DezertyRecepty

Recepty na dokonalé palacinky

Tieto domáce palacinky sú tenké, jemné a tými najchrumkavejšími maslovými okrajmi. Ľahko sa pripravujú s mixérom a sú výborné so sladkými a slanými náplňami a polevavi, podľa vášho výberu. Na tieto palacinky vo francúzskom štýle nie je potrebná žiadna špeciálna panvica. A čo je najlepšie, potrebujeme len 8 základných ingrediencií.


Obsah článku


Aj keď sa to môže zdať zložité, pripraviť si doma palacinky v reštauračnej kvalite nie je veľmi ťažké. Tento návod prevedie celým postupom vrátane tipov na úspech.

Ako urobiť palacinky – Crepes?

Crepes sú tenké a jemné palacinky francúzskeho typu, ktoré sa pripravujú bez kvásku. Ak sú správne pripravené, sú tenké a majú neodolateľné maslové chrumkavé okraje.

Aj keď sú zvyčajne podávané na raňajky, crepes sú vítané kedykoľvek počas dňa vrátane večere alebo dezertu. Palacinky sú plnené všetkým, od šľahačky a bobuľovitého ovocia až po mäso, omáčku a zeleninu.

Ingrediencie
3 lyžice (43 g) masla a ďalšie 3-4 lyžice na panvicu
125 g hladkej múky
1 lyžica kryštálového cukru
1/8 lyžičky soli
180 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
120 ml vody izbovej teploty
2 veľké vajcia, izbovej teploty
1 a 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. Rozpustíme maslo – V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku si rozpustíme maslo. Pred pridaním do cesta ho necháme pár minút vychladnúť.
  2. Zmiešame prísady v mixéri – Do mixéra pridáme vychladnuté rozpustené maslo a všetky ostatné prísady. Mixujeme, kým nezískame hladké cesto. Ak nemáme mixér, použijeme misu a šľahač.
  3. Cesto necháme odpočívať – Hotové cesto vložíme do chladničky a necháme ho chladiť minimálne 30 až 60 minút. Tento čas je kľúčový pre lepšiu chuť aj štruktúru palaciniek. Kľudne ho necháme odležať aj cez noc.
  4. Rozohrejeme maslo na panvici – Panvicu dôkladne vymastíme maslom. Maslo si necháme poruke, aby sme ho mohli pridávať medzi jednotlivými palacinkami. Ak máme, použijeme špeciálnu palacinkovú panvicu, ale vystačíme si aj s klasickou.
  5. Palacinky pripravujeme po jednej – Každú palacinku pripravíme jednotlivo na strednom ohni. Na jednu dávku použijeme len 3–4 lyžice cesta. Čím menej cesta a čím viac ho rozlejeme, tým budú palacinky tenšie a jemnejšie.
  6. Obraciame a dopekáme – Keď je jedna strana hotová, palacinku obrátime a opečieme ju aj z druhej strany. Ak tento krok vynecháme, palacinky budú hrubé a budú pripomínať tortilly.
  7. Podávame s obľúbenými náplňami – Palacinky podávame teplé, najradšej s kopčekom studenej šľahačky a čerstvým bobuľovým ovocím. Môžeme ich ale prispôsobiť podľa chuti – sladko aj naslano.

Hrnčekové palacinky – jednoduchý recept

Ak niekto túži po rýchlom a spoľahlivom recepte, hrnčekové palacinky sú tou správnou voľbou. Sú ideálne pre tých, ktorí nechcú vážiť suroviny a preferujú jednoduchý a rýchly spôsob prípravy. Navyše, ak použijeme kvalitné suroviny a dodržíme pár osvedčených trikov, pripravíme si skutočne najlepšie palacinky, aké si vieme doma predstaviť.

Tento recept na hrnčekové palacinky je nenáročný a vhodný aj pre úplných začiatočníkov.

Ingrediencie:
2 hrnčeky plnotučného mlieka
1 hrnček hladkej múky
2 vajcia
štipka soli
(voliteľne 1 lyžica vanilkového cukru pre sladkú verziu)

Postup

  1. V hlbšej mise rozšľaháme vajcia spolu s mliekom.
  2. Postupne prisypávame múku a štipku soli.
  3. Vymiešame hladké, riedke cesto bez hrudiek.
  4. Na dobre rozohriatu panvicu s maslom alebo olejom lejeme malé množstvo cesta a opekáme palacinky z oboch strán dozlatista.
  5. Najlepšie palacinky sú tenké, pružné a jemne chrumkavé po okrajoch – preto nepreháňame s množstvom cesta.

Prečo sú hrnčekové palacinky také obľúbené?

Hlavnou výhodou hrnčekových palaciniek je rýchlosť a jednoduchosť. Namiesto váženia surovín používame obyčajný hrnček, čo šetrí čas aj námahu. Tento spôsob je ideálny aj pri varení s deťmi alebo počas rýchlych víkendových raňajok. Navyše, tento recept môžeme ľahko prispôsobiť – pridať do cesta kakao, škoricu či rastlinné mlieko pre bezlaktózovú verziu.

hrnčekové palacinky
Hrnčekové palacinky sú dôkazom toho, že aj z jednoduchých surovín môžeme vytvoriť najlepšie palacinky, ktoré si obľúbi celá rodina. Či ich podávame s džemom, tvarohom, ovocím alebo len s cukrom, ich chuť nikdy nesklame.

Proteínové palacinky – chutný spôsob, ako doplniť bielkoviny

Proteínové palacinky predstavujú ideálne riešenie pre každého, kto chce zvýšiť príjem bielkovín a zároveň si pochutiť na sladkom, no výživnom jedle. Sú výbornou voľbou pre športovcov, ľudí na redukčnej diéte, ale aj tých, ktorí chcú jednoducho jesť vyvážene a zdravo. Vďaka rýchlej príprave (do 5 minút) sa proteínové palacinky hodia na raňajky, desiatu či večeru.

Ingrediencie (na cca 6 kusov):
250 ml mlieka (môže byť aj rastlinné)
2 vajcia
30 g čokoládového proteínu (srvátkový, rastlinný, podľa preferencie)
100 g špaldovej múky
10 g holandského kakaa
sladidlo podľa chuti (erytritol, stévia, med)

Postup

  1. Všetky suroviny dôkladne rozmiešame, aby vzniklo redšie, hladké cesto.
  2. Na nepriľnavej panvici s trochou kokosového oleja alebo masla opekáme palacinky z oboch strán.
  3. Hotové proteínové palacinky môžeme ozdobiť tvarohom, ovocím, jogurtom, proteínovým krémom alebo orieškovým maslom.

Pre ešte vyššiu výživovú hodnotu môžeme palacinky prekladať tvarohovo-proteínovou plnkou a ozdobiť čerstvými horúcimi višňami.

proteinove palacinky
Proteínové palacinky sa hodia najmä ako výživné raňajky po tréningu, zdravá desiata počas pracovného dňa, druhá večera pri naberaní svalovej hmoty alebo rýchly obed s vysokou sýtosťou.

Palacinky bez vajec – jednoduché, jemné a chutné

Palacinky bez vajec sú skvelou alternatívou pre tých, ktorí trpia alergiou na vajcia, dodržiavajú vegánsku stravu alebo im jednoducho vajcia chýbajú doma. Napriek tomu, že neobsahujú vajcia, sú nadýchané, jemné a výborne sa hodia na sladké aj slané verzie.

Príprava palaciniek bez vajec je jednoduchá a nezaberie viac ako pár minút. Tajomstvom úspechu je správne namiešané cesto – dostatočne tekuté, no nie príliš riedke, aby sa dobre rozlievalo po panvici.

Ingrediencie:
250 g hladkej múky (možno nahradiť aj špaldovou)
500 ml mlieka (kravské alebo rastlinné: sójové, mandľové, ovsené)
1 lyžica cukru (podľa chuti – možno aj vynechať)
1 lyžička prášku do pečiva
štipka soli
2 lyžice oleja (plus trochu na panvicu)

Postup

  1. V miske zmiešame suché ingrediencie – múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. Postupne prilievame mlieko a miešame metličkou, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.
  3. Pridáme olej a znova premiešame. Necháme cesto odstáť aspoň 10 minút – múka napučí a palacinky budú jemnejšie.
  4. Panvicu rozohrejeme na strednom ohni a potrieme olejom.
  5. Nalejeme cesto na panvicu, otáčaním ho rovnomerne rozlejeme. Pečieme 1–2 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatistú farbu.

Prečo sa lepia palacinky bez vajec?

Ak sa vám palacinky bez vajec lepia, môže to byť spôsobené:

  • nedostatočne rozohriatou panvicou
  • nedostatočne naolejovaným povrchom
  • príliš hustým alebo naopak riedkym cestom
  • nekvalitným typom múky alebo nevyzretým cestom (neodstálo)

TIP: Používať nepriľnavú panvicu a dbať na vyvážený pomer tekutín a múky.

palacinky bez vajec
Palacinky bez vajec sú dôkazom, že chutné a flexibilné jedlo možno pripraviť aj bez živočíšnych surovín.

Slané palacinky so špenátom a syrom – zapečená pochúťka

Ak niekto hľadá rýchly, chutný a výživný recept, palacinky na slano so špenátom a syrom sú ideálnou voľbou. Tieto slané palacinky v sebe spájajú jemnosť cesta, výživnú silu listového špenátu a lahodnú chuť roztopeného syra. Navyše, po krátkom zapečení získajú chrumkavý povrch a voňavú, ťahavú náplň, ktorú si obľúbi celá rodina.

Ingrediencie (na 4 porcie):
120 g hladkej múky
štipka soli a čierneho korenia
2 vajcia
240 ml mlieka
30 g rozpusteného masla
60 g čerstvého listového špenátu
60 g tvrdého syra (napr. gouda, eidam, parmezán)
olivový olej v spreji alebo klasický na panvicu

Postup

  1. Palacinky na slano začneme prípravou cesta – v mise zmiešame múku, soľ a korenie. V inej miske spojíme žĺtky s mliekom a maslom a vlejeme k sypkej zmesi. Vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
  2. Bielky si odložíme – môžeme ich neskôr vyšľahať a opatrne vmiešať do cesta pre vzdušnejší výsledok.
  3. Na panvici rozohrejeme olej a pomocou naberačky vytvoríme slané palacinky, ktoré opečieme z oboch strán do zlatista.
  4. Hotové palacinky naplníme čerstvým špenátom a nastrúhaným syrom, zrolujeme ich a poukladáme do zapekacej misy.
  5. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 180 °C približne na 10 minút – syr sa krásne rozpustí a palacinky na slano získajú príjemnú textúru a vôňu.
palacinky na slano
Slané palacinky môžeme pripraviť aj s inými náplňami – kombináciu šunky a mozzarelly, restovaných húb, karamelizovanej cibule alebo aj tofu pre vegetariánsku verziu.

Tvarohové palacinky ako od babičky – osvedčený sladký recept

Ak sa povie palacinky s tvarohom, okamžite sa mnohým vybavia vône z detstva a spomienky na nedeľné obedy. Tento klasický recept sme si zamilovali pre jeho jednoduchosť, výbornú chuť a jemnosť tvarohovej plnky. Tvarohové palacinky sú ideálnym sladkým hlavným jedlom, no výborne poslúžia aj ako dezert či sladké raňajky.

Ingrediencie:

Na cesto:
500 ml mlieka
250 g hrubej múky
1 vajce + 1 bielok
štipka soli
20 g práškového cukru
olej na pečenie

Na plnku:
250 g plnotučného hrudkovitého tvarohu
1 žĺtok
1 balíček škoricového cukru
50–100 g práškového cukru (podľa chuti)
1 PL hrozienok (voliteľne)

Postup

  1. Najskôr si pripravíme cesto. Múku, mlieko, vajce, bielok, soľ a cukor spolu dôkladne vymiešame, aby sme získali hladkú zmes bez hrudiek.
  2. Na rozohriatej panvici potretej olejom začneme piecť tvarohové palacinky. Každú palacinku opekáme z oboch strán dozlatista.
  3. Medzitým si pripravíme tvarohovú náplň – zmiešame tvaroh, žĺtok, škoricový cukor a podľa chuti aj práškový cukor. Ak máme radi hrozienka, pridáme aj tie. My ich dávame len do polovice plnky, pretože nie všetci ich majú radi.
  4. Upečené palacinky postupne plníme pripravenou plnkou. Nanesieme ju na jednu stranu a palacinku zrolujeme.
  5. Hotové palacinky s tvarohom poukladáme na tanier a zľahka posypeme práškovým cukrom. Môžeme ich podávať hneď teplé, alebo ich ešte krátko zapiecť v rúre – budú krásne nadýchané a ešte voňavejšie.
Tvarohové palacinky môžeme dochutiť aj čerstvým ovocím, vanilkovým extraktom alebo poliať medom. Fantázii sa medze nekladú!

Americké nadýchané palacinky

Americké palacinky sú ikonou pohodových raňajok a tento recept na nadýchané palacinky si každý zamiluje už po prvom súste. Pripravujeme ich z jednoduchých surovín, no výsledok je luxusný – vysoké, mäkké a dokonale nadýchané.

Ingrediencie na americké palacinky (cca 8 ks):
135 g hladkej múky
1 čajová lyžička prášku do pečiva
štipka soli
2 polievkové lyžice kryštálového cukru
130 ml mlieka (plnotučné je ideálne)
1 veľké vajce
2 polievkové lyžice rozpusteného masla (plus trochu na pečenie)

Postup

  1. Múku najskôr preosejeme spolu s práškom do pečiva, cukrom a štipkou soli.
  2. V samostatnej miske rozmiešame mlieko, vajce a rozpustené maslo – práve tieto ingrediencie zabezpečia, že americké palacinky budú vláčne a jemné.
  3. Cesto nemiešame zbytočne dlho – práve krátke premiešanie a krátky odpočinok cesta sú tajomstvom toho, ako dosiahnuť naozaj nadýchané palacinky.
  4. Na panvici rozpustíme maslo, naberačkou nalejeme cesto a necháme piecť, kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky.
  5. Potom americké palacinky otočíme a dopečieme dozlatista. Výsledkom sú krásne hrubé, mäkučké a nadýchané palacinky, ktoré podávame s javorovým sirupom, maslom alebo čokoládovou polevou.
Americké palacinky si môžeme doladiť podľa chuti – výborne chutia aj s ovocím a orieškami.i. Nech ich už pripravujeme na raňajky, brunch alebo ako sladkú večeru, tieto nadýchané palacinky vždy potešia celú rodinu.

Jemné bezlepkové palacinky pre deti

Bezlepkové palacinky sú skvelou voľbou pre všetkých, ktorí sa vyhýbajú lepku alebo chcú jednoducho zdravšiu alternatívu klasických palaciniek. Pripravíme si ich z bezlepkovej múky, ktorá zabezpečí jemnú a vláčnu konzistenciu, ideálnu aj pre najmenšie deti.

Ingrediencie:
200 g bezlepkovej múky na jemné pečivo či koláče
600 ml mlieka (môže byť aj bezlaktózové)
2 vajcia
1 vanilínový cukor
1 polievkovú lyžicu trstinového cukru
3 a ½ polievkovej lyžice oleja
väčšiu štipku soli

Postup

  1. Najskôr preosejeme bezlepkovú múku, aby sme predišli hrudkám.
  2. Potom do múky pridáme cukor, soľ a postupne vmiešame mlieko, vajcia a olej.
  3. Jemne vymiešame hladké, tekuté cesto – ak sa objavia hrudky, pomôžeme si šľahačom na nízkej rýchlosti.
  4. Cesto necháme odpočívať približne 10 až 15 minút, aby sa suroviny pekne spojili.
  5. Na panvici rozohrejeme trochu oleja a palacinky bez lepku pečieme z oboch strán do zlatista, na miernom ohni, aby boli dokonale jemné a nadýchané.
  6. Hotové bezlepkové palacinky môžeme naplniť obľúbenými plnkami – či už to bude osladený tvaroh, džem alebo orieškový krém. Na ozdobu pre deti odporúčame čerstvé ovocie, ako sú banány, jahody, čučoriedky alebo kivi.
bezlepkové palacinky
Ak chceme bezlepkové palacinky ešte viac zatraktívniť, vytvoríme z nich napríklad veselú tváričku. Potrieme palacinku vanilkovým termixom, ovocím vytvoríme oči a úsmev a získame farebný a chutný obed či desiatu, ktorý deti milujú.

Špaldové palacinky s mascarpone a malinovou omáčkou

Špaldové palacinky predstavujú výbornú alternatívu klasických palaciniek. Vďaka špaldovej múke sú nielen jemné a nadýchané, no aj výživnejšie – ideálne ako sladké raňajky, dezert alebo zdravšia desiata pre celú rodinu. Tento recept na plnené špaldové palacinky nadchne svojou chuťou aj jednoduchou prípravou.

Ingrediencie:
250 g hladkej špaldovej múky
400 ml mlieka
3 vajcia
štipka soli
olej na potretie panvice
20 g škoricového cukru (na obaľovanie)

Plnka:
200 g mascarpone
2 lyžice medu

Malinová omáčka:
100 g mrazených malín
2 lyžice trstinového cukru
1 lyžička zemiakového škrobu

Postup

  1. Vo väčšej miske si metličkou rozmiešame hladkú špaldovú múku s mliekom tak, aby nevznikli hrudky.
  2. Ak je cesto príliš husté, pokojne pridáme ešte trochu mlieka.
  3. Pridáme vajcia, štipku soli a všetko spolu premiešame na hladké, mierne tekuté cesto.
  4. Na rozohriatej panvici potretej kvapkou oleja pečieme špaldové palacinky dozlatista z oboch strán. Vďaka špaldovej múke budú krásne pružné a zároveň dostatočne pevné na plnenie.
  5. Mascarpone zmiešame s medom, kým nevznikne jemný, sladký krém.
  6. Plnku rozotrieme na vychladnuté špaldové palacinky a okraje zahneme, aby krém nevytekal.
  7. Následne ich ešte krátko opečieme z oboch strán na troche oleja. Kým sú horúce, obalíme ich v škoricovom cukre – táto kombinácia dodá palacinkám nezameniteľnú arómu a chrumkavý dotyk.

Malinová omáčka – sladkokyslý kontrast

Maliny nasypeme do malého kastróla, pridáme cukor a necháme zahriať. Keď sa maliny rozpadnú a pustia šťavu, primiešame škrob a krátko povaríme, kým omáčka mierne zhustne. Odstavíme z ohňa a podávamek ešte teplým špaldovým palacinkám.

spaldove palacinky
Špaldové palacinky sú dôkazom, že zdravšie nemusí znamenať menej chutné.

Cesto na palacinky – základ úspechu

Ak chceme, aby boli palacinky jemné, pružné a zároveň ľahko otočiteľné na panvici, musíme venovať pozornosť už samotnému cestu na palacinky. Jeho kvalita totiž rozhoduje o celkovom výsledku. Základné suroviny, ktoré používame, sú vajcia, mlieko, múka, štipka soli a rozpustené maslo alebo olej. Niektorí do cesta pridávajú aj trochu minerálky, ktorá dodá palacinkám vzdušnosť a ľahkosť.

Dôležité je cesto na palacinky nechať pred samotnou prípravou aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Vďaka tomu sa múka dôkladne spojí s tekutinami, cesto zhustne a pri pečení sa nebude trhať. Cesto môžeme pripraviť aj deň vopred – odležané cesto má zvyčajne ešte lepšiu štruktúru.

Praktické tipy – skladovanie a ohrev palaciniek

To, ako urobiť palacinky zahŕňa aj ich správne uskladnenie, ak ich neplánujeme zjesť hneď. Hotové palacinky môžeme:

  • Skladovať v chladničke (1–2 dni) – prekryté fóliou alebo uzatvorené v nádobe, aby nevyschli.
  • Ohriať v mikrovlnnej rúre – postačí 30 sekúnd na strednom výkone.
  • Ohriať v rúre – poukladáme ich na plech, môžu sa prekrývať, prikryjeme alobalom a ohrievame cca 10 minút pri 135 °C.
  • Zamraziť – ak chceme mať palacinky pripravené vopred, môžeme ich zamraziť (ideálne oddelené papierom na pečenie). V mrazničke vydržia až 2 mesiace.

Aká by mala byť ideálna panvica na palacinky?

Žiadny recept na palacinky sa nezaobíde bez kvalitnej panvice. Aj keď samotné cesto môže byť dokonale pripravené, nesprávne zvolená panvica na palacinky môže celý výsledok pokaziť. Ak chceme mať tenké, rovnomerne upečené a ľahko obrátiteľné palacinky, výber panvice hrá zásadnú úlohu.

Správna panvica na palacinky by mala spĺňať niekoľko základných kritérií:

  • Nízke okraje – umožňujú ľahké otáčanie palaciniek bez ich poškodenia.
  • Dokonalá rovnosť dna – rovnomerne rozvádza teplo, vďaka čomu sa palacinky nepripaľujú.
  • Neprekonateľný povrch – ideálna je nepriľnavá povrchová úprava (napr. teflón, keramika alebo moderné titánové povrchy), ktorá minimalizuje potrebu pridávať tuk.
  • Priemer 24 – 28 cm – tento rozmer je najuniverzálnejší na domáce použitie a umožňuje pripraviť palacinky bežnej veľkosti.
  • Kompatibilita so sporákom – uistite sa, že panvica je vhodná pre váš typ sporáka (plynový, indukčný, sklokeramický).

Ak sa venujeme pečeniu palaciniek častejšie, oplatí sa investovať do špeciálnej panvice na palacinky, ktorá má okrem vyššie uvedených vlastností aj zosilnené dno a ergonomickú rukoväť pre bezpečnú manipuláciu.

Ako panvicu správne použiť

Aj ten najlepší recept na palacinky môže zlyhať, ak panvicu pred pečením nepredhrejeme. Postup je nasledovný:

  1. Panvicu rozohrejeme na strednom ohni, kým nie je rovnomerne teplá (test: kvapka vody by sa mala jemne „prebehnúť“ po povrchu).
  2. Pred prvou palacinkou jemne vytrieme dno maslom alebo olejom – ideálne silikónovým štetcom.
  3. Po každej 2–3 palacinke môžeme opätovne potrieť, najmä ak nemáme panvicu s vysoko kvalitným nepriľnavým povrchom.

Aj ten najlepší recept na palacinky potrebuje správnu techniku a panvicu na palacinky, ktorá bude slúžiť roky. Kombináciou kvalitného náčinia a odskúšaného receptu dosiahneme dokonalý výsledok – palacinky budú jemné, pružné a chutné.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang