Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Chalupársky vegetariánsky guláš – recept

Guláš predstavuje sýte jedlo, ktoré je obľúbené po celom svete. Zvyčajne sa pripravuje z hovädzieho mäsa, cibule a papriky, hoci existujú rôzne regionálne variácie. Guláš sa často podáva so zemiakmi, haluškami, knedľou alebo pečivom.

Hoci sa guláš často považuje za zimné jedlo, možno si ho vychutnať kedykoľvek počas roka. Je to skvelý spôsob, ako zúžitkovať zvyšky mäsa a zeleniny a dá sa ľahko prispôsobiť akýmkoľvek surovinám, ktoré máte po ruke.

Recept na chalupársky vegetariánsky guľáš

Hustý, voňavý a neskutočne dobrý guláš zo sóje, fazule, papriky, zemiakov. K tomu už len čerstvý chlieb a štamprlík či dva domácej hruškovice.

Suroviny na vegetariánsky guľáš

  • 2 balenia sójových kociek (jedno balenie obsahuje 90 gramov)
  • 500 g pasírovaných paradajok
  • 2 červené papriky (prípadne 3 kapie)
  • 2 väčšie zemiaky
  • 250 g veľkej purpurovej či strakatej uvarenej fazule (môže byť aj 1 konzerva)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžičky červenej mletej papriky
  • 1 lyžička sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky korenia garam masala
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/4 lyžičky mletého chili alebo 1 chili paprička (pre tých,  ktorí majú radi štipľavé)
  • 1 liter zeleninového vývaru (alebo 9 dcl zeleninového bujónu a 1 dcl červeného suchého vína)
  • mleté čierne korenie, soľ
  • olej (cca 1 dcl)

Postup na vegetariánsky guľáš

  1. Na dostatočnom množstve oleja dusíme najemno nakrájanú cibuľu, kým nezmäkne (cca 3 minúty).
  2. Pridáme na pásiky nakrájanú červenú papriku alebo kapiu, sójové kocky a smažíme ďalších 5 minút, kým paprika trošku nezmäkne. V prípade potreby podlejeme trochou vody.
  3. Pridáme 3 strúčiky pretlačeného cesnaku, 3 lžičky mletej červenej papriky, premiešame a pridáme pasírované paradajky a 1 liter zeleninového vývaru. Ak máte radi redší guláš pridajte viac vývaru.
  4. Varíme približne 15 minút a po tomto čase pridáme do gulášu na kocky nakrájané dva väčšie zemiaky, fazuľu, mleté čierne korenie, 1/2 lyžičky korenia garam masala, 1/2 lyžičky mletej kurkumy a chili.
  5. Znížte teplotu na sporáku a varte ďalších 15-20 minút pod pokrievkou.
  6. V prípade potreby guláš na záver dosolíme a máme hotový voňavý, hustý a neskutočne dobrý vegetariánsky guláš.
  7. Servírujeme s čerstvým chlebíkom alebo chrumkavým pečivom, no skvelý je aj sám o sebe.

TIP: Ak guláš nebudeME servírovať deťom, pridáme miesto 1 litra vývaru, 9 dcl vývaru a 1 dcl červeného suchého vína.

Recept na pravý vegetariánsky maďarský fazuľový guláš

Ak chce niekto vegetariánsku gulášovú polievku presne tak, ako ju jedia Maďari, mal by vyskúšať tento recept.

Suroviny na pravý vegetariánsky maďarský guľáš

  • fazuľa (ak chceme verziu s mäsom, stačí fazuľa nahradiť hovädzinou)
  • cibuľa
  • cesnak
  • zemiaky
  • mrkva a iná koreňová zeleninu (napríklad paštrnák)
  • paradajkový pretlak alebo gulášový pretlak
  • sladká maďarská paprika (prípadne sladká údená paprika v prášku)
  • rasca
  • petržlenová vňať
  • tekutý dym – nepovinné (aby sa napodobnilo varenie v kotlíku na otvorenom ohni)
  • vegánske náhrady mäsa, napr. seitan (nepovinné)

Príprava vegetariánskeho guľáša

Príprava vegetariánskej gulášovej polievky je jednoduchá a ľahká. V závislosti od toho, ako veľkú zeleninu nakrájate, môže byť polievka hotová do 30 minút.

  • Pripravíme si zeleninu.
  • Očistíme a nakrájame cibuľu a cesnak.
  • Umyjeme a nakrájame zemiaky.
  • Umyjeme, ošúpeme a nakrájame mrkvu a paštrnák.
  • Uvaríme si fazuľu alebo použijeme konzervovanú verziu.
  • Umyjeme a nasekáme čerstvú petržlenovú vňať.

TIP: Vo vegetariánskej verzii si vieme pripraviť aj chutnú cibuľovú polievku.

Pod pojmom maďarský guláš nájdeme mnoho rôznych verzií receptov.

Maďarský vegetariánský guľáš – recept

Tento tradičný rodinný recept na fazuľový guláš sa pripravuje už po celé generácie. Je to 30-minútová jednoduchá polievka z jedného hrnca, v ktorej sa používa len zelenina a fazuľa.

Suroviny na maďarský vegetariánsky guľáš

  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1 cibuľa (stredne veľká)
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 2 – 3 mrkvy stredne veľké
  • 1 – 2 paštrnák
  • 430 g fazule (alebo 1 plechovka)
  • 5 šálok zeleninového vývaru
  • 1,5 lyžičky paradajkovej pasty alebo gulášovej pasty
  • 1 lyžička maďarskej sladkej mletej papriky alebo inej sladkej údenej papriky
  • 1 lyžička petržlenovej vňate
  • 1 lyžička mletej rasce
  • ½ lyžičky soli alebo podľa chuti
  • ½ lyžičky korenia alebo podľa chuti

Postup maďarského vegetariánskeho guľáša

  1. Rozohrejeme hrniec na strednú teplotu a pridáme rastlinný alebo kokosový olej. Nakrájanú cibuľu restujeme 1-2 minúty.
  2. Pridáme nakrájanú mrkvu a paštrnák. Premiešame a varíme 5-6 minút.
  3. Pridáme nasekaný cesnak a korenie (soľ, korenie, petržlenovú vňať a rascu) a varíme ďalšie 2-3 minúty.
  4. Pridáme sladkú údenú papriku a paradajkový alebo gulášový pretlak a miešame, kým sa nespoja.
  5. Zalejeme zeleninovým vývarom a polievku varíme približne 5 minút.
  6. Ak sú mrkva a paštrnák takmer uvarené, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ďalších 5 minút.
  7. Nakoniec pridáme uvarenú fazuľu a varíme ďalších 5 minút.
  8. Keď sú všetky prísady mäkké, guľáš je hotový.
  9. Podávame a vychutnávame si s chlebom alebo iným obľúbeným pečivom.
Guľáš je jedlo vhodné pre celú rodinu, okrem toho, že je chutné, je navyše aj sýte.

Tipy na dosiahnutie najchutnejšieho vegetariánskeho guľáša

Tu je niekoľko overených tipov, ako na skutočne lahodný guláš.

1. Rovnomerné krájanie zeleniny

  • Začneme s tvrdšou zeleninou ako mrkva a paštrnák – potrebujú dlhší čas na varenie.
  • Potom pridáme zemiaky, ktoré sa varia rýchlejšie.
  • Krájame zeleninu na rovnako veľké kúsky, aby sa varila rovnomerne.

2. Skrátiť čas varenia

  • Ak sa niekto ponáhľa, nakrája zemiaky na menšie kúsky a mrkvu na tenké plátky – urýchli tým celý proces.

3. Pridať pikantnosť podľa chuti

  • Okrem sladkej papriky možno použiť aj:
    • Mleté čili
    • Sriracha
    • Čerstvo nasekané čili papričky
    • Eros Pista – maďarská klasika, teda hrubo mletá pálivá paprika (stačí štipka!)
  • Pálivosť si upraviť podľa vlastnej chuti – niekedy menej je viac.

4. Fazuľa, cícer alebo iná strukovina?

  • Tradične sa používa biela alebo červená fazuľa.
  • Alternatívy:
    • Cícer – skvelý do gulášu, najmä ak má niekto rád jemnú orieškovú chuť.
    • Fazuľa cannellini alebo maslová fazuľa – výživné a krémové.

5. Základ gulášu: tuk na restovanie

  • Tradičný základ (cibuľa + cesnak) sa pripravuje na bravčovej masti.
  • Rastlinná alternatíva: kokosový olej – dodá gulášu podobnú „mastnú“ chuť.
  • Olivový olej neodporúčame – jeho chuť nie je v tomto prípade ideálna.

6. Ideálny v zime aj v lete

  • Tento vegetariánsky guláš je hustý, výživný a sýty – ideálny na chladné zimné dni.
  • No rovnako dobre chutí aj v lete, pripravený v kotlíku na chalupe s priateľmi.

Ak chce niekto skúsiť aj ďalší recept na tradičné jedlo vo vegetariánskej verzii, odporúčame tento recept na musaku.

Takýto lahodný guláš môžeme podávať s domácou viedenskou knedľou, ktorú si doma dokážete pripraviť za pár minút.

Spoločnou zložkou väčšiny receptov na guľáš je sladká údená paprika.

Pôvod guľáša

Guláš má korene v stredovekom Maďarsku. V skutočnosti však Maďari nazývajú „gulášom“ (s maďarskou výslovnosťou „gulyás“) človeka, ktorý sa stará o stádo kráv – teda pastiera. Keďže tento pokrm pôvodne varili oni, bol pomenovaný podľa nich.

Pôvodne sa pripravoval na otvorenom ohni z ingrediencií, ktoré boli v tom čase k dispozícii. Najčastejšími prísadami boli hovädzie mäso, zemiaky a paprika, ale niektoré verzie obsahovali aj zeleninu, bylinky a iné koreniny.

V chudobnejších časoch, keď bol nedostatok mäsa, sa namiesto hovädzieho mäsa používala fazuľa. Guláš je jedným z 10 najznámejších maďarských jedál. Postupom času sa z guláša vyvinul klasický pokrm, ktorý poznáme dnes. S rozšírením vegetariánstva sa čoraz viac do popredia dostávajú práve jeho verzie bez mäsa.

Druhy guľáša

V skutočnosti existujú tri autentické maďarské recepty na guláš:

  • Hovädzí guláš (dusené hovädzie mäso)
  • Baraní guláš (baranina a klobása)
  • Falošný guláš (len kosti, žiadne mäso)
  • Fazuľový guláš (bez živočíšnych produktov) – skúste aj vegánske chilli con carne s fazuľou

Americký vs. maďarský guláš

V rôznych častiach sveta panuje trochu zmätok v tom, čo znamená slovo guláš. To, čo ľudia nazývajú americký guláš, má bližšie k dusenému mletému hovädziemu mäsu varenému s konzervovanými nakrájanými paradajkami alebo paradajkovou omáčkou s talianskym korením.

Podáva sa aj s makarónovými rezancami. Jedinou spoločnou zložkou je pravdepodobne sladká údená paprika. Hoci sú obe jedlá samy o sebe chutné, navzájom sa veľmi líšia.

Ak chcete vyskúšať ešte exotickejšie jedlo polievkového typu, stavte na istotu s výbornou arabskou kuracou polievkou.

© 2025 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang