PolievkyRecepty

Recept na mexickú polievku Caldo de Pollo

Caldo de Pollo, známa aj ako kuracia polievka, je tradičné mexické jedlo, ktoré je obdivované pre svoju bohatú chuť a výživné vlastnosti. Je základom mnohých mexických domácností a obľúbenou voľbou v mexických reštauráciách.

Táto upokojujúca polievka sa pripravuje z kuracieho mäsa, zeleniny a rôznych korenín, čím vzniká chutné a sýte jedlo. Caldo de Pollo, rovnako ako mexická párková polievka Chorizo, sa vyznačuje svojou všestrannosťou. Tradičný recept je veľmi cenený, ale polievka sa dá upraviť podľa regionálnych prísad alebo osobných preferencií.


Obsah článku


Mexická polievka Caldo de Pollo – lahodná zmes chutí

Tento recept na kuraciu polievku Caldo de Pollo, je veľmi jednoduchý na prípravu. Polievka je nabitá zdraviu prospešnými látkami. Ideálna na obdobie zimných neduhov akými sú kašeľ, bolesť hrdla či nádcha.

Suroviny na mexickú polievku Caldo de Pollo

  • 2 kg štvrtiek kuracieho stehna
  • 6 litrov vody
  • 2 lyžice pretlačeného cesnaku
  • 2 lyžice soli
  • 1 lyžica sušeného cesnakového prášku
  • 1 kocka kuracieho bujónu
  • 4 veľké mrkvy
  • 4 veľké zemiaky
  • 4 cukety
  • 1 veľká biela cibuľa
  • ½ zväzku čerstvého koriandra

Postup na mexickú polievku Caldo de Pollo

  1. Kuracie stehná vložte do veľkého hrnca a zalejte vodou. Pridajte pretlačený cesnak, soľ a cesnakový prášok.
  2. Prikryte a priveďte k varu. Znížte teplotu a varte, kým sa kuracie mäso neoddelí od kostí, asi 1 až 2 hodiny.
  3. Vmiešajte kocku kuracieho bujónu a pridajte nakrájanú zeleninu: mrkvu, zemiaky, cuketu a bielu cibuľu.
  4. Znížte teplotu a varte, kým zelenina nezmäkne, 45 minút až 1 hodinu.
  5. Do polievky vmiešajte nasekaný koriander. Povarte ešte 5 minút a podávajte.
Limetková šťava výborne dopĺňa chuť mexickej polievky.

Caldo de Pollo – základné suroviny

Niektoré varianty Caldo de Pollo zahŕňajú pridanie kukurice, ryže alebo rezancov, aby bola výdatnejšia, alebo nahradenie rôznych druhov zeleniny podľa dostupnosti alebo osobnej chuti. To umožňuje jednotlivcom, aby si klasický pokrm upravili podľa svojich predstáv, čím sa stane jedinečným.

  • Kľúčovou zložkou mexickej polievky Caldo de Pollo je kuracie mäso. Na prípravu polievky sa zvyčajne používa celé kurča, ktoré poskytuje biele aj tmavé mäso.
  • Kurča sa zvyčajne dusí vo vode spolu s rôznymi druhmi zeleniny, ako sú: mrkva, zeler, zemiaky, cibuľa a paprika. Zelenina dodáva polievke nielen chuť, ale prispieva aj k jej výživovej hodnote.
  • Na zvýraznenie chuti sa pridávajú tradičné mexické koreniny – cesnak, rasca, oregano, bobkový list a koriander. Tieto koreniny sa zmiešajú a vytvoria voňavú a chutnú arómu, ktorá naplní kuchyňu počas varenia polievky.
  • Na ozvláštnenie možno pridať aj limetkovú šťavu a iné korenie podľa chuti.
  • Základom mexickej párkovej polievky Chorizo sú zase klobásky alebo párky, fazuľa, zemiaky a kukurica.

Caldo de Pollo – recept

Caldo de Pollo alebo mexická kuracia polievka je zdravá a chutná polievka. Tento recept obsahuje množstvo zeleniny, vrátane mrkvy, cukety, kukurice, kapusty a zemiakov, vďaka ktorej má polievka bohatú chuť a je plná zdraviu prospešných látok. Je to jednoduchá a výdatná polievka, ktorá vás zahreje zvnútra.

Suroviny na Caldo de Pollo

  • 12 šálok vody
  • 6 kuracích stehien (s kosťou, bez kože)
  • 4 strúčiky cesnaku (olúpané)
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžica soli
  • 2 stredne veľké zemiaky (nakrájané na osminky)
  • 6 mrazených mini kukuričných klasov
  • 2 stredne veľké cukety (nakrájané na hrubé kúsky)
  • 4 stredne veľké mrkvy (nakrájané na hrubé kolieska)
  • 1/2 malej zelenej kapusty (nakrájanej na osminky)
  • 4 lyžice limetkovej šťavy (šťava z 2 limetiek)
  • 1/4 šálky nasekaného koriandra
  • voliteľné prísady a polevy: biela ryža, pálivá omáčka Tabasco, jalapeňos

Postup na Caldo de Pollo

  1. Vo veľkom polievkovom hrnci zmiešajte vodu, vykostené kuracie stehná, cesnak, bobkový list a soľ. Priveďte do varu, prikryte, znížte teplotu na nízky stupeň a varte 1 a 1/2 až 2 hodiny, kým mäso nezmäkne.
  2. Odstráňte a všetku penu plávajúcu na vrchu hrnca, ako aj bobkové listy a strúčiky cesnaku. Uvarené kurča preložte do stredne veľkej misy a odložte bokom, aby mierne vychladlo.
  3. Pridajte zemiaky, kukuricu, cuketu, mrkvu a kapustu.
  4. Polievku priveďte do varu, znížte teplotu na mierny ohrev a pokračujte vo varení 15 minút, kým všetka zelenina nezmäkne a neuvarí sa.
  5. Kým sa zelenina varí, vyberte z kurčaťa kosti a vyhoďte ich. Kuracie mäso rozdrvte alebo nakrájajte na kúsky.
  6. Keď je zelenina úplne uvarená, pridajte rozdrobené kurča, nasekaný koriander a limetkovú šťavu. Všetko spolu premiešajte a ochutnajte. V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
  7. Polievku podávajte vo veľkých miskách, pričom dbajte na to, aby každá miska dostala od všetkého trochu. Každú misku doplňte požadovanými prílohami a zmesami, ako sú jalapeňos, biela ryža a niekoľko kvapiek pálivej omáčky Tabasco.
Pre jednoduchšie podávanie vyberte uvarenú kukuricu z polievky, odrežte zrná a pridajte ich späť do polievky.

Caldo de Pollo – zdravotné benefity

Okrem lahodnej chuti je polievka Caldo de Pollo cenená aj pre svoje zdravotné výhody.

Polievka je plná dôležitých živín, vitamínov a minerálov. Má nízky obsah tuku a zároveň vysoký obsah bielkovín, takže je skvelou voľbou pre tých, ktorí sa chcú zdravo stravovať.

Predpokladá sa, že kurací vývar má aj protizápalové vlastnosti a podporuje zdravý imunitný systém. Často sa odporúča ako upokojujúci prostriedok, keď cítite únavu alebo, že na vás ide choroba.

Mexická polievka Caldo de Pollo – recept

Tento variant polievky Caldo de Pollo obsahuje ryžu, koriander, kuracie mäso a ďalšiu zeleninu varenú v úžasnom paradajkovom vývare. Ak máte radi chute Mexika, skúste aj mexický šalát s makarónmi.

Suroviny na mexickú polievku Caldo de Pollo

  • 8 šálok vody
  • 8 kuracích stehien
  • 1 lyžica soli
  • ¼ lyžičky čierneho korenia
  • 4 strúčiky cesnaku (nasekané nadrobno)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ¼ šálky bielej dlhozrnnej ryže
  • ½ šálky nakrájanej cibule
  • 2 nakrájané rímske paradajky
  • 2 mrkvy (nakrájané na plátky)
  • 3 zemiaky (nakrájané na štvrtiny)
  • 1 zelený zeler (nakrájaný nadrobno)
  • ⅓ šálka paradajkovej omáčky
  • 1 lyžica nasekaného koriandra
  • 1 limetka nakrájaná na plátky na podávanie
  • koreninové tortilly a avokádo na podávanie (voliteľné)

Postup na mexickú polievku Caldo de Pollo

  1. Do veľkého hrnca dajte vodu, kurča, soľ, korenie a strúčiky cesnaku. Prísady priveďte do varu, potom znížte teplotu na strednú a nechajte variť 15 minút. Kým sa vývar varí, odoberte penu, ktorá sa vytvorí na vrchu vody.
  2. V samostatnej panvici rozohrejte olej na strednom ohni, pridajte ryžu a za občasného miešania varte, kým nezhnedne, približne 2 až 3 minúty. Dávajte pozor, aby sa nepripálila.
  3. Pridajte nakrájanú cibuľu a pokračujte vo varení, kým cibuľa nie je priesvitná, asi 2 minúty.
  4. Pridajte nakrájané paradajky a varte ďalšie 3 minúty.
  5. Do hrnca s kuracím mäsom pridajte ryžovú zmes.
  6. Do polievky vmiešajte mrkvu, zeler a zemiaky a nechajte zovrieť. Znížte teplotu. Nechajte variť, kým sa zelenina neuvarí, približne 20 až 30 minút.
  7. Počas posledných 5 minút varenia pridajte paradajkovú omáčku a koriander. Opäť skontrolujte, či je polievka slaná.
  8. Polievku naberte do misiek, pričom do každej porcie vložte kúsok kuracieho mäsa, a podávajte s limetkovými plátkami a teplými kukuričnými tortillami.
  9. Na vrch polievky môžete pridať aj plátky avokáda.

Ako podávať Caldo de Pollo

Pri podávaní Caldo de Pollo aj mexickej párkovej polievky Chorizo odporúčame používať veľké misy, pretože všetka zelenina v polievke zaberá veľa miesta. Dbajte na to, aby ste dostali do misky od všetkého trochu, vrátane kukuričného klasu.

Do polievky môžete pridať pár kvapiek pálivej omáčky Tabasco – úplne premení vývar a dodá mu trochu kyslej pikantnosti.

Tu je niekoľko príloh a zmesí, ktoré sa zvyčajne podávajú s touto polievkou:

  • kukuričné tortilly
  • biela ryža alebo mexická ryža
  • avokádo nakrájané na kocky
  • biela alebo žltá cibuľa nakrájaná na kocky
  • domáce tortillové čipsy
  • nasekaný koriander
  • limetková šťava

Recept na párkovú polievku

Táto sýta párkova polievka je fantastická, keď sa potrebujete zahriať počas sychravého dňa. Ak chcete mať konzistenciu polievky hustejšiu, časť zemiakov nastrúhajte na strúhadle na placky.

Mexická polievka s párkom či klobásou a fazuľou sa ozančuje aj „chorizo“. Chorizo je úžasne aromatický a mierne pikantný pokrm. Klobása alebo párok sa jemne dusí v bohatom vývare naplnenom výdatnou a krémovou bielou fazuľou, pikantnými paradajkami opečenými na ohni, pórom a sladkými zemiakmi, a to všetko je hojne posypané niekoľkými aromatickými koreninami.

Suroviny na párkovú polievku

  • 200 g čerstvého choriza alebo párkov
  • 1 veľká cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 1 stredne veľká sladká červená paprika (nasekaná)
  • 1 plechovka bielej fazule
  • 3 strúčiky cesnaku (mleté)
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1000 ml kuracieho vývaru
  • 350 g zemiakov, asi 4 stredne veľké (ošúpané a nakrájané na kocky)
  • 3 šálky mrazenej kukurice
  • mexický syr Queso Fresco a koriander (volieteľné)

Postup na párkovú polievku

  1. V hrnci na strednom ohni varte chorizo alebo párky, asi 4-6 minút. Pomocou štrbinovej lyžice vyberte chorizo na papierové utierky.
  2. V druhom hrnci na oleji orestujte cibuľu asi 5 minút, pridajte cesnak; varte a miešajte 1 minútu.
  3. Vmiešajte múku a korenie; varte a miešajte 3 minúty. Postupne primiešajte vývar.
  4. Pridajte zemiaky, fazuľu a kukuricu; priveďte do varu.
  5. Znížte teplotu a varte odkryté, kým zemiaky nezmäknú, 10 až 15 minút.
  6. Vmiešajte chorizo prípadne párky a varte ešte niekoľko minút.
  7. V prípade potreby podávajte s mexickým syrom a koriandrom.

Ak si deň bez polievky neviete predstaviť a radi skúšate nové recepty svetovej kuchyne, skúste aj ďalšie skvelé recepty:

Či už hľadáte výživné jedlo, upokojujúci liek alebo chuť pravej mexickej kuchyne, polievka Caldo de Pollo ani mexická párková polievka vás nikdy nesklamú. Vďaka svojej jednoduchosti, všestrannosti a bohatej chuti je to obľúbené jedlo, ktoré prešlo skúškou času. Takže keď budete mať nabudúce chuť na hrejivú polievku, zvážte možnosť ochutnať caldo de pollo a zažiť skutočne uspokojivý zážitok.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang