
Vyskúšajte kurací vývar trochu inak – zjemnený smotanou poteší chuťové bunky aj zasýti.
Ingrediencie
- 115 g masla
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 stonky zeleru (s listami), nakrájané
- 3 stredne veľké mrkvy, nakrájané
- 80 g hladkej múky
- 1,65 litru kuracieho vývaru
- 3 vetvičky petržlenu
- 3 vetvičky čerstvého tymianu
- 1 bobkový list
- 415 g vareného kuracieho mäsa nakrájaného na kocky
- 120 ml smotany
- 2 a 1/2 lyžičky suchého sherry
- 1 lyžica soli
- mleté čierne korenie podľa chuti
- 10 g nasekanej petržlenovej vňate
Postup
- Vo veľkom hrnci na polievku rozpustite maslo na miernom ohni. Pridajte cibuľu, zeler a mrkvu a za občasného miešania varte prikryté, kým nezmäknú, približne 12 minút. Pridajte múku a za stáleho miešania varte ešte dve minúty.
- Prilejte vývar a za stáleho miešania priveďte do varu. Vetvičky petržlenu, tymian a bobkový list zviažte kúskom kuchynského špagátu a pridajte do polievky. Znížte teplotu a varte 15 minút.
- Vmiešajte kuracie mäso a priveďte do varu. Odstavte z ohňa.
- Do polievky zašľahajte smotanu, sherry a soľ a podľa chuti okoreňte. Vyberte zväzok byliniek. Rozdeľte do polievkových misiek, vrch každej polievky posypte nasekanou petržlenovou vňaťou a ihneď podávajte.