Recepty

Sous vide špargľa so strateným vajcom – recept

Sous Vide varenie predstavuje momentálne veľký trend v modernej, mestskej kuchyni. Pri tomto druhu varenia sa pomaly varí špargľa pri nízkej teplote, čo zabezpečuje vyšší obsah zachovaných vitamínov, silnejšiu arómu a plnú chuť. Pašírované vajce a sezamové semienka dodajú tejto kompozícii jemný bylinno-orechový nádych. Dokonalé jedlo ľahkej, letnej kuchyne.

PRÍSADY:

SOUS VIDE ŠPARGĽA SO STRATENÝM VAJCOM

  • 250 g bielej špargle
  • 250 g zelenej špargle
  • 1 citrón
  • 1 veľké vajce
  • 1 pór
  • 1 polievková lyžica sezamových semienok
  • 1 čajová lyžička červeného korenia
  • 50 g masla
  • 1 štipka cukru
  • 1 štipka himalájskej soli

Najskôr ošúpeme špargle a zbavíme ich drevnatých koncov. Špargle uložíme do vákuového vrecka, do ktorého pridáme ešte kúsok masla, korenie a soľ. Varíme v Sous Vide varnom hrnci pri 85 stupňoch po dobu cca. 30 minút.

Pritom treba dať pozor na to, aby sme dôkladne odsali vzduch (vákuovacím prístrojom). Medzitým na rozpálenej panvici opražíme sezamové semienka (bez použitia tuku), kým sa nezačne šíriť jemná aróma. Korenistý pór umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kolieska.

Pašírovanie je šetrnou a momentálne veľmi populárnou metódou varenia vajec, ktoré potom získajú jemnú, maslovú chuť. Vodu s 20 ml octu zohrejeme na 70 až 80 stupňov, krátko zamiešame kovovou naberačkou. Do naberačky rozbijeme jedno vajíčko a pomaly ponárame naberačku do vody na približne 1 minútu. Podľa chuti možno vajce nechať ponorené i dlhšie.

Servírovanie:

Zelené a biele špargle uložíme na tanier a prikryjeme ich pašírovaným vajcom. Ak sa podarí, špargle môžeme trochu poliať krémovým žĺtkom. Výsledok ešte posypeme sezamovými semienkami, kolieskami póru a červeným korením. Tip: kyselkavý citrón dodá jedlu ten správny šmrnc.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang