Magazín

Redukčná diéta v detskom veku

Redukcia hmotnosti v detskom veku má svoje špecifiká. Pretože mladý organizmus sa ešte vyvíja a nie všetky vnútorné systémy sú už kompletne dobudované, musíme u takéhoto dieťaťa aj pri diétnom, redukčnom režime rešpektovať a zabezpečiť primerané výškové prírastky a dobudovanie vnútorných systémov a pochodov.

Na tieto úlohy musí byť k dispozícii dostatok stavebných a ochranných živín. Sú to hlavne kvalitné bielkoviny s kompletným spektrom aminokyselín, ktoré sú stavebným materiálom pre všetky potrebné štruktúry a funkcie.

Dostatočný prísun vitamínov, minerálov a stopových prvkov zabezpečí optimálny priebeh všetkých metabolických procesov.

Vhodné je podávať malé porcie 5 – 6 krát denne. Rozdelenie príjmu energie má byť nasledovné: 20% raňajky, 10% desiata, 35% obed, 10% olovrant, 20% večera, eventuálne druhá večera 5%.Väčšina potravy sa podáva v prvej polovici dňa.

Deti by mali dostatočne raňajkovať a desiatovať, aby mali dostatok energie do školy aj na šport. Na obed odporúčame podávanie polievok, preferujeme zeleninové alebo mäsové vývary bez cestovín. Vyskúšajte napríklad mrkvovo-šošovicovú polievku. Prispievajú k pocitu nasýtenia a pritom majú nízku energetickú hodnotu. Dôležitou súčasťou redukčnej diéty sú látky obsahujúce hrubú vlákninu.

Táto hrubá vláknina naplní svojím objemom žalúdok, čo vedie k pocitu nasýtenia. Obézne deti často trpia zápchami a vláknina tým, že zväčšuje črevný obsah a dráždi steny tráviaceho systému k peristaltickým pohybom, napomáha k pravidelnému vyprázdňovaniu.

Je nutné si však uvedomiť, že i niektoré druhy ovocia majú značné množstvo sacharidov a značnú energetickú hodnotu, tieto druhy neodporúčame.

U detí nemôžeme ani pri redukčnej diéte celkom vylúčiť zo stravy tuky. Sú zdrojom energie, prekurzorom bunkových štruktúr a nosičom vitamínov A, D, E, K rozpustných v tukoch. Preferujeme však rastlinné tuky. Pri príprave jedál sa odporúča varenie, dusenie, pečenie v alobale alebo na teflónových panviciach. Takto pripravíte napríklad oranžové rizoto.

Ak vznikne u dieťaťa pocit hladu medzi jedlom, utišujeme ho podaním zeleniny. Jedálny lístok dieťaťa musí byť pestrý, jedlá chutne upravené. Je veľmi dôležité, aby diéta opatrenia dodržiavala celá rodina a zbytočne nedráždila obézne dieťa.

Veľmi dôležité je, aby deti dodržiavali pitný režim. Odporúča sa čistá voda, resp. nesladené ovocné a bylinkové čaje, nízkomineralizované, nesýtené minerálne vody.

Platí:

  • Sacharidové prílohy – ryžu, knedlíky, zemiaky, cestoviny obmedzujeme, preferujeme zeleninu dusenú a časť zeleniny ponúkame v surovom stave. Vhodnou alternatívnou prílohou je napríklad cviklový šalát s jogurtom, ktorý podporí trávenie. Tortilly môžete nahradiť vo wrapoch za šalát – vyskúšajte ázijské šalátové wrapy.
  • Výrazne znižujeme príjem tukov, preferujeme tuky rastlinné. Príjem nasýtených a hlavne skrytých tukov z tučného mäsa, mäsových a údenárskych výrobkov maximálne obmedzíme až vylúčime.
  • V jedálničku detí preferujeme chudé mäso ako zdroj esenciálnych aminokyselín, vitamínu B12 a železa.
  • Nezabúdať na pravidelnú konzumáciu rýb a výrobkov z nich. Sú zdrojom Omega-3 nenasýtených mastných kyselín s ochranným efektom.
  • Nezabúdať na konzumáciu mlieka a nízkotučných kyslomliečnych výrobkov a syrov ako zdroj potrebného vápnika pre vývoj kostry a zubov.
  • Výrazne obmedziť príjem rafinovaného cukru, cukrárenských výrobkov a sladených nápojov
  • Sóju považovať za doplnok stravy, nie však za náhradu bielkovín mäsa a mlieka. Pri nadmernej konzumácií môže spôsobiť i alergiu.
  • Obmedziť dráždivé komponenty stravy, jedlo príliš nesoliť, dochucovať vňaťami.
  • Naučiť deti jesť striedmo, pravidelne, bez náhlenia a stravu dobre požuť.

Kategorie:

Magazín

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang