Hlavné jedláRecepty

Recept na cestoviny Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo je talianska klasika. Ide o jednoduchý pokrm z cestovín fettuccine, masla a syra Parmigiano-Reggiano. Fettucine Alfredo sa stalo nadčasovým jedlom, ktoré si s obľubou vychutnávajú ľudia na celom svete.

Pravý recept na Fettuccine Alfredo

V novom prostredí sa pôvodný recept rýchlo vyvíjal a americkí kuchári pridávali do omáčky hustú smotanu na zahustenie a obohatenie. Niekedy do nej pridávali kuracie mäso alebo krevety. No žiadny recept na pravé Fettuccine Alfredo by nikdy nemal obsahovať smotanu.

Suroviny na pravé cestoviny fettuccine:

340 g fettuccine cestovín
soľ
¼ šálky masla nakrájaného na malé kúsky
¾ šálky jemne nastrúhaného parmezánu a viac na podávanie
čerstvo mleté čierne korenie

Postup na pravé cestoviny fettuccine

  1. Cestoviny uvaríme vo veľkom hrnci s vriacou osolenou vodou za občasného miešania, kým nie sú al dente.
  2. Scedíme a necháme si 2 šálky tekutiny z varenia cestovín na omáčku.
  3. Prenesieme 1 šálku tekutiny na varenie cestovín do veľkej panvice. Privedieme do mierneho varu a potom do nej zašľaháme maslo, najviac po 1 polievkovej lyžici, kým sa nerozpustí.
  4. Za stáleho šľahania postupne pridávame syr a uistime sa, že sa úplne rozpustil a zapracoval, kým pridáme ďalší.
  5. Pridáme cestoviny a premiešame ich, pričom podľa potreby pridáme viac tekutiny na varenie z cestovín, kým omáčka úplne nepokryje rezance.
  6. Podávame posypané korením a ďalším syrom.

TIP: Ak niekto nevie, čo uvariť zajtra, mohol by vyskúšať aj recept na bryndzové halušky vo vegánskej verzii!

Tak ako mnoho iných obľúbených receptov, aj Fettuccine Alfredo majú svoj pôvod v Taliansku.

Recept na cestoviny Fettuccine Alfredo

Fettuccine sú široké rezance, ktoré obsahujú veľa semolinovej múky. Fettuccine sú premiešané s maslom a parmezánom, ktoré po roztopení vytvoria hustú krémovú omáčku.

Suroviny na fettuccine:

700 g suchých cestovín fettuccine
1 šálka masla
¾ litra hustej smotany
soľ a korenie podľa chuti
štipka cesnakovej soli
¾ šálky strúhaného syra Romano
½ šálky strúhaného parmezánu

Postup na fettuccine

  1. Privedieme do varu veľký hrniec s mierne osolenou vodou. Pridáme fettuccine a varíme 8 až 10 minút alebo kým nie sú al dente a scedíme.
  2. V druhom veľkom hrnci na miernom ohni rozpustíme maslo a smotanu; pridáme soľ, korenie a cesnakovú soľ.
  3. Vmiešame strúhaný syr Romano a parmezán, kým sa nerozpustia a omáčka nezhustne.
  4. Do omáčky pridáme uvarené cestoviny a premiešame, kým sa dôkladne neobalia, ihneď podávame.

Variácie receptu na cestoviny Fettuccine

Originálny recept na Fettuccine Alfredo sa striktne drží troch základných surovín, no bola by škoda neskúsiť pridať k receptu ďalšie prísady, ktoré vytvoria zaujímavé chuťové kombinácie.

1️⃣ Zahustíme omáčku. Na zahustenie omáčky zvyčajne pridávame trochu viac parmezánu, no môžeme pridať aj múku. Ak chceme, aby bola omáčka hustejšia a syrovejšia, pridáme pred podávaním ½-1 šálku rozdrobeného parmezánu alebo syra Mozzarella.

2️⃣ Omáčku zriedime. Na zriedenie omáčky pridáme trochu vody z cestovín alebo viac hustej smotany.

3️⃣ Pripravíme ju bez smotany. Ak chceme získať ľahšiu verziu cestovín Fettuccine, hustú smotanu môžeme nahradiť napríklad mliekom, gréckym jogurtom alebo smotanovým syrom.

4️⃣ Primiešame varenú zeleninu (napr. brokolicu) alebo pridáme grilované kuracie prsia, nakrájanú klobásu alebo krevety. Pokrm ozdobíme alebo posypeme čerstvými bylinkami (petržlenovou vňaťou alebo tymianom), aby nielen chutil, no aj lahodil očiam.

Ak pridáte k cestovinám fettuccine kuracie mäso, získate o čosi sýtejší pokrm.

Rozšírený recept na Fettuccine Alfredo

Sú recepty, ktoré je nevyhnutné mať vo svojej škatuľke s receptami, a jedným z nich musí byť fenomenálny recept Fettuccine Alfredo a to z troch dôvodov – je jednoduchý, užasne krémový a má jedinečnú chuť.

Suroviny na cestoviny fettuccine:

450 g cestovín Fettuccine
6 lyžíc masla
1 strúčik cesnaku (mletý)
1 a ½ šálky hustej smotany
¼ lyžičky soli
1 a ¼ šálky rozdrobeného parmezánu
¼ lyžičky korenia
2 lyžice petržlenovej vňate (nepovinné)

Postup na cestoviny fettuccine

  1. Vo veľkom hrnci zohrievame vodu na silnom ohni, kým nezovrie. Vodu osolíme a po jej zovretí pridaáme fettuccine. Uvaríme ich podľa pokynov na obale.
  2. Vo veľkej panvici alebo hrnci rozohrejeme maslo na strednom ohni. Pridáme prelisovaný cesnak a varíme 1 až 2 minúty.
  3. Vmiešame hustú smotanu.
  4. Necháme smotanu zredukovať a varíme 5 až 8 minút. Do zmesi pridáme polovicu parmezánu a dobre vyšľaháme do hladka. Necháme na ohni a dobre šľaháme, kým sa syr nerozpustí.
  5. Odložíme si trochu vody z cestovín. Voda z cestovín je plná chuti a môžeme ju použiť na zriedenie omáčky.
  6. Omáčku alfredo zmiešame s cestovinami fettuccine a pridáme polovicu parmezánu. Po premiešaní ozdobíme zvyšným parmezánom. Ak je potrebné omáčku zriediť, pridáme trochu vody z cestovín.
  7. V prípade potreby ozdobíme talianskou petržlenovou vňaťou.

Tipy na prípravu cestovín Fettuccine Alfredo

1️⃣ Cestoviny podávame ihneď. Omáčky sú slabé emulzie, ktoré sa pri dlhom skladovaní rozpadnú.

2️⃣ Ohrejeme servírovací riad. Pred servírovaním jedla prelejeme riad horúcou vodou (alebo ho vložíme do rúry, ak je vhodný do rúry). Teplé taniere pomôžu omáčke zostať pohromade.

3️⃣ Hoci je cestoviny fettuccine najlepšie podávať hneď po príprave, v chladničke vydržia zakryté aj 5 dní. Môžeme ich znovu ohriať s trochou vody alebo masla v hrnci na miernom ohni. Zvyčajne sa však nedajú dobre zmraziť.

4️⃣ Fettuccine Alfredo môžete podávajte spolu s pečenými alebo grilovanými kuracími prsiami, grilovanými krevetami a suchým bielym vínom. Cestoviny sú už bohaté na maslo a syr (a smotanu, ak pripravujete túto verziu), takže niečo ľahké a mierne kyslé pomôže prelomiť bohatosť cestovín.

Domáce cestoviny fettuccine – recept

Príprava domácich cestovín fettuccine predstavuje jednoduchý a zábavný spôsob, ako stráviť hodinu v kuchyni s niekým, koho máte radi, a na konci môžete zjesť veľký tanier úžasných rezancov s obľúbenou prílohou.

Najjednoduchší spôsob prípravy je pomocou strojčeka na výrobu cestovín, ak ho nemáte cetoviny fettuccine si môžete pripraviť aj tradične – cesto vyvaľkať valčekom a narezať nožom na požadovaný tvar.

Suroviny na cestoviny fettuccine:

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 2 šálky univerzálnej múky (semolinová alebo polohrubá)
  • 3 veľké vajcia
  • ½ lyžičky morskej soli

Postup na cestoviny fettuccine

  1. Múku nasypeme na čistú pracovnú plochu a vytvorte z nej hniezdo. Do stredu pridáme rozmiešané vajcia, olivový olej a soľ tak, aby steny múky zostali čo najviac neporušené. Rukami jemne vtiahneme múku dovnútra, aby sa spojila. Pokračujeme v spracúvaní cesta rukami, aby sa spojilo do košatej gule.
  2. Cesto hnetieme 8 až 10 minút. Na začiatku by malo byť cesto dosť suché a môže sa zdať, že sa nespojí, no po 8 až 10 minútach hnetenia by malo byť súdržné a hladké.
  3. Ak sa cesto stále zdá príliš suché, pokvapkáme si prsty malým množstvom vody, aby sa cesto spojilo. Ak sa príliš lepí, na pracovnú plochu nasypeme viac múky.
  4. Z cesta vytvarujeme guľu, zabalíme ho do fólie a necháme 30 minút odpočívať pri izbovej teplote.
  5. Dva veľké plechy na pečenie poprášime múkou a odložíme bokom.
  6. Cesto si rozdelíme na štyri rovnaké časti.
  7. Veľkú dosku na krájanie posypeme múkou. Vezmeme jednu časť surového cestovinového cesta a rozvaľkáme ho, kým nedosiahneme požadovanú hrúbku. Počas vyrovnávania cesta niekoľkokrát preložíme pláty cestovín na polovicu, aby sa cesto vyrovnalo a vytvorili sa silné cestoviny.
  8. Rezance nakrájame ostrým kuchárskym nožom na reťazce rezancov do špecifických tvarov – pre cestoviny fettuccine by mali mať cestoviny hrúbku cca 6 mm.
  9. Nakrájané pásiky cestovín zľahka poprášime múkou a položíme na pripravený pomúčený plech.
  10. Opakujeme, kým sa zo všetkých častí cesta nestanú rezance.
  11. Privedieme do varu veľký hrniec s vodou. Namiesto toho, aby sme do studenej vody na cestoviny pridávali soľ, počkáme, kým sa voda začne variť. Na každý kilogram cestovín pridíáme 1 a pol polievkovej lyžice kuchynskej soli. Necháme vodu so soľou zovrieť a potom pridáme domáce cestoviny.
  12. Čerstvé cestoviny sa uvaria veľmi rýchlo. Domáce cestoviny varíme v osolenej vriacej vode, kým nie sú uvarené (1 – 3 minúty v závislosti od hrúbky).
  13. Ak cestoviny nebudete variť hneď, môžeme ich v kôpkach zamraziť a uvariť kedykoľvek, keď budeme potrebovať.

TIP: Podľa tohto receptu si možno pripraviť akýkoľvek druh cestovín, hodí sa aj na linguini či špagety puttanesca.

Alfredo a Fettuccine

Alfredo je taliansko-americká biela omáčka. Fettuccine sú dlhé tenké cestoviny, ktoré sa pripravujú s omáčkou Alfredo. S touto lahodnou bielou omáčkou sa dobre kombinuje väčšina cestovín (Penne, Limguine) ale fettuccine sú klasika. Základom tradičných cestovín s kuracím mäsom tiež býva biela omáčka, môžete sa rozhodnúť, či si ju pripravíte ako bešamel alebo Alfredo.

Rozdiel medzi omáčkou Alfredo a bielou omáčkou bešamel

Obe omáčky sú mliečne, ale biela omáčka bešamel sa zahusťuje zápražkou z masla a múky, zatiaľ čo v omáčke Alfredo sa používa hustá smotana a zahusťuje sa redukciou na sporáku, a nie zápražkou.

Zrod Fettuccine Alfredo

Hovorí sa, že toto jedlo vzniklo v Ríme v roku 1914, keď ho majiteľ reštaurácie Alfredo di Lelio vytvoril na špeciálnu žiadosť svojej tehotnej manželky Ines, ktorá čakala tretie dieťa. Túžila po sýtom jednoduchom cestovinovom pokrme, ktorý by jej dodal energiu a nespôsobil nevoľnosti.

Alfredovi sa tento jednoduchý recept podaril. Di Lelio ho začal podávať vo svojej reštaurácii s jednoduchými ingredienciami: fettuccine, maslom a syrom Parmigiano-Reggiano.

Recept sa rýchlo stal hitom. Reštaurácia sa však držala práva na recept až do polovice 20. rokov dvadsiateho storočia. Recept na Fettuccine Alfredo priniesli do USA filmové hviezdy Douglas Fairbanks starší a Mary Pickfordová počas medových týždňov, keď sa Ríme najedli v reštaurácii di Lelio. Recept bol následne uverejnený v kuchárskej knihe a začal sa šíriť po celom Taliansku i mimo neho.

Dnes sú Fettuccine Alfredo jedným z najobľúbenejších talianskych cestovín na svete. Zvyčajne sa podáva ako hlavné jedlo, ale môže sa servírovať aj ako príloha.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang