
Pajgle patria medzi tradičné slovenské pečivo. Na prvý pohľad vyzerajú ako obyčajné žemle, avšak niekedy sa podávajú aj na sladko – napríklad s makovou alebo orechovou plnkou. Ako vyzerá recept na tradičné pajgle a s čím sa najčastejšie podávajú?
Niekedy boli pajgle bežnou súčasťou raňajok alebo desiat a nechýbali ani v žiadnej pekárni. Dnes ich už až tak často človek nenájde, no keďže je recept na ich prípravu naozaj jednoduchý, každý si ich zvládne upiecť aj doma.
Obsah článku
Čo je pajgel?
Pajgel je tradičné slovenské pečivo, ktoré najviac poznajú ľudia z Bratislavy a okolia Záhoria. V podstate je to žemľa z kysnutého cesta, ktorá je guľatá alebo oválna a má chrumkavú kôrku a mäkký stred.
Názov je odvodený z nemeckého slova Beigl, čo znamená žemľa, keďže v tomto regióne Slovenska bol v minulosti silný nemecký jazykový vplyv.
Pajgle sa niekedy piekli takmer v každej pekárni a patrili medzi každodenné pečivo – zvykli sa jesť na raňajky s maslom, ako príloha k polievkam alebo ako základ obložených chlebíčkov.
Na rozdiel od známeho bagelu sa pajgel pripravuje jednoduchšie – iba priamo v rúre. Aj vďaka tomu má jemnejšiu chuť a pripomína klasickú žemľu.
Potrebné ingrediencie (cca 8 menších kusov)
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažnej vody alebo mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 2 PL oleja alebo roztopeného masla
- 1 vajce na potretie
- sezam, mak či rasca na posypanie
Postup prípravy
- Najprv si treba pripraviť kvások, a to tak, že do vlažnej vody alebo mlieka treba pridať cukor a rozdrobiť droždie. Zmes treba nechať 10 minút postáť, kým sa nevytvorí kvások.
- V ďalšom kroku treba pripraviť cesto. Do misy sa preoseje múka, pridá sa soľ, olej a kvások. Vymiesi sa cesto, aby bolo hladké a nelepilo sa. Miesenie cesta môže trvať približne 10 minút.
- Cesto následne treba prikryť utierkou a nechať kysnúť aspoň 1 hodinu, kým zdvojnásobí objem.
- Keď je cesto vykysnuté, treba ho rozdeliť na 8 rovnakých kúskov a vytvarovať guľaté alebo oválne žemličky (jednotlivé pajgle).
- Pajgle treba poukladať na plech s papierom na pečenie, prikryť ich a nechať ešte 20 minút vykysnúť.
- Potom treba pajgle potrieť rozšľahaným vajíčkom, posypať semienkami podľa chuti a piecť v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15-20 minút, kým bude vrch zlatistý.

Ako podávať pajgle?
Bratislavské pajgle sa väčšinou podávajú obložené podľa toho, aké suroviny sú dostupné. Nie sú to koláče ako napríklad bratislavské rožky, avšak skôr ide o chlebové pečivo, ktoré sa dá naplniť rôznymi slanými aj sladkými náplňami. Ako podávať pajgle?
Na slano
- Šunka a syr – Je to najklasickejšia kombinácia, ktorá sa často pripravuje aj ako desiata do školy či práce.
- Masť so škvarkami a cibuľou – Pajgel s týmito ingredienciami je tradičný a sýty variant, ktorý je obľúbený hlavne medzi staršou generáciou.
- Tvarohová, bryndzová alebo vajíčková nátierka – Sú to bežné domáce nátierky.
- Údeniny (saláma, tlačenka, klobása) – Pajgel sa môže rozkrojiť a naplniť podľa chuti.
- Zelenina – Napríklad uhorky, paprika či paradajka.
Na sladko
- Maslo s džemom alebo lekvárom – Táto kombinácia je obľúbená najmä u detí.
- Med a maslo – Ide o rýchlu sladkú verziu.
- Maková alebo orechová plnka – Sú to skôr moderné plnky.
Aj keď sa častokrát spomínajú plnené pajgle (makové alebo orechové), väčšinou sa pajgle nepodávali s konkrétnou plnkou. Podávali sa skôr ako základ k rôznym jedlám.
Pajgle na sladko
Dnes sa pajgle pripravujú častokrát na sladko – najčastejšie s makovou alebo orechovou plnkou. Aké základné suroviny sú potrebné na ich prípravu?
- 500 g hladkej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 70 g kryštálového cukru
- 70 g roztopeného masla
- 1 vajce
- štipka soli
Ingrediencie na makovú plnku:
- 200 g mletého maku
- 100 g práškového cukru
- 150 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- kôra z citróna
Ingrediencie na orechovú plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- štipka škorice
Ako vyzerá postup prípravy? Tento postup obsahuje v podstate rovnaké kroky ako recept na tradičné pajgle, avšak tieto pajgle je ešte potrebné naplniť plnkou.
- Najprv si treba pripraviť kvások. Do vlažného mlieka sa rozdrobí droždie, pridá sa 1 ČL cukru a zmes sa nechá 10 minút postáť.
- Ďalej sa v miske zmieša múka, cukor, soľ, vajce, maslo a kvások. Vymiesi sa hladké cesto a nechá sa približne 1 hodinu vykysnúť.
- Potom si treba pripraviť makovú alebo orechovú plnku. Treba si zohriať mlieko, pridať cukor, vmiešať mak alebo orechy s vanilkou a plnku treba nechať vychladnúť.
- Keď cesto vykysne, rozdelí sa na 8 kúskov, vytvarujú sa malé bochníky, na pomúčenej doske sa rozvaľkajú na placky, do stredu sa pridá plnka a na záver sa zavinú do rolády.
- Pajgle sa poukladajú na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjú sa a nechajú sa ešte 20 minút podkysnúť.
- Pred pečením treba pajgle potrieť rozšľahaným vajíčkom, podľa chuti posypať napríklad cukrom alebo mandľovými lupienkami a piecť pri 180 °C približne 20-25 minút dozlatista.
Postup prípravy je pomerne rýchly a dosť jednoduchý, takže by ho mali zvládnuť aj začiatočníci. Výsledkom sú výborné sladké pajgle s voňavou plnkou, ktoré sa skvele hodia k čaju alebo kakau.

Ako dosiahnuť chrumkavú kôrku a mäkký stred?
Chrumkavá kôrka a mäkký stred je základ pri pečení každého pečiva a obzvlášť pri pečení pajglov. Na čo treba myslieť, aby sa pajgle človeku podarili upiecť takto dokonalo?
Tipy pre chrumkavú kôrku
- Para v rúre: Prvým tipom pre chrumkavú kôrku je vytvorenie pary v rúre. Hneď na začiatku pečenia treba na spodok rúry vložiť malý plech s horúcou vodou alebo postriekať steny rúry rozprašovačom. Vďaka pare vznikne tenká a chrumkavá kôrka.
- Správne potretie pajglov: Pred pečením sa odporúča pajgle zvrchu potrieť rozšľahaným vajíčkom, mliekom alebo osolenou vodou. Vajce dodá lesk, mlieko jemnosť a voda chrumkavosť.
- Počiatočná vyššia teplota: Prvých 5 minút sa pajgle odporúča piecť pri vyššej teplote (cca 220-230 °C), potom treba teplotu znížiť na 180-190 °C. Prudký štart pomôže vytvoriť pevnú kôrku.
- Dopekanie: Po upečení sa odporúča nechať pajgle ešte 2-3 minúty v rúre s pootvorenými dvierkami, aby kôrka ostala suchá a chrumkavá.
Tipy pre mäkký stred
- Dobre vykysnuté cesto: Cesto treba nechať dobre vykysnúť, aby zdvojnásobilo objem (inak bude hutné).
- Dlhšie miesenie: Cesto sa odporúča miesiť 8-10 minút, aby sa vytvorila lepšia štruktúra lepku.
- Pridanie masla alebo oleja do cesta: Tuk zaručí, že stred bude vláčny a jemný.
- Dostatočné pečenie: Ak človek vyberie pajgle veľmi skoro, vo vnútri zostanú surové alebo gumové.
Po upečení sa odporúča nechať pajgle najprv úplne vychladnúť na mriežke. Potom sa môžu uložiť buď do plátenného vrecka alebo utierky, vďaka čomu ostane kôrka jemne chrumkavá alebo do vzduchotesnej nádoby či sáčku, ak človek uprednostňuje mäkšie pajgle.
Pri izbovej teplote vydržia pajgle približne 1-2 dni, no na dlhšie skladovanie je vhodné skôr ich zmrazenie. Neskôr, pred podávaním, ich stačí krátko zohriať v rúre a pajgle budú chutiť ako čerstvé.
Čím posypať pajgle?
Existuje viacero možností, čím posypať pajgle. Medzi najobľúbenejšie posýpky patria tieto tradičné a moderné varianty:
Slané posýpky
mak
hrubozrnná soľ
rasca
sezamové semienka
slnečnicové alebo tekvicové semienka
cesnakové alebo cibuľové vločky
Sladké posýpky
mletý mak s cukrom
mandľové lupienky alebo nasekané orechy
kryštálový alebo vanilkový cukor
škorica s cukrom
kokosové hobliny
Ak niekto pripravuje sladkú verziu, po upečení a vychladnutí sa pajgle plnené makom, orechmi alebo tvarohom môžu dochutiť napríklad práškovým cukrom.

Prečo sú pajgle jedinečné?
Pajgle sú jedinečné pečivo, ktoré má nadýchaný stred a jemne chrumkavú kôrku. Na prvý pohľad vyzerajú obyčajne, no vo vnútri majú vláčnu štruktúru, ktorá ich odlišuje od bežných žemlí.
Ich tvar je väčšinou guľatý alebo oválny a medzi tradičné posýpky patrí hlavne mak, sezam či rasca. Tie pajglom dodávajú ich typický vzhľad a charakteristickú chuť.
Okrem toho sú pajgle mimoriadne univerzálne. Dajú sa jesť na slano aj na sladko, plniť makom, orechmi, syrom, masťou či džemom. Pochádzajú zo západného Slovenska, konkrétne z Bratislavy a Záhoria, a nesú v sebe históriu regiónu vrátane nemeckého vplyvu, čo im dodáva aj kultúrnu hodnotu.
Publikované: 30. 07. 2025, Aktualizované: 02. 09. 2025