Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Chalupársky vegetariánsky guláš – recept

Guláš predstavuje sýte jedlo, ktoré je obľúbené po celom svete. Zvyčajne sa pripravuje z hovädzieho mäsa, cibule a papriky, hoci existujú rôzne regionálne variácie. Guláš sa často podáva so zemiakmi, haluškami, knedľou alebo pečivom.

Hoci sa guláš často považuje za zimné jedlo, možno si ho vychutnať kedykoľvek počas roka. Je to skvelý spôsob, ako zúžitkovať zvyšky mäsa a zeleniny a dá sa ľahko prispôsobiť akýmkoľvek surovinám, ktoré máte po ruke.

Pôvod guľáša

Guláš má korene v stredovekom Maďarsku. V skutočnosti však Maďari nazývajú „gulášom“ (s maďarskou výslovnosťou „gulyás“) človeka, ktorý sa stará o stádo kráv – teda pastiera. Keďže tento pokrm pôvodne varili oni, bol pomenovaný podľa nich.

Pôvodne sa pripravoval na otvorenom ohni z ingrediencií, ktoré boli v tom čase k dispozícii. Najčastejšími prísadami boli hovädzie mäso, zemiaky a paprika, ale niektoré verzie obsahovali aj zeleninu, bylinky a iné koreniny.

V chudobnejších časoch, keď bol nedostatok mäsa, sa namiesto hovädzieho mäsa používala fazuľa. Guláš je jedným z 10 najznámejších maďarských jedál. Postupom času sa z guláša vyvinul klasický pokrm, ktorý poznáme dnes. S rozšírením vegetariánstva sa čoraz viac do popredia dostávajú práve jeho verzie bez mäsa.

Druhy guľáša

V skutočnosti existujú tri autentické maďarské recepty na guláš:

  • Hovädzí guláš (dusené hovädzie mäso)
  • Baraní guláš (baranina a klobása)
  • Falošný guláš (len kosti, žiadne mäso)
  • Fazuľový guláš (bez živočíšnych produktov) – skúste aj vegánske chilli con carne s fazuľou

Americký vs. maďarský guláš

V rôznych častiach sveta panuje trochu zmätok v tom, čo znamená slovo guláš. To, čo ľudia nazývajú americký guláš, má bližšie k dusenému mletému hovädziemu mäsu varenému s konzervovanými nakrájanými paradajkami alebo paradajkovou omáčkou s talianskym korením.

Podáva sa aj s makarónovými rezancami. Jedinou spoločnou zložkou je pravdepodobne sladká údená paprika. Hoci sú obe jedlá samy o sebe chutné, navzájom sa veľmi líšia.

Ak chcete vyskúšať ešte exotickejšie jedlo polievkového typu, stavte na istotu s výbornou arabskou kuracou polievkou.

Spoločnou zložkou väčšiny receptov na guľáš je sladká údená paprika.

Recept na chalupársky vegetariánsky guľáš

Hustý, voňavý a neskutočne dobrý guláš zo sóje, fazule, papriky, zemiakov. K tomu už len čerstvý chlieb a štamprlík či dva domácej hruškovice.

Suroviny na vegetariánsky guľáš

  • 2 balenia sójových kociek (jedno balenie obsahuje 90 gramov)
  • 500 g pasírovaných paradajok
  • 2 červené papriky (prípadne 3 kapie)
  • 2 väčšie zemiaky
  • 250 g veľkej purpurovej či strakatej uvarenej fazule (môže byť aj 1 konzerva)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžičky červenej mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky korenia garam masala
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/4 lyžičky mletého chili alebo 1 chili paprička (pre tých,  ktorí majú radi štipľavé)
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo 9 dcl zeleninového bujónu a 1 dcl červeného suchého vína)
  • mleté čierne korenie, soľ
  • olej (cca 1 dcl)

Postup na vegetariánsky guľáš

  1. Na dostatočnom množstve oleja dusíme najemno nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne (cca 3 minúty).
  2. Pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku alebo kapiu, sójové kocky a smažíme ďalších 5 minút, kým paprika trošku nezmäkne. V prípade potreby podlejeme trochou vody.
  3. Pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 3 lžičky mletej červenej papriky, premiešame a pridáme pasírované paradajky a 1 liter zeleninového vývaru. Ak máte radi redší guláš pridajte viac vývaru.
  4. Varíme približne 15 minút a po tomto čase pridáme do gulášu na kocky nakrájané dva väčšie zemiaky, fazuľu, mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky korenia garam masala, 1/2 lyžičky mletej kurkumy a chili.
  5. Znížte teplotu na sporáku a varte ďalších 15-20 minút pod pokrievkou.
  6. V prípade potreby guláš na záver dosolíme a máme hotový voňavý, hustý a neskutočne dobrý vegetariánsky guláš.
  7. Servírujeme s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom, no skvelý je aj sám o sebe.

TIP: Ak guláš nebudete servírovať deťom, pridajte miesto 1 litra vývaru, 9 dcl vývaru a 1 dcl červeného suchého vína.

Recept na pravý vegetariánsky maďarský fazuľový guláš

Ak chcete jesť vegetariánsku gulášovú polievku presne tak, ako ju jedia Maďari, mali by ste vyskúšať tento recept.

Pod pojmom maďarský guláš nájdete mnoho rôznych verzií receptov.

Základ pravého vegetariánskeho maďarského guľáša tvorí:

  • fazuľa (ak chcete verziu s mäsom, stačí fazuľa nahradiť hovädzinou)
  • cibuľa
  • cesnak
  • zemiaky
  • mrkva a iná koreňová zeleninu (napríklad paštrnák)
  • paradajkový pretlak alebo gulášový pretlak
  • sladká maďarská paprika (prípadne sladká údená paprika v prášku)
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • tekutý dym – nepovinné (aby sa napodobnilo varenie v kotlíku na otvorenom ohni)
  • vegánske náhrady mäsa, napr. seitan (nepovinné)

Príprava vegetariánskeho guľáša

Príprava vegetariánskej gulášovej polievky je jednoduchá a ľahká. V závislosti od toho, ako veľkú zeleninu nakrájate, môže byť polievka hotová do 30 minút.

  • Pripravte si zeleninu.
  • Očistite a nakrájajte cibuľu a cesnak.
  • Umyte a nakrájajte zemiaky.
  • Umyte, ošúpte a nakrájajte mrkvu a paštrnák.
  • Uvarte si fazuľu alebo použite konzervovanú verziu.
  • Umyte a nasekajte čerstvú petržlenovú vňať.

TIP: Vo vegetariánskej verzii si viete pripraviť aj chutnú cibuľovú polievku.

Maďarský vegetariánský guľáš – recept

Tento tradičný rodinný recept na fazuľový guláš sa pripravuje už po celé generácie. Je to 30-minútová jednoduchá polievka z jedného hrnca, v ktorej sa používa len zelenina a fazuľa.

Suroviny na maďarský vegetariánsky guľáš

  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 cibuľa (stredne veľká)
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 – 3 mrkvy stredne veľké
  • 1 – 2 paštrnák
  • 430 g fazule (alebo 1 plechovka)
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1,5 lyžičky paradajkovej pasty alebo gulášovej pasty
  • 1 lyžička maďarskej sladkej mletej papriky alebo inej sladkej údenej papriky
  • 1 lyžička petržlenovej vňate
  • 1 lyžička mletej rasce
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky korenia alebo podľa chuti

Postup maďarského vegetariánskeho guľáša

  1. Rozohrejte hrniec na strednú teplotu a pridajte rastlinný alebo kokosový olej. Nakrájanú cibuľu restujte 1-2 minúty.
  2. Pridajte nakrájanú mrkvu a paštrnák. Premiešajte a varte 5-6 minút.
  3. Pridajte nasekaný cesnak a korenie (soľ, korenie, petržlenovú vňať a rascu) a varte ďalšie 2-3 minúty.
  4. Pridajte sladkú údenú papriku a paradajkový alebo gulášový pretlak a miešajte, kým sa nespoja.
  5. Zalejte zeleninovým vývarom a polievku varte približne 5 minút.
  6. Ak sú mrkva a paštrnák takmer uvarené, pridajte na kocky nakrájané zemiaky a varte ďalších 5 minút.
  7. Nakoniec pridajte uvarenú fazuľu a varte ďalších 5 minút.
  8. Keď sú všetky prísady mäkké, guľáš je hotový.
  9. Podávajte a vychutnávajte si s chlebom alebo iným obľúbeným pečivom.
Guľáš je jedlo vhodné pre celú rodinu, okrem toho, že je chutné, je navyše aj sýte.

Tipy na dosiahnutie najchutnejšieho vegetariánskeho guľáša

Zeleninu nakrájajte rovnomerne – my sme najprv pridali mrkvu a paštrnák, pretože potrebujú najviac času na uvarenie, potom zemiaky. Ak bude zelenina rovnako veľká, bude sa variť rovnomernejšie.

Nakrájajte zeleninu na menšie kúsky – Ak chcete skrátiť čas varenia, môžete zemiaky nakrájať na menšie kúsky alebo mrkvu na tenšie plátky.

V závislosti od toho, akú pálivú a korenistú polievku máte radšej, môžete okrem sladkej mletej papriky pridať aj mleté čili alebo srirachu alebo čerstvo nasekanú surovú čili papričku. V Maďarsku sa používa Eros Pista, čo je nahrubo očistená pálivá paprika a nič iné. Na to, aby bola polievka pálivá, stačí naozaj malé množstvo.

Fazuľa vs. cícer – hoci tradičný recept vyžaduje bielu alebo červenú fazuľu, môžete použiť cícer alebo iný druh fazule, ak vám viac chutí. Maslovú fazuľa je bohatá na bielkoviny, môžete však použiť aj inú fazuľu, dobre sa hodí fazuľa cannellini.

Tradičný spôsob je pripraviť základ na varenie cibule a cesnaku na bravčovej masti. Keďže sa stravujeme rastlinne, najbližšou alternatívou je kokosový olej. Dodáva polievke mastnú pachuť podobnú masti. Olivový olej v tomto recepte neodporúčame.

Tento vegetariánsky guláš je plný zeleniny a predstavuje sýte jedlo vhodné pre celú rodinu. Je hrejivý, vďaka čomu je to dokonalé jedlo pre chladné januárové dni. No rovnako dobre bude chutiť aj uvarený v kotlíku v lete na chalupe v dobrej spoločnosti.

Ak chcete skúsiť aj ďalší recept na tradičné jedlo vo vegetariánskej verzii, odporúčame tento recept na musaku.

Takýto lahodný guláš môžete podávať s domácou viedenskou knedľou, ktorú si doma dokážete pripraviť za pár minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang