Bratislavské bravčové pliecko – recept

Suroviny

  • 400g vykosteného bravčového pliecka
  • 40g tuku
  • 60g cibule
  • 20g paradajkového pretlaku
  • 60g koreňovej zeleniny ( zeler
  • mrkva
  • petržlen )
  • 60g konzervovaného hrášku bez nálevu
  • 20g sladkokyslých uhoriek
  • 5dl kyslej smotany
  • citrón
  • 1dl mlieka
  • 20g hladkej múky
  • 40g masla
  • voda alebo vývar
  • soľ.

Postup

Bravčové pliecko očistíme, omyjeme, usušíme a osolíme. Na rozohriatom tuku sprudka zo všetkých strán opečieme a mäso vyberieme. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky a speníme ju na tom istom tuku, v ktorom sme opiekli mäso.

Pridáme paradajkový pretlak, opečené mäso, podlejeme vriacim vývarom , prípadne vodou a pod pokrývkou udusíme do mäkka. Počas dusenia mäso občasne polievame vlastnou šťavou, obraciame a dolievame vriacu vodu , prípadne vývar.

Ak je mäso mäkké, tak ho vyberieme a pred podávaním rozkrájame na porcie. Šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, zalejeme vriacim vývarom a mliekom a poriadne rozmiešame.

Varíme približne 30 minút. Koreňovú zeleninu a sladkokyslé uhorky očistíme, pokrájame na tenké rezance a spoločne s hráškom udusíme na masle do mäkka.

Uvarenú omáčku pretrieme cez husté cedidlo, pridáme rozšľahanú kyslú smotanu a udusenú zeleninu. Chuť vylepšíme citrónovou šťavou a krátko povaríme. Bratislavské bravčové pliecko podávame so žemľovými , prípadne zemiakovými knedľami.