Recepty

Oranžové rizoto

oranzove-rizoto-2

Oranžové rizoto nie je ťažké pripraviť. Je to vlastne veľmi jednoduché. Príprava rizota si vyžaduje len čas, asi 20 alebo 30 minút a žiadne rozptyľovanie.

No, môžete mať niekoľko rozptýlení, ako napríklad pohár vína na popíjanie počas varenia alebo rozhovory s deťmi. Stačí, ak budete nablízku a budete rizoto sledovať a miešať. Ako sa rizoto varí a absorbuje tekutinu, pomaly pridávate trochu viac, až kým ryža nie je mäkká a krémová.

Prečo tento recept na oranžové rizoto funguje

Rizoto je výdatný, uspokojujúci pokrm z ryže pôvodom z Talianska, pri ktorom sa ryža varí vo vode alebo vývare, kým nie je krémová. Oranžové rizoto je taký univerzálny pokrm, že na zvýraznenie chuti možno použiť ľubovoľný počet prísad.

Má povesť, že je náročné, a hoci príprava rizota trvá trochu dlhšie a vyžaduje si miešanie ingrediencií na panvici, toto jednoduché rizoto v skutočnosti netrvá dlhšie ako približne 30 minút od začiatku do konca.

Oranžové rizoto – tipy odborníkov

Musíte si byť istí, že máte po ruke všetky ingrediencie. Keď ste uprostred prípravy oranžového rizota, nie je čas na hľadanie.

Najobľúbenejšou ryžou, ktorá sa na prípravu oranžového rizota používa, je Arborio, pretože je ľahko dostupná. Túto ryžu používame v našom recepte. Rizoto zjedzte hneď po uvarení. Ak necháte rizoto odležať, stratí svoju krémovosť.

Krevety môžete v recepte na oranžové rizoto nahradiť kuracím mäsom.

Oranžové rizoto s krevetami – recept

Toto úžasné a osviežujúce oranžové rizoto s pomarančmi a krevetami si určite obľúbite. Je to dokonalá príloha alebo hlavné jedlo, ktoré môžete podávať s rybou alebo kuracím mäsom.

Ingrediencie na oranžové rizoto s krevetami

  • 8 šálok vody
  • 4 lyžice masla (plus voliteľné 2 lyžice na dokončenie rizota)
  • 1 šalotka, mletá
  • 2 šálky ryže arborio
  • 1/2 šálky suchého bieleho vína (napríklad Sauvignon Blanc, alebo použite, čo máte radi)
  • 2 šálky pomarančovej šťavy
  • 2 lyžičky čerstvého oregana, mleté
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 1 šálka čerstvo nastrúhaného parmezánu
  • 1,5 kg kreviet, olúpaných a zbavených jadier
  • 1 lyžica masla
  • štipka soli a korenia

Postup na oranžové rizoto s krevetami

  1. Na prípravu rizota: Vodu zohrievajte na stredne silnom ohni, až kým nezačne vrieť. Znížte teplotu na minimum a udržujte ju teplú.
  2. Vo veľkej panvici rozpustite 4 lyžice masla na strednom ohni. Vmiešajte šalotku a varte 2-3 minúty.
  3. Vmiešajte ryžu, kým sa rovnomerne neobalí, približne 2 minúty.
  4. Pridajte víno a miešajte, kým sa úplne nevstrebe.
  5. Pridajte pomarančovú šťavu a za stáleho miešania varte, kým sa úplne nevstrebe.
  6. Do panvice pridajte po 1 šálke teplej vody a za stáleho miešania ju pridajte. Keď sa voda vstrebe, pokračujte v pridávaní ďalšej šálky, kým ryža nie je krémová a mäkká. Celý proces môže trvať 25 až 30 minút (nemusíte spotrebovať všetku vodu).
  7. Odstavte z ohňa a vmiešajte oregano a zvyšné maslo. Podľa chuti osolíme a okoreníme, potom jemne vmiešame parmezán.
  8. Na krevety: Na stredne veľkej panvici rozohrejte maslo na stredne silnom ohni. Keď sa maslo rozpustí, pridajte krevety a ochuťte ich štipkou soli a korenia. Každú stranu smažte 2 minúty alebo kým krevety nie sú ružové a úplne uvarené.
  9. Rizoto rozdeľte na taniere a na vrch položte niekoľko kúskov kreviet. Okamžite podávajte.

Ako mám olúpať krevety?

Odstráňte nožičky. Pomocou prstov otvorte spodnú časť panciera a odlúpnite ho. V mieste, kde sa chvost spája s telom krevety, ho zoštipnite a stiahnite.

Prečo používať ryžu arborio na prípravu rizota

Arborio je krátkozrnná ryža a pri použití v rizote vám tento typ ryže dodá krémový škrob, ktorý je v rizote nevyhnutný. Ak chcete, niektoré rizotá sa dajú pripraviť aj z krátkozrnnej hnedej ryže, hoci jej chuť sa dosť zmení, takže ju neodporúčame, ak nechcete mať špeciálne orechovú chuť hnedej ryže. Ak vám však nevadí, pripravte si napríklad toto vegetariánske rizoto z hnedej ryže.

Carnaroli je ďalšia ryža, ktorá sa klasicky používa do rizota. Považuje sa za „kráľa“ rizota, pretože je o niečo kratšia a nie je taká kyprá ako arborio. Rozdiel medzi týmito dvoma ryžami je však zanedbateľný.

Oranžové rizoto je plné zaujímavých chutí.

Pomarančovo-tekvicové oranžové rizoto – recept

Oranžové rizoto z oranžových surovín – vyskúšajte túto zaujímavú kombináciu pomaranča a tekvice.

Ingrediencie na pomarančovo-tekvicové oranžové rizoto

  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 300 g očistenej tekvice so šupkou
  • ryža na rizoto
  • 2 pomaranče
  • rozmarín
  • bobkové listy
  • olivový olej
  • soľ

Postup na pomarančovo-tekvicové oranžové rizoto

  1. Tekvicu starostlivo očistite (nie je potrebné ju šúpať). Nakrájajte ju na kúsky a nahrubo nastrúhajte.
  2. V panvici zohrejte kvapku oleja a pridajte nastrúhanú tekvicu; varte 2 minúty, kým nezmäkne, potom pridajte trochu soli, 2 bobkové listy a naberačku zeleninového vývaru, potom prikryte a varte 7 minút.
  3. Pridáme ryžu a chvíľu opekáme, potom privedieme do varu a postupne pridávame vývar spolu so šťavou z 1 a 1/2 pomaranča. Pokračujte vo varení ďalších 20 minút.
  4. Nakrájajte vetvičku rozmarínu spolu s kôrou z polovice pomaranča nadrobno a zmiešajte s 3 lyžicami oleja. Odstavte ryžu z ohňa, okoreňte podľa chuti a pridajte rozmarínovú zmes.

Tipy na podávanie

Rizoto ešte v panvici posypte opraženými tekvicovými kockami, nasekanou petržlenovou vňaťou a premiešajte. Podávajte v hlbokých tanieroch posypané syrom a granátovým jablkom. Rizoto môžete takisto obohatiť cuketou nakrájanou na tenké plátky.

Oranžové rizoto ozdobte zeleninou a strúhaným parmezánom.

Recept na pomarančové oranžové rizoto

Oranžové rizoto s pomarančovou šťavou je ľahké. Je ochutené pomarančovou kôrou, šťavou, ako aj tradičným parmezánom, cibuľou, šalotkou, vývarom a maslom.

Ingrediencie na pomarančové oranžové rizoto

  • 3 pomaranče, šťavnaté, so svetlou nepoškodenou šupkou
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • ½ šálky mletej cibule
  • 2 lyžice šalotky, mletej
  • 2 a ½ šálky ryže Arborio
  • ½ šálky suchého bieleho vína
  • 6 šálok kuracieho vývaru alebo bujónu, zohriateho
  • ¾ šálky čerstvej pomarančovej šťavy z 3 pomarančov na začiatku receptu
  • 1 lyžička soli, viac podľa chuti
  • ¾ šálky syra Parmigiano-reggiano, rozdrveného, plus viac pred podávaním
  • 4 lyžice masla nakrájaného na kúsky
  • čerstvo mleté čierne korenie, podľa chuti
  • 1 pomaranč, jeden navyše na ozdobu pred podávaním (nepovinné)

Postup na pomarančové oranžové rizoto

  1. Pomocou škrabky na zeleninu odstráňte kôru z dvoch-troch pomarančov, pričom dávajte pozor, aby ste nezachytili bielu časť pod šupkou, pretože je horká. Kôru ďalej nakrájajte na tenšie pásiky, mali by ste mať asi ½ šálky.
  2. Odšťavte všetky tri pomaranče a šťavu si nechajte. V závislosti od toho, aké šťavnaté sú vaše pomaranče, budete mať od ¾ do 1 šálky. Netrápte sa, ak máte menej.
  3. V ťažkom, veľkom hrnci (hodí sa aj liatinová panvicu alebo smaltovaný hrniec) zohrejte 3 lyžice olivového oleja na strednom ohni asi 30 sekúnd. Pridajte ½ šálky mletej cibule a 2 lyžice šalotky. Za častého miešania ich varte asi 5 minút do zlatista.
  4. Pridajte 2 a ½ šálky ryže a premiešajte, aby sa pokryla olejom v panvici. Ryžu varte, kým okraje nezískajú priesvitnú farbu, približne minútu. Pridajte ½ šálky vína a nakrájanú pomarančovú kôru a dobre premiešajte, kým sa víno nevstrebe. Trvá to len asi 30 sekúnd. Pridajte 1 čajovú lyžičku soli a opäť premiešajte.
  5. Teraz začnite pridávať kurací vývar. Pridávajte po ½ až ¾ šálky, miešajte, kým sa každá časť takmer úplne nevstrebe, potom pokračujte v pridávaní malých množstiev vývaru a počkajte, kým ho ryža zakaždým vstrebe, a až potom pridajte ďalšie, pričom stále miešajte, takmer nepretržite (vďaka tomuto miešaniu sa rizoto stáva škrobnatým, aby malo krémovú štruktúru, po ktorej túžite).
  6. Ak vývar príliš buble, trochu znížte teplotu, nechcete, aby sa tekutina vyparila skôr, ako ju ryža stihne absorbovať. Tento krok môže trvať až 20 minút.
  7. Keď sa pridá všetok vývar a rizoto má teraz krémovú, škrobovú hustotu, pridajte ¾ šálky pomarančovej šťavy a znova premiešajte, aby sa rozmiešala a vstrebala. Ryža by mala byť krémová a chutiť al dente.
  8. Odstavte z ohňa. Pridajte ¾ šálky syra a miešajte, kým sa nerozpustí a dobre nerozloží. Pridajte 4 lyžice masla a tiež miešajte, kým sa nerozpustí. Teraz rizoto ochutnajte a v prípade potreby pridajte viac soli a čierneho korenia. Ak máte radi viac syra v rizote, môžete ho v tomto čase pridať viac a premiešať, aby sa spojil.
  9. Podávajte ihneď, naberajte do plytkých misiek. Rizoto ozdobte plátkom pomaranča a posypte ďalším syrom a čiernym korením.

Ak ste fanúšikom krémového rizota skúste aj toto hlivové rizoto. Z talianskej kuchyne odporúčame vyskúšať aj cestoviny Puttanesca, plnenú kapsu calzone alebo sušienky cantuccini.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang