
Suroviny
Ryža: Octový nálev:
- 160 g jemného kryštálového cukru
- 60 g soli
- 300 ml ryžového octu
- 3 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžičky limetovej šťavy
Ostatné:
- 4 riasy Nori
- 2 PL chrenu wasabi
- rôzne plnky (zelenina; ryba)
Postup
NÁLEV: Do hrnca dáme ocot,cukor a soľ,sójovu omáčku a varíme na miernom plameni, kým sa cukor a soľ nerozpustia. Ocot sa nesmie prevariť. Nakoniec primiešame limetovú šťavu a dáme vychladiť.
RYŽA: Ryžu nasypeme do sita a niekoľkokrát dobre premyjeme pod tečúcou studenou vodou a necháme ju dôkladne odkvapkať. Odkvapkanú ryžu vložíme do hrnca s vodou, uvedieme do varu na prudkom plameni neprikrytú za stáleho miešania 2-3 minúty.
Potom hrniec prikryjeme a varíme na menšom plameni cca 3 minúty. Potom ryžu odstavíme a necháme ju dovariť pod pokrievkou.
Potom ju vyklopíme do pekáča, polejeme nálevom a opatrne premiešavame kým nevychladne. Potom ryžu odložíme nabok a pripravíme si ryby, zeleninu…..
Na stôl si pripravíme misku s vodou zmiešanou s pár kvapkami octu, do ktorej si budeme namáčať ruky aby sa nám na ne nelepila ryža. Na bambusovú podložku si položíme morskú riasu lesklejšou stranou nadol.
Potom asi na 2/3 riasy rovnomerne nanesieme ryžu, prstom potrieme wasabi a nakoniec na ryžu poukladáme suroviny podľa vlastnej fantázie…..hranolček tuniaka, rôzne druhy česrtvej zeleniny.
Potom riasu pomocou bambusovej podložky zvinieme, snažíme sa rolku čo najviac uťahovať. Na koniec rolku nakrájame ostrým nožom na kúsky.