DezertyRecepty

Koláč z kyslého mlieka – recept

Koláče z kyslého mlieka sú veľmi chutné a zároveň jednoduché na prípravu. Stačí vyskúšať niektorý z našich receptov – či už základný koláč z kyslého mlieka s citrónovou polevou, šťavnatý vanilkový alebo kakaový s krémovou polevou. Vo všetkých sa nachádza zdraviu prospešné kyslé mlieko.


Obsah článku


To, čo kyslé mlieko v koláči robí, je, že mu dodáva vlhkosť a naozaj úžasnú chuť. Samozrejme nie takú, ako keby sme ho pili priamo z pohára.

Recept na koláč z kyslého mlieka s citrónovou polevou

Osviežujúci koláč, ktorý si vie každý pripraviť bez veľkej námahy a poteší každú návštevu.

Ingrediencie na koláč z kyslého mlieka:

250 g rastlinného tuku (Hera)
300 g kryštálového cukru
4 vajcia
5 lyžic kakaa
480 g hladkej múky
2 lyžičky sódy bikarbóny
400 ml kyslého mlieka
štipka soli

Poleva:
260 g práškového cukru
2 lyžice horúcej vody
2 lyžice citrónovej šťavy
1 lyžička oleja

Postup na koláč z kyslého mlieka

  1. Tuk, vajcia, cukor, štipku soli a kakao vyšľaháme. Striedavo pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a kyslé mlieko. Dobre premiešame.
  2. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 °C. Po upečení necháme vychladnúť a polejeme polevou.
  3. Poleva: Cukor zalejeme horúcou vodou, pridáme citrónovú šťavu, olej a vymiešame na hustú, lesklú polevu.
Poleva s obsahom kyslého mlieka koláč krásne dozdobí aj dochutí.

Recept na vanilkový koláč z kyslého mlieka

Tento šťavnatý vanilkový koláč s kyslým mliekom je tiež veľmi jednoduchý. Pečie sa na plechu a potom sa poleje lahodnou polevou, ktorá sa vsiakne, takže koláč je vlhký a chutný.

Ingrediencie na vanilkový koláč z kyslého mlieka:

2 a ¾ šálky hladkej múky
2 šálky cukru
1 lyžička soli
2 lyžičky prášku do pečiva
½ lyžičky sódy bikarbóny
1 a ½ šálky kyslého mlieka (najlepšie plnotučného)
3 veľké celé vajcia
1 žĺtok
2 lyžičky vanilkového extraktu
2 lyžice rastlinného oleja
1 šálka masla (izbová teplota – neohrievajte v mikrovlnnej rúre)

Na polevu:
½ šálky nesoleného masla (1 tyčinka)
¼ šálky baleného hnedého cukru (tmavý alebo svetlý hnedý cukor, ja som použila svetlý)
1 lyžička vanilky
¼ šálky kyslého mlieka
2 šálky práškového cukru

Postup na vanilkový koláč z kyslého mlieka

  1. Predhrejeme rúru na 160 °C. Vymastíme plech.
  2. Vo veľkej mise zmiešame múku, cukor, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu. Dobre premiešame a odložíme bokom. Do inej misy pridáme kyslé mlieko, celé vajcia, žĺtok, vanilkový extrakt a rastlinný olej. Dobre vyšľaháme a odložíme bokom.
  3. Maslo izbovej teploty nakrájame na kúsky. Zapneme mixér a pomaly pridávame kúsky masla do múky, pričom mixujeme na strednej rýchlosti. (Môžeme použiť aj ručný mixér.) Keď je pridané všetko maslo, miešame, kým sa zmes z múky nestane drobivou a nebude pripomínať piesok.
  4. Pridáme polovicu tekutej zmesi a miešame na strednej rýchlosti, len kým sa nezapracuje. Pridáme poslednú polovicu tekutej zmesi a miešame len dovtedy, kým sa nezapracuje. Strany misy oškrabeme a opäť miešame, kým sa všetky prísady dobre nepremiešajú. Mixujeme len asi 10 sekúnd.
  5. Cesto nalejeme do pripravenej formy a pečieme približne 45 minút.
  6. Koláč je hotový, keď je na povrchu zlatohnedý a na špáradle zapichnutom do stredu koláča vyjde niekoľko vlhkých omrviniek. (Nemusíme čakať, kým špáradlo vyjde čisté, pretože to môže koláč prepekať. Uistime sa, že na špáradle nie je surové cesto a pár vlhkých omrviniek je v poriadku.)
  7. Keď je koláč upečený, položíme ho na mriežku a necháme asi 15 minút vychladnúť.
  8. Poleva: Maslo rozpustíme v hrnci na miernom alebo strednom ohni. Keď sa maslo úplne rozpustí, vypníme oheň a okamžite pridáme hnedý cukor, vanilku a kyslé mlieko. Miešame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme práškový cukor a dobre premiešame. Ak je cukor hrudkovitý, miešame, kým sa väčšina hrudiek nerozpustí. Zvyšok sa rozpustí, keď chvíľu postojí.
  9. Odstavíme polevu (nie do chladničky), kým koláč nevychladne, potom do ešte teplého koláča urobíme špajdľami dierky, potom teplú polevu nalejte na teplý koláč a necháme ju vsiaknuť. Ak sa poleva trochu ochladila, môžeme zapnúť horák, aby sa opäť zohriala, a až potom ju nalejeme na koláč.
  10. Pred krájaním a podávaním necháme asi 30 minút stuhnúť. To poskytne poleve dostatok času, aby sa dobre vsiakla do koláča.

Poznámky k receptu

Tento koláč sa najlepšie podáva teplý.

Prípadné zvyšky skladujeme zakryté v chladničke niekoľko dní. Koláč zohrievame v mikrovlnnej rúre približne 25 sekúnd.

Koláč z kyslého mlieka môžete pripraviť aj na spôsob torty s polevou nielen na vrchu, ale uprostred.

Recept na kakaový koláč z kyslého mlieka s krémovou polevou

Koláč je hustý a vláčny, neuveriteľne šťavnatý a má bohatú čokoládovú chuť.

Ingrediencie na kakaový koláč z kyslého mlieka s krémovou polevou:

1 šálka (200 g) kryštálového cukru
2 veľké vajcia
1 šálka (240 ml) kyslého mlieka
1/4 šálky (60 ml) repkového oleja
1/4 šálky (55 g) rozpusteného masla
1 lyžička čistého vanilkového extraktu
3/4 lyžičky soli
3/4 šálky (70 g) kakaového prášku, preosiateho
1 šálka (140 g) hladkej múky
1 lyžička prášku do pečiva
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1/4 šálky (60 ml) horúcej kávy alebo horúcej vody

Na polevu:
1 šálka (130 g) práškového cukru, preosiateho
1/4 šálky (55 g) veľmi mäkkého masla
1 lyžica mlieka (alebo viac podľa potreby)
2 lyžičky čistej vanilkovej pasty (môžete použiť aj extrakt)
1 lyžička citrónovej šťavy
štipka soli

