
Pokiaľ ide o letné šaláty, nič nie je univerzálnejšie ako brokolicový cestovinový šalát. Táto jednoduchá, avšak chutná príloha, je ideálna na pikniky, posedenia pri guláši či grilovanie. Ako vyzerá recept na cestovinový šalát s brokolicou a aké ďalšie variácie tohto receptu existujú?
Ľahký cestovinový šalát sa môže podávať studený alebo pri izbovej teplote. Je to tiež skvelá voľba na ľahký obed alebo večeru, rovnako ako ďalšie zdravé cestovinové recepty.
Obsah článku
Recept na cestovinový šalát s brokolicou
Príprava receptu na cestovinový šalát s brokolicou je mimoriadne jednoduchá a rýchla. Človek môže vyskúšať tento základný recept zo surovín, ktoré má bežne dostupné doma.
Suroviny na cestovinový šalát s brokolicou
- cestoviny
- čerstvá alebo mrazená brokolica
- konzerva kukurice
- majonéza
- soľ
- korenie
Postup prípravy cestovinového šalátu s brokolicou
- Cestoviny treba uvariť v slanej vode podľa návodu.
- Čerstvú brokolicu sa odporúča rozobrať na menšie ružičky a uvariť v slanej vode takmer domäkka.
- Do misy sa následne vložia uvarené cestoviny, brokolica pokrájaná na malé ružičky, kukurica a všetko sa zaleje majonézou. Časť majonézy sa prípadne môže nahradiť kyslou smotanou alebo bielym jogurtom.
- Na záver treba šalát dochutiť soľou, mletým čiernym korením a všetko zľahka premiešať.
Tipy na dokonalý cestovinový šalát s brokolicou
Tu je pár tipov na dokonalý cestovinový šalát s brokolicou:
- Pozor na prevarené cestoviny. Odporúča sa uvariť ich „al dente“.
- Pred pridaním do misky treba cestoviny scediť a prepláchnuť pod studenou vodou, aby sa odstránil prebytočný škrob.
- Počas varenia cestovín treba vodu osoliť, aby mala dostatok chuti.
- Červenú cibuľu treba nakrájať na kocky. Takto sa nestane, že v šaláte budú obrovské kusy cibule.
- Pri príprave dresingu netreba vynechať mletie cesnaku. Keď sa cesnak pomelie, rovnomernejšie sa spojí so zálievkou.
- Do tohto šalátu sa výborne hodia aj artičoky.
Fanúšikom brokolicového šalátu táto verzia istotne pohladí chuťové poháriky. Čerstvá brokolica a nasekané pekanové orechy dodajú cestovinám s majonézou úžasnú chrumkavosť, zatiaľ čo hrozno dodá šalátu sladký nádych. Výbornú chuť dodajú aj nadrobené plátky slaniny.
Človek môže obohatiť zostavu šalátov o svieže farebné prvky, počnúc týmto brokolicovým šalátom s majonézou. Je to skvelým tipom, čo uvariť na večeru.

Recept na lahodný grécky brokolicový cestovinový šalát
Tento zdravý grécky brokolicový cestovinový šalát je pripravený z čerstvej, chrumkavej brokolice, cíceru, fety a lahodnej zálievky, ktorá ho skutočne oživí.
Väčšinu ingrediencií potrebných na prípravu tohto receptu má človek pravdepodobne doma. V prípade potreby možno tento recept ľahko pripraviť bez lepku alebo bez mlieka.
Ak ho chce niekto povýšiť na gurmánsky zážitok, môže si ho pripraviť s domácimi cestovinami. Hotový šalát sa môže podávať s obľúbenou prílohou alebo si ho človek môže vychutnať len tak samotný.
Suroviny na brokolicový cestovinový šalát
- Cestoviny: Aby sa na nich grécka zálievka skutočne prichytila, treba si vybrať cestoviny, ktoré majú veľa zákutí. Ak človek potrebuje, aby tento recept neobsahoval lepok, môže jednoducho použiť bezlepkové cestoviny.
- Ružičky brokolice: Čerstvé a chrumkavé ružičky brokolice dodajú tomuto cestovinovému šalátu tú najlepšiu štruktúru. Výdatná textúra brokolice sa v tomto cestovinovom šaláte výborne dopĺňa s dresingom.
- Cícer: Aby bol tento cestovinový šalát ešte výdatnejší (a chutnejší), odporúča sa doň pridať plechovku cíceru.
- Zelenina: V tomto cestovinovom šaláte sa používa kombinácia čerstvej zeleniny vrátane rímskeho šalátu, uhorky a paradajok.
- Olivy: Olivy dodajú cestovinovému šalátu lahodný slaný nádych. Ideálne sú vopred odkôstkované olivy.
- Syr feta: Tento krémový, slaný a trochu pikantný syr je pre tento cestovinový šalát ideálny.
- Čerstvý kôpor: Veľa nasekaného čerstvého kôpru dodá šalátu špecifickú chuť.
Suroviny na dresing
- olivový olej
- červený vínny ocot
- citrónová šťava
- med
- mletý cesnak
- dijonská horčica
- sušené oregano
Postup prípravy brokolicového cestovinového šalátu
- V prvom kroku treba uvariť suché cestoviny podľa pokynov na obale. Keď sú „al dente“, treba ich scediť a prepláchnuť studenou vodou.
- Do veľkej misy treba pridať cestoviny, ružičky brokolice a cícer. Následne treba zelenú papriku, cherry paradajky, červenú cibuľu, uhorku, syr feta a čerstvý kôpor nakrájať na menšie kúsky. Nakoniec sa môžu pridať olivy.
- Potom sa pripraví dresing. Všetky prísady na dresing treba vložiť do výkonného mixéra alebo kuchynského robota a rozmixovať, kým sa dobre nespoja a konzistencia nebude pripomínať majonézu.
- Zálievka sa naleje na šalát a premieša sa, kým sa všetky suroviny dobre nespoja.
- Šalát sa podáva ihneď alebo ho treba prikryť a nechať v chladničke, kým nebude pripravený na podávanie.
Šalát sa môže vylepšiť aj trochou dresingu v podobe chutného krémového hummusu z cíceru.
Recept na cestovinový šalát s brokolicou a majonézou
Klasický recept na cestovinový šalát je základom pre každú hostiteľku, a to predovšetkým preto, že studené šaláty sa vždy perfektne hodia na neskoré raňajky, dámske obedy aj ľahké letné večere.
Suroviny na cestovinový šalát s brokolicou a majonézou
- 500 g čerstvej brokolice
- 1 šálka majonézy
- ⅓ šálky cukru
- ⅓ šálky nakrájanej červenej cibule
- ⅓ šálky červeného vínneho octu
- 1 šálka nasekaných pekanových orechov
- 1 lyžička soli
- 230 g uvarených cestovín (cca ½ balenia)
- 2 šálky červeného hrozna bez jadierok (rozpoleného)
- 8 nakrájaných plátkov varenej slaniny
Postup prípravy cestovinového šalátu s brokolicou a majonézou
- Rúra sa predhreje na 180 °C. Pekanové orechy treba piecť v jednej vrstve na plechu 5 až 7 minút alebo kým sa ľahko neopečú. V polovici pečenia ich treba premiešať.
- Cestoviny treba pripraviť podľa pokynov na obale.
- Medzitým treba odrezať ružičky brokolice od stoniek a oddeliť ich na malé kúsky pomocou špičky noža. Zároveň treba odstrániť tvrdú vonkajšiu vrstvu stoniek a stonky nakrájať nadrobno.
- Vo veľkej mise sa v ďalšom kroku vyšľahá majonéza, cukor, nakrájaná červená cibuľa, vínny ocot a soľ.
- Pridá sa brokolica, uvarené cestoviny, hrozno a všetko sa premieša.
- Nakoniec sa šalát prikryje a nechá sa vychladnúť 3 hodiny. Tesne pred podávaním šalátu doň treba vmiešať ešte slaninu a pekanové orechy.

Recept na cestoviny s majonézou
Chutným variantnom je tiež cestovinový šalát s majonézou, brokolicou a vajíčkom. Výborne sa hodí ako samostatné ľahké jedlo alebo ako príloha na všetky letné posedenia a grilovačky.
Recept si môže každý prispôsobiť podľa toho, či obľubuje chrumkavosť čerstvej brokolice alebo dáva prednosť varenej.
Suroviny na cestoviny s majonézou
- 340 g cestovín (makaróny, drobné penne alebo rigatoni)
- 5 vajec uvarených natvrdo a nakrájaných
- 1/2 stredne veľkej cibule nakrájanej na kocky
- 1/2 zelenej papriky nakrájanej na kocky
- 4 stonky zeleru, taktiež nakrájané na kocky
- 1 šálka nakrájanej kapusty
- 1 šálka ružičiek brokolice (na drobné kúsky)
- soľ
- čierne korenie podľa chuti
Suroviny na dresing
- 1 a 1/2 šálky majonézy
- 1/2 lyžice žltej horčice
- 1/4 šálky cukru
- 1/4 šálky octu
- 1/4 lyžičky soli
Postup na cestoviny s majonézou
- Najprv treba uvariť cestoviny „al dente“ (podľa pokynov na obale), opláchnuť ich a nechať odkvapkať.
- Brokolicové ružičky treba chvíľu povariť, avšak v prípade, že niekto chce brokolicu surovú, tento krok môže vynechať.
- Vo veľkej mise sa zmiešajú cestoviny a vajíčka nakrájané na kocky.
- Treba pridať nakrájanú cibuľu, zelenú papriku a zeler. Kapusta sa nastrúha na strúhadle a spolu s brokolicou sa pridá k cestovinám a zelenine.
- Všetky prísady na šalát treba dobre premiešať.
- V menšej miske sa zmiešajú ingrediencie na dresing a zaleje sa ním cestovinový šalát.
- Šalát sa dochutí soľou a mletým čiernym korením, dobre sa premieša a prikryje sa.
- Potom treba šalát vložiť do chladničky a nechať ho vychladnúť aspoň 3 hodiny alebo podľa možnosti cez noc.
Príprava šalátu deň vopred
Pre všetky druhy cestovinových šalátov s majonézou platí, že lepšie chutia na druhý deň, pretože sa chute dôkladne prepoja. Ak niekto plánuje pohostenie, odporúča sa, aby si pripravil šalát deň vopred alebo aspoň hneď ráno a podával ho po odležaní v chladničke.

Fit cestovinový šalát
Fit cestovinový šalát s brokolicou je výbornou voľbou pre každého, kto hľadá rýchle, ľahké a zároveň výživné jedlo. Základ šalátu tvoria celozrnné alebo bezlepkové cestoviny, ktoré obsahujú vlákninu a zasýtia človeka na dlhší čas.
K cestovinám treba pridať čerstvé rôzne druhy zeleniny, ako je paradajka, paprika, cuketa či špenát, ktoré šalátu dodajú sviežosť a množstvo vitamínov. Aby bol tento cestovinový šalát fit, môžu sa doň pridať kúsky grilovaného kuracieho mäsa, tuniak alebo cícer, ktoré do šalátu doplnia bielkoviny.
Celý šalát sa dá dochutiť olivovým olejom, bylinkami alebo kvapkou citrónovej šťavy a výsledkom je lahodný fit cestovinový šalát, ktorý je ideálny nielen na obed, avšak aj ako zdravá večera či snack do práce.
Prečo zaradiť brokolicu do jedálnička?
Brokolica je jednou z najzdravších druhov zeleniny na svete. Je to príbuzná kapusty a je známa výživovými účinkami. Má vysoký obsah vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov, čo z nej robí superpotravinu.
Brokolica je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a vitamínu K. Podobne ako iné druhy zelenej zeleniny, aj brokolica obsahuje kyselinu listovú a draslík. Obsahuje aj prospešné fytonutrienty a má nízky obsah kalórií.
Brokolica je vynikajúcim doplnkom každého jedálnička. Či už ju bude niekto jesť surovú alebo varenú, je to výživná a chutná zelenina. Vďaka vysokému obsahu vlákniny pomáha regulovať tráviaci systém.
Vitamíny, ktoré sú obsiahnuté v brokolici, pomáhajú udržiavať zdravé kosti, pokožku a oči. Brokolica sa výborne hodí nielen do šalátov, avšak aj do polievok a možno z nej vyskúšať pripraviť napríklad aj pesto cestoviny.

Tahini dresing
Základ šalátov okrem kvalitnej zeleniny tvorí aj výrazný dresing. V prípade, že niekto hľadá vegánsku náhradu tradičnej majonézovej zálievky, mal by vyskúšať krémový tahini dresing s citrónom, olivovým olejom, cesnakom a trochou dijonu.
Suroviny na tahini dresing
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 3 lyžice tahini
- 3 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 1 strúčik pomletého cesnaku
- ½ lyžičky dijonskej horčice
- ½ lyžičky javorového sirupu
- ½ lyžičky morskej soli
- 3 lyžice vody
Postup na tahini dresing
- V malej miske sa vyšľahá olivový olej, tahini, citrónová šťava, ocot, cesnak, horčica a javorový sirup.
- Dresing sa dochutí soľou a podľa potreby sa pridá voda.
Dresing si človek môže pripraviť aj deň vopred a nechať ho odležať v chladničke. Hoci je dresing vegánsky, má výraznú a pikantnú chuť. Výborne sa hodí na prípravu falošnej tresky v prípade, že jednotlivec nechce použiť tradičnú majonézu.
Publikované: 27. 07. 2025, Aktualizované: 28. 08. 2025