Tento jednoduchý jahodový krémový cheesecake sa hodí na každú príležitosť, vrátane tých slávnostných. Nesmí sa zabudnúť ho pripraviť vopred, v chladničke musí odpočívať minimálne štyri hodiny.
Suroviny
Na korpus:
- 1 a ¼ šálky grahamových sušienok
- ⅓ šálky rozpusteného masla
- ¼ šálky bieleho cukru
- 2 lyžičky mletej škorice
Na náplň:
- 2 balenia mrazených jahôd (možno použiť aj čerstvé)
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 3 balenia zmäknutého smotanového syra
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
- ¼ šálky citrónovej šťavy
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- 1 lyžica vody (voliteľné)
Postup
- Pripravte si korpus. V miske zmiešajte grahamové sušienky, maslo, cukor a škoricu. Vtlačte na dno nevymastenej okrúhlej formy. Vložte do chladničky na 30 minút.
- Predhrejte rúru na 150 °C.
- Pripravte náplň: Rozmrazené jahody a kukuričný škrob vložte do mixéra. Prikryte a vymixujte na hladké pyré.
- Jahodovú omáčku nalejte do hrnca a priveďte do varu. Varíme a miešame, kým omáčka nie je hustá a lesklá, asi 2 minúty.
- Odstavte 1/3 šálky jahodovej omáčky a nechajte vychladnúť.
- Zvyšnú omáčku prikryte a uložte do chladničky na podávanie.
- Elektrickým mixérom vyšľahajte krémový syr v miske, kým nie je nadýchaný. Postupne zašľahajte kondenzované mlieko. Primiešajte citrónovú šťavu a vanilkový extrakt, potom pri nízkych otáčkach zašľahajte vajcia, kým sa nespoja.
- Na korpus nalejte 1/2 tvarohovej zmesi. Na tvarohovú vrstvu nakvapkajte 1/2 vyhradenej jahodovej omáčky po 1/2 čajovej lyžičky. Na omáčku opatrne nalejte zvyšnú tvarohovú zmes a na vrch opäť nakvapkajte po 1/2 lyžičke zvyšnej jahodovej omáčky.
- Vrchnú vrstvu jahodovej omáčky popreťahujeme nožom cez tvarohovú vrstvu, aby ste vytvorili dvojfarebný vzor.
- Pečte v predhriatej rúre, kým stred nie je takmer pevný, 45 až 50 minút.
- Nechajte 10 minút chladnúť na mriežke. Opatrne prejdite nožom po okraji formy, aby sa uvoľnil a nechajte vychladnúť 1 hodinu pri izbovej teplote.
- Pred podávaním nechajte v chladničke 8 hodín až celú noc.
- Odloženú jahodovú omáčku podávajte s tvarohovým koláčom. Ak je omáčka príliš hustá, pridajte vodu.