DezertyRecepty

Recept na klasický cheescake

Ak hľadáte recept na perfektný krémový a jemný cheescake, práve ste ho našli.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 1 a 1/2 šálky sušienok (ideálne celozrnných)
  • 1/4 šálky kryštálového cukru
  • 5 lyžíc masla, rozpusteného

Na tvarohovú plnku:

  • 900 g plnotučného smotanového syra, zmäknutého na izbovú teplotu
  • 1 šálka kryštálového cukru
  • 1 šálka plnotučnej kyslej smotany, izbová teplota
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy (nepovinné, ale odporúčané)
  • 3 veľké vajcia, izbovej teploty

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C. Sušienky pomocou kuchynského robota alebo mixéra rozdrvte na jemno. Zmiešajte s cukrom a potom vmiešajte rozpustené maslo.
  2. Zmes bude piesčitá. Snažte sa rozdrviť všetky veľké kúsky. Dajte ju do nevymastenej formy. Tlakom rukou zapracujte zmes na dno a čiastočne aj na boky. Predpečte 10 minút.
  3. Vyberte z rúry a horúci plech položte na veľký kus alobalu. Fólia bude panvicu obopínať počas vodného kúpeľa v ďalšom kroku.
  4. Pomocou mixéra šľahajte krémový syr a kryštálový cukor spolu na stredne vysokej rýchlosti vo veľkej mise, kým zmes nebude hladká a krémová, približne 2 minúty. Pridajte kyslú smotanu, vanilkový extrakt a citrónovú šťavu a šľahajte, kým sa úplne nespoja.
  5. Na strednej rýchlosti pridávajte vajcia jedno po druhom a po každom pridaní šľahajte, kým sa nezmiešajú. Po pridaní posledného vajca do cesta prestaňte miešať.
  6. Pripravte si jednoduchý vodný kúpeľ: dajte si zovrieť hrniec s vodou. Na vodný kúpeľ potrebujete 2,5 cm vody. Počas zohrievania vody obtočte alobal okolo formy na pečenie. Na vrch cesta nalejte tvarohovú zmes. Pomocou gumovej stierky alebo lyžice ho uhlaďte do rovnomernej vrstvy.
  7. Formu vložte do veľkého pekáča. Opatrne nalejte horúcu vodu do vnútra pekáča a vložte ho do rúry. Pečte 55-70 minút alebo kým stred koláča nie je takmer pevný. Ak si všimnete, že cheesecake na povrchu príliš rýchlo hnedne, v polovici pečenia ho zakryte alobalom.
  8. Po upečení sa stred cheesecaku bude mierne kývať, ak s ním jemne zatrasiete. Vypnite rúru a mierne pootvorte dvierka rúry.
  9. Cheesecake nechajte 1 hodinu stáť v rúre vo vodnom kúpeli. Vyberte z rúry a vodného kúpeľa, potom cheesecake úplne vychlaďte odokrytý pri izbovej teplote. Potom cheesecake prikryte a uložte do chladničky aspoň na 4 hodiny alebo cez noc.
  10. Pomocou noža uvoľnite vychladnutý cheesecake z okraja formy a potom okraj odstráňte. Čistým ostrým nožom ho nakrájajte na plátky na podávanie. Ak chcete mať čisté plátky, medzi jednotlivými plátkami nôž utrite a ponorte do teplej vody.

Ak hľadáte recept, ktorý je rýchlejší na prípravu, skúste recept na bábovku.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang