Pečivo

Juhoslovanské slané pečivo – recept

Juhoslovanské slané pečivo, ale aj pagáče či buchty, je pochúťka z kysnutého cesta. Hodia sa ako pohostenie pre návštevu aj ako niečo malé pod zub na rodinné oslavy, svadby a iné príležitosti. Samozrejme slané pečivo poteší aj ako drobný snack na doma alebo na výlet. Ako to už býva existuje viacero receptov, avšak kysnuté cesto je základ každého z nich.

Ingrediencie na Juhoslovanské slané koláče

Juhoslovanské pečivo sa v podstate vyrába zo základných surovín. Na prípravu sú potrebné nasledujúce ingrediencie:

  • 600 g polohrubej múky
  • čerstvé droždie
  • dva žĺtky
  • tri lyžice cukru
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 250 g masla (príp. rastlinný tuk)
  • dve lyžičky soli
  • olej

Postup prípravy

  • Na začiatku sa pripravuje kvások z droždia. Mlieko (2 dcl) sa mierne ohreje, pridá sa doň jedna polievková lyžica cukru a droždie. Zmes sa nechá odpočívať na teplom mieste približne 10 až 15 minút.
  • Následne sa zmieša hladká múka s dvoma polievkovými lyžicami cukru, mliekom (3 dcl), soľou, olejom a pripraveným kváskom. Zo surovín sa vypracuje tuhšie cesto, ktoré sa prikryje čistou utierkou a ponechá na teplom mieste, kým nezdvojnásobí svoj objem.
  • V ďalšom kroku sa pripraví krém, ktorý je potrebných 250 g zmäknutého masla alebo rastlinného tuku, dve vaječné žĺtka a dve čajové lyžičky soli. Ingrediencie sa dôkladne vymiešajú do hladkej, maslovej konzistencie.
  • Po vykysnutí sa cesto rozdelí na dve časti. Každá polovica sa rozvaľká na hrúbku približne 0,5 až 1 centimeter. Povrch sa natiera pripraveným krémom, následne sa cesto zroluje, potrie ďalšou vrstvou krému a krája sa šikmými rezmi na trojuholníky.
  • Plech sa vystelie papierom na pečenie a trojuholníky sa naň ukladajú s dostatočnými rozostupmi. Pečú sa v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20 minút, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Po vychladnutí môže byť pečivo servírované ako tradičná slaná pochúťka juhoslovanskej kuchyne.

Maslový krém, ktorý slúži v podstate ako náplň do pečiva sa dá nahradiť aj inými plnkami, resp. táto maslová sa dá vylepšiť cesnakom, čiernym korením či inými bylinkami a korením. Pečivo sa tiež dá potrieť vajíčkom a posypať sezamom alebo rascou.

Okrem toho sa toto pečivo dá naplniť napríklad aj bryndzou, syrom, kečupom alebo čímkoľvek, na čo má človek chuť.

Juhoslovanské pečivo sa v podstate vyrába zo základných surovín.

Orientačné nutričné hodnoty

Na základe uvedeného receptu možno orientačne odhadnúť nutričné hodnoty juhoslovanských slaných koláčov. Výpočty sú založené na celkovom množstve surovín a následne prepočítané na jednu porciu (približne 1 trojuholníkový koláč, ak recept vytvorí cca 20 ks).

SurovinaMnožstvoPribližné kalórieTuky (g)Sacharidy (g)Bielkoviny (g)
Polohrubá múka600 g~2 100 kcal644060
Droždie (čerstvé)42 g (1 kocka)~50 kcal154
Vaječné žĺtky2 ks~110 kcal1015
Cukor (3 PL)40 g~160 kcal0400
Plnotučné mlieko500 ml~320 kcal162416
Maslo / tuk250 g~1 850 kcal20522
Soľ2 ČL (~10 g)0 kcal000
Olej (cca 1 PL)10 ml~90 kcal1000

Spolu (na celý recept): ~4 680 kcal, ~248 g tuku, ~512 g sacharidov, ~87 g bielkovín

Nutričné hodnoty na 1 kus (pri 20 ks)

ZložkaNa 1 ks
Kalóriecca 235 kcal
Tukycca 12 g
Sacharidycca 26 g
Bielkovinycca 4 – 5 g

Juhoslovanské slané pečivo – tradičná chuť Balkánu, ktorá prežila stáročia

Juhovýchodná Európa je región bohatý na kulinárske tradície, ktoré sa formovali pod vplyvom viacerých kultúr. Medzi jedinečné gastronomické poklady patrí aj juhoslovanské slané pečivo.

V krajinách bývalej Juhoslávie – Srbsku, Chorvátsku, Bosne a Hercegovine, Slovinsku, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Kosove – je slané pečivo neodmysliteľnou súčasťou každodennej stravy i sviatočných stolov.

Slané pečivo má v juhoslovanských krajinách dlhú tradíciu. Jeho korene siahajú do vidieckych kuchýň, kde sa pripravovalo z jednoduchých surovín – múky, tuku, syra a vajec. Každý región si vytvoril vlastné varianty, ktoré odrážajú miestne zvyklosti, dostupné ingrediencie a kultúrne vplyvy.

Pečivo sa často pripravovalo na rodinné oslavy, pravoslávne i katolícke sviatky a svadby, kde symbolizovalo hojnosť a pohostinnosť.

Najznámejšie druhy slaného pečiva z Juhoslávie

NázovCharakteristikaTypické surovinySpôsob podávania
PogačaTradičný balkánsky chlieb sa robí na sladko alebo na slano.
Mäkký vnútrajšok a chrumkavá kôrka.
Múka, droždie, maslo/ vajce, (voliteľne syr, škvarky)Teplá alebo studená, často ako príloha
ProjaKukuričný koláč bez kvasníc, hutnej konzistencie.
Typický pre Srbsko a Severné Macedónsko.
Kukuričná múka, biely syr, kyslá smotana alebo jogurtAko príloha k mäsu či polievkam, aj samostatne
KifliceMalé zatočené rožteky plnené slanou náplňou. Jemné kysnuté alebo lístkové cesto, posýpané sezamom alebo rascou.Cesto (kysnuté/ lístkové), syr, šunka, špenát, sezam, rascaNa studeno aj teplo, vhodné na pohostenie
GibanicaVrstvený koláč z tenkého cesta a slanej syrovej náplne. Tenké cesto (jufka), biely syr, vajcia, smotanaTeplá aj studená, často ako hlavné jedlo
Slané štangličky a pereceChrumkavé tyčinky a klbkové pečivá, obľúbené ako pochutiny. Pripravované z krehkého cesta, často ochuteného syrom alebo korením.Krehké cesto, syr, maslo, paprika, čierne korenieAko pochutina pri oslavách a sviatkoch
Slané pečivo neodmysliteľnou súčasťou každodennej stravy i sviatočných stolov.

Recepty na slané koláče z kysnutého cesta

1. Syrový koláč s cibuľou

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 50 ml oleja
  • 1 vajce

Ingrediencie na plnku:

  • 2 veľké cibule
  • 200 g tvrdého syra (napr. gouda)
  • 150 g balkánskeho syra
  • 1 vajce
  • maslo na orestovanie cibule

Postup: Z droždia, teplého mlieka a cukru sa pripraví kvások. Následne sa spracuje cesto a nechá kysnúť 45 minút. Medzitým sa na masle orestuje nakrájaná cibuľa. Vykysnuté cesto sa rozvaľká a uloží na plech. Na povrch sa rozotrie zmes syrov, vajca a cibule. Pečie sa pri 180 °C približne 25 minút.


2. Špenátovo-syrový koláč

Ingrediencie na cesto:

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 PL oleja
  • soľ

Ingrediencie na plnku:

  • 300 g čerstvého alebo mrazeného špenátu
  • 250 g tvarohu alebo ricotty
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 100 g nastrúhaného syra
  • soľ, korenie, muškátový oriešok

Postup: Z pripraveného kysnutého cesta sa vyvaľká kruh, ktorý sa uloží do vymastenej formy. Špenát sa sparí, zmieša s ostatnými surovinami a navrství na cesto. Koláč sa pečie asi 30 minút pri 180 °C.


3. Kysnutý koláč so šunkou a kyslou smotanou

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 ml teplého mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 3 PL oleja

Ingrediencie na plnku:

  • 200 g šunky
  • 150 g kyslej smotany
  • 100 g syra
  • 1 vajce
  • čierne korenie, pažítka

Postup: Z pripraveného cesta sa vytvaruje plát, ktorý sa uloží na plech. Na cesto sa natiahne plnka z nakrájanej šunky, smotany, syra a vajca. Dochutí sa korením a pažítkou. Pečie sa 25 minút na 190 °C.


4. Koláč so škvarkami a cibuľou

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 kocka droždia
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 2 PL bravčovej masti
  • soľ

Ingrediencie na plnku:

  • 200 g škvarkov
  • 1 cibuľa
  • mleté čierne korenie

Postup: Z kysnutého cesta sa vyvaľká plát, potrie sa vymixovanými škvarkami a posype opraženou cibuľou. Môže sa rolovať ako závin alebo piecť ako klasický koláč. Pečie sa do zlatista pri 180-190 °C asi 25 minút.


5. Plnený koláč s brokolicou a syrom

Ingrediencie na cesto:

  • 450 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 vajce
  • 2 PL oleja
  • soľ

Ingrediencie na plnku:

  • 1 menšia brokolica (predvarená)
  • 150 g syra feta
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 vajce
  • korenie, tymian

Postup: Cesto sa nechá vykysnúť a vyvaľká na väčší plát. Na polovicu sa navrství plnka z nasekanej brokolice, rozmrveného syra, vajca a korenín. Zakryje sa druhou polovicou cesta a okraje sa pritlačia. Povrch sa potrie vajcom a pečie sa pri 180 °C približne 30 minút.

Základné suroviny ako múka, droždie, voda alebo mlieko sú cenovo dostupné a bežne dostupné v domácnosti. Nevyžadujú špeciálne vybavenie.

Prečo je kysnuté cesto obľúbené?

Kysnuté cesto má množstvo výhod, ktoré z neho robia obľúbený základ nielen pre sladké, ale aj slané jedlá. Pri kvasení vzniká oxid uhličitý, ktorý vytvára vzduchové bubliny v ceste. Výsledkom je ľahká, mäkká a nadýchaná štruktúra pečiva, ktorá vydrží dlhšie čerstvá.

Pri pomalom kysnutí dochádza k prirodzenému rozkladu cukrov a škrobov. To dodáva cestu jemne sladkastú, chlebovú chuť a charakteristickú vôňu, ktorá sa zvýrazní pri pečení.

Kysnuté cesto je univerzálne – dá sa použiť na:

  • chlieb a žemle
  • pizzu a focacciu
  • slané koláče, záviny a buchty
  • langoše, pirohy, pagáče či rožky

Pečivo z kysnutého cesta vydrží mäkké aj niekoľko dní. Dá sa jednoducho zamraziť a po ohriatí si zachová dobrú chuť aj konzistenciu.

Kategorie:

Pečivo

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang