičnej peci. Arabský chlieb je všestranná surovina, ktorá sa môže použiť na prípravu sendvičov, ako príloha alebo dokonca ako cesto na pizzu.

Často sa podáva aj s dipmi alebo nátierkami, ako je napríklad hummus. Tento druh chleba je vynikajúcim zdrojom komplexných sacharidov a má jedinečnú, lahodnú chuť, vďaka ktorej je skvelým doplnkom každého jedla.

Ingrediencie na arabský chlieb

  • 1 lyžica droždia
  • 1 lyžica cukru
  • 3 poháre vlažnej vody
  • 1 kg hladkej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 2 lyžice olivového oleja

Postup na arabský chlieb

  1. Z droždia, cukru a vlažnej vody pripravte kvások, ktorý musí dobre vykysnúť.
  2. Múku preosejte a nechajte jemne ohriať v rúre, potom osoľte a zmiešajte s kváskom.
  3. Postupne pridávajte vodu a olej a mieste.
  4. Vypracované cesto je tuhé a nelepí sa. Rozdeľte ho na 20 dielov, tieto rozvaľkajte na placky o priemere 15 až 20 cm.
  5. Placky chvíľu nechajte odpočívať a potom chlieb pečte podľa potreby, plech odspodu potrite olejom.

Podávajte k polievkám, cestovinovým šalátom alebo k mäsu.

Z histórie arabského chleba

Presný pôvod arabského chleba nie je známy, ale predpokladá sa, že vznikol na Blízkom východe pred viac ako 4 000 rokmi. Odvtedy je tento chlieb v tomto regióne základom a jeho popularita sa rozšírila aj do iných častí sveta.

Tradičná príprava arabského chleba

Arabský chlieb sa tradične pripravuje zmiešaním múky, vody, soli a droždia, aby sa vytvorilo cesto. Cesto sa potom nechá niekoľko hodín kysnúť a potom sa rozdelí na malé guľky, ktoré sa sploštia a upečú v horúcej peci.

Plochý chlieb obľúbený pre svoju všestrannosť, mäkkú štruktúru a možnosť použitia

Varianty arabského chleba

Hoci sa tradičný arabský chlieb vyrába z jednoduchých ingrediencií, v rôznych regiónoch Blízkeho východu a Stredomoria existuje mnoho jeho variácií.

Niektoré verzie chleba sa napríklad vyrábajú z celozrnnej múky alebo s pridaním byliniek či korenia na dochutenie. Ak hľadáte diétnejšiu verziu bez kysnutia, vyskúšajte recept na domáce tortilly.

Zdravotné výhody arabského chleba

Arabský chlieb má nízky obsah tuku a vysoký obsah sacharidov, takže je skvelým zdrojom energie. Je tiež dobrým zdrojom bielkovín a obsahuje dôležité vitamíny a minerály, ako napríklad vitamín B a železo.

Je však dôležité poznamenať, že niektoré varianty arabského chleba môžu byť kalorickejšie a môžu obsahovať pridané cukry alebo tuky.

Použitie arabského chleba

Arabský chlieb sa používa do rôznych jedál vrátane falafelu, shawarmy a k hummusu. Často sa podáva ako príloha k jedlám alebo sa používa na balenie mäsa a zeleniny.

Môže sa tiež nakrájať na malé kúsky a použiť na namáčanie do dipov a nátierok, ako sú baba ghanoush, baklažánová nátierka alebo tzatziki. Servírovať ho možno aj k praženici s hubami alebo hrachovej polievke.

Recept na falafel

Chrumkavý tradičný falafel je obľúbené jedlo z Blízkeho východu a na celom svete sa konzumuje už po stáročia. Pripravuje sa z mletej cícerovej alebo fava fazule, ktorá sa formuje do malých guľôčok alebo placiek a smaží sa do chrumkava. Je to chutné vegetariánske a vegánske jedlo.

Falafel sa často podáva v chlebe pita so šalátom, paradajkami, uhorkou a rôznymi omáčkami, ako je tahini, hummus alebo tzatziki. Bežne sa podáva aj ako predjedlo alebo občerstvenie, často spolu s nakladanou zeleninou.

Falafel sa často podáva v chlebe pita

Ingrediencie na falafel

  • 2 šálky sušeného cíceru
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 4 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • 1/4 šálky nasekaného čerstvého koriandra
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1 lyžička mletého koriandra
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Rastlinný olej na vyprážanie

Postup na falafel

  1. Cícer namočte na noc do veľkej misy s vodou. Sceďte a dobre prepláchnite.
  2. V kuchynskom robote rozmixujte cícer, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, koriander, rascu, koriander, prášok do pečiva, soľ a korenie, kým nevznikne hrubá pasta. Možno budete musieť občas zastaviť a oškrabať steny misy.
  3. Zmes preložte do misky, prikryte a nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu alebo až 24 hodín, aby sa chute spojili.
  4. Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte rastlinný olej na 190 °C.
  5. Pomocou malej naberačky alebo lyžice vytvarujte z cícerovej zmesi malé guľôčky alebo placky.
  6. Falafel opatrne hádžte do horúceho oleja a smažte ho zo všetkých strán dozlatista, približne 3-4 minúty.
  7. Pomocou dierkovanej lyžice vyberte falafel z oleja a nechajte ho odkvapkať na tanieri vyloženom papierovou utierkou.
  8. Falafel podávajte s horúcim pita chlebom, humusom, tahini omáčkou alebo obľúbenou prílohou.

Vychutnajte si čerstvo vyprážaný falafel. Je ideálnym vegetariánskym či vegánskym jedlo alebo ako chutné a zdravé občerstvenie. Pre zmenu môžete skúsiť aj iné vegánske recepty – napríklad cícerové placky alebo šošovicové placky.

Recept na shawarmy

Shawarma je jedlo Blízkeho východu, pozostávajúce z marinovaného mäsa, ktoré sa pomaly pečie na vertikálnom rožni a následne sa podáva v pite alebo spolu so zeleninou, omáčkou a ďalšími prílohami.
Shawarma je chutné a sýte jedlo, ktoré je zároveň pomerne zdravé.

Mäso je dobrým zdrojom bielkovín, zatiaľ čo zelenina a prílohy dodávajú vlákninu a ďalšie dôležité živiny. Je však dôležité poznamenať, že niektoré druhy shawarmy môžu obsahovať veľa tuku a kalórií v závislosti od druhu použitého mäsa a príloh.

Ingrediencie na shawarmy

  • 1/2 kg vykostených kuracích pŕs bez kože
  • 1/2 šálky obyčajného gréckeho jogurtu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica mletého cesnaku
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 lyžica papriky
  • 1/2 lyžičky mletej kurkumy
  • 1/4 lyžičky mletej škorice
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti
  • 4 kolieska pita chleba
  • Drvený šalát, nakrájané paradajky, plátky cibule a petržlenová vňať na podávanie
  • Omáčka Tzatziki alebo humus na podávanie (nepovinné)

Postup na shawarmy

  1. V miske zmiešajte grécky jogurt, olivový olej, mletý cesnak, mletú rascu, papriku, mletú kurkumu, mletú škoricu, soľ a čierne korenie.
  2. Kuracie prsia nakrájajte na tenké prúžky, pridajte ich do misky a rovnomerne ich obalte marinádou.
  3. Misku prikryte plastovou fóliou a uložte do chladničky aspoň na 1 hodinu alebo až na 24 hodín, aby sa chute rozvinuli.
  4. Rozpáľte veľkú panvicu na stredne silnom ohni. Na panvicu pridajte marinované kurča a za občasného miešania varte 8-10 minút alebo kým kurča nie je prepečené a mierne zhnednuté.
  5. Kým sa kurča varí, zohrejte kolieska pita chleba v hriankovači alebo v rúre, kým nie sú ľahko opečené a teplé.
  6. Shawarmu zostavíte tak, že na tanier položíte teplý pita chlieb a naň bohato poukladáte uvarené kuracie prúžky.
  7. Na kuracie mäso pridajte rozdrobený šalát, nakrájané paradajky, nakrájanú cibuľu a petržlenovú vňať.
  8. V prípade potreby pokvapkajte omáčkou tzatziki alebo hummusom.
  9. Zrolujte pita chlieb a ihneď podávajte.

Vychutnajte si domácu kuraciu shawarmu! Toto lahodné a chutné jedlo je ideálne na rýchly a sýty pokrm kedykoľvek počas dňa.

Recept na hummus

Hummus je blízkovýchodný dip alebo nátierka, ktorá sa vyrába z uvareného a roztlačeného cíceru, tahini (pasta z mletých sezamových semienok), olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku a soli. Je to základná potravina v kuchyni Blízkeho východu a je obľúbená po celom svete.

Hummus sa dá pripraviť rôznymi spôsobmi, pričom sa používajú rôzne variácie a prísady v závislosti od osobných preferencií a regionálnych rozdielov. Medzi obľúbené varianty patrí hummus z pečenej červenej papriky, avokádový hummus a hummus z červenej repy.

Hummus je blízkovýchodný dip alebo nátierka, ktorej hlavnou zložkou je cícer

Ingrediencie na hummus

  • 1 plechovka cíceru, scedená a prepláchnutá
  • 1/4 šálky tahini
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2-3 lyžice vody

Postup na hummus

  1. V kuchynskom robote zmiešajte cícer, tahini, olivový olej, citrónovú šťavu, cesnak, rascu a soľ.
  2. Mixujte, kým zmes nie je nahrubo nasekaná.
  3. Do zmesi pridajte 2-3 lyžice vody a opäť spracujte, kým hummus nebude hladký a krémový.
  4. Ochutnajte a podľa potreby upravte korenie. Podľa chuti pridajte viac soli, citrónovej šťavy alebo rasce.
  5. Hummus preložte do servírovacej misy a ozdobte kvapkou olivového oleja, trochou cíceru alebo lístkami petržlenovej vňate.

Hummus podávajte s pita chlebom, zeleninou alebo krekrami.

Najlepší recept na tzatziki na záver

Tzatziki je tradičný grécky dip alebo omáčka, ktorá sa vyrába z cedeného jogurtu, uhoriek, cesnaku, olivového oleja a čerstvých byliniek, ako je kôpor, mäta alebo petržlenová vňať. Je to osviežujúci a pikantný doplnok, ktorý sa často podáva s grilovaným mäsom, napríklad jahňacinou, pita chlebom alebo ako príloha k jedlám, ktoré majú pôvod v Grécku.

Tzatziki sa stali celosvetovo obľúbenými a používajú sa ako dip alebo nátierka na sendviče, šaláty, a dokonca aj ako posýpka na pečené zemiaky alebo grilovanú zeleninu. Varianty tzatziki nájdete aj v iných krajinách, napríklad v Turecku, kde sú známe pod názvom cacik, alebo na Blízkom východe, kde sa nazývajú labneh bil khiar.

Tzatziki je tradičný grécky dip alebo omáčka

Ingrediencie na tzatziki

  • 2 poháre gréckeho jogurtu
  • 1 stredne veľká uhorka, olúpaná a nastrúhaná
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 lyžica nasekaného čerstvého kôpru
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup na tzatziki

  1. Vložte nastrúhanú uhorku do sitka a posypte štipkou soli. Nechajte ju 10-15 minút odstáť, aby sa z nej vypustila prebytočná tekutina.
  2. Vo veľkej miske zmiešajte grécky jogurt, pretlačený cesnak, olivový olej, citrónovú šťavu a nasekaný kôpor. Dobre premiešajte.
  3. Do misky pridajte osušenú uhorku a miešajte, kým sa dobre nespojí.
  4. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  5. Misku prikryte fóliou a pred podávaním nechajte v chladničke aspoň 1 hodinu, aby sa chute spojili.
  6. Podávajte vychladené s pita chlebom, zeleninou alebo grilovaným mäsom.

Arabský chlieb je zdravé a všestranné jedlo, ktoré je obľúbené v mnohých krajinách Blízkeho východu. Vyrába sa z múky, vody a droždia a často sa pečie v tradičnej peci. Tento druh chleba je vynikajúcim zdrojom komplexných sacharidov a má jedinečnú, lahodnú chuť, vďaka ktorej je skvelým doplnkom každého jedla. Výborne sa hodí ako príloha ku grilovanému baklažánu či gréckemu šalátu.

Môže sa použiť na sendviče, ako príloha alebo dokonca ako kôrka na pizzu. Často sa tiež podáva s dipmi alebo nátierkami, ako je napríklad hummus. Či už hľadáte zdravé občerstvenie alebo chutné jedlo, arabský chlieb je skvelou voľbou.

Kategorie:

Pečivo

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang