
Krémová kuracia polievka, ktorá vás zahreje až do špiku kostí. Domáca pohoda v podobe misky kuracej polievky je v týchto zimných dňoch nevyhnutnosťou.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
- 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na kocky
- 2 zelery, nakrájané na kocky
- 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
- 4 lyžice masla
- 1/4 šálky hladkej múky
- 4 šálky kuracieho vývaru alebo bujónu
- 1 šálka mlieka (najlepšie plnotučného)
- 1/2 lyžičky morskej soli, plus viac podľa chuti
- 1/4 lyžičky čerstvo posekaného čierneho korenia
- 1 lyžica mletého čerstvého kôpru
- 3 šálky nadrobno nakrájaného vareného kuracieho mäsa alebo 2 veľké kuracie prsia uvarené vo vode
- 1/3 šálky strúhaného čerstvého parmezánu
- 4 zelené cibuľky nakrájané nadrobno na ozdobu
Postup
- Do veľkého hrnca postaveného na stredný oheň pridajte olivový olej. Keď sa olej rozhorúči, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a varte, kým mrkva a zeler nezmäknú, približne 8-10 minút. Pridajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia, približne o 1 minútu dlhšie.
- Do panvice pridajte maslo. Keď sa maslo roztopí, prisypte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hustá hmota, a varte asi 1 minútu. Pomaly prilievajte kurací vývar, miešajte a na silnom ohni priveďte do varu.
- Hneď ako polievka začne vrieť, znížte teplotu a varte, kým mrkva a zeler nezmäknú a polievka nezhustne ešte asi 5 minút.
- Pridajte mlieko, soľ, korenie, kôpor, kuracie mäso a parmezán a premiešajte. Nechajte variť ešte niekoľko minút, kým sa kurča neprehreje a parmezán sa úplne neroztopí.
- Polievku podávajte posypanú zelenou cibuľkou, prípadne ďalším parmezánom.
- Táto polievka vydrží v chladničke niekoľko dní.