DezertyRecepty

Kokosové ježe – recept

Kokosové ježe sú obľúbeným zákuskom, ktorý sa jednoducho pripravuje a krásne prevonia domácnosť. V tomto recepte na ježe nenájdete žiadne umeliny, iba poctivé ingrediencie. Kokosové ježe sú veľmi chutné a dlho vydržia šťavnaté.

Kokosové ježe sú známe nielen u nás, ale po celom svete. Pochádzajú z Austrálie, kde sa im hovorí lamingtony. Tam majú priam kultový status a hoci sa tradične pripravujú na Deň Austrálie, vychutnávajú sa počas celého roka. V Austrálii ich často nájdete v miestnych pekárňach, kaviarňach a supermarketoch.

Recept na kokosové ježe

Kokosové ježe sa vyrábajú z piškótového cesta. Piškóta sa krája na štvorce alebo obdĺžniky. Každý kúsok sa potom namočí do čokoládovej polevy a obalí v strúhanom kokose. Ježe sa potom nechajú stuhnúť.

Ingrediencie na kokosové ježe

Piškótové cesto:

  • 2 a 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 1 a 1/4 šálky práškového cukru
  • 6 lyžic oleja
  • 2 lyžice medu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka mlieka izbovej teploty

Poleva:

  • 2 a 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/2 šálky kakaového prášku
  • 6 lyžic mlieka
  • 1 šálka masla
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice čokoládového likéru (nepovinné)

Postup na kokosové ježe

  1. Maslom vymažte formu na pečenie, dno vyložte papierom a pergamen tiež vymažte. Prípadne použite nepriľnavý sprej. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Do misky preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
  3. Vo veľkej mise šľahajte vajcia izbovej teploty s práškovým cukrom 3 – 5 minút, kým nezískajú bledú farbu. Potom postupne zašľaháme olej. Šľahajte, kým sa dobre nespojí. Potom zašľaháme med a nakoniec pridáme vanilkový extrakt. Dobre vyšľahajte.
  4. Teraz postupne na strednej rýchlosti zašľahajte zmes múky striedavo s mliekom izbovej teploty. Stierkou oškrabte steny a dno misy, aby ste sa uistili, že je všetko dobre premiešané.
  5. Cesto nalejte do pripraveného plechu. Pomocou stierky cesto rovnomerne rozotrite na plech.
  6. Koláč pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C 20-25 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
  7. Potom koláč vyberte z rúry a nechajte ho 5-10 minút vychladnúť vo forme. Potom koláč obráťte na chladiacu mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  8. Koláč preložte na dosku na krájanie. Orežte boky koláča. Potom piškótu nakrájajte na štvorce s priemerom 5 cm. Prikryte utierkou, kým pripravíte čokoládovú polevu.
  9. Ak sa rozhodnete naplniť ježe náplňou urobte to pred namáčaním do polevy.
  10. Na polevu v hrnci zmiešame práškový cukor, kakaový prášok a mlieko. Zahrievajte na miernom ohni, kým sa úplne nerozpustí a nezíska hladkú konzistenciu. Potom postupne pridávame nakrájané maslo a zahrievame, kým sa všetko maslo nerozpustí. Dobre vyšľahajte alebo premiešajte, aby sa rozpustené maslo dostalo do polevy. Potom odstráňte z ohňa a vmiešajte vanilkový extrakt a, ak používate, čokoládový likér.
  11. Čokoládovú polevu udržiavajte teplú na namáčanie. Poleva chladnutím hustne, preto ju podľa potreby jednoducho zohrejte.
  12. Nalejte polevu do misky a namáčajte jeden štvorcový koláč po druhom. Pomocou 2 vidličiek ho otočte, aby sa pokryl.
  13. Potom nechajte ježa na vidličke a poklepaním odstráňte prebytočnú polevu a nechajte ju odkvapkať späť do misky.
  14. Potom ježa vložte do misky s kokosom a obaľte ho.
Kokosové ježe sú výborným zákuskom ku kávičke.

Ku kokosovým ježom si ešte uvarte čerstvý čaj zo sladkého drievka a posedenie s priateľmi či rodinou môže pokojne začať! Návštevu určite poteší aj ďalšia klasika – orechový koláč so žĺtkovou polevou.

Ako skladovať kokosové ježe

Obalené koláče položte v jednej vrstve na podnos, voľne prikryte a nechajte 30 minút stuhnúť v chladničke. Potom ich preložíme do nádoby a navrstvíme medzi papiere na pečenie a skladujeme v chladničke až týždeň a pri izbovej teplote 3 až 4 dni.

Môžu sa ježe zamraziť?

Neplnené ježe sa dajú dobre zmraziť. V mrazničke vydržia až 3 mesiace. V prípade potreby ich nechajte pred pridaním náplne rozmraziť.

Ako ježe podávať?

Kokosové ježe chutia najlepšie, keď sú odpočinuté. Najlepšie sú deň staré a vychladené. Pred podávaním sa však odporúča, aby mali izbovú teplotu. Vychutnajte si ich s kávou alebo cappuccinom.

Nápady na náplne do kokosových ježov

Najobľúbenejšou náplňou je a džem. Malinový, čerešňový alebo jahodový džem sa veľmi dobre kombinuje s čokoládou a kokosom.

Môžete použiť cukrársky krém, maslový krém alebo šľahačku. Pri akejkoľvek mliečnej náplni však nezabudnite naplnené koláče skladovať v chladničke.

Môžete použiť aj nutellu alebo iné čokoládové či orechové náplne, napríklad sladené arašidové maslo.

Kokosové ježe sa dajú pripraviť aj vo vegánskej verzii.

Recept na vegánske kokosové ježe

Vegánske ježe, ktoré sa ľahko pripravujú, sú nadýchané a používajú sa na ne len bežné suroviny zo špajze. Pochutnajú si na nich vegáni aj nevegáni. Za vyskúšanie stoja aj lahodné kokosové rezy, či ďalšie iné vegánske recepty na kokosové koláče. Rovnako chutné a zaujímavé sú aj vegánske recepty na originálnu machovú tortu a kokosový zákusok.

Ingrediencie na vegánske kokosové ježe

Piškótové cesto:

  • 2 a ½ šálky hladkej múky
  • 1 a ¼ šálky kryštálového cukru
  • 3 lyžičky prášku do pečiva
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 1 a ½ šálky rastlinného mlieka
  • ½ šálky neutrálneho oleja alebo rozpusteného vegánskeho masla
  • 1 lyžica jablčného octu alebo bieleho octu
  • 1 lyžica vanilkového extraktu

Náplň a poleva:

  • 1 a ¼ šálky nahrubo nasekanej vegánskej čokolády
  • 1 šálka hustého kokosového krému z konzervy
  • ½ šálky malinového džemu, voliteľné
  • 2 šálky sušeného kokosu

Postup na vegánske kokosové ježe

  1. Predhrejte rúru na 180 °C. Veľkú formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie.
  2. Všetky suché prísady (múka, cukor, prášok do pečiva, sóda bikarbóna a soľ) dajte do veľkej misy. Zamiešajte. Do misy pridajte všetky mokré prísady (mlieko, olej, vanilku) a vymiešajte do hladka.
  3. Koláčové cesto nalejte do formy na pečenie. Pečte 20 až 25 minút alebo kým špajľa zapichnutá do koláča nevyjde čistá. Koláč nechajte vo forme vychladnúť.
  4. Piškótu prikryte a dajte ju chladiť do chladničky aspoň na 2 hodiny alebo do mrazničky na 1 hodinu. Koláč môžete chladiť aj cez noc.
  5. Na prípravu polevy (po vychladnutí cesta): Čokoládu a kokosový krém pridáme do malého hrnca na miernom ohni. Polevu rozpustíme a miešame, kým nie je hladká. Odstavte, aby mierne vychladla.
  6. Ak je vaše cesto hrubé, rozrežte ho zúbkovaným nožom na polovicu. Alebo ak je váš koláč tenký, rozrežte ho na polovicu vertikálne.
  7. Polovicu koláča bohato potrite džemom a preložte ho druhou polovicou (alebo džem vynechajte). Cesto nakrájajte na 12 až 16 štvorcov.
  8. Čokoládovú polevu dajte do plytkej misky a sušený kokos do ďalšej. Pomocou vidličky úplne obalíme kúsok cesta v poleve. Prebytočnú čokoládu nechajte odkvapkať. Potom koláč rýchlo vhoďte do kokosu, kým nie je úplne obalený. Odložte bokom a zopakujte so zvyšnými kúskami.
  9. Koláčiky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kým nebudú pripravené na podávanie. Vegánske ježe môžete skladovať v chladničke až 3 dni alebo v mrazničke až 1 mesiac.

Poznámky k receptu

Na bezlepkové vegánske kokosové ježe použite 1 a ¼ šálky (125 g) mandľovej múky a 1 a ¼ šálky (200 g) zmesi bezlepkovej múky.

Chladenie cesta vám pri krájaní a obaľovaní VEĽMI uľahčí manipuláciu. Uistite sa, že cesto uchovávate vo vzduchotesnej nádobe alebo ho dobre prikryte, aby ste zabránili jeho vyschnutiu.

Osviežujúca ovocná obmena klasického zákusku.

Recept na malinové kokosové ježe

Ľahké, nadýchané malinové koláčiky obalené v kokose.

Ingrediencie na malinové kokosové ježe

Piškóta:

  • 125 g masla nakrájaného na kocky, zmäknutého
  • 3/4 šálky práškového cukru (170 g)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 vajcia
  • 1 a 1/3 šálky hladkej múky (200 g)
  • 2 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 šálky mlieka (125 ml)

Poleva:

  • 85 g balenie malinového želé
  • 1/2 šálky vriacej vody (125 ml)
  • 30 g zmäknutého masla
  • 2 šálky práškového cukru (300 g)
  • 2-3 šálky sušeného kokosu (200-300 g)

Na podávanie:

  • 1 šálka šľahačkovej smotany (250 ml)
  • 3 lyžice práškového cukru (voliteľné)
  • 1/3 šálky malinového džemu (105 g)

Postup na malinové kokosové ježe

  1. Predhrejte rúru na 180 ºC / 160 ºC (teplovzdušná). Vymastite 20 cm štvorcovú tortovú formu a vyložte ju papierom na pečenie.
  2. Pomocou elektrického šľahača vymiešajte maslo, cukor a vanilku do bledej a nadýchanej peny. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní dobre vyšľahajte.
  3. Preosejte polovicu múky a prášok do pečiva a jemne premiešajte. Vmiešajte polovicu mlieka. Postup opakujte so zvyšnou múkou, práškom do pečiva a mliekom.
  4. Zmes nalejte do pripravenej formy. Pečieme 25 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
  5. Nechajte 5 minút vychladnúť vo forme, potom preložte na mriežku a nechajte úplne vychladnúť. Po vychladnutí orežte okraje a nakrájajte na 9 rovnomerných kociek. Potom ich na 1 hodinu zamrazíme a potom polejeme polevou.
  6. V stredne veľkej miske rozpustite kryštáliky želé vo vriacej vode. Vyšľahajte maslo a práškový cukor, kým sa dobre nespoja a nie sú hladké. Polovicu kokosu vložte do samostatnej misy. Veľký plech vyložte papierom na pečenie.
  7. Kúsok piškóty položíme do polevy a rýchlo ho obalíme (použijeme 2 vidličky). Preneste ju do kokosu a pováľajte, aby bola celá pokrytá. Umiestnite na plech. Opakujte s ostatnými piškótami a podľa potreby pridajte viac kokosu.
  8. Nechajte pri izbovej teplote 1 až 2 hodiny.
  9. Vyšľahajte smotanu a práškový cukor, ak používate. Preneste do veľkého vrecka na zdobenie s veľkou otvorenou hviezdicovou špičkou na zdobenie. Vrchnú časť každého ježa v strede narežte približne do polovice. Naplňte šľahačkou a na vrch dajte kopček džemu.

TIP: Ak milujete kokos, ochutnajte tento zdravý chia-kokosový puding, fit čokoládovo-kokosové cookies či koláč z kokosového mlieka.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang