Suroviny
- 400g vykosteného bravčového pliecka
- 40g tuku
- 60g cibule
- 20g paradajkového pretlaku
- 60g koreňovej zeleniny ( zeler
- mrkva
- petržlen )
- 60g konzervovaného hrášku bez nálevu
- 20g sladkokyslých uhoriek
- 5dl kyslej smotany
- citrón
- 1dl mlieka
- 20g hladkej múky
- 40g masla
- voda alebo vývar
- soľ.
Postup
Bravčové pliecko očistíme, omyjeme, usušíme a osolíme. Na rozohriatom tuku sprudka zo všetkých strán opečieme a mäso vyberieme. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a speníme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli mäso.
Pridáme paradajkový pretlak, opečené mäso, podlejeme vriacim vývarom , prípadne vodou a pod pokrývkou udusíme do mäkka. Počas dusenia mäso občasne polievame vlastnou šťavou, obraciame a dolievame vriacu vodu , prípadne vývar.
Ak je mäso mäkké, tak ho vyberieme a pred podávaním rozkrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vriacim vývarom a mliekom a poriadne rozmiešame.
Varíme približne 30 minút. Koreňovú zeleninu a sladkokyslé uhorky očistíme, pokrájame na tenké rezance a spoločne s hráškom udusíme na masle do mäkka.
Uvarenú omáčku pretrieme cez husté cedidlo, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu. Chuť vylepšíme citrónovou šťavou a krátko povaríme. Bratislavské bravčové pliecko podávame so žemľovými , prípadne zemiakovými knedľami.