Vegan/Vegetarian

Chalupársky vegetariánsky guláš – recept

Hustý, voňavý a neskutočne dobrý guláš so sóje, fazule, papriky, zemiakov. K tomu už len čerstvý chlieb a štamprlík či dva domácej hruškovice.

Recept pre 4 – 6 osôb

Potrebujeme:

  • 2 balenia sójových kociek (jedno balenie obsahuje 90 gramov)
  • 500 g pasírovaných paradajok
  • 2 červené papriky alebo 3 kápie
  • 2 väčšie zemiaky
  • 250 g veľkej purpurovej či strakatej uvarenej fazule (môže byť aj 1 konzerva)
  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 ČL červenej mletej papriky
  • 1 ČL sušeného oregana
  • 1/2 ČL korenia garam masala
  • 1/2 ČL kurkumy
  • 1/4 ČL mletého chili alebo 1 chili paprička (pre tých,  ktorí majú radi štipľavé)
  • 1 liter zeleninového bujónu alebo 9 dcl zeleninového bujónu a 1 dcl červeného suchého vína
  • mleté čierne korenie, soľ
  • olej (cca 1 dcl)

Na dostatočnom množstve oleja osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu (cca 3 minútky). Pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku alebo kápiu, sójové kocky a smažíme ďalších 5 minút pokým paprika trošku nezmäkne. V prípade potreby podlejeme trošku vody. Pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 3 ČL mletej červenej papriky, premiešame a pridáme pasírované paradajky a 1 liter zeleninového bujónu. Ak máte radi redší guláš pridajte viac bujónu.

Tip: ak guláš nebudete servírovať deťom, pridajte miesto 1 litra bujónu, 9 dcl bujónu a 1 dcl červeného suchého vína.

Varíme približne 15 minút a po tomto čase pridáme do gulášu na kocky nakrájané dva väčšie zemiaky, fazuľu, mleté čierne korenie, 1/2 ČL korenia garam masala, 1/2 ČL mletej kurkumy a chili. Znížime teplotu na sporáku a varíme ďalších 15-20 minút pod pokrievkou. V prípade potreby guláš na záver dosolíme a máme hotový voňavý, hustý a neskutočne dobrý vegetariánsky guláš.

Servírujeme s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom a skvelý je aj sám o sebe.

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang