
Najobľúbenejší recept na cestoviny sa volá baklažánovce.
Prvý spôsob: baklažán nakrájame na malé kocky. Čím menšie, tým lepšie, aby sa nám čím skôr uvaril. Na olivovom oleji osmažíme cibuľku, pridáme na kocky nakrájaný baklažán, ktorý sme si predtým nasolili a dusíme ho približne 10 – 15 minút pod pokrievkou kým nie je celkom mäkký.
Priebežne ho podlievame vodou aby sa nepripálil. Keď sa nám baklažán udusí, pridáme pretlačený cesnak, paradajkové pesto, soľ, korenie, môže byť aj chili a čerstvé lístky bazalky. Do omáčky primiešame obľúbené cestoviny, dobre premiešame a podávame so strúhaným tvrdým syrom.
Druhý spôsob: na plátky nakrájaný baklažán osolíme, okoreníme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme upiecť na papier na pečenie pri cca 200 stupňoch na asi 15 minút. Na panvici si zatiaľ na olivovom oleji krátko, asi minútku a pol osmažíme celé cherry paradajky, ktoré zmäknú a dodajú cestovinám krásnu sladkú chuť. Primiešame upečený baklažán, pretlačený cesnak, pest, soľ, korenie a bazalku.
Sú použité rovnaké ingrediencie, až na cherry paradajky a aj tak z toho vzniknú 2 rôzne fantastické chuťové varianty.
Druhý veľmi rýchli recept sú špagety „carbonara“. Omáčka na ne je hotová ešte skôr než sa nám stihnú uvariť špagety.
Ryžové cestoviny so zeleninou a arašidovou omáčkou
Avokádové špagety
Kombinácii ryžových rezancov a chrumkavej farebnej zelenine dodáva dokonalosť nevarená arašidová omáčka. A najkrajšie na tom je, že toto jedlo chutí teplé aj studené. Ideálny obed “so sebou”.
Cukinové cestoviny
- Pripravíme si ich pomocou špirálizéra, ktorý dostanete kúpiť už za 10 euro.
Dajú sa pripraviť na slano aj na sladko.
Na slano: s rozdrobeným údeným tofu s pretlačeným cesnakom, sezamovými semiačkami a tamari omáčkou. Podávať ich odporúčame ozdobené skaramelizovavou cibuľkou. Buď cukinové špagety použijeme súrové alebo si ich krátko, približne minútku a pol osmažíme na troche oleja.
Na sladko: cukinové špagety z dvoch cukín osmažíme na kokosovom oleji so štipkou soli a po dlhšej minútke pridáme dve veľké lyžice arašidového masla, ktoré na panvici necháme dobre roztopiť, aby sa obalila každá cukinová špirálka. Dochutíme javorovým sirupom a podávame s čerstvými malinami a mletými mandľami.