Postup na kakaový koláč z kyslého mlieka s krémovou polevou

  1. Predhrejeme rúru na 180 °C.
    Plech si vymastíme maslom a vyložíme papierom na pečenie tak, aby na dvoch stranách mierne presahoval. Odložíme bokom.
  2. Vyšľaháme cukor a vajcia v miske do veľmi svetlej, nadýchanej peny.
    Konzistencia by mala byť hustá, objemná a takmer biela.
  3. Zašľaháme tekuté prísady – kyslé mlieko, olej, rozpustené maslo, vanilku a štipku soli.
    Všetko premiešame do hladkej emulzie.
  4. Pridáme kakaový prášok a znova dobre premiešame, aby sa rovnomerne zapracoval.
  5. Preosejeme múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva a po častiach ich primiešame do cesta, až kým nebude hladké.
  6. Vlejeme horúcu kávu alebo vodu a dôkladne premiešajme.
    Výsledné cesto bude riedke, čo je úplne v poriadku.
  7. Cesto nalejeme do pripravenej formy a niekoľkokrát ňou jemne poklepme o pracovnú dosku, aby sme odstránili veľké vzduchové bubliny.
  8. Pečieme koláč v rozohriatej rúre 35–45 minút.
    Skontrolujme špajdľou – ak vyjde čistá, koláč je hotový.
  9. Necháme koláč chladnúť 15 minút vo forme na mriežke, potom ho vyklopme a nechajme úplne vychladnúť.
  10. Pripravíme si polevu – všetky prísady vložme do misky a šľahajme mixérom, kým nezískame hladkú, nadýchanú polevu.
    V prípade potreby zahustime práškovým cukrom.
  11. Polevu nanesieme na vychladnutý koláč lyžicou a rozotrieme do nepravidelných vlnoviek.
  12. Uchováme koláč vo vzduchotesnej nádobe, aby zostal vláčny a čerstvý čo najdlhšie.

TIP: Podobne jednoduchý a chutný je aj grankový koláč či vegánska machová torta.

Kyslé mlieko je prospešné pre naše zdravie.

Čo je kyslé mlieko?

Už 10 000 rokov ľudia v určitej forme doja zvieratá, aby získali mlieko ako výživný nápoj. Keď časť tohto mlieka začala kysnúť, všimli si, že jeho chuť nemusí byť nevyhnutne „zlá“, len iná. Výsledkom fermentácie surového mlieka alebo pridania kyseliny do surového mlieka vznikne kyslé mlieko.

Kyslé mlieko sa odlišuje od mlieka, ktoré sa pokazilo, čo sa zvyčajne stáva pri pasterizovanom mlieku, ktoré nemá prítomné bakteriálne kultúry. Kyslé mlieko sa získava zo surového mlieka, ktoré umožňuje fermentáciu a kultiváciu.

Keď mlieko začne kysnúť, môžu sa v ňom začať objavovať kúsky a jeho štruktúra bude výrazne hustejšia. V niektorých ohľadoch môže začať pripomínať jogurt alebo tvaroh. Tento typ mliečneho výrobku je obľúbený najmä v škandinávskych a pobaltských krajinách, hoci rôzne formy existujú po celom svete.

Zdravotné výhody kyslého mlieka

Kyslé mlieko má mnoho výhod, ktoré okrem iného zahŕňajú aj jeho účinky na trávenie, imunitný systém, zdravie srdca a toxicitu v tele. Výborne ním doplníte svoj pitný režim.

Môže pomôcť pri trávení

Bakteriálne kultúry, ktoré sa nachádzajú v tomto fermentovanom mlieku, môžu pomôcť vášmu žalúdku ľahšie rozkladať potravu a pomôžu predchádzať zápche, nadúvaniu a kŕčom. V kyslom mlieku môže byť aj menej laktózy, takže je ideálne pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Môže pomôcť odstrániť toxíny

Štúdie zistili, že kyslé mlieko môže pomôcť stimulovať funkciu pečene a pankreasu, a tak pomôcť vylúčiť z tela viac toxínov. Ak chcete detoxikovať tráviaci systém, skúste tento domáci recept na prečistenie.

Môže posilniť imunitu

Kyslé mlieko obsahuje širokú škálu živín, vitamínov a účinných látok, ktoré imunitný systém potrebuje na svoje fungovanie, vrátane vitamínu A, zinku, draslíka, selénu, jódu a vápnika.

Môže znížiť alergie

Zistilo sa, že fermentované mlieko môže mať menší alergizujúci účinok na osoby citlivé na mlieko, môže pomáhať potláčať zbytočné imunitné reakcie.

Pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu

Výskum ukázal, že pravidelná konzumácia kyslého mlieka môže pomôcť znížiť celkovú hladinu cholesterolu, čo môže pomôcť zlepšiť zdravie srdca a znížiť riziko infarktu a mŕtvice.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang