Hlavné jedláRecepty

Recept na cestoviny Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo je talianska klasika. Ide o jednoduchý pokrm z cestovín fettuccine, masla a syra Parmigiano-Reggiano. Fettucine Alfredo sa stalo nadčasovým jedlom, ktoré si s obľubou vychutnávajú ľudia na celom svete.


Obsah článku


Pravý recept na Fettuccine Alfredo

Pôvodný taliansky recept sa rýchlo vyvíjal a americkí kuchári pridávali do omáčky hustú smotanu na zahustenie a obohatenie. Niekedy do nej pridávali kuracie mäso alebo krevety. No žiadny recept na pravé Fettuccine Alfredo by nikdy nemal obsahovať smotanu.

Suroviny na pravé cestoviny fettuccine:

340 g fettuccine cestovín
soľ
¼ šálky masla nakrájaného na malé kúsky
¾ šálky jemne nastrúhaného parmezánu a viac na podávanie
čerstvo mleté čierne korenie

Postup na pravé cestoviny fettuccine

  1. Cestoviny uvariť vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente.
  2. Scediť a nechať 2 šálky tekutiny z varenia cestovín na omáčku.
  3. Preniesť 1 šálku tekutiny na varenie cestovín do veľkej panvice. Priviesť do varu a potom do nej zašľahať maslo, najviac po 1 polievkovej lyžici, kým sa nerozpustí.
  4. Za stáleho šľahania postupne pridávať syr a uistiť sa, že sa úplne rozpustil a zapracoval, kým sa pridá ďalší.
  5. Pridať cestoviny a premiešať ich, pričom podľa potreby treba pridať viac tekutiny na varenie z cestovín, kým omáčka úplne nepokryje rezance.
  6. Podáva sa posypané korením a ďalším syrom.

TIP: Ak niekto nevie, čo uvariť zajtra, mohol by vyskúšať aj recept na bryndzové halušky vo vegánskej verzii!

Tak ako mnoho iných obľúbených receptov, aj Fettuccine Alfredo majú svoj pôvod v Taliansku.

Recept na cestoviny Fettuccine Alfredo

Fettuccine sú široké rezance, ktoré obsahujú veľa semolinovej múky. Fettuccine sú premiešané s maslom a parmezánom, ktoré po roztopení vytvoria hustú krémovú omáčku.

Suroviny na fettuccine:

700 g suchých cestovín fettuccine
1 šálka masla
¾ litra hustej smotany
soľ a korenie podľa chuti
štipka cesnakovej soli
¾ šálky strúhaného syra Romano
½ šálky strúhaného parmezánu

Postup na fettuccine

  1. Priviesť do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci. Pridať fettuccine a variť 8 až 10 minút alebo kým nie sú al dente a scediť.
  2. V druhom veľkom hrnci na miernom ohni rozpustiť maslo a smotanu, pridať soľ, korenie a cesnakovú soľ.
  3. Vmiešať strúhaný syr Romano a parmezán, kým sa nerozpustia a omáčka nezhustne.
  4. Do omáčky pridať uvarené cestoviny a premiešať, kým sa dôkladne neobalia, ihneď podávať.

Variácie receptu na cestoviny Fettuccine

Originálny recept na Fettuccine Alfredo sa striktne drží troch základných surovín, no bola by škoda neskúsiť pridať k receptu ďalšie prísady, ktoré vytvoria zaujímavé chuťové kombinácie.

1️⃣ Zahustiť omáčku. Na zahustenie omáčky sa zvyčajne pridáva trochu viac parmezánu, no môže sa pridať aj múka. Ak niekto chce, aby bola omáčka hustejšia a syrovejšia, pridá pred podávaním ½-1 šálku rozdrobeného parmezánu alebo syra Mozzarella.

2️⃣ Omáčku zriediť. Na zriedenie omáčky pridať trochu vody z cestovín alebo viac hustej smotany.

3️⃣ Pripraviť ju bez smotany. Ak sa chce uvariť ľahšia verzia cestovín Fettuccine, hustú smotanu možno nahradiť napríklad mliekom, gréckym jogurtom alebo smotanovým syrom.

4️⃣ Primiešať varenú zeleninu (napr. brokolicu) alebo pridať grilované kuracie prsia, nakrájanú klobásu alebo krevety. Pokrm ozdobiť alebo posypať čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo tymianom), aby chutil aj lahodil očiam.

Ak sa pridá k cestovinám fettuccine kuracie mäso, vznikne o čosi sýtejší pokrm.

Rozšírený recept na Fettuccine Alfredo

Sú recepty, ktoré je nevyhnutné mať v repertoári. Jedným z nich musí byť fenomenálny recept Fettuccine Alfredo a to z troch dôvodov – je jednoduchý, užasne krémový a má jedinečnú chuť. Ak niekto premýšľa, čo uvariť na večeru, tieto cestoviny sú skvelá voľba.

Suroviny na cestoviny fettuccine:

450 g cestovín Fettuccine
6 lyžíc masla
1 strúčik cesnaku (mletý)
1 a ½ šálky hustej smotany
¼ lyžičky soli
1 a ¼ šálky rozdrobeného parmezánu
¼ lyžičky korenia
2 lyžice petržlenovej vňate (nepovinné)

Postup na cestoviny fettuccine

  1. Vo veľkom hrnci zohriať vodu na silnom ohni, kým nezovrie. Vodu osoliť a po jej zovretí pridať fettuccine. Uvariť ich podľa pokynov na obale.
  2. Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohriať maslo na strednom ohni. Pridať prelisovaný cesnak a variť 1 až 2 minúty.
  3. Vmiešať hustú smotanu.
  4. Nechať smotanu zredukovať a variť 5 až 8 minút. Do zmesi pridať polovicu parmezánu a dobre vyšľahať do hladka. Nechať na ohni a dobre šľahať, kým sa syr nerozpustí.
  5. Odložiť si trochu vody z cestovín. Voda z cestovín je plná chuti a môže sa použiť na zriedenie omáčky.
  6. Omáčku alfredo zmiešať s cestovinami fettuccine a pridať polovicu parmezánu. Po premiešaní ozdobiť zvyšným parmezánom. Ak je potrebné omáčku zriediť, pridá sa trochu vody z cestovín.
  7. V prípade potreby ozdobiť talianskou petržlenovou vňaťou.

Tipy na prípravu cestovín Fettuccine Alfredo

1️⃣ Cestoviny sa podávajú ihneď. Omáčky sú slabé emulzie, ktoré sa pri dlhom skladovaní rozpadnú.

2️⃣ Ohreje sa servírovací riad. Pred servírovaním jedla preliať riad horúcou vodou (alebo ho vložiť do rúry, ak je vhodný do rúry). Teplé taniere pomôžu omáčke zostať pohromade.

3️⃣ Hoci je cestoviny fettuccine najlepšie podávať hneď po príprave, v chladničke vydržia zakryté aj 5 dní. Môžu sa znovu ohriať s trochou vody alebo masla v hrnci na miernom ohni. Zvyčajne sa však nedajú dobre zmraziť.

4️⃣ Fettuccine Alfredo sa môžu podávajte spolu s pečenými alebo grilovanými kuracími prsiami, grilovanými krevetami a suchým bielym vínom. Cestoviny sú už bohaté na maslo a syr (a smotanu, ak sa pripravuje táto verziu), takže niečo ľahké a mierne kyslé pomôže prelomiť bohatosť cestovín.

Domáce cestoviny fettuccine – recept

Príprava domácich cestovín fettuccine predstavuje jednoduchý a zábavný spôsob, ako si pripraviť veľký tanier úžasných rezancov s obľúbenou prílohou.

Najjednoduchší spôsob prípravy je pomocou strojčeka na výrobu cestovín, ak ho niekto nemá, cestoviny fettuccine si môže pripraviť aj tradične – cesto vyvaľkať valčekom a narezať nožom na požadovaný tvar.

Suroviny na cestoviny fettuccine:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 šálky univerzálnej múky (semolinová alebo polohrubá)
  • 3 veľké vajcia
  • ½ lyžičky morskej soli

Postup na cestoviny fettuccine

  1. Múku nasypať na čistú pracovnú plochu a vytvoriť z nej hniezdo. Do stredu pridať rozmiešané vajcia, olivový olej a soľ tak, aby steny múky zostali čo najviac neporušené. Rukami jemne vtiahnuť múku dovnútra, aby sa spojila. Pokračovať v spracúvaní cesta rukami, aby sa spojilo do košatej gule.
  2. Cesto hnieťiť 8 až 10 minút. Na začiatku by malo byť cesto dosť suché a môže sa zdať, že sa nespojí, no po 8 až 10 minútach hnetenia by malo byť súdržné a hladké.
  3. Ak sa cesto stále zdá príliš suché, možno si pokvapkať prsty malým množstvom vody, aby sa cesto spojilo. Ak sa príliš lepí, na pracovnú plochu sa nasype viac múky.
  4. Z cesta sa vytvaruje guľa, zabalí sa do fólie a nechá sa 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  5. Dva veľké plechy na pečenie poprášiť múkou a odložiť bokom.
  6. Cesto sa rozdelíme na štyri rovnaké časti.
  7. Veľkú dosku na krájanie posypať múkou. Vziať jednu časť surového cestovinového cesta a rozvaľkať ho, kým sa nedosiahne požadovaná hrúbku. Počas vyrovnávania cesta niekoľkokrát preložiť pláty cestovín na polovicu, aby sa cesto vyrovnalo a vytvorili sa silné cestoviny.
  8. Rezance nakrájať ostrým kuchárskym nožom na reťazce rezancov do špecifických tvarov – pre cestoviny fettuccine by mali mať cestoviny hrúbku cca 6 mm.
  9. Nakrájané pásiky cestovín zľahka poprášiť múkou a položiť na pripravený pomúčený plech.
  10. Opakovať, kým sa zo všetkých častí cesta nestanú rezance.
  11. Voda sa privedie do varu vo veľkom hrnci. Namiesto toho, aby sa do studenej vody na cestoviny pridávala soľ, počká sa, kým sa voda začne variť. Na každý kilogram cestovín sa pridá 1 a pol polievkovej lyžice kuchynskej soli. Voda so soľou sa nechá zovrieť a potom sa pridajú domáce cestoviny.
  12. Čerstvé cestoviny sa uvaria veľmi rýchlo. Domáce cestoviny treba variť v osolenej vriacej vode, kým nie sú uvarené (1 – 3 minúty v závislosti od hrúbky).
  13. Ak sa cestoviny nebudú variť hneď, môžu sa v kôpkach zamraziť a uvariť kedykoľvek, keď budú potrebné.

TIP: Podľa tohto receptu si možno pripraviť akýkoľvek druh cestovín, hodí sa aj na linguini či špagety puttanesca.

Alfredo a Fettuccine

Alfredo je taliansko-americká biela omáčka. Fettuccine sú dlhé tenké cestoviny, ktoré sa pripravujú s omáčkou Alfredo. S touto lahodnou bielou omáčkou sa dobre kombinuje väčšina cestovín (Penne, Linguine) avšak fettuccine sú klasika. Základom tradičných cestovín s kuracím mäsom tiež býva biela omáčka, môže sa pripraviť ako bešamel alebo Alfredo.

Rozdiel medzi omáčkou Alfredo a bielou omáčkou bešamel

Obe omáčky sú mliečne, avšak biela omáčka bešamel sa zahusťuje zápražkou z masla a múky, zatiaľ čo v omáčke Alfredo sa používa hustá smotana a zahusťuje sa redukciou na sporáku, a nie zápražkou.

Zrod Fettuccine Alfredo

Hovorí sa, že toto jedlo vzniklo v Ríme v roku 1914, keď ho majiteľ reštaurácie Alfredo di Lelio vytvoril na špeciálnu žiadosť svojej tehotnej manželky Ines, ktorá čakala tretie dieťa. Túžila po sýtom jednoduchom cestovinovom pokrme, ktorý by jej dodal energiu a nespôsobil nevoľnosti.

Alfredovi sa tento jednoduchý recept podaril. Di Lelio ho začal podávať vo svojej reštaurácii s jednoduchými ingredienciami: fettuccine, maslom a syrom Parmigiano-Reggiano.

Recept sa rýchlo stal hitom. Reštaurácia sa však držala práva na recept až do polovice 20. rokov dvadsiateho storočia. Recept na Fettuccine Alfredo priniesli do USA filmové hviezdy Douglas Fairbanks starší a Mary Pickfordová počas medových týždňov, keď sa Ríme najedli v reštaurácii di Lelio. Recept bol následne uverejnený v kuchárskej knihe a začal sa šíriť po celom Taliansku i mimo neho.

Dnes sú Fettuccine Alfredo jedným z najobľúbenejších talianskych cestovín na svete. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo, ale môže sa servírovať aj ako príloha.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang