Polievky

Krémová mrkvovo – šošovicová polievka – recept

Túto vynikajúcu kombináciu chutí sme objavili celkom náhodou. Polievka na štýl, čo máme radi a čo dom dal. Je naozaj výborná a veľmi vhodná na jesenné obdobie, keďže vďaka štipľavému curry aj trošku zahreje. Veríme, že vám bude chutiť.

Táto polievka z červenej šošovice a mrkvy je jednoduchá a chutná bezlaktózová polievka, ktorá je ideálna na chladný deň. Je neuveriteľne jednoduchá na prípravu, pripravuje sa zo surovín, ktoré už pravdepodobne máte v špajze, a hotová je len za 30 minút.

Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku

Mrkvovo-šošovicová polievka je neuveriteľne krémová a vďaka šošovici obsahuje veľa bielkovín. Je vhodná aj do mrazničky. Perfektná v kombinácii s výdatným celozrnným chlebom, ale aj sama o sebe je plnohodnotným jedlom.

Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku

  • 600 g mrky
  • 100 g červenej šošovice
  • 1 malá konzerva kokosového mlieka (165 ml)
  • 1 lyžica celej rasce
  • 1 lyžička curry pasty
  • 1 veľká lyžica masla
  • 800 ml až 1 liter zeleninového bujónu (podľa toho aký hustý krém máte radi)
  • korenie, prípadne aj soľ na dochutenie

Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku

  1. Pripravíme veľkú panvicu, na ktorej nasucho opražíme kmín. Asi 2 minúty, kým pustí arómu. Pridáme lyžicu masla a curry pastu. Zmes rozmiešame a pridáme očistenú mrkvu nakrájanú na cca 1 cm kolieska.
  2. Pražíme asi 5 minút za občasného miešania, aby sa nám mrkva nepripálila. Potom pridáme  šošovicu, ktorú si predtým prepláchneme v sitku a kokosové mlieko.
  3. Necháme zovrieť a prelejeme do hrnca do ktorého prilejeme bujón. Množstvo podľa chuti. My máme radi hustejšiu polievku, tak sme pridali 800 ml. Varíme kým mrkva a šošovica nezmäknú a nakoniec rozmixujeme tyčovým mixérom na krém.
  4. Nakoniec dochutíme čiernym korením, soľou a ozdobíme čerstvou petržlenovou vňaťou.

Musí byť šošovica namočená?

Nie. V skutočnosti to pri tomto recepte neodporúčame. Červená šošovica sa varí veľmi ľahko a na rozdiel od iných strukovín si vo všeobecnosti nevyžaduje namáčanie.

Môžete ju prepláchnuť v jemnom cedidle, aby ste odstránili všetky kúsky, ktoré tam nepatria, ale nenechávajte ju namočenú.

Keď ju pridávate do polievky, chcete ju mať v pôvodnom stave, aby ju zeleninový vývar uvaril a prenikli do nej chute.

Polievka z červenej šošovice a mrkvy je jednoduchá a zdravá.

Skladovanie a mrazenie

Táto polievka z mrkvy a šošovice vydrží vo vzduchotesnej nádobe v chladničke približne 5 dní.

Pre všetkých, ktorí si radi pripravujú jedlo vopred, sa táto polievka dá aj zamraziť. Či už v chladničke alebo v mrazničke, pred preložením do vzduchotesnej nádoby ju nechajte úplne vychladnúť.

Táto polievka vydrží v mrazničke približne 1 mesiac. Nechajte ju cez noc rozmraziť v chladničke a potom ju zohrejte na sporáku. Nezabudnite si v nádobe nechať miesto na rozšírenie.

Tipy na úspech

Nechcete, aby sa šošovica uvarila príliš rýchlo, preto sa uistite, že ju varíte na veľmi nízkej teplote a hrniec je prikrytý.

Polievku neprekladajte do mixéra, kým sa zo šošovice nevstrebe všetka tekutina a kým nie je úplne mäkká. Množstvo soli, ktoré budete potrebovať, závisí od slanosti vášho vývaru.

Návrhy na servírovanie

Túto polievku odporúčame podávať s výdatným chlebom a čerstvou petržlenovou vňaťou na vrchu. Je ideálna ako samostatné plnohodnotné jedlo, pretože má vysoký obsah bielkovín, ale je výborná aj s prílohou v podobe šalátu.

Mrkvovo-šošovicová polievka je ideálna na experimentovanie s koreninami a bylinkami.

Marocká mrkvovo-šošovicová polievka – recept

Marocká mrkvová polievka z červenej šošovice je ďalším výborným receptom na bezmäsité jedlo plné chuti. Červenú šošovicu a mrkvu dopĺňa rasca, kurkuma, koriander, paprika a škorica, ktoré vytvárajú krémovú a sýtu polievku.

Ingrediencie na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1/2 stredne veľkej cibule nakrájanej nadrobno
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté
  • 2 šálky nakrájanej mrkvy alebo asi 4 stredne veľké mrkvy, ošúpané a nakrájané
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžička kurkumy
  • 2 lyžičky koriandra
  • 1/2 lyžičky papriky
  • 1/4 lyžičky škorice
  • 2 šálky červenej šošovice, prepláchnutej
  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • soľ a korenie podľa chuti

Príloha:

  • koriander alebo petržlenová vňať
  • klíny citróna
  • rozdrvená červená paprika

Postup na marockú mrkvovo-šošovicovú polievku

  1. Vo veľkom hrnci na miernom ohni zohrejte 2 lyžice olivového oleja. Cibuľu a cesnak opekajte asi 2 minúty, kým nezmäknú, potom pridajte korenie a opekajte asi 4 minúty. Pridajte mrkvu a restujte, kým mrkva nezmäkne, približne 10 minút.
  2. Pridajte zeleninový vývar, nakrájané paradajky a šošovicu a premiešajte. Dusíme na miernom ohni 20 minút alebo kým šošovica nezmäkne.
  3. Polievku môžete jesť tak, ako je, s kúskami mrkvy, šošovice a paradajok, alebo môžete použiť ručný ponorný mixér alebo bežný mixér na vytvorenie krémovej polievky. Prípadne polovicu rozmixujte a polovicu nechajte nerozmixovanú.
  4. Polievku podávajte s čerstvým koriandrom, drveným červeným korením a čerstvou citrónovou šťavou.

Poznámky

Namiesto zeleninového vývaru môžete použiť kurací vývar. Ak chcete trochu hustejšiu polievku, po uvarení cibule, cesnaku a mrkvy pridajte 2-3 lyžice paradajkového pretlaku.

Medzi ďalšie vhodné prísady patrí quinoa alebo kuskus, cícer, grilované kuracie mäso, maslová tekvica alebo cuketa.

Tipy a variácie

Do polievky môžete pridať ďalšie bielkoviny pridaním cíceru alebo bielej fazule. Vychutnajte si v tejto polievke zeleninu navyše. Vyskúšajte karfiol, jalapeños na okorenenie, zemiaky alebo sladké zemiaky.

Prílohy sú vždy skvelým spôsobom, ako posunúť polievku na vyššiu úroveň. K tejto šošovicovej polievke sa hodia ozdoby ako grécky syr feta, čerstvý koriander a petržlen, grécky alebo obyčajný jogurt, ktorý sa do polievky zamieša, aby bola hustejšia a krémovejšia.

Tí, ktorí chcú do polievky pridať mäso, môžu do nej pridať klobásu, kuracie mäso nakrájané na kocky, mleté bravčové mäso alebo aj chrumkavú slaninu.

Červená šošovica je v tejto polievke výborná, pretože sa rozpadá a je mäkká. Ak máte po ruke hnedú alebo zelenú šošovicu, môžete ju vymeniť alebo použiť polovicu červenej a polovicu hnedej alebo zelenej. Niektorí ľudia uprednostňujú textúru zelenej alebo hnedej – takže je to len na vás.

Mrkvovo-šošovicová polievka vás aj vďaka zázvoru naozaj zahreje.

Recept na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom

Pre toto existujú polievky. Je to dušu posilňujúca, jednoduchá polievka, ktorá využíva základné suroviny, je lacná a zdravá. Víťazstvo na všetkých frontoch.

Ingrediencie na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 2 hnedé cibule nakrájané na kocky
  • 6 šálok olúpanej a nahrubo nakrájanej mrkvy (asi 750 g)
  • 3 lyžice nahrubo nasekaného zázvoru
  • 1 lyžica garam masaly (v závislosti od sily vašej zmesi korenia môžete pridať viac)
  • 1 lyžica čerstvo pomletých semienok rasce
  • ½ lyžice kurkumy
  • 250 g červenej delenej šošovice
  • 1,5 litra zeleninového vývaru (stačí z kocky)
  • vločky morskej soli na dochutenie
  • 1 a ½ šálky jogurtu gréckeho typu
  • listy koriandra, na podávanie

Postup na mrkvovo-šošovicovú polievku so zázvorom

  1. Do veľkého hrnca pridajte olivový olej, hnedú cibuľu a nakrájanú mrkvu. Za pravidelného miešania varte 5 minút alebo dovtedy, kým cibuľa úplne nezmäkne a nezačne voňať.
  2. Pridajte zázvor a korenie a varte, kým sa nerozvonia. Pridajte šošovicu a zeleninový vývar a varte 20-25 minút alebo kým šošovica nezmäkne a mrkva sa nerozvarí.
  3. Všetko v hrnci rozmixujte tyčovým mixérom a potom vmiešajte jogurt. Ak máte pocit, že je polievka príliš hustá, môžete ju rozmiešať ešte s trochou vývaru. Ak pridávate ďalšiu tekutinu, nechajte polievku chvíľu prehriať.

Prečo pripraviť mrkvovo-šošovicovú polievku

Táto polievka je bezlepková a plná bielkovín. Ponúka vám poriadnu dávku vitamínov z mrkvy, špenátu, korenia a šošovice. Ak ste milovníkom vegánskej stravy, vyskúšajte vegánsku krémovú mrkvovú polievku, alebo francúzsku cibuľovú polievku, ktoré určite potešia vaše chuťové poháriky.

Dobre sa mrazí. Urobte si z nej veľkú dávku a polovicu si nechajte na neskôr. Rozdeľte si ju na porcie, aby ste ju mohli vytiahnuť, keď budete potrebovať zdravý obed.

Tip pred zmrazením: nechajte polievku vychladnúť na izbovú teplotu, potom ju vložte do vzduchotesnej nádoby a skladujte v mrazničke až 3 mesiace. Keď ste pripravení na konzumáciu, nechajte polievku cez noc rozmraziť v chladničke. Potom, keď ste pripravení ju zjesť, zohrejte ju na sporáku na miernom ohni, kým sa neprehreje.

Kategorie:

Polievky

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang