PolievkyRecepty

Recept na krémovú kuraciu polievku

Krémová kuracia polievka, ktorá vás zahreje až do špiku kostí. Domáca pohoda v podobe misky kuracej polievky je v týchto zimných dňoch nevyhnutnosťou.

Ingrediencie

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 1 stredne veľká mrkva, nakrájaná na kocky
  • 2 zelery, nakrájané na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku, pretlačené
  • 4 lyžice masla
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 4 šálky kuracieho vývaru alebo bujónu
  • 1 šálka mlieka (najlepšie plnotučného)
  • 1/2 lyžičky morskej soli, plus viac podľa chuti
  • 1/4 lyžičky čerstvo posekaného čierneho korenia
  • 1 lyžica mletého čerstvého kôpru
  • 3 šálky nadrobno nakrájaného vareného kuracieho mäsa alebo 2 veľké kuracie prsia uvarené vo vode
  • 1/3 šálky strúhaného čerstvého parmezánu
  • 4 zelené cibuľky nakrájané nadrobno na ozdobu

Postup

  1. Do veľkého hrnca postaveného na stredný oheň pridajte olivový olej. Keď sa olej rozhorúči, pridajte cibuľu, mrkvu a zeler a varte, kým mrkva a zeler nezmäknú, približne 8-10 minút. Pridajte cesnak a varte, kým sa nerozvonia, približne o 1 minútu dlhšie.
  2. Do panvice pridajte maslo. Keď sa maslo roztopí, prisypte múku a miešajte, kým sa nevytvorí hustá hmota, a varte asi 1 minútu. Pomaly prilievajte kurací vývar, miešajte a na silnom ohni priveďte do varu.
  3. Hneď ako polievka začne vrieť, znížte teplotu a varte, kým mrkva a zeler nezmäknú a polievka nezhustne ešte asi 5 minút.
  4. Pridajte mlieko, soľ, korenie, kôpor, kuracie mäso a parmezán a premiešajte. Nechajte variť ešte niekoľko minút, kým sa kurča neprehreje a parmezán sa úplne neroztopí.
  5. Polievku podávajte posypanú zelenou cibuľkou, prípadne ďalším parmezánom.
  6. Táto polievka vydrží v chladničke niekoľko dní.

Kategorie:

Polievky | Recepty

© 2023 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang