Dezerty

Recept na banánové lievance

Banánové lievance sú jednoduchým a chutným spôsobom, ako začať deň. Tieto nadýchané banánové lievance sú jemne sladké a plné chuti. Sú ideálne na víkendové raňajky alebo rýchle jedlo počas týždňa. Banánové lievance sa ľahko pripravujú a vyžadujú si len niekoľko základných surovín.


Obsah článku


Nadýchané banánové lievance – recept

Banánové lievance sú skvelým spôsobom, ako využiť prezreté banány. Môžu sa tiež vylepšiť prísadami, ako sú čokoládové lupienky, vlašské orechy alebo strúhaný kokos

Ingrediencie na banánové lievance

  • 500 g polohrubej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 1 lyžica bieleho cukru
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 vajce
  • 500 ml mlieka
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 2 zrelé banány

Postup na banánové lievance

  1. V miske zmiešať múku, biely cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. V druhej miske zmiešať vajce, mlieko, rastlinný olej a roztlačené banány.
  3. Sypkú zmes vmiešať do banánovej zmesi, cesto bude mierne hrudkovité.
  4. Rozohriať panvicu a naliať cesto naberačkou alebo lyžicou.
  5. Piecť kým nebudú lievance zlatohnedé, 3 až 5 minút z každej strany. Podávať ešte teplé.

TIP: Ak niekto obľubuje dezerty s banánmi, skúsiť môže aj banánovú bábovku.

Banánové lievance miluje každý. Stačí vyskúšať uvedené kombinácie a polevy, užiť si tak vždy nové chute a nájsť to, čo bude najviac chutiť. Podávať s kopčekom masla, posypaným cukrom alebo pokvapkaným medom. Banánové lievance pre deti môžu obsahovať menej cukru, najmä ak si ich chcú dozdobiť ešte niečím sladkým.

Banánové lievance sú skvelým spôsobom, ako využiť prezreté banány.

Recept na banánové lievance s ovsenými vločkami

Ak niekto hľadá zdravé raňajky, ktoré viac zasýtia, pripraviť si môže banánovo-ovsené lievance. Tieto nadýchané banánové lievance sú vyrobené z kombinácie ovsených vločiek a roztlačených banánov. Sú skvelým spôsobom, ako začať deň. Navyše sa ľahko pripravujú a vyžadujú si minimum ingrediencií.

Tento recept na banánové lievance zahŕňa okrem banánov aj ovsené vločky.

Na prípravu banánovo-ovsených lievancov budú potrebné:

  • ovsené vločky alebo ovsená múka
  • roztlačený banán
  • prášok do pečiva
  • vajce
  • mlieko
  • štipka soli

Postup:

  • Najprv sa v miske zmiešajú ovsené vločky/ovsená múka, prášok do pečiva a soľ.
  • V samostatnej miske sa roztlačí banán a pridá sa vajce, mlieko a akékoľvek ďalšie prísady (napríklad orechy alebo čokoládové kúsky). Potom sa spoja mokré prísady so suchými a miešajú sa, kým sa nespoja.
  • Keď je cesto pripravené, rozohreje sa panvicu s nepriľnavým povrchom na strednom ohni. Panvicu treba vymazať olejom alebo maslom a potom na ňu lyžicou naliať cesto.
  • Lievance piecť niekoľko minút z každej strany, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  • Lievance podávať s obľúbenou polevou, napríklad javorovým sirupom, orechovým maslom alebo čerstvým ovocím.

Toto by pokojne mohol byť aj recept banánové lievance pre deti, keďže neobsahuje žiaden pridaný cukor, iba sladký zrelý banán. Na letné dni sa hodia aj osviežujúce kombinácie – mandarínky, pomaranče v spojení s ovsenými vločkami a tvarohom, sú hlavnými zložkami hrnčekových lievancov s mandarínkami.

Ak majú byť lievance pohostením pre návštevu, možno okrem nich nachystať aj anglické obložené chlebíčky, ktoré sú pri návšteve neodmysliteľnou súčasťou už dlhé roky.

Ak niekto hľadá zdravé raňajky, ktoré ešte viac zasýtia, pripraviť si môže banánovo-ovsené lievance.

Banánovo-jogurtové lievance – recept

Pre ešte zaujímavejší recept sa odporúča vyskúšať banánovo-jogurtové lievance. Tento jednoduchý recept na banánové lievance spája dve klasické raňajkové potraviny – banán a jogurt – a vytvára zaujímavé a chutné lievance.

Ingrediencie na banánovo-jogurtové lievance

  • 2 zrelé banány
  • 100 g bieleho gréckeho jogurtu
  • 2 vajcia
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • 250 g hladkej múky
  • štipka soli
  • voliteľné: 2 lyžice cukru alebo medu

Postup na banánovo-jogurtové lievance

  1. Začať roztlačením banánov v miske. Pridať jogurt, vajcia, sódu bikarbónu, múku a soľ a všetko spolu šľahať, kým nevznikne hladké cesto.
  2. Ak niekto chce mať lievance trochu sladšie, môže pridať lyžicu alebo dve cukru alebo medu.
  3. Rozohriať nepriľnavú panvicu na strednom ohni a zľahka ju vymazať maslom. Na panvicu nakvapkať naberačku cesta a dbať na to, aby bolo rovnomerne rozotreté.
  4. Nechať ho niekoľko minút variť a obrátiť. Lievance naservírovať a podávať.

Hrnčekové banánové lievance

Tu je recept na hrnčekové banánové lievance, pripravený tak, aby sa všetko odmeralo iba jedným hrnčekom a bolo hotové rýchlo a bez zbytočného riadu.

Ingrediencie na hrnčekové banánové lievance (na cca 8 – 10 lievancov)

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 zrelý banán
  • 1 vajce
  • 2 lyžice cukru (môže byť trstinový alebo med)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • štipka soli
  • maslo alebo olej na opekanie

Postup

  1. Banán sa ošúpe a v miske sa vidličkou roztlačí na hladké pyré.
  2. K banánu sa pridá vajce a mlieko. Všetko sa premieša metličkou alebo vidličkou, aby sa zmes spojila.
  3. Do misky sa pridá múka, cukor, prášok do pečiva a štipka soli. Všetko sa mieša, kým nevznikne hladké polotekuté cesto. Ak je cesto príliš husté, pridá sa trochu mlieka.
  4. Panvica sa rozohreje na strednom ohni, pridá sa kúsok masla alebo oleja. Lievance sa naberajú lyžicou alebo menšou naberačkou a opečú z oboch strán dozlatista (približne 1-2 minúty na stranu).
  5. Lievance sa podávajú ešte teplé. Môžu sa poliať medom, javorovým sirupom alebo doplniť čerstvým ovocím či jogurtom.

Tip: Ak sa použije veľmi zrelý banán, nie je potrebné pridávať veľa cukru – ovocie sa postará o prirodzenú sladkosť.

Recept na hrnčekové banánové lievance je pripravený tak, aby sa všetko odmeralo iba jedným hrnčekom.

Čo podávať s banánovými lievancami?

Banánové lievance sú vynikajúcou raňajkovou pochúťkou. Čo k nim podávať, aby bolo jedlo kompletné? Tu je sedem lahodných príloh, vďaka ktorým budú banánové lievance ešte chutnejšie.

  1. Čerstvé bobuľové ovocie ako sú jahody, čučoriedky a maliny, je skvelou prílohou. Sladkokyslá chuť bobúľ vyváži sladkosť lievancov.
  2. Ak si chcú ľudia dopriať niečo sladšie, môžu si lievance poliať s čokoládovou omáčkou.
  3. Javorový sirup je klasickou polevou na lievance.
  4. Pridanie kopčeka šľahačky je jednoduchý spôsob, ako urobiť lievance výnimočnými.
  5. Ak sa má získať bohatšia chuť, banánové lievance sa dajú pokvapkať karamelovou omáčkou.
  6. Kokosové vločky dodajú banánovým lievancom príjemnú chrumkavosť a tropickú chuť.
  7. Nasekané orechy sú ďalšou skvelou polevou pre lievance.
  8. Vyskúšať sa dá netradičný jahodovo-paradajkový džem.

Uskladnenie banánových lievancov

Lievance môžu byť chutnou raňajkovou pochúťkou, lenže ak sa nesprávne skladujú, môžu rýchlo stratiť svoju chuť a štruktúru. Našťastie, vďaka niekoľkým jednoduchým tipom a trikom sa lievance dajú udržať dlhšie čerstvé a chutné aj pre ďalšie dni.

  • Prvým krokom pri skladovaní lievancov je nechať ich úplne vychladnúť.
  • Ak sa odložia ešte horúce a parí sa z nich, môže to spôsobiť, že budú rozmočené.
  • Lievance treba položiť na chladiacu mriežku alebo tanier, a pred prenesením do nádoby na skladovanie ich nechať aspoň 10 až 15 minút odstáť.
  • Keď je čas ich uskladniť, treba sa uistiť, že nádoba je vzduchotesná a odolná voči vlhkosti. Vďaka tomu nebudú lievance rozmočené alebo zatuchnuté.
  • Ak sa používa plastová nádoba na skladovanie, dno možno vyložiť vrstvou papiera. Pomôže to absorbovať prípadnú nahromadenú vlhkosť.

Ak sa lievance skladujú dlhšie ako jeden deň, najlepšie je ich zamraziť. Stačí umiestniť lievance v jednej vrstve na plech na pečenie a zmraziť ich, kým nestuhnú. Potom ich preložiť do vrecka alebo nádoby a vložiť spať do mrazničky.

Ak sa lievance skladujú dlhšie ako jeden deň, najlepšie je ich zamraziť.

Výživné raňajky v podobe banánových lievancov

Banánové lievance sú zdravé a chutné raňajky, ktoré si môže vychutnať celá rodina. Hoci sa často považujú za vysokokalorickú a nezdravú pochúťku, ak sa pripravia zo správnych ingrediencií, môžu byť v skutočnosti celkom výživné.

Orientačné nutričné hodnoty

Kalórie: Každý lievanec a má približne 180 kalórií.

Tuky: Každý lievanec obsahuje približne 8 gramov tuku.

Sacharidy: V každom lievanci je približne 24 gramov sacharidov.

Bielkoviny: V každom lievanci je približne 5 gramov bielkovín.

Vitamíny a minerály: Banánové lievance sú dobrým zdrojom vitamínov a minerálov, ako sú vitamíny skupiny B, železo, horčík, draslík a zinok.

Banánové lievance sú plné živín, ktoré môžu pomôcť udržať telo zdravé a správne fungujúce.

  • Banány sú skvelým zdrojom draslíka a horčíka, ktoré sú nevyhnutnými minerálmi pre zdravie svalov a srdca.
  • Obsahujú aj vitamín B6, ktorý pomáha pri tvorbe červených krviniek a pomáha udržiavať normálnu funkciu nervov a mozgu.
  • Okrem toho sú banány skvelým zdrojom vlákniny, ktorá vám pomôže udržať si dlhšie pocit sýtosti a regulovať tráviaci systém.

Celozrnná múka, ktorá sa často používa v banánových lievancoch, poskytuje ďalšiu vlákninu, ako aj vitamíny skupiny B, železo a horčík. Ak sa lievance pridá orechové maslo, napríklad mandľové alebo arašidové maslo, získajú ďalšie bielkoviny a zdravé tuky.

Vďaka všetkým vitamínom a minerálom, ktoré banánové lievance obsahujú bude mať človek na začiatok dňa dostatok energie.

História lievancov

Banánové lievance sú jednou z najobľúbenejších raňajkových pochúťok a ich história je rovnako sladká ako samotné jedlo.

Hoci nie je jasné, kto banánové lievance vymyslel ako prvý, predpokladá sa, že pravdepodobne vznikli v Spojených štátoch začiatkom 20. storočia. Popularita banánových lievancov v priebehu rokov vzrástla a šéfkuchári experimentovali s rôznymi receptami, aby vytvorili chutné variácie.

Obľuba banánových lievancov v Spojených štátoch siaha do 30. a 40. rokov 20. storočia. V tomto období začali ľudia skúmať rôzne spôsoby prípravy. Použitie banánov ako prísady do lievancov bolo obľúbenou voľbou, keďže banány boli v Spojených štátoch široko dostupné.

V 50. rokoch 20. storočia sa banánové lievance stali obľúbeným raňajkovým jedlom. Do širšieho povedomia sa toto jedlo dostalo až v 60. rokoch 20. storočia. V tomto období začali mnohé reštaurácie podávať banánové lievance vo svojich jedálnych lístkoch.

Kategorie:

Dezerty

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang